Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 30-06-2015, 14:57     #2041
mishoni
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отnkc Разгледай мнение
Д-р Мурадов оперира по метода double bundle. Най-общо - взема част от сухожилие от областта под капачката (от грацилис и семитендинозис - това е от епикризата ми). Става въпрос за сухожилие над предната кост на долната част на крака.
Gracilis и semitendinosus не са ли сухожилията в задната част на бедрата, които под общо наименование се наричат "hamstring" ?

Double bundle се отнася не за мястото, от което ти взимат мат'рял, а за метода, по който "оформят" новата ти връзка преди да ти я сложат.

Получава се някво объркване с много наименования на сухожилия. Реално в зависимост от мястото, от което се взима новата ти връзка...(както и при някои други дейности) има два метода - отпред или отзад...
mishoni Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-06-2015, 17:55     #2042
indianeca
Junior Member

Дата на присъединяване: Feb 2008
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отnkc Разгледай мнение
Д-р Мурадов оперира по метода double bundle. Най-общо - взема част от сухожилие от областта под капачката (от грацилис и семитендинозис - това е от епикризата ми). Става въпрос за сухожилие над предната кост на долната част на крака. Това сухожилие се закрепва с два резорбируеми винта за двете стави.
Аз лично съм доста доволен от д-р Мурадов - внимателен е, обяснява какво прави по време на операцията, интересува се какво е състоянието ти и след нея. Много съм доволен и от рехабилитаторката ми.
Надявам се да съм бил полезен и ти пожелавам успех!
Благодаря за подробната информация, също и за пожеланието
indianeca Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-06-2015, 21:48     #2043
nkc
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmishoni Разгледай мнение
Gracilis и semitendinosus не са ли сухожилията в задната част на бедрата, които под общо наименование се наричат "hamstring" ?

Double bundle се отнася не за мястото, от което ти взимат мат'рял, а за метода, по който "оформят" новата ти връзка преди да ти я сложат.

Получава се някво объркване с много наименования на сухожилия. Реално в зависимост от мястото, от което се взима новата ти връзка...(както и при някои други дейности) има два метода - отпред или отзад...
Цитат:
Петият от цялата група—т.нар. нежен мускул (грацилис) е една дълга лента мускул, започващ от срамната кост и залавящ се чак за голямопищялната кост на подбедрицата, малко под коляното.
Иначе зная, че методът определя названието на техниката, която се използва за реконструкцията на предна кръстна връзка.

https://www.youtube.com/watch?v=s5MitUMdA8M
Тук горе-долу е представена схематично техниката double bundle. Основното й предимство е, че новата връзка е доста близка като движение на анатомичната.
nkc Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-07-2015, 12:26     #2044
indianeca
Junior Member

Начално

И такааа, на 01.07 ме резна д-р Мурадов, използва пателарно сухожилие за връзката. Мениска в момента на операцията се видя добре като поражение и решихме да го зашием тъй като ми даде шанс 50/50 да зарастне. Заради зашиаването на мениска рехабилитация все още не съм започнал, очаква се в края на месеца да започна. В момента съм с две патеричоци и шарнирна шина която е на 60 градуса. Имам питане нормално ли е отока да е почти както след операцията? Слагам лед по 3-4 пъти на ден. Спаднал е но сравнително малко. Когато се изправя също така, цялото ходило ми става моравко без някаква съществена болка.
Стари 21-07-2015, 23:03     #2045
orthodoc
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2010
Начално

Много добре е че са ти разрешили да раздвижваш толкова рано след като е шит менискуса.За отока не бери грижа-ще спадне след като почнеш активната рехабилитация.
orthodoc Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-07-2015, 09:40     #2046
koks89
Junior Member

Дата на присъединяване: Jul 2015
Начално

добър кинезитерапевт,който работи със здравната каса?
koks89 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-07-2015, 10:17     #2047
indianeca
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отorthodoc Разгледай мнение
Много добре е че са ти разрешили да раздвижваш толкова рано след като е шит менискуса.За отока не бери грижа-ще спадне след като почнеш активната рехабилитация.
Благодаря за отговора
На 30-ти доктора ми каза че трябва да махна и патериците и шината
Стари 22-07-2015, 10:40     #2048
dewly
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2011
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отindianeca Разгледай мнение
И такааа, на 01.07 ме резна д-р Мурадов, използва пателарно сухожилие за връзката. Мениска в момента на операцията се видя добре като поражение и решихме да го зашием тъй като ми даде шанс 50/50 да зарастне. Заради зашиаването на мениска рехабилитация все още не съм започнал, очаква се в края на месеца да започна. В момента съм с две патеричоци и шарнирна шина която е на 60 градуса. Имам питане нормално ли е отока да е почти както след операцията? Слагам лед по 3-4 пъти на ден. Спаднал е но сравнително малко. Когато се изправя също така, цялото ходило ми става моравко без някаква съществена болка.
За моравото не ти ли каза нещо? По принцип това говори за проблем със кръвоносните съдове.
dewly Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-07-2015, 10:55     #2049
indianeca
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdewly Разгледай мнение
За моравото не ти ли каза нещо? По принцип това говори за проблем със кръвоносните съдове.
Попитах го и нищо не ми каза.... това е само като се изправя, знам ли
Стари 29-07-2015, 15:54     #2050
viktoria
Junior Member

Начално

Цитат:
Моля те, пиши как се развиват нещата при теб, че и на мен ми предстои същата операция през септември.
viktoria Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-07-2015, 21:48     #2051
indianeca
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отviktoria Разгледай мнение
Моля те, пиши как се развиват нещата при теб, че и на мен ми предстои същата операция през септември.
Добре ще пиша, за момента няма някакво развитие. Утре ми е вълнуващ ден , на контролен преглед съм на който доктора ми каза че трчбва да разкарам патериците и шината и да почвам рехабилитация . Утре пак ще пиша... Ще стискам палци за теб
Стари 30-07-2015, 23:06     #2052
orthodoc
Senior Member

Начално

Цитат:
Добре ще пиша, за момента няма някакво развитие. Утре ми е вълнуващ ден , на контролен преглед съм на който доктора ми каза че трчбва да разкарам патериците и шината и да почвам рехабилитация . Утре пак ще пиша... Ще стискам палци за теб
Как мина прегледа?
Стари 31-07-2015, 20:55     #2053
indianeca
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отorthodoc Разгледай мнение
Как мина прегледа?
Прегледа се разви за мен в един празник . Д-р Мурадов ме зарадва когато ми каза да махна патериците и шината. Започнах рехабилитация и се надявам скоро на пълно възстановяване
Стари 10-08-2015, 12:43     #2054
viktoria
Junior Member

Smile

Цитат:
Прегледа се разви за мен в един празник . Д-р Мурадов ме зарадва когато ми каза да махна патериците и шината. Започнах рехабилитация и се надявам скоро на пълно възстановяване
Много се радвам да чуя, че нещата се развиват добре. Пиши как върви ходенето след махането на помощните средства.
viktoria Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-08-2015, 20:01     #2055
hakama
Junior Member

Дата на присъединяване: Jul 2009
Начално

Привет, хора

Паднах от колело, основно на ръцете.
Става дума за основата на китките, от натъртване се стигна до възпаление на връзките и в зоната на удара (преди 4 седмици стана).
След кратка почивка тръгнах на работа, но тогава ме заболяха връзките.
Утре мисля да си направя снимка и да отида на ортопед.
Опитна кинезитерапевтка ги прегледа и ми каза да почиват. Минаха две седмици, без особено подобрение.

И коляното пак ми се обади, от вътрешната страна като съм паднал съм разтегнал явно стара травма, но засега не пречи.

Минах на втората седмица: почнах 7дни физиотерапия+алгасан (още от първия ден ги мазах), сега съм края на 2рия курс физио още 7дни (с дийп релийф) - утре е последната сесия... има леко подобрение, но едната си ме боли при дори леки движения.

Почнах Анимал Флекс, рибено масло от няколко дни.
Ще си поръчам и протеолетични ензими (бромелайн...), но ще дойдат след 3седмици.

Понеже и на работа трябва да се връщам, а искам да ми мине докрай, да не стане хронично (трябва им почивка) - мисля да взема нещо нестероидно противовъзпалително, за да спря възпалението, ускоря процеса - дайте идея какво да е? Колко време трябва да го пия?

Или по-скоро ме насочете към ортопед (ако може да ми продължи болничния и да се консултирам).

София

Запоследно променено от hakama : 13-08-2015 в 01:05. Причина: ъпдейт
hakama Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-08-2015, 23:30     #2056
orthodoc
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отhakama Разгледай мнение
Привет, хора

Паднах от колело, основно на ръце.
Става дума за основата на китките, от натъртване се стигна до възпаление на връзки и в зоната на удара (преди 4 седмици стана).
След кратка почивка тръгнах на работа, но ме заболяха връзките.
Чудя се дали да се снимам..., на ортопед не съм ходил.

И коляното пак ми се обади, от вътрешната страна като съм паднал съм разтегнал явно стара травма, но засега не пречи.

Минах 1 седмица физиотерапия+алгасан, сега съм края на 2рия курс от 7дни (с дийп релийф) - има леко подобрение, но едната си ме боли при дори леки движения.
Ще си поръчам и протеолетични ензими (бромелайн), но ще дойдат след 3седмици.

Понеже и на работа трябва да се връщам, а искам да ми мине докрай, да не стане хронично (трябва им почивка) - мисля да взема нещо нестероидно противовъзпалително, за да спря възпалението, ускоря процеса - дайте идея какво да е?
Вземи си Диклак
Стари 15-08-2015, 11:24     #2057
dewly
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отhakama Разгледай мнение
Привет, хора

Паднах от колело, основно на ръцете.
Става дума за основата на китките, от натъртване се стигна до възпаление на връзките и в зоната на удара (преди 4 седмици стана).
След кратка почивка тръгнах на работа, но тогава ме заболяха връзките.
Утре мисля да си направя снимка и да отида на ортопед.
Опитна кинезитерапевтка ги прегледа и ми каза да почиват. Минаха две седмици, без особено подобрение.

Минах на втората седмица: почнах 7дни физиотерапия+алгасан (още от първия ден ги мазах), сега съм края на 2рия курс физио още 7дни (с дийп релийф) - утре е последната сесия... има леко подобрение, но едната си ме боли при дори леки движения.

Ще си поръчам и протеолетични ензими (бромелайн...), но ще дойдат след 3седмици.

Понеже и на работа трябва да се връщам, а искам да ми мине докрай, да не стане хронично (трябва им почивка) - мисля да взема нещо нестероидно противовъзпалително, за да спря възпалението, ускоря процеса - дайте идея какво да е? Колко време трябва да го пия?

Или по-скоро ме насочете към ортопед (ако може да ми продължи болничния и да се консултирам).

София
До колкото разбирам нямате снимка за да се разбере дали няма някоя пукната костица. Първо това трябваше да изясните. Всъщност кой Ви постави диагнозата?
И ако няма пуснато, счупено по мое мнение зарежете ортопедите .

Трябва да се прави разлика между ВРЪЗКИ и СУХОЖИЛИЯ

Връзки на китката
https://www.google.bg/search?q=%D0%B...ZdEPlQAFG1M%3A

Сухожилия на китката
https://www.google.bg/search?q=%D1%8...v3AbRL5FDHM%3A

Разгледайте си картинките и стаиите.

Ако сте напънали ВРЪЗКИТЕ, това изисква покой доста време.

Ако сте възпалили залавните места на сухожилията, отново покой и доста време.

Но, тъй като там са мали костици, които лесно се разместват при удар, си боли докато свикнат, ако не "свикнат" се иска наместване и не става с лекарства и инжекции.
Мога да Ви препоръчам за мануално наместване д-р Чергиланов от В. Търново, които намести китката на майка ми, която 2 седмици не можеше да я движи след леко подпиране, но ако искате.
Стари 18-08-2015, 01:02     #2058
hakama
Junior Member

Начално

Oнзи ден бях на ортопед, каза ми, че е натъртване и няма възпаление... Тогава болката от какво е??

На рентгена няма нищо.

За медикаменти нищо не ми препоръча. Кази да ги раздвижвам. А кинезитерепетката (на която имам повече доверие) ми каза да не ги движа, за да не се възпаляват на ново.

Аз си взех Диклак 75мг (Helag) - 1табл с забавено освобождаване/ден и мажа този път с Мобилат.
Физиото го прекъснах (не настоя да ми дава талон, аз му казах че 15дни съм оправил и не съм постигнал особен ефект)
Чудя се дали да не я подновя.

От снимките ми се струва по-скоро връзки да са.

Мисля си за комп. томография (към 100лв струва), но дали има смисъл? Или да отида при още един специалист

Колко още трябва да ги щадя ми е въпроса, т.е. ще оздравеят
Стари 20-08-2015, 10:55     #2059
dewly
Senior Member

Начално

На рентгенова снимка връзки, сухожилия не се виждат. А, щом пациента започва да мисли и да поставя диагноза, здравеопазването е много зле. Аз МИСЛЯ, не твърдя, че имаш разместване. Ако все пак имаш натъртване ще почакаш човече, това не е драскотина.
Стари 20-08-2015, 12:06     #2060
hakama
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdewly Разгледай мнение
На рентгенова снимка връзки, сухожилия не се виждат. А, щом пациента започва да мисли и да поставя диагноза, здравеопазването е много зле. Аз МИСЛЯ, не твърдя, че имаш разместване. Ако все пак имаш натъртване ще почакаш човече, това не е драскотина.
Казах, че от снимките (от линковете) ми изглежда да са връзките...

Иначе на снимката (рентгеновата) нищо няма.

За диагнозата, от двама специалисти чух две различни неща...
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 04:20.