Кафето на БАССЕС

Кафето на БАССЕС (https://www.befsa.com/forum/index.php)
-   Общи дискусии (https://www.befsa.com/forum/forumdisplay.php?f=7)
-   -   за ски учителите.. (https://www.befsa.com/forum/showthread.php?t=6058)

Mitko 20-11-2010 19:18

за ски учителите..

Тук май има доста такива, така че сигурно би ви било интересно да прочетете Цеко Минев и комания какви планове си кроят за ваша сметка:
http://capital.bg/politika_i_ikonomi...led_pod_snega/
..

tablatabla 20-11-2010 20:23

Много интересни за четене по темата са следните документи:

http://www.cpc.bg/reg/Dossier.aspx?D...12%3A51+%D1%87

http://www.cpc.bg/reg/Decision.aspx?DecID=300027059

BORKO 20-11-2010 22:50

Лошото е, че в България няма съд или институция, която да се произнесе в ущърб на чичо Цеко и докато бакиите не му не отидат на евро съд ще си вее байряка по морето и планината. За мен е по-лесно паля колата и карам другаде, но има хора на Витоша, за които планината е и месторабота.

dimo 20-11-2010 23:16

Цитат:

Първоначално изпратено отBORKO (Мнение 90076)
Лошото е, че в България няма съд или институция, която да се произнесе в ущърб на чичо Цеко и докато бакиите не му не отидат на евро съд ще си вее байряка по морето и планината. За мен е по-лесно паля колата и карам другаде, но има хора на Витоша, за които планината е и месторабота.

А така, доброутро на всички.

Cloun 22-11-2010 11:27

още по темата...

http://www.xtdev.com/ski/bfski_instr...p?fen=9&sfen=5 :mad:

Dora 22-11-2010 14:29

Те ще помагат и на фрирайда в България... :cool:

"В плановете на БПСИ фигурира обучение на ски инструктори в нетрадиционни ски дисциплини като телемарк ски и фрийрайд ски извън пистова ски техника..."

http://www.xtdev.com/ski/wmview_bg.php?ArtID=5550&fen=1

Mitko 22-11-2010 14:56

Цитат:

Първоначално изпратено отDora (Мнение 90143)
Те ще помагат и на фрирайда в България... :cool:

"В плановете на БПСИ фигурира обучение на ски инструктори в нетрадиционни ски дисциплини като телемарк ски и фрийрайд ски извън пистова ски техника..."

http://www.xtdev.com/ski/wmview_bg.php?ArtID=5550&fen=1

това ново шефче, което са интрвюирали доста сериозно е объркал дисциплините и спортове, вижте как оговаря на този въпроса:
Цитат:

В плановете на БПСИ фигурира обучение на ски инструктори в нетрадиционни ски дисциплини като телемарк ски и фрийрайд ски извън пистова ски техника, както и на инструктори в ски беговите дисциплини и сноуборда. Какви са перспективите за развитие на този вид ски училища в национален мащаб?
- Развитието на ски зоните у нас все повече се доближава, като качество, до това на европейските такива. Все по-осезателно, новите дисциплини навлизат в голямото семейство на зимните спортове. Условията, които предоставят планините, не се ограничават само с пистовото каране, а все повече хората търсят по-екстремни преживявания. Това налага обаче да погледнем и ние, като структура, в тази посока и да подготвим необходимите кадри. Започна изграждането на така жадуваните от младото поколение фън паркове, но за там също трябва да има подготвени хора, защото рисковете са изключително много. Новост е концепцията ни за работа и обучение на хора с увреждания, нещо, на което не е обръщано никакво внимание досега. Колкото до сноуборда и ски бягането, отдавна имаме изградена концепция, която върви успоредно с тази за алпийските ски.
Иначе относно 'фрирайд ски-учители', ако това включва каране извън ски курортите, единствената легитимна длъжност е 'планински водач' със специалност по водене в зимна планина със ски, за тези професии си има вече приети наредби, има и редовни курсове и обучения, както и изпити, на които може да се яви човек.. А още по-доброто е човек да има международен сертификат за водач в зимна планина...тъй че Цеко да си гледа Банско.

Ники 22-11-2010 15:03

Последното, което искам да ми се случи е да ме обучава легитимен планински водач по каране извън писта!
Човека си е отговорил перфектно.
За сведение Балевски се справя чудесно като учител по извънпистово каране и без да е лицензиран планински водач.
А и като гледам ски учители от Витоша как се справят с карането по Резньовете с пистови ски, ще сложат в малкия си джоб повечето от НАС с тарабите. Горе има един пич с клинче и състезателен Саломон ски. Кара в мекото като обезумял. А пък Фури с пистовия Кнайсел ще скрие шапката на всички ни. Така, че лично аз предпочитам да ме обучава един като Фури или този пич(и са го правили), отколкото лицензиран водач с тел.

Mitko 22-11-2010 15:24

Цитат:

Първоначално изпратено отНики (Мнение 90147)
Последното, което искам да ми се случи е да ме обучава легитимен планински водач по каране извън писта!
Човека си е отговорил перфектно.
За сведение Балевски се справя чудесно като учител по извънпистово каране и без да е лицензиран планински водач.
А и като гледам ски учители от Витоша как се справят с карането по Резньовете с пистови ски, ще сложат в малкия си джоб повечето от НАС с тарабите. Горе има един пич с клинче и състезателен Саломон ски. Кара в мекото като обезумял. А пък Фури с пистовия Кнайсел ще скрие шапката на всички ни. Така, че лично аз предпочитам да ме обучава един като Фури или този пич(и са го правили), отколкото лицензиран водач с тел.

Ники не става въпрос кой ще те обучава да караш ски, ами кой ще е отговорен за живота ти като ти вземе пари да те води еди къде си в опасна среда далеч от курортите - две много различни неща са това. Като си с професия 'водач' и имаш истинска диплома ( българска, френска, американска, и тн), значи че си минал дълго обучение и че си сертифициран да правиш доста неща, свъзани с безопасността на хората в планинат зимата ( първа помощ, навигация в зимна планина, лавинна безопасност, работа с въжета и алпинизъм, спасителни операции ала бала).Ски учителя може да те научи да караш ски на писта, това и трябва да му е работата.. Ако иска да ме води да пускам Вихрен примерно, и да ми вземе парите за това, трябва да е професионален водач с диплома и сертифициран от някой опит в тази област..
По темата за водачи с 'телове' и дали могат да карат ски, дано някой ден стигнеш до Алпите, после ще си говорим :excla: /отклоняваме се от темата все пак, не е за тука тая дискусия/

Ники 22-11-2010 15:52

Ти не ме разбра. Предпочитам Фури или Балевски да ми вземе парите и да ме води на Вихрен, отколкото някой с диплома. Схващаш предполагам на къде бия? Телта беше вкарана образно.

Mitko 22-11-2010 16:02

Цитат:

Първоначално изпратено отНики (Мнение 90151)
Ти не ме разбра. Предпочитам Фури или Балевски да ми вземе парите и да ме води на Вихрен, отколкото някой с диплома. Схващаш предполагам на къде бия? Телта беше вкарана образно.

не, не схващам :dunno:. За сведение, в България има доста малко хора с 'дипломи' за тази работа, Балевски мисля че е един от тях, другите не знам дали има смисъл да ги изброявам, но не са много. Не знам ти кой визираш, че ще те водят някъде, но не, не са твоите любимци с трика и ски траб..

Ники 22-11-2010 16:08

Искам да кажа, че за мен дипломата могат да си я заврат там дет слънце не огрява! Утре искаш ли да ти се изтипосам с диплома за молекулярен биолог? Или още по-лошо- за еколог някаква?
За мен са по-важни уменията които имат и знанията. А дали имат диплома или борови иглички в задника, ми е все едно. Даже борови иглички е за предпочитане в случая.

korlitz 22-11-2010 16:25

Ники, не се пра'и ... и Анселм Бо и Даво Корничар да те водят няма да тръгнеш пеш към Вихрен със ските :popcorn1:

иначе си прав, че дипломите са нищо пред опита ;)

mp2 22-11-2010 16:44

Цитат:

А пък Фури с пистовия Кнайсел ще скрие шапката на всички ни.
До колкото съм запознат Фури (който цитираш) е един от основните противници на Цековите изпълнения по отношение на ски учителите на Витоша... Не знам Ники, не знам КОЙ и ЗАЩО се опитваш да защитаваш? Знам само, че в Алпите ски учителите на плащат ски карти на ТРОЙНИ цени спрямо нормалните граждани, няма натиск всичко, което не работи ПРЯКО ЗА КУРОРТА да се пресира да се маха и т.н. На това, което се случва със ски училищата на Банско и Витоша (а сега се цели и другаде) му се вика "мутренски стил злоупотреба с монополно положение" и единствения резултат за нас е, че ще ни отблъсне още повече от тези курорти. Като се има предвид и цените на карти за деца (за разлика от Алпите, където местните деца са безплатно по пистите), май ще си сформираме и "приятелски ски училища".... Пък после що сме ставали пантаджии. Ами като трябва за всичко, свързано със ски да плащам на човек, който трябваше отдавна да е в затвор за умишлен фалит на банка, как да не стана пантаджия и как да не планирам "ските на лифт" да са ми в чужбина и да давам парите, за които работя в България на някой в Западна Европа (доста абсурдно, нали...)

Mitko 22-11-2010 16:55

Цитат:

Първоначално изпратено отНики (Мнение 90153)
Искам да кажа, че за мен дипломата могат да си я заврат там дет слънце не огрява! Утре искаш ли да ти се изтипосам с диплома за молекулярен биолог? Или още по-лошо- за еколог някаква?
За мен са по-важни уменията които имат и знанията. А дали имат диплома или борови иглички в задника, ми е все едно. Даже борови иглички е за предпочитане в случая.

отде тая агресия не разбирам само?

Знам че можеш 2 дена да си направим 'дипломи' за каквото си поискаш в България, просто в случая с дипломите за планински водачи, които аз визирам не е така, защото или са тези дето ти ги дават в Алпийските школи след 2-3 години обучение стаж, или пък след изпит пред техни хора тук на място ( както правеха този февруари на Езерата по време на седмицата на свободния дух). В тези случаи не знам какви шишарки къде си вреш, но по-добра школа няма за тази професия, и дипломата й значи нещо, не е от Пернишкия свободен университет.
- e за тея дипломи ти говоря: http://www.mountainguides.com/guides.shtml, такива водачи има няколко в България..
В случая с 'българските' дипломи, хората които правят обученията, които аз визирам ( http://planini.eu/planini/index.php), са хора с десетилетия опит планинарсво, алпинизъм и ски, ходили по експедици в целия свят, професионални планински спасители и водачи, преподаватели в НСА и тн. И за да си вземеш 'дипломата' за 'летен' водач само при това, минаваш 1 година обучение ( или съответно демонстираш знания и опит, съответстващи на този период на обучение), всичко по създаден нормативен документ. После се явяваш на държавен изпит пред комисия и ако го издържиш, получаваш диплома за професия водач 'летен профил', Ето го тука нормативния акт за тези събития, или поне част от него: http://www.minedu.government.bg/open...812020-doi.pdf или тука : http://planini.eu/planini/ordinance.php . После след 1-2 години стаж с летни групи можеш да специализираш зимно водене със ски. Опитните водачи от 'старата школа' на БТС, НСА и ПСС минават направо на държавните изпити и получават сертификати. И едва тогава може и да ми вземеш парите да ме водиш на Вихрен и да ме учиш да карам ски като професионален водач. Аз съм го докарал дотам че след 1 година курс и няколко стажа като 'помощник' със летни и зимни групи, сега ми предстои да се явя на изпит да ставам 'летен' водач.. затова ги пиша тея работи, участвам в тази 'система' за обучение. Tя работи едва от от няколко години, доколкото знам има доста малко сертифицирани 'зимни водачи' към момента ( то няма и много работа за тях де, в България основно идват летни групи за 'разходки' по Рила и Пирин..)
Затова и се чудя на този ски-треньор от федерацията по ски за какви ски-учители по фрирайд говори..

Ники 22-11-2010 17:02

Цитат:

Първоначално изпратено отmp2 (Мнение 90156)
... Не знам Ники, не знам КОЙ и ЗАЩО се опитваш да защитаваш?

Никой не защитавам бре....аз ли не пиша правилно или вие четете избирателно, като видите мой пост? Говорим си за дипломи и покритието им.

sashko_bashko 22-11-2010 19:00

Цитат:

Първоначално изпратено отmp2 (Мнение 90156)
До колкото съм запознат Фури (който цитираш) е един от основните противници на Цековите изпълнения по отношение на ски учителите на Витоша... Не знам Ники, не знам КОЙ и ЗАЩО се опитваш да защитаваш? Знам само, че в Алпите ски учителите на плащат ски карти на ТРОЙНИ цени спрямо нормалните граждани, няма натиск всичко, което не работи ПРЯКО ЗА КУРОРТА да се пресира да се маха и т.н. На това, което се случва със ски училищата на Банско и Витоша (а сега се цели и другаде) му се вика "мутренски стил злоупотреба с монополно положение" и единствения резултат за нас е, че ще ни отблъсне още повече от тези курорти. Като се има предвид и цените на карти за деца (за разлика от Алпите, където местните деца са безплатно по пистите), май ще си сформираме и "приятелски ски училища".... Пък после що сме ставали пантаджии. Ами като трябва за всичко, свързано със ски да плащам на човек, който трябваше отдавна да е в затвор за умишлен фалит на банка, как да не стана пантаджия и как да не планирам "ските на лифт" да са ми в чужбина и да давам парите, за които работя в България на някой в Западна Европа (доста абсурдно, нали...)

Фури е едно от основните действащи лица в БПСИ в момента. В което няма лошо де.

Cloun 26-11-2010 10:30

Цитат:

Първоначално изпратено отMitko (Мнение 90145)
Иначе относно 'фрирайд ски-учители', ако това включва каране извън ски курортите, единствената легитимна длъжност е 'планински водач' със специалност по водене в зимна планина със ски, за тези професии си има вече приети наредби, има и редовни курсове и обучения, както и изпити, на които може да се яви човек.. А още по-доброто е човек да има международен сертификат за водач в зимна планина...тъй че Цеко да си гледа Банско.

Митак не си прав...учител с клас C и ISIA могат да обучават в каране в дълбок сняг...бъркаш воденето в планината с обучението...!;)

Ники 26-11-2010 10:36

Цитат:

Първоначално изпратено отCloun (Мнение 90454)
Митак не си прав...учител с клас C и ISIA могат да обучават в каране в дълбок сняг...бъркаш воденето в планината с обучението...!;)

Това исках да кажа и аз, ама ти го каза по научно му!:thmbup:

Mitko 26-11-2010 11:45

Цитат:

Първоначално изпратено отCloun (Мнение 90454)

сигурно могат и знаят как, затова няма 2 мнения. Мисълта ми беше по-скоро насочена към това кой може да води хора извн ски курортите в 'дивата' планина.. и съответно да е легално отговорен за сигурността на хората, които води, и да се знае че е минал и обучение как да се грижи за сигурността и здравето на клиентите си. То това е основната причина да трябва 'диплома' за тая работа, знаеш как е, ако нещо се случи с клиентите ти, ти си виновен общо взето, и могат да те съдят после ( има такива случаи и в Бг). Ако ски учител ( пък марак и мног добър) те претрепе по улеите на Тодорка, докато те учи как да караш в дълбок сняг, не знам кой носи отговорност после, май никой... Та да .. 2 различни неща са, мерси за пояснението.

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 17:34.