Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 22-05-2014, 16:12     #21
Version 7.0
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отtablatabla Разгледай мнение
... и за пореден път пролича абсурда наречен "Планинско спасяване" в България.
Искам да апелирм да не прибързваме с квалификации колко е абсурдно паланинското спасяване в България, преди да е приключил анализа на акцията. Както казах в предишния си пост, не разполагаме с цялата информация по случая.
Стари 22-05-2014, 16:18     #22
tablatabla
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2010
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отVersion 7.0 Разгледай мнение
Искам да апелирм да не прибързваме с квалификации колко е абсурдно паланинското спасяване в България, преди да е приключил анализа на акцията. Както казах в предишния си пост, не разполагаме с цялата информация по случая.
визирам неговото институционално-структурно-законово положение-абсурд. на хората от ПСС им свалям шапка, мнозинството от тях са перфектни и не заслужават това отношение и положение от страна на Държавата. Конкретният случай не променя нищо по същество, а само демонстрира липсата на адекватна система за планинско-въздушно спасяване, каквото има във всички страни от ЕС. И това положение е така от години, докато ние си плащаме застраховките.....

Joe Strummer 21 August 1952 22 December 2002

Запоследно променено от tablatabla : 22-05-2014 в 16:37.
tablatabla Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-05-2014, 16:32     #23
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Това със застраховката и хеликоптерите е малко като кокошката и яйцето.

В държавите където спасителите спасяват с хеликоптери спасителните операции струват многоцифрени суми. И няма да ти откажат да те спасят ако нямаш застраховка, но ще си платиш за удоволствието а ако си разкарал спасителите напразно не само ще си платиш самата спасителна операция, но е много вероятно и в съда та те поосъдят и да ти лепнат допълнително някоя солена глоба.

Та не знам какъв е случая, но ако всички тези дето участваха в операцията са го правили залудо младежите трябва да си платят сметката, че и отгоре.

А, че нашите служби не могат да намерят нищо и никъде е една друга тема. То ако някой реши да се крие по балканите в лошо време никаква техника не може да го хване, но това пък е още по-друга тема.
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-05-2014, 16:35     #24
Version 7.0
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2006
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отtablatabla Разгледай мнение
визирам неговото институционално-структурно-законово положение-абсурд. на хората от ПСС им свалям шапка, мнозинството от тях са перфектни и не заслужават това отношение и положение от страна на Държавата. Конкретния случай не променя нищо по същество, а само демонстрира липсата на адекватна система за планинско-въздушно спасявене, каквото има във всички страни от ЕС. И това положение е така от години, докато ние си плащаме застраховките.....
Липсата на адекватно и модерно въздушно спасяване е факт и е сред големите слабости е на службата в 21ви век. Но в този конкретен случай е имало предостатъчно техника във въздуха и тази слабост не е оказала влияние

Понеже стана въпрос за застраховане - родния застрахователен пазар в това отношение е паралелно изостанал със службата, няма продукт който да покрие разходите по подобна акция, а за това проблемът е в застрахователните компании.

А това, че за държавата планинското спасяване е последн проблем, няма какво да го коментираме.
Стари 22-05-2014, 17:50     #25
joropc
Тъмен БалканСки субект

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отСале Разгледай мнение
......но ако всички тези дето участваха в операцията са го правили залудо
Не е залудо бре!
Поне ходих на места, на които скоро не бях ходил, а и кой знае кога щях да се наканя да са наврЪ на "девет мечки в г..а."

Запоследно променено от joropc : 22-05-2014 в 17:52.
joropc Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-05-2014, 19:34     #26
Nebel
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2004
Начално

http://stoyan71.blog.bg/turizam/2014/05/22/.1267200

Нека всеки прочете това и тогава да коментира. Това е единственото смислено нещо, което прочетох, чух или видях относно случая. Останалото по нашите измислени медии е дезинформация, грешна информация, евтини медийни сензацийки, кой ще плаща и всякакви подобни простотии.

Тия тримата, че са идиоти и не знаят какво е планина е ясно. Обаче в тая цялата случка: 4 дена търсене, 100 човека, 4 хеликоптера и накрая баш тия с анцузите дето не са виждали планина си се намериха сами (освен ако не е вярна конспирацията, че изобщо не са били в планината ама това силно ме съмнява). Никой ли не се замисля за това? Колко ефективно е ПСС и тази операция, която наричат успешна?

Напълно съм съгласен с tablatabla. ПСС, и визирам единствено ръководните органи и хората, координиращи екипите и вземащи решенията за пореден път показаха доста за компетентността и логистиката на българското планинско спасяване. После обясняваха по национален ефир как ПСС е една много добре смазана машина?? Е не върви. Познавам не малко кадърни и свестни хора в ПСС, но за съжаление от тях не зависи нищо.
Беше ясно, че такива неопитни хора не могат да стигнат далеч и че са в гората. Бяха търсени по Южния Джендем, по Северния Джендем и къде ли не още. И каква е файдата от толкова хора, техника и спасителна мощ, когато няма кой да я координира и контролира. Power is nothing without control дет се вика.

Факт е, че най-скъпата и масова спасителна акция в България не бе успешна, колкото и да се опитват да ви убедят в противното. Защото никой не намери изгубилите се. Това на никой ли нищо не говори?

Запоследно променено от Nebel : 22-05-2014 в 19:37.
Nebel Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-05-2014, 22:36     #27
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

Позволявам си да пусна тук и мнението на Райчо Башленски - Рахата, който много от Вас (ако не всички) познават от Рилски езера и ПСС - Отряд Дупница.. Разбира се с неговото съгласие:

"Темата трябва да прерасне в дебат за дълго време неглижираната законова неуредица за дейността на ПСС и защо това,че сте здравно осигурени,не важи над примерно 1000 м.н.в. (не е ли и това територия на България и защо там закона за здравето няма смисъл за гражданите на републиката)!!!
Не е нормално ПСС като част от доброволна организация ,каквато е БЧК, да събира пари от пострадалите за дейността си. Или е доброволна или е платена. Очевидно е,че пари за цялостно финансиране на такъв тип служба в момента все още не е предвидено,така че просто за да не е в конфликт с идеите и дейността на БЧК тя трябва да излезе от състава и и да стане платена. Може да е частично финансирана от републиканския бюджет и останалата част да идва от застраховки,които може да се продават по изходните пунктове на популярни маршрути или защо не и със SMS както за паркиране в синьо/зелените зони по градовете във всякакви варианти - едно,дву и т.н. -дневни полици. Варианти много. Когато това се изчисти законово, тогава и хората ще са наясно какво е нужно да направят, когато решат да ходят по планините.
Не намирам за нормален подхода и изказа на Панделиева - той създаде и нагнети напрежението по темата.
Много чувства малко мисъл.
За толкова години в службата ако трябваше да действам по подобие на днешните лекари "да ви видя осигурен ли сте,за да знам да ви лекувам ли" и логиката на Панделиева щяха хора да са си заминали от този свят или поне някои от тях да са останали с трайни увреждания.
В ПСС съм доброволец. Аз не съм там за пари или за благодаря-то, а заради личните ми убеждения и разбирания за човещина. Ако всичко опираше само до парите,службата отдавна нямаше да съществува. Сам съм решил, че част от живота ми ще е посветена на това да помагам в планината, когато и колкото мога и това ще е с безценните ми - здраве, липсата ми от дома, семейството, работата, финансите ми...
Живота е безценен. Няма значение в какво тяло се е сврял - умно,надменно,на неосведомен младеж,на растение,на животно,насекомо или дори в такова на кукувица...
Това че акцията струвала стотици хиляди,а няма пари за какво ли не не може да е за обсъждане. Не може да има съревнование чий живот е по-важен - на болни от всяка възраст,катастрофирали... или загубени в планината. Ако имаше пари за друго,а не за спасяване в планините и тези момчета бяха умрели там това нямаше ли да е също толкова тъжно,колкото всяка друга нелепа и предотвратима смърт?
Планинското спасяване е просто още една тема от многото неразрешени в обществото ни и не трябва да се смесва и състезава за приоритет с останалите наболели такива.
С по-малко думи - смешно и тъжно е да се обсъжда цената на живота."
Ще добавя и "безчовечно" към последното изречение."
2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24, 2024/2025 - 23
20
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-05-2014, 07:32     #28
Nebel
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2004
Начално

Браво на Райчо!
Nebel Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-05-2014, 07:40     #29
stenly666
СНЕГОЛАЗ

Дата на присъединяване: Feb 2005
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отCapelle Разгледай мнение
Позволявам си да пусна тук и мнението на Райчо Башленски - Рахата, който много от Вас (ако не всички) познават от Рилски езера и ПСС - Отряд Дупница.. Разбира се с неговото съгласие:

"Темата трябва да прерасне в дебат за дълго време неглижираната ...................
С по-малко думи - смешно и тъжно е да се обсъжда цената на живота."
Не знам Панделиева какво е казала,но аз обсъждам вариант ,какво става и кой плаща ако са се крили и са се ебавали сдоброволците четири дена(според всички учасници в акцията е така).
Ако карам фиркан и ме натресат,няма значение дали съм виновен.Застрахователя си иска кинтите от мен...
В случай че не е така ,моите извинения.
"С по-малко думи - смешно и тъжно е да се обсъжда цената на живота."

И между другото термокамерата работи в гора

Запоследно променено от stenly666 : 23-05-2014 в 07:43.
stenly666 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-05-2014, 08:03     #30
tablatabla
Senior Member

Начално

ето в кратце за какъв хаос говорим, четете внимателно кой на кого, как, колко и в крайна сметка

Цитат:
В търсенето на тримата студенти се включиха три хеликоптера, шест парапланера и 100 опитни спасители и доброволци. Цялата акция струва около 100 000 лв., коментира за Преса директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Кирил Русев. Оказва се, че освен опасно, да се изгубиш в планината, е и доста скъпо. От ПСС имат специален ценови списък, по който таксуват пострадалите, потърсили спешна помощ по балканите. За първите 24 часа издирването им струва 724 лв. Ако в него се включат и хеликоптери или допълнителни екипи, които не са част от БЧК, сумата набъбва. След 24-тия час планинската служба начислява по 20 лв. на час.

За приключилата преди два дни спасителна операция бяха използвани хеликоптери на военните от база Крумово и на Граничната полиция със съдействието на главния секретар на МВР, служители и доброволци на БЧК. Военновъздушният курс с вертолета Аугуста на Авиоотряд 28 струва около 5000 лв. Той бе направен в понеделник вечерта. В операцията с хеликоптер се включи и частна компания, с която ПСС има сключен договор. Сумата е приблизително същата. Тези 100 000 лв. са пари на данъкоплатците, тъй като все още в България няма стриктна застрахователна система за подобни случаи, нито пък някакъв закон. Разходите ще останат за сметка на държавата и на бюджета на съответните ведомства, коментира Кирил Русев. Харчовете по акцията ще бъдат разпределени между МВР, Министерството на отбраната и ПСС.

Ако тримата студенти имаха застраховка, която струва около 35 лв., голяма част от парите щяха да се поемат от съответната компания. ПСС ще предяви претенции към тримата студенти само за 3000 лв., с които да покрие една нищожна част от всички направени разходи. Така всеки един ще трябва да плати по 1000 лв.

Годишната държавна субсидия на БЧК е около 3,1 млн. лв. Близо 700 000 лв. от тях са за ПСС. Само заплатите на 45-те щатни служители по базите надхвърлят тази сума. Оттам нататък горивата, машините, които се амортизират и обновяват, екипировката на доброволните спасители, разходи по бази - за всичко това трябва да дойде финансиране отнякъде.

Част от парите още от 2000 г. постъпват от застраховки, уточни Русев.

Райчо за това става дума.

Стари 23-05-2014, 09:43     #31
fromhell_
който го е страх от мечки

Дата на присъединяване: Jan 2011
Начално

а дали пък не преувиличават с тези суми, за да има пак разпределение на пари между няколко човека, ако ме разбирате правилно...
fromhell_ Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-05-2014, 12:23     #32
moridinbg
CEO of Shred

Дата на присъединяване: Feb 2010
Изпрати съобщение чрез skype; на moridinbg
Начално

Пари, криеници, счупена система...
Аз само не мога да разбера как между трима души, студенти на 20 години, не са събрали един смартфон, на който криво ляво да се видят къде са и дори да кажат на търсещите ги...
Стари 23-05-2014, 12:58     #33
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Грозно. Обществената реакция и много от коментарите. Цялата история и въобще отношението към планините и пребиваването в тях. Много от ревящите за пари плащат нищожни данъци всъщност, а много от специалистите планинари са всъщност пишман туристи и те самите.

Хубавото е, че Пеевски и Бареков ще са евродепутати. Последния току виж и министър предстедател станъл. Данъкоплатците пък може да вземат да се отчитат пред чича Путин. Всъщност и планините не се кой знае какво.

Та...който продължава да намира някакво извратено оправдание да си губи времето с глупости тука.....

Запоследно променено от dimitard : 23-05-2014 в 13:18.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-05-2014, 14:38     #34
x-ray
ексКремист

Дата на присъединяване: Apr 2008
Начално

Аз съм Рахата.
Благодаря за поста,Капеле!

Няма значение кой, какво и защо,а как да се държим като виждаме нерешен проблем в обществото ни и по какъв начин водим дебата.
Ако се държим като въпросната г-жа и сипем непремерени обиди,ще получим същото в отговор в коментарите и нищо от хубавите идеи няма да успее да види някакво развитие.
Нека да се опитаме да не съдим и обиждаме младежите (това не променя случката,а нас не прави неуязвими в планините), но да дебатираме като хора с отношение към живота и културата в планината и да извадим проблемите и изводите от нея (случката). Без пълната информация обаче няма как да коментираме какво се е случило и кой крив кой прав.
Затова ще споделя малко мисли за ПСС.
Моето лично мнение и на някои мои колеги също е, че трябва ПСС да излезе от състава на БЧК и да мине към перото на бюджета на МЗ за Спешна помощ. По същество дейността на ПСС е оказване на долекарска помощ,която според Закона за Здравето трябва да е достъпна за всички и безплатна на територията на РБ (чл. 82,ал 1). Това обаче не е така след като свърши асфалта в планините - от там нагоре този закон по някаква неясна причина започва да не действа и всеки пострадал се оказва в ситуация,че ако няма застраховка и му окажат нужната помощ,то тогава може да се превърне в преследван от закона.
Ще се самоцитирам,че не ми се пише пак, :

"Видях на какво е заприличала здравната ни система по лош повод и не искам в това да се превърне и ПСС. Едва ли разходите са толкова големи за малкото хели акции,които има за година тук в Бг,за да не може да се отдели държавен бюджет за тях - нито са ни големи планините,нито потока туристи и съответно спешните тежки случаи. По същество спасяването е оказване на първа помощ,а то не се заплаща. Ако финансирането на службата мине към бюджета на бърза помощ,то липсата на застраховка няма да е в такава тежест за хели-спасяване.
За застраховките съм съгласен,че не са адекватни,но и много хора не знаят,че трябва да се застраховат. Не се предлагат на достъпни за туристите места,както примерно е с картите и билетите на лифтовете.
По същата логика на застраховките може да има платено хели-спасяване,което да предлага бърз ниско лихвен кредит и да ти го отпускат на момента с обаждане по телефона преди да долетят до теб и който иска да се възползва от хелито за по-лека травма да си прецени сам.
Като реши някога някой да уреди законово дейността на ПСС,то тогава могат да се включат в наредба клаузи,в които да е описано как и кога не плащаш и как и кога трябва.
Шума който вдигна въпросната Панделиева е много грозен и насочи фокуса му в посока,която не е продуктивна.
По-важното е,че не се обръща внимание на факта,че там където свършва асфалта в планината, там някъде се оказваме в ничия зона - нещо като вътрешна граница на страната, която като я пресечеш и конституцията и закона за здравето на страната не важат - правото ти за достъп до здравна помощ се изпарява и ако не си си платил допълнително застраховка може да се превърнеш едва ли не в престъпник,ако потърсиш помощ.
Е не е ли това абсурд?"

"За максимум 10-30 тежки случая спасяване в планините на година не е оправдано да има ПСС хели.Нека сме реалисти.Туристите в Бг не са достатъчни,за да може застрахователите да направят достъпна полица за тях с премия,достатъчна за хели-акция и пак опираме до дофинансиране от бюджета.Нека има застраховка - тя ще подпомага дейността,но основното перо на ПСС трябва да се финансира от парите за здравеопазването,а не от подаянията на БЧК,военните и частни фирми."
^ Това е от дебата на стената ми във ФБ.Ето и връзки с дискусията на моята стена и на тази на приятел инструктор на планински водачи,която ме накара да напиша публикуваното от Капеле (надявам се това да не е проблем с мод-овете и правилата на форума) :

https://www.facebook.com/raycho.bash...7?notif_t=like

https://www.facebook.com/permalink.p..._comment_reply

Таблатабла - младежите и да имаха застраховки, те щяха да покрият въпросните 3000 лв, които сега ще им търси службата,а останалите пак щяха да са за сметка на бюджета на ПСС и другите участвали служби и организации,защото полицата не покрива по-голяма сума.
x-ray Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-05-2014, 14:41     #35
x-ray
ексКремист

Дата на присъединяване: Apr 2008
Начално

Митак,точно на място
x-ray Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-05-2014, 16:29     #36
tablatabla
Senior Member

Начално

интересен анализ по темата
http://stoyan71.blog.bg/turizam/2014/05/22/.1267200

Стари 23-05-2014, 17:16     #37
bobber

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Раха, две,три хелита (на ключови летища) могат да обслужват не само случаите в планината, а и тези на бърза помощ по магистрали, други труднодостъпни места, превоз на органи за трансплантации и т.н.. В България няма развит пазар нито на спасителните, нито на застрахователните услуги. Толкова. Всичко друго е грозно цитиране на цифри и изкривяване на реалността.

ПС
То имаме ли нормален пазар на нещо изобщо. Дори доматите са от Гърция и Турция...
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 24-05-2014, 09:37     #38
tablatabla
Senior Member

Начално

точно за система ХЕМС говорим, която да обхваща и планинското спасяване. и точно Държавата е големия виновник това да не се случва, защото няма как и да се случи при отсъствието на Държава на която да и пука, и да поработи законово и институционално по темата, това касае и ПСС в частност, като според мен трябва нова структура на ПСС извън БЧК като начало.....

Ето какво прави община Бургас, но това е заслуга на Общината, не може на парче да се работи. Една частна фирма не може да го направи сама, въпреки добрите намерения и правилните стъпки.

http://www.burgasnews.com/novini-bur...-burgas-snimki

някакъв опит да се систематизират нещата
http://www.strategy.bg/PublicConsult...g=bg-BG&Id=323

как стоят нещата в кратце
http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=14070

говорил съм с човек от Хели Еър и той каза, че се сблъскват с мълчание и липса на интерес. Те си действат сами, като търговско дружество и отделни договори на парче с отделни болници, застрахователи, частни лица и тн. като плащането е специфично спрямо услугата и договора....и се развиват сами въпреки Държавата.
Нищо не пречи да се изгради ХЕМС система в партньорство с частна фирма, след като самата Държава няма желание да я изгради сама....обаче??

Запоследно променено от tablatabla : 24-05-2014 в 09:54.
Стари 24-05-2014, 13:03     #39
gydi
Гъди

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на gydi
Начално

Да... ако имаха един прост телефон като Нокия N82... Garmin, пътеки...
VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България!
Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей
Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди.
gydi Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 24-05-2014, 19:45     #40
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Цитат:
Да... ако имаха един прост телефон като Нокия N82... Garmin, пътеки...
Абе хора, колко от от пишещите по този начин ("защо не са отговаряли", "нямат ли телефони, GPS-и на телефоните" ) и т.н. са ходили в този район на БАЛКАНА. Там деретата са такива, че за покритие на GSM и GPS можеш само да си мечтаеш. Всичко е микс от урви, скали и гори. В по-голямата част от склоновете, освен ако не си абсолютен познавач, нямаш шанс да се ориентираш, а шанса да "кривнеш" и да стигнеш до сипей или скали с водопади е мнооого голям. Именно за това са хвърлени усилия в търсенето, защото всички планинари знаят, че там човек лесно може да закъса много и ако закъса всеки час е решаващ...

И как си мислите изобщо, че се претърсва такъв район? То равното "Плато" на Витоша се претърсва адски трудно в лошо време, пък да не говорим за тези склонове. Движат се спасителите по пътеки, била и логични маршрути, свиркат и викат и се надяват някой случайно да ги чуе. Това е. И хамериканци, и швейцарци да дойдат ВИ УВЕРЯВАМ, че при този терен пак същото ще правят. Само дето може би в онези страни щяха да кръжат 20 хеликоптера по всички възможни долини и ЕВЕНТУАЛНО да забележат нещо, а в България с 2 хеликоптера и едно хвъркат чудо (предполагам хелито "Милка" е било включено) да не си мислите, че може да се претърси кой знае какво...

Просто за мен това е късмет (че излязоха живи тези момчета). Можело е да се бастисат напълно и то много лесно и нямаше да се намерят с години, или пък някой щеше да се натъкне на остатъци от тях в края на лятото, ама понеже е бракониер нямаше да смее да съобщи...И е случай, който показва нуждата от ПСС в този й вид (т.е. и с голямо тяло от доброволни спасители). Да, показва и нуждата от по-съвременна техника и развитие, но въобще не мога да се съглася с подхвърлянията, че "ПСС не било ефективно и в този случай, смешно било да се отчита като успешна акцията и т.н." Успешна е всяка акция, от която хората излизат живи!@

Ако не сте ходили там Ви съветвам да разгледате тези снимки от полетите по издирването:
https://www.facebook.com/42791165061...type=3&theater

Отгоре е красиво, но долу е ад. Аз лично 3 дни се "измъквах" през Южния Джендем и определено считам, че по-диво място в България няма и че ако там попаднеш на лошо място в кофти време шансовете за оцеляване дори на опитни хора са много ниски. Същото важи за много от склоновете в района и снимките добре го показват!

Аз ще чакам с нетърпение повече информация от самите загубили се и анализът на ПСС (дано поне "вътрешно" го получим)!

Запоследно променено от mp2 : 24-05-2014 в 19:49.
mp2 Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 18:31.