Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 04-10-2007, 11:30     #241
dexxter
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2006
Начално

Цитат:
Originally posted by garibaldy@Oct 4 2007, 09:38 AM
bokicha sorry 4e ne pi6a na kirilica ,ama kompa mi pla4e za "format"
razbiram , 4e naistina trqbwa da procediram po prawilniq na4in s rexabilitaciqta , no na praktika nqmam takawa na lice , lekarq mi e totalno nezainteresowan ...
s1deiki po programata , koqto e w momenta w1w foruma , razbiram 4e s1m mnoooogo nazad s1s si4ko .ako trqbwa da spazwam tazi programa - zna4i we4e da s1m tr1gnal na sobstwen xod , a lekarq ne mi razre6awa da s1tpwam izob6to (dnes mi e 21 den)
w pet1k s1m na pregled , i ako ne mi ob1rne pak wnimanie , naistina se zamislqm dali da ne go smenq s nqkoi po kompetenten , p1k bilo to i lekar ot sofiq ...
a i se pritesnqwam ot towa , 4e pod kolqnoto 1/4 ot kraka mi e iztr1pnal do takawa stepen 4e edwam ponasqm 6inata . otslabwaneto kato cqlo ne e koi zn kak1w problem , no ako mojex pone da st1pwam na 30% si mislq 4e nqma6e da se stigne do tam , 4e da ne moga da si poznaq kraka , kato swalq 6inata
os1znawam 4e nasitina sglupix kato ne doidox w sofiq , ama sega trq si ponesa posledstwiqta , a i trqbwa6e predwaritelno da pro4eta 1-2 mneniq , ne da slu6am " sulio i pulio "
blagodarq mnogo za s1weta !!!
Това с изтръпването не трябва да те притеснява аз съм на 2-3 месеца след операцията и още имам доста голям изтръпнал участък. Според Хубенов с времето ще намалее и ше стане като монета, но май винаги ще си го има. А колкото до рехабилитацията - ти можеш и сам да тренираш. ЛФК по програма почва след 20 тия ден та не си закъснял много. Но колкото повече се бавиш по-зле става
dexxter Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-10-2007, 14:01     #242
garibaldy
Junior Member

Дата на присъединяване: Sep 2007
Начално

dexxter 10x za s1weta . naistina imam namerenie prez sledwa6tite dni da zapo4na leka poleka da st1pwam , i sledwa6tata sedmica se nadqwam ako ne e mnogo k1sno da po4na da natowarwam powe4e ot 30% krak1 .4esno kazano nqmam t1rpenie da se dobera do baseina , ama mai 6e trqbwa da pome4taq o6te malko za towa
garibaldy Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-10-2007, 16:04     #243
dexxter
Senior Member

Начално

Цитат:
Originally posted by garibaldy@Oct 4 2007, 02:01 PM
dexxter 10x za s1weta . naistina imam namerenie prez sledwa6tite dni da zapo4na leka poleka da st1pwam , i sledwa6tata sedmica se nadqwam ako ne e mnogo k1sno da po4na da natowarwam powe4e ot 30% krak1 .4esno kazano nqmam t1rpenie da se dobera do baseina , ama mai 6e trqbwa da pome4taq o6te malko za towa
Тва с басейна май трябва да го избягваш малко в началото. Има няколко мнения по въпроса - във вода връзките се отпускат. Едните рехабилитатори казват басейна много подпомага раздвижването и то си е така. Но от друга страна имаш шанса да преразтеглиш новата връзка и тя да стане хлабава. Така че ако правиш и упражнения в басейн гледай да не свиваш крака повече отколкото си го свиваш на сухо. А плуване на 2 рия месец, а с плавници - 3 тия Успех
Стари 04-10-2007, 17:14     #244
garibaldy
Junior Member

Начално

dexxter w interes na istinata, malko me e strax bez 6ina , taka 4e 6e imam 1 na um , i ako se dobera do basein , naistina 6te se postaraq da ograni4a dwijeniqta w ramkite na "okowite" . a za plawnicite - natowarwaneto e dosta golqmo pri polzwane , i w na4aloto 6te se distanciram , no w po k1sen etap ...
nadqwam se pone za lqtoto da s1m gotow za gmurkane ...
Стари 04-10-2007, 17:18     #245
bokicha
Junior Member

Дата на присъединяване: Oct 2007
Начално

Здравейте, dexxter e прав и за изтръпването и за плуването. Garibaldi, не си закъснял с рехабилитацията/dexxter и тук е прав/, публикуваната ще ти свърши работа.Само леко да не се претовариш, раздвижи кракът хубаво и после го натоварвай постепенно.Аз минах без плуване, зор ми беше до велоергометъра после много бързо напреднах.
Стари 04-10-2007, 17:24     #246
garibaldy
Junior Member

Начално

predi 2 4asa nau4ix 4e na 13-ti w1w warna6te operira doktor mazneikow , i se nadqwam da uspeq da se sre6na s nego , za konsult - se pak ne e zle da 4uq o6te 1 mnenie .
a za weloarbomet1ra o6te mi e rano , no se kanq do 10 dena da zapo4na po intenziwno , estestweno sled w1wejda6ti st1pki ...
na tozi etap , 4esno kazano wsqko dwijenie mi se struwa pretowarwa6to , poneje kara1 mi e stanal kato "kle4ka za z1bi "
Стари 04-10-2007, 20:59     #247
bokicha
Junior Member

Начално

Споко ве човек, едно по едно, не си мисли че ще хвърлиш патериците и ще проходиш.Началото е най-трудно, важно е да почнеш и да не спираш.Направи всичко възможно д-р Мазнейков да те види!!!

Силни бедра, здрави колена!!!
Стари 04-10-2007, 21:18     #248
garibaldy
Junior Member

Начално

nadqwam se da uspeq da se sre6na s nego na 13-ti , ama do togawa ima mnogo wreme
4e nqma da xw1rlq patericite wednaga - s1m siguren
ama za jalost ne wijdam napred1k w w1zstanowqwaneto , no i towa 6e stane (nadqwam se) . 10x za okurajawa6tite dumi !
Стари 18-10-2007, 15:01     #249
nikita
Junior Member

Начално

Здравейте на всички, писали по темата за руптура на предна кръстна връзка (ACL) и всичко, свързано с операцията и възстановяването. Преживях тази процедура след инцидент на ски тази зима в началото на май, когато паднах лошо и извих кофти десния крак. Уж нищо сериозно в началото (поне така си мислех), но на тенис-корта след една седмица вече стана, каквото стана, и коляното отече жестоко. Няма да влизам в подробности по прегледите, но бих искала да споделя от опита ми, че, ако на някой му се случи нещо подобно и има оток и болка в коленете, задължително трябва да се прегледа при специалист ортопед-травматолог! Диагнозата и, ако е необходимо ЯМР, е от изключителна важност за подобни травми! Д-р Антон Атанасов в Горна баня, МЦ "Ортомед", тел. 8181 782, сутрин от 8:30 до 13:30, ми помогна при диагностициране на проблема при първичния преглед, назначи и ЯМР, диагнозата му беше за скъсан менискус и се съмняваше дали не ми е скъсана и предната връзка. Лекарската констатация от ЯМР-то там посочваше здрава връзка. Но реших да се прегледам при още специалисти. Изплуват няколко имена на такива д-р Мазнейков (частна клиника Света София на бул. България, тел. 951 5592, 0888 929 111, не съм доволна от прегледа при него стори ми се много комерсиален, а според него връзката ми беше здрава), д-р Хубенов (за когото тук чета само хубави неща, но до него не стигнах и не мога да споделя впечатления, има частен кабинет в Драгалевци), д-р Андреев (УСБАЛ Горна баня, също нямам впечатления) и, според мен, най-добрият в областта за момента доц. Тони Георгиев (Военно-медицинска академия там доцентът е Началник клиника Ендоскопска травматология, до септември се помещаваха на 11 етаж, също в частна клиника Св. Панталеймон в Младост, тел: 974 1000). Доц. Георгиев беше категоричен, че връзката ми е скъсана и може да се реконструира при желание от моя страна, което става с артроскопия (диагностициране с камери) и ендоскопска (безкръвна) операция, ако имам желание, разбира се, за такава процедура. Естествено, при мисълта за лишаване от ски и всякакъв вид спорт оттук нататък с нестабилно коляно, не се поколебах много дали искам, но при два прегледа при специалисти с различни диагнози (според д-р Мазнейков ми беше скъсан само менискуса), несигурността ме разтревожи. Препоръчвам истински в такива случаи преглед при доц. Андрей Иванов от ВМА, МД Лаборатория за образна диагностика Астра, тел: 922 5424, който срещу 30 лева ме консултира, разглеждайки ЯМР-то ми от Горна баня (препоръчвам също така да се прави ЯМР във ВМА, защото апаратурата е по-добра, отнема около 15 минутки, което в сравнение с 1 час в Горна Баня е цяло щастие! (касата го поема, но пак се чака, повече шанс има, ако се отиде в началото на месеца, иначе струва 180 лева), и е по-качествено за разчитане, може и във ВМА със здравната каса, но е необходимо направление и преглед при ортопед-травматолог във ВМА, който изпраща документите към Здравната каса, за да получи специално разрешение от там това отнема около 20 дни, но иначе струва 280 лева и става след около 1 седмица чакане). Доц. Иванов беше изключително внимателен като ми обясни всичко за състоянието на коляното ми, което вижда и предполага от не дотам ясното изображение на ЯМР-то ми от Г. Баня. Потвърди диагнозата на доц. Георгиев за ACL и нататък пътят ми е ясен операция във ВМА при доц. Георгиев с направление, но трябва да се запишете предварително, защото се чака за свободен ден за операция около 1-11/2 месец. Избрах ВМА заради финансите заплащат се консумативите за реконструкцията в съответната фирма за мед. техника (доц. Георгиев ще ви каже точно какво) 650 евро без ДДС + таксите за здравната каса за престой в болница по 3.60 на ден, лежи се не повече от 3 дни, ако всичко е наред. Трябва освен това пациентът трябва да си закупи предварително патерици (18-20 лева и шина с шарнири, която струва между 200 и 250 лева, едната препоръчвана фирма е ОРРО (USA), моята е на Hendikap (Чехия) http://www.razlichnite.com/ само те имаха размер S, висока съм 1,52 , даже тук е момента да споделя, че ако някой има нужда от такава, бих могла да я продам за 150 лева, върши работа тел. ми: 0887 708 909). В Панталеймон цялото удоволствие излиза към 3000 лева, като това не включва шината и патериците. И така, операцията мина успешно на 18.07.2007г., изключително доволна съм от работата на доц-Георгиев и екипа му! А се оказа, че менискусите са ми здрави Но самата процедура не е толкова страшна :angry: После обездвижването в къщи и възстановяването са по-неприятни с шината около 40 дни, като препоръчвам такава с шарнири, защото още след 10 дни може да се започне със свиване на коляното на 30° и постепенно се увеличава ъгълът, докато стигне до 90/100° и може вече да се свали шината. Ако кракът се държи обездвижен и прав през цялото време, след това болките при сгъването са много по-силни! Изключително важно е да се правят всеки ден необходимите упражнения (от кинезитерапевта на ВМА получих програмка), въобще не стъпвах на оперирания крак 30 дни, но след това вече постепенно всичко започна да си идва на мястото. Сега продължавам да правя упражнения, започнах и да плувам (след 2 месец и без бруст) и ходя на гимнастика с големи надуваеми топки (някъде я наричат фитбол) в страхотен Спортно-възстановителен център в Младост 1А (www.sportsphysio-mladost.com), съвсем нов с изключителни специалисти кинезитерапевти, начело с Марти Еремиев процедурите при него са истинско чудо и удоволствие (и не са безбожно скъпи), направих 10 последователни и се чувствам като с криле след това! Освен всичко друго, много важно при възстановяването е да не бързате ако сте любители спортисти като мен :claps: Всичко постепенно си идва на мястото. Още не мога да клякам на 100% с болния крак, но и това ще стане. А Марти ми е обещал януари да съм вече на ските )))!!! Е, мисля, че споделих най-важното и с това мога да помогна на феновете на белите спортове най-вече, братя и сестри по съдба Успех на всички! И ... прогнозите са за мноооооого снежна зима, нали знаете?!?!
nikita Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-10-2007, 14:23     #250
dani69
Junior Member

Начално

Съпруга ми е на 39г.и на 20.06.2007 му направиха операция на предни кръстни връзки в Дианабад.Много го болеше след това .Ходи на рехабилитация и бързо се възтановяваше,вече почти го свива ,но не напълно.Още не може да кляка.Но сега при резките смени на времето,последните дни се оплаква,че го боли и едвам ходи.И доста често му пука коляното при ходене.Доктора ,който го оперира му каза,че след 4-ия месец може да почне да му бие някакви инжекции.Но приятели ни казаха,че били вредни и не трябвало въобще да ги почва.Много моля за вашето мнение ,какво ще го посъветвате да направи
dani69 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-10-2007, 18:47     #251
BORKO
Senior Member

Начално

да отиде и при друг лекар за консултация, да прави физиотерапия и след това задължително яко фитнес, колело и плуване
BORKO Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-10-2007, 09:19     #252
nikita
Junior Member

Начално

мисля също, че трябва да се консултира с още лекари, но никак не ми звучи добре това с инжекциите :angry: на мен като че ли времето не ми влияе, но сигурно зависи и какво желязо(нитове) са му слагали в коляното. При всички случаи физиотераията би му се отразила добре. Но най-важното - лекарски преглед + подходящ кинезитерапевт! и оптимизъм, разбира се
nikita Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-10-2007, 09:35     #253
dani69
Junior Member

Начално

В крака има титаниев болт и две игли.А иначе физиотерапия прави достатъчно дълго ,около 2 месеца и сега в къщи продължава да върти колело.
dani69 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-10-2007, 14:25     #254
dexxter
Senior Member

Начално

То ако ставаше само с 2 месеца и колело Виж програмата в предишните постове - фитнес, плуване, тичане ? Колелото не укрепва много стабилизиращи мускули около коляното, а също така много трудно качва обема. Но по-добре да се консултира със специалист за да си състави по-подходяща програма.
Стари 01-11-2007, 18:25     #255
Irreversible
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2007
Начално

Аз съм прехвърлил 6 месеца от ПКВ и още не мога да го натоварвам активно на 100%, без сериозна причина от време на време се подува и после спада и т.н....сега, в това гадно време все едно, че някой ми е изсипал 1кг пясък в коляното.....и не го свивам напълно....така че, всеки си е индивидуален във възстановяването, някъде четох, че е между 4-9 месеца, зависи от много фактори......малък пример - Мартин Петров много бързо се върна към игра, докато Оуен поне 8-9 месеца се оправяше, уж еднакви методи , ама различен край.......
Irreversible Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 02-11-2007, 14:52     #256
dexxter
Senior Member

Начално

Цитат:
Originally posted by Irreversible@Nov 1 2007, 07:25 PM
Аз съм прехвърлил 6 месеца от ПКВ и още не мога да го натоварвам активно на 100%, без сериозна причина от време на време се подува и после спада и т.н....сега, в това гадно време все едно, че някой ми е изсипал 1кг пясък в коляното.....и не го свивам напълно....така че, всеки си е индивидуален във възстановяването, някъде четох, че е между 4-9 месеца, зависи от много фактори......малък пример - Мартин Петров много бързо се върна към игра, докато Оуен поне 8-9 месеца се оправяше, уж еднакви методи , ама различен край.......
А случайно да имаш инфо какви точно са тези програми ?
Стари 03-11-2007, 20:23     #257
bokicha
Junior Member

Начално

Цитат:
Originally posted by dani69@Oct 30 2007, 10:35 AM
В крака има титаниев болт и две игли.А иначе физиотерапия прави достатъчно дълго ,около 2 месеца и сега в къщи продължава да върти колело.
Прав е, DEXXTER , пригответе се за 4/5 месеца яко бачкане върху себе си.Колело в къщи??ОК ама 50/60 км.Тичане и фитнес по програмите поствани по горе, УСПЕХ.Самата операция е50%, останалите 50% рехабилитация , МЕТОДИЧНА!! :chrs:

СИЛНИ БЕДРА- ЗДРАВИ КОЛЕНА....
Стари 09-12-2007, 12:59     #258
алота
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Здравейте на всички стари и нови форумци с проблемнни колена)

Аз напражих операцията април, сега сме декемжри и се цхустжам много добре. За съжаление по независещи от мен обстоятелства пренебрегнах рехабилитацията, за което много съжалявам и бих се обърнала към всички с операция на коляното - ХОДЕТЕ НА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И НЕ МЪРЗЕЛУВАЙТЕ като мен

Възстановяването ми отне по ве4е време от това на хората оперирали се с мен. но макар и по - дълго в момента ходя, бягам ,скачам и се чувствам много добре и то без проблеми.

Д-р Хубенов се справи отлично с мен.

Е, ще пиша скоро , защото ве4е нямам много време за каквото и да било.

Поздрави : алота

п.с. ве4е съм в пълноценно ритъм - ежедневие (при това много натоварено) :idea3:
алота Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2007, 15:39     #259
lubeto
Junior Member

Начално

много грешки имаш колега
:claps:
lubeto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-12-2007, 14:12     #260
garibaldy
Junior Member

Начално

след няколко дена 6те станат то4но 3 месеца след като ми правиха реконструкция , и на този етап смея да кажа 4е с1м по4ти като нов :gym: . куцането ве4е е в миналото , ся съм на вълна бягане и всеки ден минимум по 4ас и половина плууване
много добре действа изка4ване на стълби , или поне аз така го чуствам (бягане по стълби пък е още по ОК)
по въпроса с реьабилитацията - аз не съм доволен от това което ми обясниха лекарите - варненските
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 05:01.