Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 10-03-2015, 09:32     #401
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

преди седмици като загина момче на пистата в чепеларе поради брутално безумие от страна на курорта, нямаше толкова много 'капацитети' да обясняват как трябват крути мерки да се забрани, глобява и такива подобни ..

да почиват в мир душите на момчетата
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 13:17     #402
i.slavchev
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2012
Начално

Ще публикувам моята гледна точка за нещата, надявам се тези които четат да си извадят поука от нашите грешки, за да не се повтарят такива събития... Историята накратко:

С Виктор (чието мнение е публикувано малко по - нагоре) тръгнахме към Картала събота сутринта. След като се оказа че там лифта не работи, както и почти никъде другаде решихме да се качим на Яворов, още повече, че и двамата нямаше да сме на работа следващата седмица и възможности за каране на лифт – много.
Пристигнахме около 14 часа на хижата и се оказа, че там са още 16 човека – общи приятели и познати, с които често или по-рядко караме и катерим. Въодушевени от многото сняг и добрата компания карахме до тъмно по гората и улеите в скиорско ляво.
На другата сутрин (неделя – 08.03) в 8:30 излязохме и направихме следа до горната част на билото – където свършва гората – точно над улеите. След две спускания в левият улей (който падна с десния в последствие) преценихме, че имаме време за още едно спускане в гората. По случайност аз избрах линия, която към долната част на гората има видимост към улея. Когато видях буците на лавината и едно от момчетата, търсещ с лавинен уред по обувки върху лавината (лавината му беше отнесла ските, но той беше успял да се измъкне без да е затрупан) не се наложи да се чудя какво се е случило, спуснах се до него, свалих ските, включих уреда на търсене и се включих. След около 7-8 минути локализирахме сигнал, след още 2-3 сондата намери тяло. През това време се бях обадил на Виктор по станцията да лепи коланите и да се качва при нас да копаем (той беше излязъл по- надолу от гората). След 10 минути здраво копаене на около 2,30 метра под снега стигнахме до пострадалия. Беше с лице надолу и глава нагоре по склона. Заради многото сняг се наложи да копаем още почти 10 минути за да успеем да извадим лицето. Общо – 30 мин за цялата акция. За да имаше полза от нея трябваше да сме го изкопали за 10 минути.
Някъде по това време хората, които бяха в хижата и бяха чули по радиостанциите за лавината дойдоха. Установихме, че липсват още 2-ма човека и че още други двама са попаднали в периферията на лавината и са били изхвърлени от нея в страни без сериозни поражения (драскотини и натъртвания и едно ударено коляно в дърво). Двама души останаха да помагат за доизравяне на вече намереният, останалите тръгнаха да търсят други сигнали (трябваше ни много време, докато успеем да извадим и изключим уреда на намереното момче за да не пречи).
Аз останах и продължих със CPR, тъй като имаше много хора и не се налагаше да помагам за търсенето. Лавинното поле беше огромно, информация за това къде са затрупаните – никаква. Въпреки това след около 15 минути грубо сканиране бяха открити и двата сигнала в най-долната част на лавината. Оказа се, че единият е затрупан под 2,5 метра сняг, другият – под около 3,5 метра. Сондите не бяха достатъчно дълги, така че останалите бяха намерили най – малкото разстояние с лавинния уред и просто копаеха надолу, докато успеят да намалят разsтоянието, за да използват сонда. Бяха намерени и извадени и двамата около 1 ч и 15- 20 минути след падането на лавината. Липса на пулс, дишане, зенична реакция. На всички им беше правен около 40 минути CPR, по – скоро за да сме сигурни, че всичко е опитано, отколкото от реална нужда. А и така или иначе хеликоптер нямаше как да дойде в това време.

Маркирахме местата на инцидентите с GPS и сонди заради валящият сняг, който можеше да затрупа всичко и се прибрахме в хижата около 18:30. ПСС беше сигнализирано още в началото и чакахме да дойдат за да приберат загиналите. Поради обилният снеговалеж този и миналите дни успяха да се качат чак към 11:30 през нощта, след като с много усилия бяха намерили малък ратрак от ВИК (широк 2 м, нормалните са 4 м), който да мине по тесният път и да пробие за да минат шейните след него. На другият ден – транспорт на загиналите надолу, хората без ски след лавината слязохме по утъпкания от ратрака и шейните път.

Изводи, които аз правя и причини за инцидента според мен:
- Пренадъхване заради многото сняг – последните години такъв валеж е голяма рядкост и всички се хвърлихме с еуфория и без правилна оценка. Още повече, че улеите, за разлика от гората бяха достатъчно стръмни за да се кара на скорост и ските да изплуват от дълбокия сняг и отидохме натам.
- Липса на формален лидер – нямаше някой с голям авторитет пред останалите, който да каже, че на склона е прекалено лавиноопасно и не трябва да се кара. Понеже всички имахме опит всеки си казваше- „Абе не изглежда съвсем добре, но другите карат по него, а и кой съм аз да им забранявам“. И почти всички карахме (някои от нас отказаха да поемат риск и караха само в гората).
- Разчитахме на минал опит – почти всички бяхме карали по тези улеи и гори многократно, включително и веднага след и по време на снеговалеж, дори и след предшестващи затопляния и никога не беше имало проблем. Пропуснахме обаче да отбележим, че никой не е карал там след толкова обилен снеговалеж.
- Разчитахме на оценка на лавинната опасност от събота – на 07 – ми всички карахме улеите и бяха стабилни. На 8-ми беше паднал около 40 см нов сняг и времето се беше затоплило с няколко градуса (никога не беше по – топло от минус 3-4 градуса. ) Въпреки това имаше дъска от нов мек сняг, която се цепеше на места и хлъзгаше на места под ските при пантене. Впреки това аз го определих като “sluff” и продължихме да караме. Още повече, че през нощта беше излязъл вятър, който явно е уплътнил област от горната част на склона – мястото, където тръгна лавината, и новият сняг е бил нестабилна дъска в тази част (направи ми впечатление един участък с нещо като дъска, но тъй като беше малък и изолиран го пренебрегнах като опасност). Аз лично смятам, че това е една от основните причини за лавината – малка област с навят сняг, през която някой случайно се е спуснал, търсейки линия настрани, което е било достатъчно да бутне малка лавинка, която да повлече целят не твърде стабилен склон след себе си.
- Прекалено доверие, че лавинните уреди, лопати и сонди гарантират ниво на безопасност – имайки предвид, че почнахме търсенето веднага, пак не успяхме да извадим нито един човек навреме. Само откопаването на всеки един ни отне повече от 15 минути, а ние копаехме доста бързо. В тази ситуация би помогнал само ABS, какъвто никой от пострадалите нямаше. Дори и да имаше – лавината беше изключително тиха – дори тези, които бяха в периферията не я бяха чули да идва, преди да ги удари. Аз също не я чух, въпреки че съм бил на 10 – 20 метра. Не знам дали щяха да дръпнат дръжката на ABS-a (ако имаха такъв) навреме.
- Липса на съгласуваност при радиокомуникациите – въпреки, че доста хора имаха станции не се бяхме уговорили всички за обща честота, а всяка караща група си беше определила нейна си. Само поради чист късмет това не оказа влияние на конкретната акция, но можеше да причини големи проблеми при викане на помощ. Още повече, че някои бяха на модулирани честоти – т.нар. подканали, което не им позволяваше да чуват предавания от други станции дори на същата честота. Ако това е адекватно на ски писта, където много хора предават на свободни канали и има нужда от филтрация, то е абсолютна глупост при каране на такива места, където може да се наложи да викаш помощ.
- Лепяхме коланите на равната част на пътеката преди гората на Погледец. Лавината беше стигнала около 200 м. по – надолу. Ако имаше някой на пътеката в този момент, щеше да се озове под 2 метра сняг. Като цяло подходът към гората, където беше безопасно за каране не беше безопасен.
- Грешка, която само аз направих – не забих ските си прави, когато ги свалих в началото на лавинната акция и се втурнах да търся с уреда, като бързах да превключа веднага режимът на приемане, за да не смущавам истинският сигнал. Резултат - при лавинната акция ските и щеките бяха затрупани и така и не ги намерих след това. Ако ратрака не беше минал да утъпче пътя, нямаше да има с какво да сляза. Ако пък ми трябваха ските за да организирам спасяване на някой или да спасявам себе си....

Като заключение – в следствие на грешна преценка и лошо стечение на обстоятелствата загинаха трима наши приятели. Те не бяха по – безрасъдни или лошо подготвени, бяха единствено с по – лош късмет. На тяхно място можеше да е всеки друг от групата. Какво е усещането да изкопаваш човек с който си живял в една палатка къде ли не след като е бил под снега повече от час – надявам се на никой да не му се налага да разбира.
Сега остава да се правят изводи, да подкрепим семействата им доколкото можем и да се сещаме за тях, когато сме по белите склонове....

ПП: Нарочно не съм писал имената на останалите участници. Според мен всички реагираха адекватно и бързо. Горното тълкувание на станалото е моя интерпретация и се извинявам, ако съм написал нещо невярно – това е, което си спомням.

Запоследно променено от i.slavchev : 10-03-2015 в 18:19.
i.slavchev Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 13:33     #403
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

i.slavchev, благодаря че намери сили и воля да споделиш
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 13:34     #404
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

И аз благодаря.
Стари 10-03-2015, 13:53     #405
lubezen
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на lubezen
Начално

Мерси Ванка.
Отнсно "слъфа", на Мальовица в събота също беше слъф, но както си коментирахме с останалите там, при този снеговалеж, в неделя вече е било лавина....
Интересното е че на стръмните и открите места, под този "слъф", основата беше доста твърда, което го караше да тръгва почти без усилие, в неделя това нещо определено е било ...голямо.... имайки предвид и СИ вятър.

Става въпрос за стръмната част на изгорялата гора, 2 къси улея със З изложение.

Лек път на момчетата из вечните бели полета....
lubezen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 14:03     #406
alexander5000dm
Junior Member

Дата на присъединяване: Oct 2014
Начално

Един материал по темата, който се разграничава от общата журналистическа помийна истерия:
http://www.capital.bg/politika_i_iko...ina_ot_omraza/
alexander5000dm Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 14:06     #407
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Тъжна история.

Сега е лесно да се намират грешки, но горе, в планината, при тези условия, много от нас са правили и правят подобни грешки... Лично аз видях много подобни ситуации на Банско по същото време, въпрос на късмет (поне в два случая) беше, че нямаше по-сериозни последствия...

Отидоха си трима от нас, хора, с които сме си говорили за планината и живота, пили сме бири, а някои и са познавали добре! Дано сте на хубаво място момчета!

Само преди месец бяхме с Камен на Мальовица, спомнихме си, че сме учили заедно, аз лично бях впечатлен, колко много се е променил в годините, пихме бира и просто си говорихме за живота!

Сбогом момчета!
Стари 10-03-2015, 14:33     #408
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Благодаря за споделената информация. С вас сме да знаете! Заедно участваме в тази безумна игра с планината. Много от нас сме карали на тези места, много от нас щяха и да са с вас по тези склонове ако бяхме горе на хижата. Щяхме да допуснем и подобни грешки сигурно, можеше и да има кой да каже 'недейте точно там' , ама можеше и да няма кой...
Стари 10-03-2015, 14:56     #409
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отi.slavchev Разгледай мнение
Ще публикувам моята гледна точка за нещата, надявам се тези които четат да си извадят поука от нашите грешки, за да не се повтарят такива събития... Историята накратко:
Поклон пред силата на волята ти да напишеш какво си преживял там!
Загиналите никой няма да ги върне, но разказаната история може да спаси други.

Отстрани нещата много напомнят на онази лавина в САЩ през 2012 http://www.nytimes.com/projects/2012...rttunnel-creek

Голяма група от хора с много опит, прекалено много сняг, пренавиване, трима загинали ... да от дивана вкъщи е лесно да се правят анализи ...
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 15:11     #410
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

И аз благодаря много за написаното.

Добре би било, ако може да се посъбере повече информация от хората за снега, конкретно как/къде е тръгнала лавината, и малко повече подробности за терена, вкл. стара снимка, ако има някой на района. Ако е възможно разбира се.

За снега конкретно моите наблюдения от Банско са от разчистването на колата - Четвърък 20см. (горе на Шилигарника), Петък 5-10см. (горе), Петък през ноща - 40-50см.(в Банско), Събота през деня 40см. (горе), Събота през ноща 40см. (в Банско), Неделя през деня - 30см. (горе). Говорим за общо МИНИМУМ 170-180см. валеж на поне 4 слоя (видими ясно в Банско по покривите). Под тях - предполагаемо твърдо и стабилно. Някъде в Събота вечер се появи и слой като топчета, който ускоряваше sluff-a в Неделя значително повече от преди това. В стръмните гори много хора наблюдаваха, че нещата са на ръба с изтичанията и някой дори се повозиха по 50-100 метра и повече на sluff или нещо повече. Аз видях скорости от поне 40-50км/ч sluff на стръмни терени. Т.е. искам да кажа, че при такива интезивни валежи, всяка преценка на лавинната обстановка е за преди малко и нещата се сменят бързо. Затова трябва да се събере тази информация и да се анализира. Важна е много.
Стари 10-03-2015, 16:13     #411
i.slavchev
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отСале Разгледай мнение
Не мисля, че се изисква силна воля, за да опиша случката, по - скоро силната воля е нужна на роднините на загиналите. Чудех се дали да пиша, защото и в момента не съм сигурен дали е правилно да се разгласяват нещата, при положение, че толкова много хора са засегнати емоционално от случката и няма нужда да им се напомня.

Надявам се единствено да съм разяснил лавинната обстановка и да помогна на четящите да не допуснат нашите грешки.

Ако някой смята, че написаното не би следвало да е публична информация, нека да ми пише на ЛС. Хората, които са пряко засегнати най - вероятно ми имат телефонния номер така или иначе.
Стари 10-03-2015, 16:15     #412
Junglist
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2008
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на Junglist
Начално

http://www.capital.bg/politika_i_iko...www.dnevnik.bg

repost.. sr

Запоследно променено от Junglist : 10-03-2015 в 16:23.
Junglist Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 16:28     #413
I-boy
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2003
Начално

И аз се присъединявам към благодарностите за споделеното, мир на душите им!

Само някой може ли да уточни още един важен за мен въпрос (ако го знае със сигурност):

Групата едновременно ли се е спускала по склона? Защото за мен това също е основна причина да има повече от една жертва, ако е било така..

Предварително благодаря за отговора!
I-boy Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-03-2015, 20:01     #414
Nastia
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2005
Начално

Благодаря за споделянето. Изключително важно е за тая общност тук да получи информация от един от своите, защото медиите в България са много, много кални. Всеки тук е бил в ситуация, която е можело да се развие по този начин и е много важно да научим всичко от такава трагична ситуация.
Аз също имам един въпрос - за този ден беше ли спускан теренът преди да падне лавината и приблизително от колко хора.
Още веднъж благодаря и мир на прахта им.
Стари 10-03-2015, 22:52     #415
reczy
Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отСале Разгледай мнение

Отстрани нещата много напомнят на онази лавина в САЩ през 2012 http://www.nytimes.com/projects/2012...rttunnel-creek

Голяма група от хора с много опит, прекалено много сняг, пренавиване, трима загинали ... да от дивана вкъщи е лесно да се правят анализи ...
Изчетох с голям интерес статията, проучването за която е отнело 6 месеца на авторите..бях чул за инцидента, но не знаех за този материал. Историята наистина много напомня на скорошната трагедия в Пирин и все повече си мисля как именно това надъхване, и то тъкмо в големите групи е най-опасният фактор. Много по-лесно е да убедиш двама-трима, че днес е по-добре да не се пускате. Прави впечатление от цитираните участници в инцидента на стивънс пас, че дори супер опитни хора не искат да развалят кефа на останалите и те да са тези, които мрънкат за опасности и т.н.

Дано почиват в мир нашите момчета, много тъжно. А нашите медии няма какво да ги коментираме, срамно е просто.
reczy Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 08:50     #416
tablatabla
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2010
Начално

по темата от тази сутрин - 11.03, по БТв

http://btvnovinite.bg/video/bulgaria...e-da-spre.html

Joe Strummer 21 August 1952 22 December 2002
tablatabla Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 09:28     #417
mishoni
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отtablatabla Разгледай мнение
по темата от тази сутрин - 11.03, по БТв

http://btvnovinite.bg/video/bulgaria...e-da-spre.html
Още не съм го догледала цялото. На 09:00 минута съм и у мен се надига едно такова непреодолимо чувство на гняв, на отвращение и погнуса....

Нима (по дяволите, с извинение) е възможно журналисти да се държат по този начин ? Дори не искам да коментирам какъв...Това е абсурдно, абсурдно!!
mishoni Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 09:55     #418
kiriaka
Junior Member

Дата на присъединяване: Nov 2014
Начално

Жалки са, брутално жалки! Вместо да се акцентира на как бихме могли да направим такива инциденти по-рядко, те използват дори мнението на Иван, срещу нас.... Много се радвам, че сподели с нас, но съм бесен, какво правят върху скръбта на хората и как използват думите на човек, който е загубил приятели там! Жалко и гнусно!!!!!! Бесен съм!
kiriaka Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 10:06     #419
MrPilly
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2009
Начално

Да влезем с лопатите в БосфорТВ!
MrPilly Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 10:39     #420
i.slavchev
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkiriaka Разгледай мнение
Жалки са, брутално жалки! Вместо да се акцентира на как бихме могли да направим такива инциденти по-рядко, те използват дори мнението на Иван, срещу нас.... Много се радвам, че сподели с нас, но съм бесен, какво правят върху скръбта на хората и как използват думите на човек, който е загубил приятели там! Жалко и гнусно!!!!!! Бесен съм!
Това е една от причините да смятам, че може би не бях прав да публикувам написаното...
Не знам от къде ги бяха намерили всичките тези световно безисвестни капацитети, но бяха нарочно подбрани, за да създадат конфликт. Естествено е след случката да е ясно какво е трябвало да стане, щеше да ми е интересно тримата великани на лавинната безопасност от студиото как щяха да организират спасителна акция, особено гостенката, която очевидно беше поканена там за да създава конфликти и шоу.

Всички живеем в и с планината и всеки си носи и поема рисковете и не прехвърля отговорността за избора си върху институции и норми, нито се крие зад фасадата на общоприетото от страх да направи крачка в страни. Това е ясно на хората тук, но за фотьойлните капацитети правото на свободен избор и живот извън буквата на нормирания сив делник е очевидно престъпление.

Добре, че поне ми беше останала малко съобразителност да не пиша имената на другите хора с мен, сега и тях щяха да ги коментират диванните гении, които планина са виждали през прозореца на колата, докато пътуват по околовръстното.

Благодарен съм на Радо, че се държа сдържано, въпреки че на практика използваха описаните от мен неща, за да го нападат. А и там се бяха събрали хора, неискащи да слушат обяснения, които така или иначе не могат да разберат.

В заключение - единствените обяснения, които сме длъжни да даваме са пред приятелите и роднините на загиналите. Благодаря на всички за подкрепата, на Радо особено много...

Диванните величия следващият път може да насочат анализаторския си гений към инцидентие по ски пистите, ама там ще трябва да се обясняват с хора с дебели портфейли и интереси...
Отговор

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 18:46.