![]() |
||||
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Катя - голямо благодаря!
![]() Малко се отклоняваме от темата, но и на мен ми се смеят понякога като го слагам на паркинга и го включвам обикновено още тогава (независимо къде караме). Батериите са евтини и хабиш 1-2 комплекта на сезон, а пипса после като забравиш да го включиш какво? Просто правило - започва деня, включваш, приключва деня - спираш...
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2007
|
Инфо за лавина на Скакавица от фейсбука на моя позната:
Цитат:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Oct 2009
|
Препоръчвам ви да гледате запис от късните новини по БТВ....
![]() На Банско имало уреди, които известявали за лавини със звуков сигнал при наличие на по-дълбок сняг... ![]()
|
|
|
|
|
|
CEO of Shred
|
С тия валежи ще трябва да ги изключат скоро, че няма да млъкнат
![]()
|
|
|
|
|
Дръвен ШОП
Дата на присъединяване: Sep 2008
|
За щастие и двата инцидента, особено втория преди Скакавишкия водопад са завършили щастливо
![]() Западните склонове стават отровни. И не спира източниО ветар. Нещо не слушкаме братушките. ![]() Тия от еБанско немат акъл. Едвам успахме мечоците по Каркъмско ![]() послепис: В неделя бяхме на Шатър. На високото дуаше сериозно. Преди една седмица едни познати снимаха в.Мустачал от Сладката вода. На едната снимка посока в.Мустачал /Заврачица/ се виждат като че ли две лавини паднали по западните му склонове. А знаете, че там минава пътеката за х.Заврачица... То не, че някой се е засилил на там, ама знае ли човек. КлекО е почти скрит над 2200, така че не разчитайте да задържа снега отгоре!
Зехте ли си ДОЗАТА планина? ЕНЦИКЛОПЕДИЯ за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм. 1. TLT Speed Radical, Maestrale, Saint, Alpinist High Traction, LEKI, ATK, Giro, Oakley Crowbar Mx, Camp, BD. 2. Montane, Mountain Hardwear, Icebreaker, Smartwool, Ortovox, Darn Tough, Super.Natural, Devold, Mammut, CMP. 3. Tracker 2, Stealth 260 Carbon, Avi Tech D-handle 4. Sony Alpha NEX-3NL.
Запоследно променено от risto_turisto : 07-02-2012 в 09:40. |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2003
|
Аз не бих разчитал и на северните.. В неделя на Витоша се цепеха 30-40 см дъски дори в горски пояс на 50-100 кв.м площ. Така че, при тези условия трябва да се има едно наум дори и в горите. Да не забравяме някои "горски просеки" как са се образували!
|
|
|
|
|
|
|
|
Лешпер
|
Искам да цитирам един лавинен инцидент с щастлив край от този уикенд.
Мои приятели турсти. Имена няма да цитирам. Цитирам от скайп с позволението на автора. Скакавица. Тръгнахме нагоре към Сухия Чал. Подсякохме 3-4 улея, един по един, с изчакване, внимателно и т.н. Още в началото се чу едно зловещо изпукване, но преминахме набързо през съответното място. Колкото по-нагоре се изкачвахме, толкова се усилваше вятъра и засипваше сняг от билото. На последния стръмен баир на мен ми стана супер усилно и извиках на Ю. да спре и да ни изчака. Като го настигнахме му казах, че тук не ми харесва, гадно ми е и искам да се прибираме. Обаче бяхме на място, на което не върви да се връщаме по обратния път, още повече че вече бяхме чули пропукването. Напред се виждаше последното баирче преди Сухия чал, което почваше с лек наклон и последните 10-20 м бяха по стръмни. Разбрахме се, че ще издрапаме до горе и директно хващаме стълбовете и надолу през гората към хижата.... и тръгнахме.. Напред вървеше Ю., аз и Т. почти заедно, Ц. най-накрая (по отдалечен от нас) Аз и Т. бяхме на половината, когато се чу пропукването, Ц. отдолу извика "Лавина!", Ю. отгоре извика "Тръгна", само за части от секундата видях напукания сняг и с Т. инстинктивно се избутахме настрани, но явно не е било достатъчно и в следващия момент снегът ни завлече при все се наклонът не беше голям (според Ю. не повече от 15-20 градуса) скоростта ми се стори висока, супер безпомощно се чувствах и просто се стараех да се избутвам нагоре и главата ми да е на високо. В момента в който лавината спря всичко пред мен беше бяло и сиво и тогава се паникьосах... След това усетих, че едната ми ръка всъщност е навън и почнах да ровя по посока главата ми и съвсем бързо я изрових В този момент Ц. извика "А., Ю., Т. я няма!" Чухме гласа на Т. съвсем близо до мен... Започнах с едната ръка да копая по посока гласа на Т. и бързо стигнах до главата й В този момент Ц. вече се беше придвижил до нас и ни помогна да се изровим целите след което отиде да изравя Ю. Лавината ни беше сменила местата - Ю. беше най-долу, аз и Т. на едно място, а Ц. най-горе Когато е видял че тръгва, той е имал най -много време да се метне настрани и всъщност тя само е минала покрай него което беше супер, защото той реагира моментално и супер хладнокръвно, без паника, вайкане и глупости... Огромният късмет беше, че лавината нее прескочи към онзи стръмен баир, на който бях казала, че искам да се връщаме, щото тогава щеше да си е.. майката наистина... Та така... според Ц. ни е влачило 20-30 метра Когато е тръгнала лавината Т. е пуснала щеките и се е хванала за някакви корени, но снегът я е отскубнал от тях Ю. го е търкаляло най много - каза, че се е търкалял през глава и е имало момент в който всичко е било черно покрай него, но във финалният момент е бил почти на повърхността Запоследно променено от Vladimir Gergov : 07-02-2012 в 11:34. |
|
|
|
|
|
|
|
Лешпер
|
Пиша тук , за да се обърне сериозно внимание на ситуацията в планините в момента.
Хората на които се е случило са добре подготвени туристи, но са съжаление са подценили ситуацията Запоследно променено от Vladimir Gergov : 07-02-2012 в 11:03. |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2009
|
ebahti kasmeta sa izvadili
snimki? neshto pipsove? lopati? sondi? imali li sa?pravilno li razbiram che i 4mata sa bili zasegnati ot lavinata? |
|
|
|
|
|
|
|
Лешпер
|
Гледам, че вече е писано за тази лавина. Мисля, че са нямали уреди.
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2003
|
Ей сега ми се обадиха да ми кажат за голяма лавина, която е изтресла по склона в дясно от пътя за Бодрост (за Картала сиреч), нейде около пожара от преди няколко години. Просекла е голяма просека през гората, на пътя има много отложен сняг (нещо като 5-6 метра дълбоко, 30-50 м дълго)! Горските не помнят да е падала там лавина!
Умната ей, ситуацията хич не е за подценяване...
|
|
|
|
|
Member
Дата на присъединяване: Nov 2005
|
Нямах възможност да пиша по рано.
В събота - 04.02 на Картала. Група от 15 тина човека след слизане от лифта поради мъглата и силния вятър пропускат червените колци които указват пистата и продължават наляво. В един момент се озовават на по стръмен склон (подозирам че това са така наречените улеи - скиорско ляво от пистата). При опит да бият диагонал едно от момчетата отцепва не голяма дъска, която частично зарива един сноубордист стоящ под него. Изравят се самостоятелно. Доста бързичко спасители стигат до мястото и извеждат цялата група. Просто късмет! Хората са се заблудили - не са имали идея да спускат нещо целенасочено. Преразказвам по разказ на момчето отцепило въпросната дъска. Може да има несъответствия. Същия ден духаше доста силно горе. Спряха кабината по късно през деня. Надолу беше доста топло и снега тежък. Аз лично се отказах още сутринта да си правя експерименти със спускания. С този вятър и това затопляне реших че достатъчно предпоставки има. Само допълвам цялостната картинка. |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
|
|
|
|
|
fujas rider
Дата на присъединяване: Dec 2006
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Шейнарска история с хепиенд. Прави впечатление колко пъти е минато по склона преди да падне, демек поредното доказателство, че следите (дори от шейни) не ни гарантират нищо.
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2003
|
кво да се каже - тъпи копелета с късмет. Това ми е малко като "не си нося пипса, ама ми изглежда добре "Бели искър", дали да не се лизна, ей тъй за кеф..." Добре, че поне другите имат идея как да боравят в такива ситуации...
|
|
|
|
|
ските са скъп спорт!
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
Steve Romeo, човека зад TetonAT.com който много от вас са чели, а някои дори и поствали тук, е загинал вчера в лавина в Тетоните заедно с Chris Onufer...
http://www.planetjh.com/news/A_108174.aspx ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Human Genome
|
Отново лоша новина
дано почиват в мир!