Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 29-05-2017, 21:03     #2321
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Бе не е важно ти да усетиш
Стари 30-05-2017, 12:37     #2322
bozo
Member

Дата на присъединяване: Oct 2007
Начално

Педи 35 дни оперирах предна кръстна връзка със спинална упойка в Св. София. Ако имаш късмет да е на смяна този, който ми постави на мен иглата, няма да имаш никакви проблеми мен самото студено памуче, с което ме почисти ме стресна повече от самото пробождане (Но защото не каза, че ще маже и се стреснах от студа)

И както ти казаха, не ставаш после до вечерта и се пие много вода, като преди това никаква, защото не си усещаш слабините под упойка и може да се изпуснеш. И на рехабилитация съм при тях от ден 1 и съм доволен. Докторът който ме оперира също ме видя вчера и е доволен от прогреса ми.

Успех и на теб!
bozo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-05-2017, 19:18     #2323
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
Аз за това предпочитам пълна упойка. Спиш си, после се събуждаш, ходиш си до кенефа, не се размотаваш с разни катетери и други торби.
До сега 2 операции са ми првили и то все с пълна упойка. Една на носа, че беше станал на буквата Г след едно меле и една друга.
А и ахилеса, ама там беше с няква странна упойка в задника. и в слабините и се обезчувстви само единия крак...
То хубаво Ники ама упойката и тя действа много различно на различните хора. Аз да чукна на дърво само веднъж минах през пълна упойка също заради нос, не счупен ама това са подробонсти. Като се събудих първите 20 мин. бях напълно свеж и исках да ставам и да си ходя и добре, че не ме пуснаха. Следващите два дни бях като с много тежък махмурлък, който настоятелно се засилваше първите 24 часа, НО без никакво главоболие, което очевидно учуди персонала на клиниката щото постоянно ми предлагаха Аулин и още нещо дето не го помня а аз отказвах. Обаче пък едвам си вдигах главата от възглавницата. Та ако някой път ми се наложи да избирам между пълна и местна май ще предпочета местна упойка. Ама това си е моята глава. За друг не знам. Хум хау дето се вика.
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 31-05-2017, 09:09     #2324
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

При мен имаше обратен ефект. Все едно бях на много силни стимуланти. Ако в болницата имаха овощна градина и ми бяха дали една лопата, цялата щях да я прекопая, засея и оплевя...и това часове. Чак като я изхвърлих, се смазах. Ама то от толкоз енергия...размествах легла в стаята, подреждах, обикалях, играх форми, ритах, седях едно 20 мин на мъжки шпагат в коридора и сестрите ме гледаха вюбено. Едната даже ми предложи после още...... абе една 6 часова тренировка направих.
Стари 31-05-2017, 20:43     #2325
iliana
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2017
Начално

Здравейте !На сина ми му предстой операция на коляното .Направихме ЯМР но мненията са различни /Този който го разчете каза 4астично разкъсани предни кръстни връзки и здрави менискуси .Лекарят който ще го оперира каза че менискуса му е разкъсан но за кръстните връзки не може да каже с точност -когато отвори коляното тогава ще прецени какво да се прави по-нататък И ако е частично разкъсана връзката няма да я пипа.Въпроса ми е такъв -частично разкъсаните кръстни връзки трябвали да се оперират или да се остави така ,те връзките възстановяват ли се от само себе си (извинявам се за невежеството)И бихте ли ми препоръчали добър рехабилитатор във Варна -операцията ще е правим при д-р Михов .Ще съм ви благодарна ако споделите мнение .
iliana Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-06-2017, 23:02     #2326
skiale
Junior Member

Дата на присъединяване: Jan 2017
Начално

Цитат:
Лекарят който ще го оперира каза че менискуса му е разкъсан но за кръстните връзки не може да каже с точност -когато отвори коляното тогава ще прецени какво да се прави по-нататък

Цитат:
И ако е частично разкъсана връзката няма да я пипа.

връзките възстановяват ли се от само себе си? НЕ

операцията ще е правим при д-р Михов
skiale Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 06-06-2017, 00:15     #2327
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отiliana Разгледай мнение
Въпроса ми е такъв -частично разкъсаните кръстни връзки трябвали да се оперират или да се остави така ,те връзките възстановяват ли се от само себе си (извинявам се за невежеството).
Единственият добър отговор на тези въпроси е: Зависи.

Зависи какво е разкъсването и колко добре се справя организма на човека с това а всички хора са различни. Представете си връзките като въжета или дебели конци с много нишки. Ако са прекъснати напълно като срязани с ножица организмът няма как да ги възстанови. Ако има скъсани една-две нишки може би има шанс останалите да се заздравят с времето така, че като цяло връзката да е достатъчно здрава, но само донякъде и само може би. Оттам идва и условността в това, което е казал докторът. Като отвори коляното ще прецени. Без да го познавам по принцип се доверявам повече на такива лекари отколкото на тези, които обещават, че ще направят чудеса.
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 08-06-2017, 22:36     #2328
allexiya
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2017
Начално

Благодаря ви много за мненията, нищо че преминаха в малко друга посока, хаха. Не мога да повярвам, че вече съм вкъщи след дългата седмица в болницата. Операцията мина (още не мога да повярвам, че най-накрая се подложих ) , успешно разбира се, големи мъки са, ноо ще стискам зъби. Адмирации за екипа, който ме оперира, главно д-р Драмов и д-р Вулджев, за анестезиолога също, дори не разбрах кога ми би упойката, страхотно отношение и внимание от кинезитерапевтите, сестрите и санитарите, абе целия персонал бяха чудесни, страхотен подход, базици и т.н. Надявам се да не се налага, но ако на някого по лоши обстоятелства му се налага оперативна интервенция да се обърне към МБАЛ "Света София".
allexiya Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 31-08-2017, 15:26     #2329
MariaM
Junior Member

Дата на присъединяване: Aug 2017
Начално Моля дайте мнение и съвет за скъсана предна кръстна връзка

Здравейте,
Прекрасен и много полезен форум и тема!
Имам няколко въпроса и се надявам да дадете отговор от опит, или съвети.

Моят случай е следния - преди полвин година се контузих на ски. Нямаше оток, нито синини, видимо нямаше абсолютно нищо. Всичко се случи за части от секундата и дори не разбрах дали контузията е в следствие на падането, или падането беше в следствие на болка при усукване... След падането не можах да се изправя 10-15 минути. Имаше много силна болка. След 20-30 минути болката намаля и на куцане и с помоща на приятеля ми се качих на горната част на пистата. Не продължих с карането този ден.
Последва една седмица силни болки в коляното. Ходих си на работа, но куцах. Качването на автобус беше съпроводено с болка. Качването и слизането по стълби и сгъването на коляното също болеше. Лека полека болката започна да отшумява, но бавно. Престраших се да играя тенис на маса и тенис на корт след около 2-3 месеца. На два-три пъти ми се случи при рязко движение да усетя силна болка, която отшумяваше след 1-2 дни. Страхувах се да отида на лекар, но усещах напрежение и отслабване в коляното на моменти.

Преди 2 месеца отидох на лекар. Казаха ми да си направя ЯМР. Направих си. Диагнозата беше скъсана предна кръстна връзка. Казаха ми, че трябва операция. Иначе не било препоръчително да спортувам. Казаха, че ако не си направя операция има опастност след години да развия артроза, или да скъсам менискус, да има усложнения. Реших да изчакам и да взема второ мнение.

Тази седмица отидох при доц. Тони Георгиев за второ мнение. Той потвърди, че трябва операция и че коляното ми било нестабилно. Каза, че в най-лошия случай след операция състоянието ми ще остане текущото(това го каза, защото го попитах дали крие рискове такава операция).
Към днешна дата не усещам никаква болка, а само нестабилност и то не постоянна, а от време на време. Нямам проблем с качване и слизане на стълби, мога да тичам, играя тенис, но внимавам да не правя резки движения с този крак.
Все още се чудя дали да правя операция. От една страна не усещам болки, но от друга страна винаги внимавам с това коляно, а и тези негативни прогнози за евентуална артроза и усложнения за след време много ме плашат.

Въпросите ми са следните...
1. Знаете ли случаи (някой, когото познавате, или някой от вас) при които след операция състоянието на оперирания да се е влошило спрямо преди операцията?
2. Може ли да разкажете малко подробности относно тази операция за реконструкция на предна кръстна връзка - колко време горе-долу продължава, правят ли разрез, или само няколко дупки с артроскопските инструменти(извинявам се за неосведомеността си, но не са ми правили никога операции и нямам представа какво да очаквам)?
3. Колко време се стои в болница, после в къщи може ли да се движи човек в апартамента, или е на легло докато е с шина?
4. Казаха ми, че се носи шина един месец. Тук във форума прочетох, че след шината се ходи на рехабилитация. Колко често се ходи на рехабилитация (всеки ден, или един два пъти седмично)? Фатално ли е ако се пропусне една седмица рехабилитация? Това го питам, защото ми предстои пътуване в чужбина през ноември и ако направя операция и се падне тогава да трябва да ходя на рехабилитация, дали ще възникне проблем с пътуването...
5. Може ли да се мине с шина но без патерици?
6. Упойката къде се бие? Правят ли се изследвания за алергии? Понеже не знам да имам такива, но няма и от къде да знам...
7. Колко време след операция се вземат лекарства и какви лекарства се вземат?

Извинявам се за дългото описание, но исках да съм възможно най-изчерпателна, а и наистина много се страхувам от тази операция и се чудя дали изобщо да я правя.

Благодаря предварително за отговорите. Ще се радвам да дадете мнение и за други въпроси относно такава операция, които съм пропуснала да питам
MariaM Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-09-2017, 07:45     #2330
veselinbr
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2015
Начално

Здрвей!

Преди около 6м ме оперира същият доктор от скъсана предна кръстна връзка и скъсан медиален менискус. Все още правя и ще продължа да правя упражнения за укрепване на коляното, тъй като имам още разлика в обиколката на двете колена.

По въпросите ти :

1. Не знам
2. Операцията е артроскопска, продължава средно от около час до час и половина. Взима се парче от сухожилието, което е точно при свивката ти и се поставят 2 импланта, които я окрепват. След 6тия месец се разграждат в организма.
3. В болница седиш от 3 до 5 дена. След това си 20 дена с шина. Първите няколко дни е трудно, тъй като си с патерици и е добре да не се стъпва на крака докато не ти се махне шината.
4. Рехабилитацията - най-важният момент!!! Колкото повече отидеш, толкова по-добре! Примципно се води, че след 20 процедури трябва да си ок и да си правиш сама упражненията. Всичко зависи от теб, колко бързо искаш да се възстановиш!
5. Не! Няма как!
6. Спинална ( в гръбначния стълб ) мен лично не ме боля и дори не разбрах, кога ми я поставиха. Правят дя, ако искаш разбира се.
7. При мен лично беше 30 дена си биех инжекции в корема ( под кожно) за разреждане на кръвта. Правят се за да се предотвратят тромби и тн.

Поздрави! И Успех!
veselinbr Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-10-2017, 11:52     #2331
schneemann
Member

Дата на присъединяване: Nov 2008
Начално

Здравейте , и аз минавам по тоя път със скъсана ПКВ и менискус . Ходих на много лекари и всеки дава различно мнение . Само на доц. Русимиов в ВМА и д-р Хубенов мненията им бяха едни и същи .
Четох много във форума , но още съм в дилема при кой от двамата да отида да се оперирам . д-р Хубенов дава значително по бързо възстановяване , а Русимов месец и нещо със шина . Задавам си един въпрос и не мога да си отговоря . Всеки човек иска по - бързо да се върне към нормалният начин на живот и защо хората не се оперират при д-р Хубенов само или другите лекари да използват неговият начин на опериране . Четох при него ,че после винаги те боли капачката като я натиснеш , но връзката е по-здрава .
Някой дали се е оперирал при д-р Русимов или да има някой приятел там да се е оперирал и да кажете мнение . Има малко отзиви за него , но пък всичките пишат ,че са доволни .

извинявам се ако се повтарям , но не намерих в темата за тези въпроси .

благодаря
schneemann Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-10-2017, 19:42     #2332
nikos
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2005
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отschneemann Разгледай мнение
Здравейте , и аз минавам по тоя път със скъсана ПКВ и менискус . Ходих на много лекари и всеки дава различно мнение . Само на доц. Русимиов в ВМА и д-р Хубенов мненията им бяха едни и същи .
Четох много във форума , но още съм в дилема при кой от двамата да отида да се оперирам . д-р Хубенов дава значително по бързо възстановяване , а Русимов месец и нещо със шина . Задавам си един въпрос и не мога да си отговоря . Всеки човек иска по - бързо да се върне към нормалният начин на живот и защо хората не се оперират при д-р Хубенов само или другите лекари да използват неговият начин на опериране . Четох при него ,че после винаги те боли капачката като я натиснеш , но връзката е по-здрава .
Някой дали се е оперирал при д-р Русимов или да има някой приятел там да се е оперирал и да кажете мнение . Има малко отзиви за него , но пък всичките пишат ,че са доволни .

извинявам се ако се повтарям , но не намерих в темата за тези въпроси .

благодаря
Аз съм опериран при доц. Георгиев в СофияМед. Има два начина за "създаване" на новата кръстна връзка.
1. Едния е взимане (ligament harvesting) на 2 сухожилия от hamstring-a (бедрото), от които ти се прави новата връзка.
2. B2B метод (bone to bone). Взима се връзката, която държи капачката към тибията (patella ligament). При този метод се отрязва и парче кост от двете места - от пателата (капачка) и тибията (пищял). Прилагат го на спортисти, тъй като двете парчета кост зарастват много бързо и здраво в пробитите дупки за прокарването за новата връзка - в фемура (бедрена кост) и тибия (пищял). Казват, че и по- здрава самата връзката.

Аз лично съм опериран по първия метод. Миналата година направих 45 карания, като това е сезона след контузията и не съм имал никакъв проблем. Само психо травма в главата Все пак е необходимо възтановяване след операцията и преди всеки следващ сезон - фитнес, плуване, тичане и тн. Наистина много помага.

Винаги когато има скъсан менискус възтановяването е по-бавно, тъй като се обездвижва ставата с шина за около 1 месец и не се стъпва на крака. Само с връзки още денят след операцията въртиш обиколко в коридора на болницата

П.С.
В интернет има всички методи описани дори клипчета на операции в YouTube.

Ники
nikos Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-10-2017, 09:15     #2333
schneemann
Member

Начално

Благодаря , а дано и аз следващият сезон да съм на линия .
Първият метод май се повече се доближава до истинската ти връзка и е по-гъвкава от другият метод . Там връзката е по - здрава , но пък по-малко гъвкава . Но не съм сигурен ,че е така .
Ски с шина ли караш или без ? Мисля ,че шината малко е психологическо те успокоява .

благодаря за отговора
Стари 22-10-2017, 15:35     #2334
nikos
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2005
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отschneemann Разгледай мнение
Благодаря , а дано и аз следващият сезон да съм на линия .
Първият метод май се повече се доближава до истинската ти връзка и е по-гъвкава от другият метод . Там връзката е по - здрава , но пък по-малко гъвкава . Но не съм сигурен ,че е така .
Ски с шина ли караш или без ? Мисля ,че шината малко е психологическо те успокоява .

благодаря за отговора
Не. Без шина. Според мен шината ти дава някаква фалшива сигурност.
nikos Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-10-2017, 17:35     #2335
milen80
Junior Member

Дата на присъединяване: Oct 2017
Начално

Здравейте, бих искал да споделя моя опит след операция на пкв.
Направиха ми я преди 1 година след като си я скъсах при ски и митарства по доктори, докато ми поставят диагнозата. Операцията ми я направиха като взеха сухожилие от капачката. Болката беше основно след като ме пусна упойката, но с обезболяващи инжекции мина. Още на другия ден ме изправиха да ходя без патерици, на петия ден хвърлих и шината, на втората седмица започна и рехабилитацията, на първия месец и фитнес после бягане и така по-план. Добих смелост да ритам едва след 8-9 месец, при все че се чувствах перфектно и нямах никаква болка, ама психика... Само да ви споделя защо избрах този метод, както всеки пациент, обиколих всички занимаващи се с колянна хирургия, да събера всякакви мнения. Всички казваха само суперлативи за методите си, обаче, докато чаках за преглед, където в последствие се оперирах, чакаше и момче оперирано неуспешно по double bundle техниката, в последствие са му запълвали дефекта от прокараните тунели с изкуствена кост и тепърва му предстоеше ново възстановяване на връзката. Сега живот и здраве си ритам, спортувам и нямам проблеми, а колкото до хронична болка в капачката, еми няма...
milen80 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-01-2018, 12:17     #2336
schneemann
Member

Начално

Здравейте , преди няколко месеца бях Ви питал за съвет и сега ще ви споделя какво стана . Защото е хубаво да си споделяме опита .
Вече съм 10седмица след операцията .
Оперирах се във ВМА при доц. Русимов . Мога да кажа ,че операцията беше най-лекото нещо . Не бяха сигурни ,че връзката е скъсана ама като влезнаха в коляното видяха ,че е ( за съжаление) . Не можаха да зашият менискуса и го изрязаха . След операцията първи дни доста болка имаше . Много бързо отслабва крака и имаше 5-6 см разлика . Мога с ръка на сърцето да кажа ,че всички в ВМА бяха много учтиви и много любезни . Бях приятно изненадан . След операцията не ми сложиха шина с градуси и ми даваха леко да се подпирам с крака . Държаха ме 7 дни в болницата , но честно да си кажа първите дни си беше добре да съм си там , то така или иначе не може много да мърдаш . Не съм доволен единствено от рехабилитаторите , който ми показаха упражнения за има няма 5мин и не ми бяха казали ,че най-важното е изпъването на крака и че трябва да го изпъвам върху кърпа . Гоних го с патериците да ми казва упражнения . Правих всеки ден упражнения по два пъти и това е много важно ... ! На 11-12я ден ми свалиха конците и след три дни ми казаха ,че трябва да ходя на рехабилитация . В края на четвъртата седмица почнах с една патерица да ходя в нас и само навън с две . На петата вече само с една излизах на вън ама не я използвах много много .
От 9 седмица почнах да ходя на фитнес .
Първите дни след операцията сутринта леко крака беше схванат ама като се раздвижи става по-добре .
Сега съм в 10 седмица и продължавам с възстановяването .....
Ще пиша какво става в следващите месеци и силно се надявам другата година да съм по пистите
Стари 17-01-2018, 16:35     #2337
veselinbr
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2015
Начално

Супер! Продължавай! Много е важно да не спираш с упражненията ако можеш всеки ден! Надявам се да си намерил и добър център за рехабилитация. Аз имам идентична контузия, но ми зашиха медиалния менискус. Оперирах се на 20.01.17 началото на декември карах вече, така че успех!
veselinbr Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-01-2018, 16:49     #2338
schneemann
Member

Начално

еми в момента ходя 1х в седмицата на рехабилитация за да сгъне крака до край. И 3 дни от седмицата са ми каза ли да ходя на фитнес . Питах дали всеки ден да правя упражнения , казаха ми да не правя . Дано правилно ме възстановяват
Стари 24-02-2018, 14:06     #2339
Dora
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Някой да сподели опит от лечение на възпиление на ахилеси? Или да препоръча доктор?
Dora Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 06-03-2018, 09:06     #2340
gydi
Гъди

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на gydi
Начално Кои са добрите хранителни добавки за стави и сухожилия от вашата практика?

Кои са добрите хранителни добавки за стави и сухожилия от вашата практика?
VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България!
Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей
Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди.
gydi Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 08:32.