Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 11-03-2015, 18:46     #441
Дани
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2015
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Не си съвсем прав и ще ти кажа защо. Един приятел и страхотен пич (изобретателят на Vibram Five Fingers между другото) живее в Sud Tirol в Италия. Наскоро говорихме за законите и ми разправя така: "в Алпите принципно нямаш проблеми извън пистите, обаче тука в Италия се заяждат много - затова караме по следната схема. Проверяваш сутрин прогнозата, след което проверяваш, кой е съдията на смяна по бързото производство. Ако е нашия човек (разбирай фрийрайдъра) - караме. Ако е другия се крием, щото варианта е или глоба или обществено полезен труд, или най-малкото панделата за една нощ или комбинация от трите." Та не искам тука да стане така заради болните амбиции на разни хора, клявките по телевизията, или медийните изяви на ПСС.

Иначе 100% подкрепям Иван за споделеното и изобщо не мисля, че трябва да се отстъпа и на сантиметър заради обществени реакции.
Медийните изяви на ПСС са възмутителни във всяко едно отношение, но не виждам как може да им се попречи.
Съгласен съм, че не трябва да се допуска у нас да се случи идиотията на чиновниците в Италия санкционираща фрирайда.
На познавайки много добре непредвидимото и безотговорно поведение на българските управляващи, мисля че е изключено в резултат на медийни изяви, на обществени протести и дори на бизнес интерес да се предприемат такива стъпки следващите 20 години.
Както се вижда, въпреки всичко, вече 7 години в Банско все още не са приели плана за развитие на ски курорта, и все още се вият дълги опашки по лифтовете, и не са направили нищо за да подобрят трагичното състояние на почти всички хижи във Българските планини.
Да не говорим за ужасяващите неуредици във всички направления на управлението на функционирането на държавата.
Да не говорим за това, че масово и незаконно се изсичат горите посред бял ден въпреки че има и закон за горите и текст в наказателния кодекс, и никой не си мръдва пръста да спре незаконната сеч вече 25 години.
Така че наистина не вярвам, че ще се намери ресурс в България някой да урегулира, та и чак да контролира фрирайда следващите 20-30 години.
Дани Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 18:51     #442
mishoni
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmax-ta Разгледай мнение
https://www.facebook.com/18376516166...type=1&theater

Май все пак е имало лавина днес...
Абе, има нещо гнило с тая лавина в Банско....!
Информацията е много постна. Намирисва ми на умишлено подклаждане на огъня.
mishoni Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 18:55     #443
ToYaGa
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2013
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmishoni Разгледай мнение
Намирисва ми на умишлено подклаждане на огъня.
Или прикриване? Вече има май няколко статии да казват, че всъщност е нямало лавина
ToYaGa Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 19:00     #444
Dikoff
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2010
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отДани Разгледай мнение
Медийните изяви на ПСС са възмутителни във всяко едно отношение, но не виждам как може да им се попречи.
Съгласен съм, че не трябва да се допуска у нас да се случи идиотията на чиновниците в Италия санкционираща фрирайда.
На познавайки много добре непредвидимото и безотговорно поведение на българските управляващи, мисля че е изключено в резултат на медийни изяви, на обществени протести и дори на бизнес интерес да се предприемат такива стъпки следващите 20 години.
Както се вижда, въпреки всичко, вече 7 години в Банско все още не са приели плана за развитие на ски курорта, и все още се вият дълги опашки по лифтовете, и не са направили нищо за да подобрят трагичното състояние на почти всички хижи във Българските планини.
Да не говорим за ужасяващите неуредици във всички направления на управлението на функционирането на държавата.
Да не говорим за това, че масово и незаконно се изсичат горите посред бял ден въпреки че има и закон за горите и текст в наказателния кодекс, и никой не си мръдва пръста да спре незаконната сеч вече 25 години.
Така че наистина не вярвам, че ще се намери ресурс в България някой да урегулира, та и чак да контролира фрирайда следващите 20-30 години.
Тука с бизнес интереса грешиш, има ли пари има и желание.
Също така и под обществен натиск ще се поддадат ако не е в разрез с нечий икономически интерес, само и само да симулират че правят каквото народа иска.
Но си има отделна тема по тоя въпрос вече - > http://www.befsa.com/forum/showthread.php?t=10514
Стари 11-03-2015, 19:03     #445
Patzo
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отToYaGa Разгледай мнение
Или прикриване? Вече има май няколко статии да казват, че всъщност е нямало лавина
все по- миризливо става http://www.blitz.bg/news/article/324382
Patzo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 19:08     #446
Дани
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2015
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отPatzo Разгледай мнение
Димитър ти каза защо. Защото манипулираното средностатистическо мнение и псевдоекспертите утре ще си гласуват каквото им е удобно и някой ден, след поредното каране просто ще те приберат и ще отнесеш я глоба 2-3 хил лева, я ще копаш теменужки пред общината в Банско. И без това половината ПСС вие накървено и иска да им се дадат контролни функции. Това стане ли- ще има партизанска война
Дори да приемем хипотетично, че този злонамерен медиен шум е възможно някога да застраши фрирайда, какво може да се направи срещу медийната мафия, която търси всеки повод да произвежда сензации и апокалипсиси? Нищо не може да се направи. Така че защо да се тревожим, да се притесняваме, и да си тровим живота с глупостите им? И да им обръщаме внимание, което не заслужават?
Цяло Банско, барабар с кмета от Герб и едрия бизнес "Юлен" не могат да помръднат чиновниците да оправят проблемите с лифтовете и плана на курорта, та ние ли ще им попречим да направят каквото им хрумне?

А амбициите на ППС-то и на шефа им Григоров за власт и контролни функции в планината ще си останат само мечти, като "розовия сън на коня".
Никой никога няма да им даде контролни функции, защото нямат право на такива по закон, тъй като не са държавна организация с административни функции.
Дани Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 19:08     #447
mishoni
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отToYaGa Разгледай мнение
Не знам....може и да греша, но за мен са нелогични няколко неща:

1) На снимките от акцията се вижда Газекс-а. Гърмян ли е тоя Газекс сутринта или не? Ако не е - защо??
2)Подробности - нулеви... Щом ПСС са спасявали момчето, значи "лавината" е била миниатюрна и повторна, ако сутринта са гърмяли....Иначе нямаше да го извадят жив (поради простата причина: време!).
3)Сам ли е бил....Имал ли е предавател....

Ебаси...вече почвам да си мисля, че е пълна симулация днешната случка

Едит: на медии вече не вярвам, камо ли на Блиц....Няма ли някой, който е бил в района днес, за да каже видял ли е нещо, чул ли е ?

Запоследно променено от mishoni : 11-03-2015 в 19:48.
Стари 11-03-2015, 19:25     #448
Patzo
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmishoni Разгледай мнение
Не знам....може и да греша, но за мен са нелогични няколко неща:

1) На снимките от акцията се вижда Газекс-а. Гърмян ли е тоя Газекс сутринта или не? Ако не е - защо??
2)Подробности - нулеви... Щом ПСС са спасявали момчето, значи "лавината" е била миниатюрна и повторна, ако сутринта са гърмяли....Иначе нямаше да го извадят жив.
3)Сам ли е бил....Имал ли е предавател....

Ебаси...вече почвам да си мисля, че е пълна симулация днешната случка

Едит: на медии вече не вярвам, камо ли на Блиц....Няма ли някой, който е бил в района днес, за да каже видял ли е нещо, чул ли е ?
http://play.novatv.bg/programi/novin...tralna-emisiya
след 14,50 мин
Стари 11-03-2015, 19:43     #449
ivanchu
obSETHed

Дата на присъединяване: Jan 2010
Начално

Проблема главно е в това, че масовия българин е безкрайно прост и обича да коментира и да се изказва по теми които очевидно не разбира. Повече се говори от колкото се слуша. Не познавам лично хората които са били в района на х. Яворов и са участвали в инцидента. Но това в планината няма значение понеже всичко там сме приятели или поне така се надявам да бъде. Защото ако стане нещо, за мен няма разлика дали ще ме изрови най-добрия ми приятел или някой напълно непознат. Аз поне дори не бих се замислил как да постъпя... Единственото което мога да кажа е, че адаша много помогна на всички които не са изпадали в такава ситуация. Жалко за момчетата. И е крайно време тия журналисти да спрат да промиват мозъците на хората като дрънкат глупости. Лично аз заради тях не гледам телевизия изобщо.

Climb the mountains and get their good tidings. Nature's peace will flow into you as sunshine flows into trees. The winds will blow their own freshness into you, and the storms their energy, while cares will drop off like autumn leaves.
- John Muir
ivanchu Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 20:01     #450
CRO
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Много им се хващате на акъла на медии и т.н. Ще повикат няколко дни и ще им мине, до следващата голяма сензация, която да раздуват. Масовите медии за това са масови и са такива навсякъде, да си гледат работата. Нито чета малумните статии, нито гледам сутрешните блокове, то и в магазина се продават "био" краставици за 8 лева, ама не си ги купувам.

Относно трагедията с момчетата, всеки може да си извади поука, да се събере малко опит, да се мисли повече. Благодаря за силата и цялата споделена информация от участниците, и за 1 човек да е полезна някога пак ще значи много

Аз ходя нагоре за едно нещо, да карам ски, да прекарам време с готини хора на красиви места. Каквото става в града и в офиса предпочитам да си остава там.

От най-добрите дни от сезона има 2 клипчета от каране, минимално споделяне на информация и 15 страници теми кой прав, кой крив и кой журналист къде се е почесал.

Вчера гледах снимки от лавинен профил на Маркуджик 3 с коментар. който общо взето гласеше, "абе копнахме, направихме си 2-3 снимки, да знаете че е опасно, а и да не пресичате на червено".

Твърдо съм зад идеята за контрол на фриирайда около ски зоните, защото до там имат достъп всички. (не забрана, а контрол) Хората дето са дали едни пари за дебели ски и още едни пари за екипировка, мастурбират на любимия си част от оня ски филм и чакат да падне големия, че да се опитат да влязат в следващия филм на MSP, трябва да им се каже къде може и къде, не може да се ходи, така или иначе няма да се юрнат към Ловница и Мальовица.

За другите, те си знаят какво правят, за съжаление инцидентите са неизбежни и трагедията винаги е голяма, не е нужно да помагаме в раздуването на излишни балони.
CRO Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 20:06     #451
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Олигофрените на Банско може ли да са гръмнали газекс-а без да затворят склона и да има повлечен човек и сега да се мъчат да прикрият осраното?
Стари 11-03-2015, 20:11     #452
mishoni
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отCRO Разгледай мнение
От най-добрите дни от сезона има 2 клипчета от каране, минимално споделяне на информация
Това е лошо..и напълно вярно (!)
Стари 11-03-2015, 21:15     #453
steppenwolf
Senior Member

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
Олигофрените на Банско може ли да са гръмнали газекс-а без да затворят склона и да има повлечен човек и сега да се мъчат да прикрият осраното?
Точно нещо такова ми се завъртя и на мен
Още повече, че е имало както се твърди "непрогледна мъгла"
Тия идиоти като нищо са гръмнали, докато на склона е имало човек и сега мажат яко
Стари 11-03-2015, 21:26     #454
kokoeverest
Комплексар

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отCRO Разгледай мнение
Много им се хващате на акъла на медии и т.н. Ще повикат няколко дни и ще им мине, до следващата голяма сензация, която да раздуват. Масовите медии за това са масови и са такива навсякъде, да си гледат работата. Нито чета малумните статии, нито гледам сутрешните блокове, то и в магазина се продават "био" краставици за 8 лева, ама не си ги купувам.
Като се замисля, донякъде имаш право. Ужасно, ама ужасно гадно ми стана, че по такъв долен начин всякакви всезнайковци потъпкват паметта на нашите приятели и сродни души, и то в разни медии, търсещи само и само сензация и рейтинг. Дори се впуснах в дълги обяснения за нещата, така, както ги чувствам и отделих много време и търпение, но накрая пак стигнах до псувни...
Както и да е, да си продължа мисълта. Преди седмица четох биографията на Руал Амундсен. Преди повече от 100 години той описва по абсолютно същия начин жулналистическата сган! По удивително сходен начин, в Норвегия.
Може би журналистите просто си лаят, но да не забравяме, че живеем в друго време - други технологии, информацията се пренася с главоломна скорост в интернет пространстранството. А масата е по-манипулируема от когато и да било...
Ще ми се да гледам позитивно на нещата, но е много трудно. Трябва да сме силни и заедно и да отстояваме правата си. Така, както всички сме задружни горе, в планината.
kokoeverest Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 21:39     #455
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Лавина е имало. Тръгнал сноубордист. Под тръбата на 2-ри улей (под лифт станцията, големият улей), отцепила се е дъска, малка като размери, но около 50 см дълбока. Понася го. Минал е през ледопада, явно се е удрял, но е останал навън и после се е свлякъл с борда върху падналата лавина. Видян е хора от лифта, но надолу имало мъгла и не са видели после какво е ставало. Тези хора са подали информация и е започнато търсене търсене "на сляпо". Долу сноубордистът е минал покрай спасител, който е пристигнал с шейна да направи оглед от долу, но не му казал, че той е бил с лавината (напротив, казал, че само се е спускал). Спасителите продължават да търсят, доста рисково, защото нищо не се знае. Чак по-късно се е разбрало, че той е човекът и акцията е прекратена...

Вчера е имало почти същия случай в Първи улей с руснаци. И те са свлекли малка дъска, поискали са помощ, после са "изчезнали" и само чрез други хора, които са ги видели, се е разбрало, че са ОК...

За мен от горе описаното има две СТРАШНИ неща:

1. Пускат се лифтове, които качват хора до много опасни терени в много опасни снежни условия. Това дава "директен достъп" на много хора, които изобщо не оценяват ситуацията. Особено с наличието на Газексите има измамно усещане за "абе то е обезопасено", което НЕ Е така. Газексите може да не свалят целия сняг, а когато вали и навява, за няколко часа може да има нова дъска!

2. Хората ги е страх да информират адекватно ПСС за случвалото се с тях. Сигурно от страх от наказания, "изобличаване в медиите" (модерно тези дни), заплащане на такси... Така се рискува и то много живота и здравето на спасителите!

МОЛЯ, ако сте свидетели на инцидент, подавайте към ПСС максимално точна информация, включително, ако всичко се е "разминало". Може някой друг да е подал информация за инцидент, да не се знае, какво точно става и да се провежда излишна и опасна акция!

По повод и на притесненията на Ники за работата на Gazex-ите: Гърмят се рано сутрин, при много обилни снеговалежи и вечер (около 8 е имало случаи). Последното е много важно, ако сте закъснели в долината - моят съвет е да се обадите на Шилигарника (ПСС Банско) и да предупредите, че сте закъснели в долината, за да не "слезе нещо върху вас"... Още веднъж - тези "машини" (както ги пише из медиите) свалят известно количество сняг, но особено, ако не е дъска (а е пръхкав, мокър и т.н.), може да не падне всичко и работата им през тази година показва, че е така. С други думи -към тези улеи трябва да има същото отношение, като преди. Това са си много опасни склонове, на които трябва да се внимава изключително много! Според мен тези дни изобщо не е трябвало да има хора в тях, но... има хора, които мислят по свой си начин!

Запоследно променено от mp2 : 11-03-2015 в 21:44.
mp2 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-03-2015, 21:57     #456
Patzo
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmp2 Разгледай мнение
Лавина е имало. Тръгнал сноубордист. Под тръбата на 2-ри улей (под лифт станцията, големият улей), отцепила се е дъска, малка като размери, но около 50 см дълбока. Понася го. Минал е през ледопада, явно се е удрял, но е останал навън и после се е свлякъл с борда върху падналата лавина. Видян е хора от лифта, но надолу имало мъгла и не са видели после какво е ставало. Тези хора са подали информация и е започнато търсене търсене "на сляпо". Долу сноубордистът е минал покрай спасител, който е пристигнал с шейна да направи оглед от долу, но не му казал, че той е бил с лавината (напротив, казал, че само се е спускал). Спасителите продължават да търсят, доста рисково, защото нищо не се знае. Чак по-късно се е разбрало, че той е човекът и акцията е прекратена...

Вчера е имало почти същия случай в Първи улей с руснаци. И те са свлекли малка дъска, поискали са помощ, после са "изчезнали" и само чрез други хора, които са ги видели, се е разбрало, че са ОК...

За мен от горе описаното има две СТРАШНИ неща:

1. Пускат се лифтове, които качват хора до много опасни терени в много опасни снежни условия. Това дава "директен достъп" на много хора, които изобщо не оценяват ситуацията. Особено с наличието на Газексите има измамно усещане за "абе то е обезопасено", което НЕ Е така. Газексите може да не свалят целия сняг, а когато вали и навява, за няколко часа може да има нова дъска!

2. Хората ги е страх да информират адекватно ПСС за случвалото се с тях. Сигурно от страх от наказания, "изобличаване в медиите" (модерно тези дни), заплащане на такси... Така се рискува и то много живота и здравето на спасителите!

МОЛЯ, ако сте свидетели на инцидент, подавайте към ПСС максимално точна информация, включително, ако всичко се е "разминало". Може някой друг да е подал информация за инцидент, да не се знае, какво точно става и да се провежда излишна и опасна акция!

По повод и на притесненията на Ники за работата на Gazex-ите: Гърмят се рано сутрин, при много обилни снеговалежи и вечер (около 8 е имало случаи). Последното е много важно, ако сте закъснели в долината - моят съвет е да се обадите на Шилигарника (ПСС Банско) и да предупредите, че сте закъснели в долината, за да не "слезе нещо върху вас"... Още веднъж - тези "машини" (както ги пише из медиите) свалят известно количество сняг, но особено, ако не е дъска (а е пръхкав, мокър и т.н.), може да не падне всичко и работата им през тази година показва, че е така. С други думи -към тези улеи трябва да има същото отношение, като преди. Това са си много опасни склонове, на които трябва да се внимава изключително много! Според мен тези дни изобщо не е трябвало да има хора в тях, но... има хора, които мислят по свой си начин!
Добре де, и псс и всички телевизии говорят че яко спасяване е било, даже го били изравяли.... Тъп пиар е това,,после пак ме питай защо псувам ПСС
Стари 12-03-2015, 10:56     #457
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Два материала от днес:

1. Директора на НП Пирин за системите газекс на Банско:
http://bnr.bg/post/100532020/rosen-b...hitelno-golama
2. РАзговор за лавинната безопасност със шефа на ПСС, председателя на БФКА и Момчи в ефира на БНТ ( изключително компетентни хора, благодаря на БНТ че не са поканили истерични журналистки):
http://bnt.bg/part-of-show/premeren-...remnoto-karane
Стари 12-03-2015, 11:59     #458
badeff
Old-school zeiss

Дата на присъединяване: Feb 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmp2 Разгледай мнение
По повод и на притесненията на Ники за работата на Gazex-ите: Гърмят се рано сутрин, при много обилни снеговалежи и вечер (около 8 е имало случаи). Последното е много важно, ако сте закъснели в долината - моят съвет е да се обадите на Шилигарника (ПСС Банско) и да предупредите, че сте закъснели в долината, за да не "слезе нещо върху вас"...
Ако сте любители на ранното ставане, след снеговалеж не е лошо и сутрин да се звъни. Миналата седмица продължаваха да гърмят докъм 7-7 и малко. Предупредихме по телефона, че тръгва група, след десетина минути звъннаха обратно да потвърдят, че са свършили.

Запоследно променено от badeff : 12-03-2015 в 12:26.
badeff Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-03-2015, 20:32     #459
bobber

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Част от сутрешното интервю в канал 3(цялото е към два-трийсет минути).

http://kanal3.bg/video/261-%D0%95%D0...B%D0%B8%D0%BD?

Цялото още не е качено, но би трябвало да се появи тук с дата 13.03.15:
http://kanal3.bg/broadcast/20-%D0%92...80%D0%B8%D0%BD

Следващия път някой да му вдигне оборотите на тоя заспал грамофон от бассес
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-03-2015, 20:58     #460
kokoeverest
Комплексар

Начално

Браво! Стига са канили крякащи квачки в ефир.
kokoeverest Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 20:13.