![]() |
||||
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Отоговра на това би трябвало да е прост, кой води хората в дивата планина в Швейцария, Авсрия, Италия или Франция? Гидоветеее. Кой сертифицира гидовете? Ми някой си, примерно UIMLA. Гидове има всякакви - за катерене (зимно и незимно), за разходки по гледчери и обичаен туризъм, фрирайд, ски туринг, т.н. И не съм чувал шефчетата на местните ски федерации да се бъркат в някоя от гореспоменатите дейности
|
|
|
|
|
ските са скъп спорт!
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
eто тук кой може да те "води" в планината:
http://www.acmg.ca/ делят се на няколко вида -- планински водач (специализации в алпийско катерене, ски планинарство и скално катерене), трекинг (hiking) гидове (летни многодневни беккънтри трекове) и скално катерене (в зала и топ-роупинг): http://www.acmg.ca/03public/courses/courseoverview.asp тези са съвсем, ама съвсем различни хора от това, което наричаме "ски учител" ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Фрирайд и БПСИ аз съм почти 100% убеден че означава Андрей Балевски. По всяка вероятност той ще се ангажира с тези курсове. Не им е читава работата на федерацията, но като кадри и обучение ще са на светлинни години пред другото сдружение на ски училищата. Плюс е поне факта, че курсовете за ски учител няма да може да ги изкара всеки 2-ри некадърник.
|
|
|
|
|
|
|
|
Fancy Noddle
|
да сигурно ще може да ги изкарва всеки първи некадърник...
![]() ![]() ааа... и друго, сега всички трябвало да изкараме опреснителен курс за съответния клас(ще рече курсът се плаща и то към 200-300 кинта), за да ми кажат да пич ти си ок може да обучаваш. ![]() Запоследно променено от Cloun : 26-11-2010 в 14:33. |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Казаха, че за тоя сезон няма опреснителен курс или изпит или там каквото ще е. Тая година само ше придърпват училищата като цяло за членове. Иначе Ако си карал курс към сдружението преди само изпит, не курс наново.
|
|
|
|
|
|
|
|
Fancy Noddle
|
не бе аз съм с НСА и втора специалност ски, така че не ме притесбява тва че ще ми правят курс ама не ми се иска да давам кинти за нещо което го знам мога и правя всяка зима...иначе тези БПСИ нямат законово право да правят тва което са намислили...
, щото дублират вече съществуваща организация http://www.bgskischool.com/, която е член на INTERSKI http://www.interski.org/Home.7+M52087573ab0.0.html.Друг е въпросът как се е работело до сега и до колко малка степен са защитавали интересите на ски учителите...абе хвани едните удари другите е положението ... по български!!! П.С. член е и на http://www.isiaski.org/en/index.html Запоследно променено от Cloun : 26-11-2010 в 15:36. |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Всъщност дреме ти на куро... няма закон в БГ който да те задължи да си карал каквито и да било курсове за ски инструктор. Нито една от днете организации не е легитимна. И да не си карал курсове пак можеш да си ски инструктор.
|
|
|
|
|
|
|
|
Junior Member
Дата на присъединяване: Oct 2006
|
Здравейте на всички!
Поради това, че участвам в изготвянето на новата учебна програма за подготовка на ски инструктори искам да поясня казуса с фриирайда в програмата! Един от елементите заложени в изискванията на организации, като ISIA и FEMPS/Европейска федерация на професионалните инструктори по зимни спортове/ е покриването на модул фриирайд! Съществува така наречения EURO TEST-FREERIDE! С оглед на повишаване на изискванията които е необходимо да покрият инструкторите по ски и признаване на квалификацията им извън пределите на България вкарах задължителни модули/курсове към различните нива! Някои от тези задължителни изисквания които са застъпени в новата програма са: БЧК - Първа долекарска помощ, Лавинен курс, Фриирайд курс и Състезателна техника! Преквалификациите са увеличени от 3 на 7 дни + допълнителните модули, чиято продължителност е допълнително към курса за преквалификация! Инструктор може да получи своята квалификация само след покриване на изпит и всички допълнителни модули към съответното ниво! Телемарка ще бъде допълнително в програмата, както и квалификация за Адаптивни ски! Един инструктор явяващ се на курс за клас С ще трябва преди това да е покрил и квалификация за втори вид спорт, съответно - сноуборд, ски бягане или телемарк! По примера на други асоциации на ски инструктори от други държави, ще бъде въведена така наречената Фриистаил акредитация, която е допълнителна към основните нива и за тези които се насочват в тази посока! Материята е доста обширна, но това което аз лично искам да получат инструкторите е една по-добра планинска култура и по-добра професионална подготовка! Колелото е измислено отдавна и сега се опитвам да подредя нещата така както се практикува в нормалните страни! Това е единственото което ме интересува в този момент и искам да видя всичко прогресивно вкарано в действие! Това е само малка част от информацията и се надава, че съм успял да вкарам малко светлина по въпроса! На всички пожелавам добро здраве, BIG POWDER и много слънчеви и прекрасни дни по склоновете!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Junior Member
|
Моят личен съвет е да работите с проверена информация а не по слухове!!!! Признава се квалификацията от БСУ за период от 1 година! До края на 2011 година трябва да се мине на изпит по практика за потвърждаване на нивото, без курс а само със заплащане на изпитна такса! Това което обаче трябва да се покрие са допълнителните модули за съответното ниво в определен срок от време!
|
|
|
|
|
|
|
|
Junior Member
|
Някои специфични точки по дискусията!
1. Трябва да се прави разлика между професиите Планински водач и Инструктор по ски! 2. ISIA не е единствената международна организация на инструкторите по ски и не навсякъде се признава! 3. В Европа единствената организация която има солиден критерии за взаимно признаване на квалификациите е Ефропейската Федерация но Професионалните Инструктори по Зимни Спортове FEMPS в която членуват 10 държави и е основана от Франция, Италия, Австрия и Германия. Тази организация работи взаимно с Европейската Комисия, която е потвърдила тези критерии! 4. В държавите посочени от Version 7.0 всички организации работят съвместно, което се потвърди и от последния семинар в НСА с представители на Асоцияцията на френските треньори! 5. Старото наименование на БСУ беше Комитет на Ски Учителите в България и беше отдел на БФ Ски за период около 27 години! Казвам го като бивш служител на този комитет! 6. Извън юредеческите права на ISIA е да се меси в начина по който се изграждат програмите за подготовка на инструктори в отделните държави! 7. Българската държава и закона не са определили кой да провежда тези курсове и юридически не е издържано, за което в ISIA нямат и представа! 8. Необходимо е уреждането на този въпрос и уреждането му по смисъла на ЗПОО! 9. Принципно всеки може да си регистрира здружение примерно на Косачите и утре да решат че ще издават документи за правоспособност за косачи с две нива с коса и с машинно! |
|
|
|
|
|
|
|
Junior Member
Дата на присъединяване: Aug 2010
|
надявам се всичко което ще се промени да е за хубаво и в полза на хората които обичат да карат извън пистите (където е много по безопасно отколкото по пистите и от това да те отнесе някои некадърник и да те изпотроши ,отколкото да те затрупа лавина),но имам един вапрос - къде ще караме извън пистово ,като почти на всякъде е забранено та дори на улеите на езерата а за Банско да неговорим,защото последния сезон бяха наслагали и патрули които дебнеха зад дърветата за да те хванат и глобят
|
|
|
|
|
|
|
|
Member
Дата на присъединяване: Apr 2005
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Цитат:
![]() apreskiiiii jaaaa jaaaa ! hahahaha
|
|
|
|
|
|
Member
Дата на присъединяване: Jul 2002
|
Здравейте,
Ще ми се да внеса малко яснота по отношение на професионалното водене в планината тук не коментирам ски учителите и техните дипломи и курсове. В световен план воденето в планината е разделено в две професии Придружител в планината (Mountain leader) Спецификация: 1. Да води хора във всички райони с изключение на ледници или там, където е необходимо използване на техники или екипировка за алпинизъм; 2. Да води по лесни заснежени терени и да нощува в планината само в хижи с хижари; 3. Никакви форми за придвижване със ски не са позволени; Организация: Европейската комисия на придружителите в планината UIMLA. България е член от тази година. В България има приети държавни образователни изисквания и диплома за трета степен професионална квалификация за тази професия. Обучението се извършва от лицензирани към НАПОО центрове за професионална квалификация. Планински водач (Mountain guide) Професията е разделена на две нива аспирант и пълноправен планински водач Спецификация: 1.Да води и придружава хора на екскурзии или изкачвания в планински условия по скални, снежни, ледени или комбинирани (микс) терени 2. Да води и придружава хора за ски алпинизъм (турови ски) и извън-пистово каране на ски 3. Да обучава на техниките на ходене в планината, алпийско катерене, ски алпинизъм (турови ски) и каньонинг Организация: Международен съюз на Асоциациите на планинските водачи - UIAGM Членуващи страни: Аржентина, Боливия, Канада, Чили (кандидат- член), Германия, Еквадор (кандидат- член), Испания, Франция, Великобритания, Гърция, Италия, Япония, Непал (кандидат- член), Нова Зеландия, Норвегия, Австрия, Перу, Полша, Швейцария, Словения, Словакия, Швеция, Чехия, САЩ България кандидатства за членство. След дълги преговори, през месец март 2010 по искане на UIAGM и с участие на техни представители, проведохме зимен входящ тест (включващ ледено катерене и ски) в България, на който се явиха 11 кандидати. През юни 2011 трябва да осъществим летен тест (скално катерене и движение по ледник) във Франция. Тези входящи тестове бяха условие за започване на процедура по приемане на страната в организацията и сертифициране на българските водачи. В България все още професията не е регламентирана законова, като правим постъпки за това. |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2003
|
Уви, много малко хора обърнаха внимание на тази статия, написаното в нея и общите поуки. ЧовекОТ си го е казал много ясно. не изкуственото и насилствено прехвърляне на учителите от една организация в друга, гоненето на конкуренти с невероятни и абсурдни цени на карти и т.н. ще направят България добра дестинация за ски и ски обучение. Според мен ние прогресивно ставаме все ПО-ЗЛЕ във всяко отношение на ски услугите и не-малко от причините ги има загатнати и в това интервю.... Но уви, мнението на хората у нас (които за съжаление не са пътували и виждали) се формира от манипулации на хора като Цеко, няколко купени журналисти и жалкото подмазачество на властта. И така вместо да се работи наистина по изглаждане на проблемите по скоро се работи по създаване на "фалшив имидж".
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Тази статия я постнах в "Екологията", но мястото и е тук. Но пък нека си седи и на другото място, някой ден можем да я рзвържем в една компилация "Дъ бест ов цеко минев"
|
|
|
|
|
Ходещ нагоре
Дата на присъединяване: Mar 2008
|
Сега е момента да направиме кампания и да вербуваме масовия скьор към смяна на екипировката-тълпи от пантещи по склоновете
![]()
|
|
|
|
|
Pocket Rocket
Дата на присъединяване: Dec 2003
|
Fuck it Dude, let's go skiing! 2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24, 2024/2025 - 23 20 |
|
|
|
|
|
|
|
Ходещ нагоре
Дата на присъединяване: Mar 2008
|
|
![]() |