Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 28-05-2015, 22:59     #2021
mishoni
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkapon4o Разгледай мнение
Боките са много силни след това при стъпване до 20-25 ден не можех да стъпвам на кръка ... смятайте колко е голяма разликата при 2те операции. непрекъснато го държах изправен или хоризонтален, в момента в който се изправя и кръвта ми се събираше в коляното и отока беше стабилен, но не са ми правили пункиця. Той се разнесе след месец и половина и много упражнения и лед и пазене. Клекнах доста късно след 3-4 месеца не си спомням. а пълната екстензия пак беше доста късно след 2 месеца, много се бях притеснил, че не мога да изпъна кръка на макс, но се орпави и това. .
А този ти пост ме навежда на мисълта, че възстановяването е СТРОГО индивидуално.
При моята операция бе използвано сухожилие от задната част на бедрото, но не съм имала подобни проблеми. Почнах да стъпвам още от първия ден след операцията с болки, най-вече заради дренажа, които изчезнаха след махането му. Имаше неква фиктивна шина за 3 дни и толкоз. На втората седмица имах 110 градуса сгъване. Сега, 23 дни след операцията, мога да клекна почти до долу и имам пълно разгъване. Така че ще си позволя да не се съглася, че раздвижването е бавно и мускулатурата отслабва драстично - разликата между двата ми крака е почти незабележима.
НО
До момента съм била изключително стриктна с програмата за раздвижване - без пропуски, няма боли ме, не ме боли. От ключово значение са първите няколко седмици, през които рехабилитаторът трябва да подходи много сериозно към раздвижването ти.

@dspirov може да сподели също своя опит, че и двамата ни кълца Валери Петров, до колкото знам и при него върви доста добре

Възстановяването освен че е индивидуално, изключително много зависи и от това на какво ниво е била мускулатурата ти/гъвкавостта ти преди операцията. Лично аз работих доста през двата месеца от контузията до операцията за допълнително засилване на краката, явно е оказало влияние...
Живот и здраве, скоро почвам с плуване и по-активно натоварване

П.П. @Capelle, мерсаж за линка!

Запоследно променено от mishoni : 28-05-2015 в 23:07.
mishoni Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 28-05-2015, 23:02     #2022
nkc
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkapon4o Разгледай мнение
[b] Влезнах в операционната ,вдигнах кръвно , пулс , нз защо спекох се :д, вече бях с абоката, анестезиолога се засмя каза ми " сега ще ти дам успокоин" наби ми една спринцовка в абоката , почувствах затопляне ( целия треперих от студ преди това ) и започнаха простотийте, бях като надрусан и приказвах много глупости и ми се губи част от операцията ( всичко това след спиналната упойка, когато ми я слагаха не бях толкова спекан)
Нормално е, аз треперех като лист преди да влязе опериращият доктор. Като започна същинската операция, странно, но бях вече по-спокоен.

Ники, прав си! Аз бях така преди да скъсам - цяла седмица залепен на стола и уикенда - футбол. Не става така. Хубавата страна на тази травма е, че вече ходя редовно на фитнес. А футбола съм на 99% сигурен, че ще го спирам за постоянно.
nkc Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-05-2015, 10:15     #2023
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Въпроса е защо всички тръгват на фитнес след това? Защо всички тука ми обясняват, колко е тъпо на фитнеса? Как да им обясня, че и шахматистите ходят на фитнес?
Чужди проблеми.
Стари 29-05-2015, 13:49     #2024
Krasimir
Member

Дата на присъединяване: Mar 2013
Начално

Понеже в доста от горните постове се споменава използването на инжекции с кръвна плазма, ето ви една доста противоречива статия относно тяхната полза. http://www.nytimes.com/2011/09/05/he...nted=3&_r=2&hp
Krasimir Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-05-2015, 21:54     #2025
dewly
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2011
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отKrasimir Разгледай мнение
Понеже в доста от горните постове се споменава използването на инжекции с кръвна плазма, ето ви една доста противоречива статия относно тяхната полза. http://www.nytimes.com/2011/09/05/he...nted=3&_r=2&hp
Нещо като "омекналите хрущяли и инжекциите". Какво да се прави? Нали всеки иска да се възстанови.
dewly Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 31-05-2015, 13:51     #2026
topliyski
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2015
Начално

Здравейте,
От доста години чета форума, но си изгубих регистрацията. Та направих нова..
Моя случай е хондропатия на ляво коляно. Спортовете, които практикувам са сноуборд, фикси и от 1 година кросфит. Тичах също бая, но спрях...
Преди 12 години от скейт си извадих капачката. Направиха ми пункция при което се установи че съм има разкъсване(кръв, а не течност...), ЯМРто не показа скъсване на връзки - 2 месеца гипс, после 1 месец шина и рехабилитация.
През годините още 1 път я вадих, пак ЯМР - което показа скъсано коренче на менискус, само това. 2 Пункции ми трябваха коляното да придобие нормален вид.. Почивка си дадох от спортовете.
Миналата година една сутрин се събудих със супер сковано коляно, ставайки, директно паднах. И от там почна хрущенето при сгъване.
Пия какви ли не хапове, аминокиселини, хондроитини и тн. Физиотерапии с лазери и и ел. пулсове. Има ефект , но е не е голям.
Изометрията на тялото е много важна - за големите натоварвяния на коляното - квадрицепсите са най-важни. Да няма толкова разгъване и сгъване колкото само напъване на мускула. Ластици, фоум ролери и машини за бедрени екстензии.

Запоследно променено от topliyski : 31-05-2015 в 19:44.
topliyski Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 31-05-2015, 15:07     #2027
dewly
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2011
Начално

Не помня къде писах по-рано, но след операциите, когато се опитах да бягам ме боляха и двете колена от вътрешната страна. С изометрични упражнения няколкo серии - задържане в скиорска поза и слизане и качване на 1 стъпало болката минаваше. Няколк подскочета за глезените и ми беше достатъчно да разгряване.

Според мен машината за бедрена екстензия дори е вредна за ACL. Taka беше при мен.
dewly Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 31-05-2015, 19:47     #2028
topliyski
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2015
Начално

Загряването е нещо много важно във всеки спорт! Аз си гледам пулса да е в някакви граници, но това е съвсем друга тема.

Колкото до машината за квадрицепса - на мен много ми помогна. Но всеки е с различно възстановяване!
topliyski Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-06-2015, 11:28     #2029
cart
Junior Member

Дата на присъединяване: Jun 2015
Начално

Здравейте, имам няколко въпроса, и се надявам ако някой от вас помогне.Преди половин година имах артроскопия при д-р Хубенов-отстраняване на плака, и някаква скъсана ципа.След операцията ми каза, че имам износване на капачката, хруштялът щял да се втвърди отново-нищо сериозно. С всеки изминал месец болката във външната страна на коляното се усилва, хруштенето си остана.Ако стоя прав повече време прав, после коляното ме боли слабо с часове.Също така усещам повишено триене в него,нямам никакво зачервяване или отток.Два пъти бях при него- вадя му думите с ченгел от устата- има няма 5 минути преглед и ме отсвирва.При вторият преглед само ми каза да не свивам коляното, и че съм за инжекции и си замина в съседният кабинет...Питах дали мога отново да карам колело, дали ми трябва някаква рехабилитация, дали мога да правя клекове за да задравя отслабналите мускули на коляното, но разни уклончиви отговори набързо, и "довиждане"Някой от вас с хондропатия да даде препоръки какво да правя?
cart Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-06-2015, 14:12     #2030
buferato
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отcart Разгледай мнение
Здравейте, имам няколко въпроса, и се надявам ако някой от вас помогне.Преди половин година имах артроскопия при д-р Хубенов-отстраняване на плака, и някаква скъсана ципа.След операцията ми каза, че имам износване на капачката, хруштялът щял да се втвърди отново-нищо сериозно. С всеки изминал месец болката във външната страна на коляното се усилва, хруштенето си остана.Ако стоя прав повече време прав, после коляното ме боли слабо с часове.Също така усещам повишено триене в него,нямам никакво зачервяване или отток.Два пъти бях при него- вадя му думите с ченгел от устата- има няма 5 минути преглед и ме отсвирва.При вторият преглед само ми каза да не свивам коляното, и че съм за инжекции и си замина в съседният кабинет...Питах дали мога отново да карам колело, дали ми трябва някаква рехабилитация, дали мога да правя клекове за да задравя отслабналите мускули на коляното, но разни уклончиви отговори набързо, и "довиждане"Някой от вас с хондропатия да даде препоръки какво да правя?
Според мен,най-добре направи консултация и с други специалисти като например:Георгиев-София Мед,Василев-Евровита,Загоров или някой друг.Просто да имаш и друго мнение освен това на Хубенов.Успех!
buferato Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-06-2015, 10:12     #2031
indianeca
Junior Member

Дата на присъединяване: Feb 2008
Начално

Здравейте, предстой ми операция на ПКВ и мениск..., може ли някой да ми каже актуална цена при Тони Георгиев? Опитах се да намеря но не успях никъде... Благодаря за вниманието
indianeca Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-06-2015, 11:35     #2032
mishoni
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отindianeca Разгледай мнение
Здравейте, предстой ми операция на ПКВ и мениск..., може ли някой да ми каже актуална цена при Тони Георгиев? Опитах се да намеря но не успях никъде... Благодаря за вниманието
Само ПКВ при екипа на доцента излиза към 3000 лв, като в това ти се включва избор на екип, "болтовете", престой в болницата, рехабилитация в болницата, али бали...т.е. това е крайната цена.

За бонуса менискус не мога да ти кажа калко ще оскъпи - зависи дали ще се шие или не. Ако се шие, обикновено това вдига цената с около 6-700 лв. За интервенции, които не включват шиене не се заплаща до колкото знам.
Стари 22-06-2015, 12:07     #2033
indianeca
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmishoni Разгледай мнение
Само ПКВ при екипа на доцента излиза към 3000 лв, като в това ти се включва избор на екип, "болтовете", престой в болницата, рехабилитация в болницата, али бали...т.е. това е крайната цена.

За бонуса менискус не мога да ти кажа калко ще оскъпи - зависи дали ще се шие или не. Ако се шие, обикновено това вдига цената с около 6-700 лв. За интервенции, които не включват шиене не се заплаща до колкото знам.
Благодаря за точната информация!
Стари 22-06-2015, 17:40     #2034
dspirov
Member

Дата на присъединяване: Nov 2012
Начално

Допълнение – при шиене на менискус скъпото са консумативите (съшивателите), които са по 700 лв някъде. Доколкото знам най-често се ползва един, в по-тежки случаи 2-3.

А понеже стана дума по-горе за машината за квадрицепс – кинезитерапевта изрично ми каза да не я ползвам, тъй като натоварва новата ПКВ!
dspirov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-06-2015, 08:45     #2035
indianeca
Junior Member

Начално

А можете ли да споделите кой метод на реконструкция е за предпочитане от към естество здравина, възстановяване...? Благодаря
Стари 23-06-2015, 14:16     #2036
Krasimir
Member

Дата на присъединяване: Mar 2013
Начално

Някакви координати на д-р Загоров, можете ли да ми дадете – служебен телефон, адрес на клиника/кабинет където преглежда….. (може и на лични). Звъних в Света София но от там ми отговориха че този понеделник ще го няма а и за следващия не са сигурни.
Krasimir Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 24-06-2015, 09:23     #2037
BORKO
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2006
Начално

http://www.svetamarina.com/index.php?go=t&id=83
BORKO Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-06-2015, 09:38     #2038
mishoni
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отindianeca Разгледай мнение
А можете ли да споделите кой метод на реконструкция е за предпочитане от към естество здравина, възстановяване...? Благодаря
Изборът е индивидуален. Препоръчвам ти отделиш малко време и сам да разучиш какви са плюсовете и минусите на двата метода (BTB или Hamstring), в нета има достатъчно информация по въпроса.

Аз съм с две ръце за Hamstring, най-малкото, защото при него няма болката в капачката, която BTB метода оставя години след операцията, плюс че възстановяването протича по-добре. А и просто защото Хубенов не ми допада като лекар. Но това е лично мое мнение.

Имай предвид, че съвети ще получиш много и най-различни по въпроса, затова е важно ти самият да установиш кой метод ще е по-подходящ за теб предвид твоя начин на живот, нивото ти на спортуване и т.н.

Преди време бях постнала ето това нещо, може да ти послужи поне като за начало да се ориентираш в обстановката:

Цитат:
Да, при различните методи на опериране има различни болежки.

Попаднах на едно интересно и лесно смилаемо четиво по темата, което дава някаква основна информация за видовете методи и техните предимства и недостатъци. И е написано като за индианци общо взето:

ACL Repair Options You Need to Know
Стари 29-06-2015, 10:16     #2039
indianeca
Junior Member

Начално

Цитат:
Изборът е индивидуален. Препоръчвам ти отделиш малко време и сам да разучиш какви са плюсовете и минусите на двата метода (BTB или Hamstring), в нета има достатъчно информация по въпроса.

Аз съм с две ръце за Hamstring, най-малкото, защото при него няма болката в капачката, която BTB метода оставя години след операцията, плюс че възстановяването протича по-добре. А и просто защото Хубенов не ми допада като лекар. Но това е лично мое мнение.

Имай предвид, че съвети ще получиш много и най-различни по въпроса, затова е важно ти самият да установиш кой метод ще е по-подходящ за теб предвид твоя начин на живот, нивото ти на спортуване и т.н.

Преди време бях постнала ето това нещо, може да ти послужи поне като за начало да се ориентираш в обстановката:
Благодаря много за отговора, прочетох темата от линка и все още съм в чуденка, та ще видим... в сряда лягам под ножа при доктор Мурадов до тогава трябва да направя избора си!
Стари 30-06-2015, 07:45     #2040
nkc
Junior Member

Начално

Д-р Мурадов оперира по метода double bundle. Най-общо - взема част от сухожилие от областта под капачката (от грацилис и семитендинозис - това е от епикризата ми). Става въпрос за сухожилие над предната кост на долната част на крака. Това сухожилие се закрепва с два резорбируеми винта за двете стави.
Аз лично съм доста доволен от д-р Мурадов - внимателен е, обяснява какво прави по време на операцията, интересува се какво е състоянието ти и след нея. Много съм доволен и от рехабилитаторката ми.
Надявам се да съм бил полезен и ти пожелавам успех!
nkc Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 04:35.