Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 18-04-2011, 13:20     #201
Къртач
Филти Мадафака

Дата на присъединяване: Oct 2002
Arrow

Още една лавина от която човека се е измъкнал с помоща на еърбег раница, този път с варианта на BCA.

http://backcountryaccess.com/blog/?p=3334

в "Whitebox-а" за сезон 11/12
Къртач Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-04-2011, 13:49     #202
Emo_bager4eto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2004
Начално

обаче пичовете от BCA пипат професионално

Bruce Edgerly 3 days ago
That was a Float 30 airbag from Backcountry Access (BCA). Phew! Close call, Jeff, and congratulations on making it through! We'd love to get some first-hand feedback from you. Would it be possible to send me an e-mail through our website ( backcountryaccess.com )?

Just fly
Emo_bager4eto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-04-2011, 14:53     #203
Къртач
Филти Мадафака

Дата на присъединяване: Oct 2002
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отEmo_bager4eto Разгледай мнение
обаче пичовете от BCA пипат професионално
Така работят винаги и във всяко едно нещо

в "Whitebox-а" за сезон 11/12
Къртач Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-04-2011, 21:59     #204
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отКъртач Разгледай мнение
Още една лавина от която човека се е измъкнал с помоща на еърбег раница, този път с варианта на BCA.

http://backcountryaccess.com/blog/?p=3334
пуснаха едит на видеото, има и кадри от други камери, както и обяснения как се е развила ситуацията. Доста полезно филмче.. още една причина да почна да събирам пари за раница..

.. и много интересна дискусия в ТГР по повод горното видео: http://www.tetongravity.com/forums/s...m-in-the-slide ( пишат разни гидове от Аляска, и хора които с карали тампоследните седмици.. изобщо.. скоро и Сет Морисън ще се включи )

Запоследно променено от Mitko : 18-04-2011 в 22:09.
Mitko Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-04-2011, 22:37     #205
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMitko Разгледай мнение
скоро и Сет Морисън ще се включи )
сет морисън е бил още навремето, преди да се премести форума в тгр (стария форум на К2, откъдето повечето стари кримки се знаят, а после и във форума на Powder преди преселението). макконки постваше до последно от време на време, а майк дъглас, табке и батко сейдж постват и сега.
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 19-04-2011, 08:25     #206
viik
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2005
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
пуснаха едит на видеото, има и кадри от други камери, както и обяснения как се е развила ситуацията. Доста полезно филмче.. още една причина да почна да събирам пари за раница..
.. и много интересна дискусия в ТГР по повод горното видео: http://www.tetongravity.com/forums/s...m-in-the-slide ( пишат разни гидове от Аляска, и хора които с карали тампоследните седмици.. изобщо.. скоро и Сет Морисън ще се включи )
Митак, крайно време е .. раницата може и да ти спаси живота, погледнато от тази гледна точка е доста евтина!
viik Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 19-04-2011, 10:14     #207
Mitko
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отviik Разгледай мнение
Митак, крайно време е .. раницата може и да ти спаси живота, погледнато от тази гледна точка е доста евтина!
нема пари . А и тая година и снег немаше, така че..
Стари 19-04-2011, 15:14     #208
Mityo
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2004
Начално

нещо ми направи впечатление в едно от изреченията:

"wearing pole straps probably would have prevented Jeff from deploying his avalung and airbag..."

'носенето на каишки на щеките най-вероятно би му попречило да активира авалунг и еърбег...'

това ще ме накара да се замисля следващия път по склон с риск от лавина...
Mityo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 19-04-2011, 15:28     #209
f2f
ските са скъп спорт!

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMityo Разгледай мнение
това ще ме накара да се замисля следващия път по склон с риск от лавина...
никой не слага каишките на щеките си в беккънтрито тук, дори и на малки склонове.

на тези им се размотават каишките на всяко спускане: http://www.youtube.com/watch?v=iwnGtdeLPGg&t=1m06s

естествено, трябва да се научиш да държиш щеките здраво. аз имам такъв проблем, че по принцип ги държа леко и се осланям на каишките да не си ги избия от ръцете при забиване.

Запоследно променено от f2f : 19-04-2011 в 15:32.
Стари 19-04-2011, 15:33     #210
Mitko
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отf2f Разгледай мнение
никой не слага каишките на щеките си в беккънтрито тук, дори и на малки склонове.
аз много се чудих по темата днес по-рано сутринта, четях темата по повод кой слага и кой не слага каишките на щеките.. и нещо не мога да измисля какво толкоз им пречат? Никъде по лавинните книжки не се споменава това да е особено важно и да повишава шансовете за оцеляване.. не знам де, може и ние да бъркаме
Стари 19-04-2011, 15:52     #211
Sapa
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2007
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на Sapa
Начално

Цитат:
Никъде по лавинните книжки не се споменава това да е особено важно и да повишава шансовете за оцеляване.. не знам де, може и ние да бъркаме
Не е така:
Виж тук
Sapa Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 19-04-2011, 16:20     #212
Emo_bager4eto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2004
Начално

Според мен единия коментар, че видиш ли, Джеф бил тръгнал надясно, за да излезе от лавината, не е вярен.

Гледах няколко пъти клипа - снега се цепи, когато Джеф прави ляв завой и веднага след това той прави десен завой, просто движението на тялото му е последователно, той си върти завоите, докато не пада.

На 00:19 при ляв завой се вижда линията на разцепване
На 00:21 той вече прави десен завой
На 00:22-23 той пада

Just fly

Запоследно променено от Emo_bager4eto : 19-04-2011 в 16:24.
Emo_bager4eto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 19-04-2011, 17:24     #213
Mitko
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отSapa Разгледай мнение
Не е така:
Виж тук
ахам.. тази не съм я чел. Има смисъл в съветите на човека.. просто тука май никой не следва тази техника?
Стари 19-04-2011, 20:09     #214
Malolo
Stupid Snowboarder

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на Malolo
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отEmo_bager4eto Разгледай мнение
Според мен единия коментар, че видиш ли, Джеф бил тръгнал надясно, за да излезе от лавината, не е вярен.
Емо, първото нещо, което ми направи впечатление, когато гледах клипа (още необработената версия) беше, че скиорът не направи никакъв опит да избяга от лавината. Виждам, че и на теб това ти е направило впечатление. Това си е сдухващо, щото от прочетеното и изгледаното си правя извод, че този Джеф е относително опитен (сигурно много повече от мен), а щом той не реагира адекватно, кво остава за мен. Не знам, може пък и реакцията в такава ситуация да не е толкова свързана с опита (което силно ме съмнява, де), а по-скоро с рефлекс и да е индивидуална, може пък и просто от кеф пича да се е заблял и да не е обърнал внимание(или да не е видял) пукнатините преди да е твърде късно, може и снегът просто да не му е позволил... Но за мен си остава факт, че не направи никакъв опит да обърне ските на 45° ни на ляво, ни на дясно.
Лично мое мнение е и че първия му опит (неуспешен) да активира ABS-a е доста закъснял и че още при лъзването и губенето на равновесие е трябвало да дръпне ръчката. Все пак е похвално, че запазва самообладание, успява да лапне авалунга и в последствие - да активира ABS-a.
В крайна сметка, дали заради адекватна реакция или заради късмет, важното е, че пича е жив и здрав!
В никакъв случай не приемайте мнението ми като критика, защото осъзнавам колко е лесно да си тракам по клавиатурата и от разстояние да "анализирам". Просто споделям лични впечатления.
Колкото до щеките и темляците, Митко, стига бе, даже и аз (тъп сноубордист) го знам това, че по таквиз терени темляците не се слагат. Не мога да отворя книгата, за която Sapa е дал линк, извини ме ако повтарям написаното, но на въпросът ти "какво толкоз им пречат" хипотетично отговарям представяйки следната ситуация - снежната маса е затрупала щеките и ръцете ти остават "вързани" и не можеш ни авалунг да достигнеш, ни шалтера на ABS-a, нито да направиш каквито и да било опити да си предпазиш лицето и да си осигуриш малко обем за дишане, когато снегът спре...аз така си го обяснявам, може и да греша
Оф, толкова ми е куцо да пиша за тия неща, наистина не си мислете, че се правя на многознаещ, защото не съм и не това е целта ми. Сигурно и в подобна ситуация биха ми се изпарили 99% от знанията... Абе да не дава господ
"The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet

Запоследно променено от Malolo : 19-04-2011 в 20:19.
Malolo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 19-04-2011, 20:52     #215
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Тогава ползате като моите и на Капеле щеките.
Аз не бих карал без да са ми закачени каишките на ръцете.
Хората са го измислили.

А защо не опита да избяга. Аз поне се сещам за една хипотетична възможност. Тия хора до такава степен са автоматизирали карането, че то им е в главата. Целият склон, къде трябва да се завие и къде да се скочи...той правеше ляв завой, когато се отцепи, а пича тръгна да си пави следващият завой, все едно нищо не е станало. Просто подсъзнателно е бил "програмиран", че трябва да завие. Иначе още при левия завой, ако беше изправил настрани(ляво), може би щеше да успее(ама това са теории де). Знам ли. Имам чувството, че той просто си направи завоя, за да не му се развали линията или стойката......като по филмите. Да е в перфектен кадър, сакън някой да не каже нещо.

Запоследно променено от Ники : 19-04-2011 в 20:56.
Ники Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 19-04-2011, 22:56     #216
milkon
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

to ako se biagashe taka ot lavina..........
choveka toia sklon go e vidia samo ot helito predi tova kade da biaga.......
osven tova v teton pishe che lavinata e trugnala tochno kadeto toi e bil
a ne nad nego za da moge da izbiaga
dori i da ispravi nadolu pak e vutre.....
spored men moge da izbiagash samo ako poznavash adski dobre terena
milkon Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-05-2011, 19:18     #217
milkon
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

http://www.powdermag.com/mantle/break-a-leg/
milkon Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 08-05-2011, 10:19     #218
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmilkon Разгледай мнение
Доста тегава история... а как ми напомнят на езерата тия улеи... Точно както ги описва - къси и стръмни... мислиш си, че можеш да избягаш, особено след като си карал по големи линии същия сезон...

"the avalanche here was something that would be called manageable sluff in Alaska."

Поучителна история, най-вече на тема подценяване на терена... Условията, както сам описва са били ОЧЕВИДНО лавиноопасни, но сравнително малкия мащаб на терена му е създал фалшиво чувство за сигурност.. Нещо много типично именно за улеите пред х. Рилски езера, погледнато от нашата си БГ камбанария...
2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24, 2024/2025 - 23
20
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 06-06-2011, 11:46     #219
bob_beliata
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2004
Начално

Сноубордист оцелял 30-40 мин, заровен на 2 метра дълбочина:

http://www.blackdiamondequipment.com...ng-his-avalung
Стари 29-11-2011, 05:29     #220
f2f
ските са скъп спорт!

Начално

пратете г-н Беров на командировка тук, че ни затрупа, дагье...

" The slope is in the Blackcomb Glacier area locally known as Corona, which is above you on the skiers right as you descend Blackcomb Glacier."
Отговор

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 17:08.