![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jul 2007
|
![]() Днес ходих при ортопеда.Той ме прегледа и ме успокои, че няма защо да се безпокоя и че операция НЯМА да има!
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: May 2007
|
![]() Хора, вие нищо не пишете, кой докъде стигна с възстановяването? Вече наближава време да стягаме ските........
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Aug 2007
|
![]() Здравейте,предстои ми операция 3 в 1
![]() Благодаря ви предварително ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
келеме
|
![]() За 45те дни най-вероятно не си разбрал нещо. Няма какво да правиш толкова време в клиниката. Изписват те на четвъртият ден след операцията. След 45тия вече ходиш без шината.
Обездвижването е вредно. Трябва да се започне раздвижване още първата седмица след операцията(да сгъваш и разгъваш кракъ) за да се предотвратят сраствания и за по лесното и бързо възстановяване. Снимките които си гледал са мои. Белега е от мястото от където са ми взели сухожилие за новата връзка. Има и други методи при които се взима сухожилие от друго място, отстрани на сгъвката на коляното. При моя метод, възстановяването е малко по-бързо, но пък остава една лека болка на мястото на взетото сухожилие когато застанеш на колене. Аз на колене рядко падам ![]() При мене операцията излезе към 1700лв. Това включва винтовете (саморазграждащи се) за 1300лв , шина 70лв, престой в болницата, медикаменти те за след операцията, разходи за рехабилитация и др. Д-р Яблански не го бях чувал до сега, но нищо чудно и да е светило. Мен д-р Хубенов ме освети ![]() Чувал съм, че са добри в тази област д-р Хубенов -Дианабат, д-р Мазнейков - Горна Баня, д-р. Тони Георгиев - Пирогов (св. Панталеймон), както и още няколко други доктори които моля да ме извинят, но не си спомням имената им ![]() Пожелавам ти успех и бързо възстановяване ![]()
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2006
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Може ли някой да даде инфо къде има хубави магазини за наколенки ? От къде може да се купи DоnJоy в България(Хубенов каза че има представител но няма адрес и телефон)?
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Зравейте1
Не сьм кой знае какъв скиор и за съжаление по друг повод попаднах на сайта и форума. Коляно! Ляво! Оперирано преди година, но не с артроскоп, а с нормална операция. Казаха, че е скъсан менискус, позоваха се на ЯМР-то. И сега точно 11 месеца след операцията ме заболя отново. Почти по същия начин, само дето не ми е блокирала ставата като м.г. ЯМР пак правих и казаха, че има нещо пак на менискуса - или е постоперативно или е ново скъсване ![]() Препоръчват ми Тони Георгиев от няколко места, споменават след него Мазнейков, а при вас чета само за Хибенов и само хубави неща. При кого ме съветвате да ида? Чувствам се като пате в калчища, при тожа куцо пате. Help! Please! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Ех беди.Избора на лекар е прекалено лично нещо. Тука, ако си изчела цялата тема(кога стана 14 страници :huh: ) ще прочетеш все хубави неща за тези лкари. Така, че при който и да идеш няма да съжаляваш. Това са доказани специалисти. Прочети по темата и си състави сама мнение за някой от тях. Пише достатъчно. Личен контакт с някой от тях, също е задължителен.
Успех и горе главата ![]()
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Thanx Ники!
Изчетох всичко естествено, от една година чета ![]() Повече ме насочват към Тони Георгиев, но той наистина е в отпуск до 15 септември поне. Моля, ако някой има gsm на Хубенов или Тони Георгиев да ми ги прати. За утре си взех час за Мазнейков - да чуя мнение, а после задължително още мнения преди пак да ми човъркат коляното. Мерси на всички, които споделяте! Ех да можех и аз да си помечтая да се попързалям ако не този, следващия сезон, ... ама не смея... |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Па мечтай си
![]() ![]() там за седни ски по 50 ст Телефоните мисля ги имаше някъде по темите. Ако ли не, който ги има сигурно ще ти ги прати. ![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Искам да попитам дали някой може да предложи добра тренировъчна програма за възстановяване след операция на предна кръстна връзка. Имам предвид не началното ЛФК а по-натътшния период. Аз се оперирах на 9 юли при Хубенов и засега всичко е ОК. Засега плана е следния:всеки ден колело (около 10 км до работа в едната посока) и три пъти фитнес(тук май няма голямо разнообразие от упражнения които могат да се правят). От следващата седмица мисля за плуване в дните които не ходя на фитнес (3 дена). Благодаря предварително
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
снежинка
Дата на присъединяване: Jun 2007
|
![]() за фитнеса Ники да се изкаже,колелото натоваря колената доста..но след като правиш по 10 км и си ок,много добре..от досега изброеното по мое лично мнение плуването натоварва май най-леко-зависи как плуваш де..аз започнах да плувам средно между 30 мин и 1 30h според зависи и се чувствам много добре..но така изброената програма звучи много добре..Успех и да се оправиш
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Ники вече се е изказвал в темата поне 3-4 пъти
![]() Да си намери някъде, където има аквааеробика(въртене на велоергометър, степер) под вода. За сега това е най-доброто за раздвижване. Плуването дава всичко, но не и раздвижване(натоварване) на колената. Колелото е добре, но трябва да се регулира седалката така, че да няма натоварване в коляното. За мен най-добре е на всяко каране да се променя височината и. Така коляното се товари под различен ъгъл. Във фитнес залите уреди за крака дал господ. Всички машини за крака са добри. Задължително трябва да се включи клякане със свободни тежести. Така се усилват и стабилизиращите мускули около коляното. Няма друго упражнение, което да ги товари така. Разбира се тежестите трябва да са подбрани в зависимост от конкретния човек, травма и т.н.
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Благодаря за отговрите, но ми изникнаха някои въпросчета:
Snowhite: А пробвал ли си с плавници? Така мисля че ще има по-голямо натоварване за краката? Ники: Клякането е мега най-доброто упражнение, даже си имам и колан за кръст, но не мога преди 4-5тия месец да клякам или да правя нещо аналогично (лег преса). Благодарско за инфото за седалката на колелото но какво имаш предвид - хем да не товаря коляно и да е високо хем да сменям височината за да го товаря различно ? А колкото до аква аеробиката мисля че по-скоро ми трябва мускул не раздвижване - вече имам към 120 градуса а ми казаха че 110 е нормално до 2 месец, така че не мисля да работя повече върху раздижването. Последните градуси според рехабилитаторите идват от заздравяването на мускулите. И последен въпрос и към двамата : Какво разбирате по товарене на коляното- натоварване на мускулите около коляното, натоварванв на ставата или напрежение на връзката? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Ще започнеш да клякаш без тежест.....до където можеш....постепенно.
Товарене на коляното означава точно товарене на мускулите, сухожилията и спомагателните мускули около него. Логично е, че ставата никой не иска да я товари. Всичко трябва да става бавно и постепенно. Да укрепнат мускулите и връзките. Иначе пак ще стане беля.
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Благодаря за помощта. Все пак се консултирах с Максим и той каза да забравя за клековете (може и завинаги). На лег преса мога да тренирам, но лекичко.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: May 2007
|
![]() Когато бях на 2 месеца Хубенов ми каза никакво клякане с тежести и никакво тичане, поне до 4 месец!! Консултирай се с него да не стане беля.
Иначе в по-качествените фитнеси можеш да питаш треньорите кои упражнения можеш да практикуваш. На Академик(ако си в София) има зала с над 10 уреда за крака, много е добра.... |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Благодарско за инфото
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Member
Дата на присъединяване: Oct 2006
|
![]() Здравейте на всички! За подобен тип страдания, за които разказвате, в София се обръщайте само към няколко имена (съответно центрове и школи): д-р Тони Георгиев (ВМА), д-р Петров от Пирогов работи с него, но не съм запознат самия той да оперира подобни травми, д-р Мазнейков (МБАЛ "Св. София); аз работя с него; д-р Хубенов (Дианабат) и по-малко впечатления имам за д-р Чанков (преди работеше с д-р Георгиев. Д-р Яблански в Токуда се занимава със съвсем друга сфера на ортопедията. Колкото до представител на Donjoy за БГ мога да ви дам координати г-н Моллов 0896690771.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Sep 2007
|
![]() Здравейте, предстои ми операция на кръстна връзка в динабад и ми трябва шина за имобилизация(тези директно след операцията).(другата седмица)
Има ли някой/я (ръст около 165) който иска да се отърве от своята? Освен това имам още един въпрос към вече опериралите се, как се решава в клиниката проблема с леда,който трябва да си слагаш на всеки час и има ли нещо което ще ми трябва задължително? мерси много предварително |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|