![]() |
||||
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Искам да апелирм да не прибързваме с квалификации колко е абсурдно паланинското спасяване в България, преди да е приключил анализа на акцията. Както казах в предишния си пост, не разполагаме с цялата информация по случая.
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Oct 2010
|
Цитат:
![]()
"The Future is unwritten. The pen is in our hands." ![]() Joe Strummer 21 August 1952 22 December 2002 Запоследно променено от tablatabla : 22-05-2014 в 16:37. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2012
|
Това със застраховката и хеликоптерите е малко като кокошката и яйцето.
В държавите където спасителите спасяват с хеликоптери спасителните операции струват многоцифрени суми. И няма да ти откажат да те спасят ако нямаш застраховка, но ще си платиш за удоволствието а ако си разкарал спасителите напразно не само ще си платиш самата спасителна операция, но е много вероятно и в съда та те поосъдят и да ти лепнат допълнително някоя солена глоба. Та не знам какъв е случая, но ако всички тези дето участваха в операцията са го правили залудо младежите трябва да си платят сметката, че и отгоре. А, че нашите служби не могат да намерят нищо и никъде е една друга тема. То ако някой реши да се крие по балканите в лошо време никаква техника не може да го хване, но това пък е още по-друга тема. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Цитат:
Понеже стана въпрос за застраховане - родния застрахователен пазар в това отношение е паралелно изостанал със службата, няма продукт който да покрие разходите по подобна акция, а за това проблемът е в застрахователните компании. А това, че за държавата планинското спасяване е последн проблем, няма какво да го коментираме.
|
|
|
|
|
|
|
Тъмен БалканСки субект
Дата на присъединяване: Dec 2009
|
Цитат:
Поне ходих на места, на които скоро не бях ходил, а и кой знае кога щях да се наканя да са наврЪ на "девет мечки в г..а." ![]() Запоследно променено от joropc : 22-05-2014 в 17:52. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
http://stoyan71.blog.bg/turizam/2014/05/22/.1267200
Нека всеки прочете това и тогава да коментира. Това е единственото смислено нещо, което прочетох, чух или видях относно случая. Останалото по нашите измислени медии е дезинформация, грешна информация, евтини медийни сензацийки, кой ще плаща и всякакви подобни простотии. Тия тримата, че са идиоти и не знаят какво е планина е ясно. Обаче в тая цялата случка: 4 дена търсене, 100 човека, 4 хеликоптера и накрая баш тия с анцузите дето не са виждали планина си се намериха сами (освен ако не е вярна конспирацията, че изобщо не са били в планината ама това силно ме съмнява). Никой ли не се замисля за това? Колко ефективно е ПСС и тази операция, която наричат успешна? Напълно съм съгласен с tablatabla. ПСС, и визирам единствено ръководните органи и хората, координиращи екипите и вземащи решенията за пореден път показаха доста за компетентността и логистиката на българското планинско спасяване. После обясняваха по национален ефир как ПСС е една много добре смазана машина?? Е не върви. Познавам не малко кадърни и свестни хора в ПСС, но за съжаление от тях не зависи нищо. Беше ясно, че такива неопитни хора не могат да стигнат далеч и че са в гората. Бяха търсени по Южния Джендем, по Северния Джендем и къде ли не още. И каква е файдата от толкова хора, техника и спасителна мощ, когато няма кой да я координира и контролира. Power is nothing without control дет се вика. Факт е, че най-скъпата и масова спасителна акция в България не бе успешна, колкото и да се опитват да ви убедят в противното. Защото никой не намери изгубилите се. Това на никой ли нищо не говори? Запоследно променено от Nebel : 22-05-2014 в 19:37. |
|
|
|
|
|
|
|
Pocket Rocket
Дата на присъединяване: Dec 2003
|
Позволявам си да пусна тук и мнението на Райчо Башленски - Рахата, който много от Вас (ако не всички) познават от Рилски езера и ПСС - Отряд Дупница.. Разбира се с неговото съгласие:
"Темата трябва да прерасне в дебат за дълго време неглижираната законова неуредица за дейността на ПСС и защо това,че сте здравно осигурени,не важи над примерно 1000 м.н.в. (не е ли и това територия на България и защо там закона за здравето няма смисъл за гражданите на републиката)!!! Не е нормално ПСС като част от доброволна организация ,каквато е БЧК, да събира пари от пострадалите за дейността си. Или е доброволна или е платена. Очевидно е,че пари за цялостно финансиране на такъв тип служба в момента все още не е предвидено,така че просто за да не е в конфликт с идеите и дейността на БЧК тя трябва да излезе от състава и и да стане платена. Може да е частично финансирана от републиканския бюджет и останалата част да идва от застраховки,които може да се продават по изходните пунктове на популярни маршрути или защо не и със SMS както за паркиране в синьо/зелените зони по градовете във всякакви варианти - едно,дву и т.н. -дневни полици. Варианти много. Когато това се изчисти законово, тогава и хората ще са наясно какво е нужно да направят, когато решат да ходят по планините. Не намирам за нормален подхода и изказа на Панделиева - той създаде и нагнети напрежението по темата. Много чувства малко мисъл. За толкова години в службата ако трябваше да действам по подобие на днешните лекари "да ви видя осигурен ли сте,за да знам да ви лекувам ли" и логиката на Панделиева щяха хора да са си заминали от този свят или поне някои от тях да са останали с трайни увреждания. В ПСС съм доброволец. Аз не съм там за пари или за благодаря-то, а заради личните ми убеждения и разбирания за човещина. Ако всичко опираше само до парите,службата отдавна нямаше да съществува. Сам съм решил, че част от живота ми ще е посветена на това да помагам в планината, когато и колкото мога и това ще е с безценните ми - здраве, липсата ми от дома, семейството, работата, финансите ми... Живота е безценен. Няма значение в какво тяло се е сврял - умно,надменно,на неосведомен младеж,на растение,на животно,насекомо или дори в такова на кукувица... Това че акцията струвала стотици хиляди,а няма пари за какво ли не не може да е за обсъждане. Не може да има съревнование чий живот е по-важен - на болни от всяка възраст,катастрофирали... или загубени в планината. Ако имаше пари за друго,а не за спасяване в планините и тези момчета бяха умрели там това нямаше ли да е също толкова тъжно,колкото всяка друга нелепа и предотвратима смърт? Планинското спасяване е просто още една тема от многото неразрешени в обществото ни и не трябва да се смесва и състезава за приоритет с останалите наболели такива. С по-малко думи - смешно и тъжно е да се обсъжда цената на живота." Ще добавя и "безчовечно" към последното изречение."
Fuck it Dude, let's go skiing! 2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24, 2024/2025 - 23 20 |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
Браво на Райчо! |
|
|
|
|
|
|
|
|
СНЕГОЛАЗ
Дата на присъединяване: Feb 2005
|
Цитат:
Ако карам фиркан и ме натресат,няма значение дали съм виновен.Застрахователя си иска кинтите от мен... В случай че не е така ,моите извинения. "С по-малко думи - смешно и тъжно е да се обсъжда цената на живота."Ще добавя и "безчовечно" към последното изречение." ![]() И между другото термокамерата работи в гора ![]()
Запоследно променено от stenly666 : 23-05-2014 в 07:43. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
ето в кратце за какъв хаос говорим, четете внимателно кой на кого, как, колко и в крайна сметка
![]() ![]() Цитат:
Райчо за това става дума.
|
|
|
|
|
|
който го е страх от мечки
Дата на присъединяване: Jan 2011
|
а дали пък не преувиличават с тези суми, за да има пак разпределение на пари между няколко човека, ако ме разбирате правилно...
|
|
|
|
|
|
|
|
CEO of Shred
|
Пари, криеници, счупена система...
Аз само не мога да разбера как между трима души, студенти на 20 години, не са събрали един смартфон, на който криво ляво да се видят къде са и дори да кажат на търсещите ги...
|
|
|
|
|
Senior Member
|
Грозно. Обществената реакция и много от коментарите. Цялата история и въобще отношението към планините и пребиваването в тях. Много от ревящите за пари плащат нищожни данъци всъщност, а много от специалистите планинари са всъщност пишман туристи и те самите.
Хубавото е, че Пеевски и Бареков ще са евродепутати. Последния току виж и министър предстедател станъл. Данъкоплатците пък може да вземат да се отчитат пред чича Путин. Всъщност и планините не се кой знае какво. Та...който продължава да намира някакво извратено оправдание да си губи времето с глупости тука..... ![]()
. Запоследно променено от dimitard : 23-05-2014 в 13:18. |
|
|
|
|
|
|
|
ексКремист
Дата на присъединяване: Apr 2008
|
Аз съм Рахата.
Благодаря за поста,Капеле! Няма значение кой, какво и защо,а как да се държим като виждаме нерешен проблем в обществото ни и по какъв начин водим дебата. Ако се държим като въпросната г-жа и сипем непремерени обиди,ще получим същото в отговор в коментарите и нищо от хубавите идеи няма да успее да види някакво развитие. Нека да се опитаме да не съдим и обиждаме младежите (това не променя случката,а нас не прави неуязвими в планините), но да дебатираме като хора с отношение към живота и културата в планината и да извадим проблемите и изводите от нея (случката). Без пълната информация обаче няма как да коментираме какво се е случило и кой крив кой прав. Затова ще споделя малко мисли за ПСС. Моето лично мнение и на някои мои колеги също е, че трябва ПСС да излезе от състава на БЧК и да мине към перото на бюджета на МЗ за Спешна помощ. По същество дейността на ПСС е оказване на долекарска помощ,която според Закона за Здравето трябва да е достъпна за всички и безплатна на територията на РБ (чл. 82,ал 1). Това обаче не е така след като свърши асфалта в планините - от там нагоре този закон по някаква неясна причина започва да не действа и всеки пострадал се оказва в ситуация,че ако няма застраховка и му окажат нужната помощ,то тогава може да се превърне в преследван от закона. Ще се самоцитирам,че не ми се пише пак, : "Видях на какво е заприличала здравната ни система по лош повод и не искам в това да се превърне и ПСС. Едва ли разходите са толкова големи за малкото хели акции,които има за година тук в Бг,за да не може да се отдели държавен бюджет за тях - нито са ни големи планините,нито потока туристи и съответно спешните тежки случаи. По същество спасяването е оказване на първа помощ,а то не се заплаща. Ако финансирането на службата мине към бюджета на бърза помощ,то липсата на застраховка няма да е в такава тежест за хели-спасяване. За застраховките съм съгласен,че не са адекватни,но и много хора не знаят,че трябва да се застраховат. Не се предлагат на достъпни за туристите места,както примерно е с картите и билетите на лифтовете. По същата логика на застраховките може да има платено хели-спасяване,което да предлага бърз ниско лихвен кредит и да ти го отпускат на момента с обаждане по телефона преди да долетят до теб и който иска да се възползва от хелито за по-лека травма да си прецени сам. Като реши някога някой да уреди законово дейността на ПСС,то тогава могат да се включат в наредба клаузи,в които да е описано как и кога не плащаш и как и кога трябва. Шума който вдигна въпросната Панделиева е много грозен и насочи фокуса му в посока,която не е продуктивна. По-важното е,че не се обръща внимание на факта,че там където свършва асфалта в планината, там някъде се оказваме в ничия зона - нещо като вътрешна граница на страната, която като я пресечеш и конституцията и закона за здравето на страната не важат - правото ти за достъп до здравна помощ се изпарява и ако не си си платил допълнително застраховка може да се превърнеш едва ли не в престъпник,ако потърсиш помощ. Е не е ли това абсурд?" "За максимум 10-30 тежки случая спасяване в планините на година не е оправдано да има ПСС хели.Нека сме реалисти.Туристите в Бг не са достатъчни,за да може застрахователите да направят достъпна полица за тях с премия,достатъчна за хели-акция и пак опираме до дофинансиране от бюджета.Нека има застраховка - тя ще подпомага дейността,но основното перо на ПСС трябва да се финансира от парите за здравеопазването,а не от подаянията на БЧК,военните и частни фирми." ^ Това е от дебата на стената ми във ФБ.Ето и връзки с дискусията на моята стена и на тази на приятел инструктор на планински водачи,която ме накара да напиша публикуваното от Капеле (надявам се това да не е проблем с мод-овете и правилата на форума) : https://www.facebook.com/raycho.bash...7?notif_t=like https://www.facebook.com/permalink.p..._comment_reply Таблатабла - младежите и да имаха застраховки, те щяха да покрият въпросните 3000 лв, които сега ще им търси службата,а останалите пак щяха да са за сметка на бюджета на ПСС и другите участвали служби и организации,защото полицата не покрива по-голяма сума. |
|
|
|
|
|
|
|
ексКремист
Дата на присъединяване: Apr 2008
|
Митак,точно на място
![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
интересен анализ по темата
http://stoyan71.blog.bg/turizam/2014/05/22/.1267200
|
|
|
|
|
|
Раха, две,три хелита (на ключови летища) могат да обслужват не само случаите в планината, а и тези на бърза помощ по магистрали, други труднодостъпни места, превоз на органи за трансплантации и т.н.. В България няма развит пазар нито на спасителните, нито на застрахователните услуги. Толкова. Всичко друго е грозно цитиране на цифри и изкривяване на реалността.
ПС То имаме ли нормален пазар на нещо изобщо. Дори доматите са от Гърция и Турция... |
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
|
точно за система ХЕМС говорим, която да обхваща и планинското спасяване. и точно Държавата е големия виновник това да не се случва, защото няма как и да се случи при отсъствието на Държава на която да и пука, и да поработи законово и институционално по темата, това касае и ПСС в частност, като според мен трябва нова структура на ПСС извън БЧК като начало.....
Ето какво прави община Бургас, но това е заслуга на Общината, не може на парче да се работи. Една частна фирма не може да го направи сама, въпреки добрите намерения и правилните стъпки. http://www.burgasnews.com/novini-bur...-burgas-snimki някакъв опит да се систематизират нещата http://www.strategy.bg/PublicConsult...g=bg-BG&Id=323 как стоят нещата в кратце http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=14070 говорил съм с човек от Хели Еър и той каза, че се сблъскват с мълчание и липса на интерес. Те си действат сами, като търговско дружество и отделни договори на парче с отделни болници, застрахователи, частни лица и тн. като плащането е специфично спрямо услугата и договора....и се развиват сами въпреки Държавата. Нищо не пречи да се изгради ХЕМС система в партньорство с частна фирма, след като самата Държава няма желание да я изгради сама....обаче?? ![]()
"The Future is unwritten. The pen is in our hands." ![]() Joe Strummer 21 August 1952 22 December 2002 Запоследно променено от tablatabla : 24-05-2014 в 09:54. |
|
|
|
|
|
|
|
Гъди
|
Да... ако имаха един прост телефон като Нокия N82... Garmin, пътеки...
А аз не съм свикнал на това.мото клуб![]() Ники написа: Човек не спира да си играе, защото остарява, а остарява, защото е спрял да си играе Човек без мечти е като сняг без пудра. f2f:вие трябва да кажете "не, не искам, предпочитам да ида на планина и да дишам чист въздух вместо мръсната газ на някоя моторна шейна и да пипам зелена трева, вместо мазната смазка на някой лифт". VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България! Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2003
|
Цитат:
И как си мислите изобщо, че се претърсва такъв район? То равното "Плато" на Витоша се претърсва адски трудно в лошо време, пък да не говорим за тези склонове. Движат се спасителите по пътеки, била и логични маршрути, свиркат и викат и се надяват някой случайно да ги чуе. Това е. И хамериканци, и швейцарци да дойдат ВИ УВЕРЯВАМ, че при този терен пак същото ще правят. Само дето може би в онези страни щяха да кръжат 20 хеликоптера по всички възможни долини и ЕВЕНТУАЛНО да забележат нещо, а в България с 2 хеликоптера и едно хвъркат чудо (предполагам хелито "Милка" е било включено) да не си мислите, че може да се претърси кой знае какво... Просто за мен това е късмет (че излязоха живи тези момчета). Можело е да се бастисат напълно и то много лесно и нямаше да се намерят с години, или пък някой щеше да се натъкне на остатъци от тях в края на лятото, ама понеже е бракониер нямаше да смее да съобщи...И е случай, който показва нуждата от ПСС в този й вид (т.е. и с голямо тяло от доброволни спасители). Да, показва и нуждата от по-съвременна техника и развитие, но въобще не мога да се съглася с подхвърлянията, че "ПСС не било ефективно и в този случай, смешно било да се отчита като успешна акцията и т.н." Успешна е всяка акция, от която хората излизат живи!@ Ако не сте ходили там Ви съветвам да разгледате тези снимки от полетите по издирването: https://www.facebook.com/42791165061...type=3&theater Отгоре е красиво, но долу е ад. Аз лично 3 дни се "измъквах" през Южния Джендем и определено считам, че по-диво място в България няма и че ако там попаднеш на лошо място в кофти време шансовете за оцеляване дори на опитни хора са много ниски. Същото важи за много от склоновете в района и снимките добре го показват! Аз ще чакам с нетърпение повече информация от самите загубили се и анализът на ПСС (дано поне "вътрешно" го получим)!
Запоследно променено от mp2 : 24-05-2014 в 19:49. |
|
|
|
|
![]() |
|
|