Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 09-11-2008, 09:19     #1
orlincho
Ентусиаст

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Question За якетата мембраните и проклетото "дишане"

Ха добрутро,

След вчерашната ми разходка по Витоша у мен възникнаха въпроси по отношение на това как би трябвало да работи една мембрана както и при какви условия.

В случая метеорологичните условия бяха криви за мембраните като такива - мъгла видимост 30-35м температури над нулата... влага да си е.. мамата. след 30мин. в "белото" косата ми беше мокра като в басейн.
Е в такива условия термобельото ми си върши работата - водата излиза и щастливо кондензира по каквото може (мойте косми които стърчат навън, вътрешната страна на якето) - стича се по ръкавите и капе.... Целия ми гъз и ръкавите до лактите бяха наквасени. Буквално.

Сега малко към въпросите.
1. Какво е поведението на мембраните ви когато се натоварвате? Драпане нагоре по склона повече час или повече. Кондензират ли вътре? Задържат ли влага докато се натоварвате? Ако ДА, изхвърлят ли я навън ако ходите по равно или спрете почивка (30мин)?
2. Ако може всичко това да го корелирате с метеорологичните условия за момента който имате предвид. Аха и за какви мембрани говорите?
We skiers are a strange breed. When most of society is running for cover, we find ourselves rejoicing at the sight of a cold low pressure system circling on the Satellite loop. We yearn for the feeling of cold powder snow blowing in our faces. Inside a swirling maelstrom of snowflakes, we feel most free.
orlincho Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-11-2008, 09:43     #2
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

основен момент на мембраните е, че работят само с пари. в момента в който се получи кондензация дори и най-добрия гор-текс спира да върши работа: просто не остават дупки през които да мине влагата.

най-добрия начин на мислене за това колко добре си облечен е следния: ако се потиш повече, отколкото дрехите ти могат да прекарат към околната среда, значи си прекалено добре облечен. ако мембраната ти не може да се справи с наличната влага излизаща от тялото ти тогава трябва да намериш друг начин да я изкараш навън: сваляш среден слой или отваряш ципове или просто сваляш якето, ако дъжд и вятър ти позволяват да го направиш. докато си активен не бива да се тревожиш освен ако няма силен вятър или силен дъжд/сняг. стига да не наквасиш дрехите с пот няма да измръзнеш. чак като стигнеш на върха и те задуха тънкия вятър, а вече няма къде да катериш за да генерираш топлина, тогава слагаш якето.

значи да повторя: основно свойство на всички мембрани е това, че ако има повече влага отколкото могат да прекарат навън (тоест, получава се кондензация), свойството за "влагопрекарване" на всяка мембрана става почти нулево.
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-11-2008, 12:14     #3
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Мембраната на мойто яке ( патагонската версия на гортекса) работи много добре при температури под 4-5 градуса, при по-високите температури и интензивно натоварване ( изкачване на баири лятото, пантене зимата) се потч толкова много, че просто няма как да изпаря достатъчно през якето, за да си остана сух. В такива ситуации просто ходя без яке! Няма нужда да си по хард шел, освен ако не вали някой дъжд разбира се. Ако вали и катеря интензивно нагоре не мисля, че има мембрана, която да насмогне да изпари всичко ( ако топлоотделяш като мен поне) - просто ще съм си леко мокър през цялото време. Изсъхването става като спра за почивка или намаля темпото.. или като отворя всички ципове и проветрения. Не знам дали някои от по-новите и скъпи мембрани ( гортекс про, хайвент) са по-ефективни от мойте..

При ските и байка е доста по-лесно , високата скорост допринася много за проветрението - отварям малко някой цип по време на спускане/каране и съм сух за нула време. "Работата" с циповете даже според мен е доста по-важна от дишаемостта на мембраната..
Стари 09-11-2008, 12:56     #4
Kenshin
ski driftar

Дата на присъединяване: Apr 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на Kenshin
Начално

май си прав че в крайна сметка всичко опира до циповете. Аз имам едно якенце на 4 години и подръжката му съвсем не е била каквато трябва да бъде, но като си коригирам ципчетата за качване и спускане, нямам никакви проблеми. Само по априлските дни се понамокрям по ръкавите ама се трае
Kenshin Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-11-2008, 17:27     #5
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

И при мен основна роля играят проветренията. Вече не мога да си представя да карам с яке или панталон без проветрители.
Има обаче нещо много важно, за което спомена само f2f. Много е опасно да се съблечеш и да пантиш само по термо бельо, когато духа силен вятър. Дори и да е топло. Миналия сезон на х. Беговица, пантейки по Солището реших че няма да си слагам якето въпреки силния вятър щото видиш ли е топло и е по-важно да съм идеално сух. Малко по-късно по време на спускането, нещо във врата ми каза "пук", някаква жилка се изметна, болката беше ужасна. Две седмици не мина въпреки всичките Диклаци, Тилкотили и кви ли не още хапове дет па ти докарват зверско просиране.. Така че да - хубаво е да не се потиш, но си има условия, с които човек трябва да се съобразява...
2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24, 2024/2025 - 23
20
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-11-2008, 17:57     #6
Kenshin
ski driftar

Дата на присъединяване: Apr 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на Kenshin
Начално

по - добре малко пот отколкото след това да се потиш от температурата която си вдигнал
Kenshin Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 10:23.