![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2006
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Sep 2007
|
![]() dexxter 10x za s1weta . naistina imam namerenie prez sledwa6tite dni da zapo4na leka poleka da st1pwam , i sledwa6tata sedmica se nadqwam ako ne e mnogo k1sno da po4na da natowarwam powe4e ot 30% krak1 .4esno kazano nqmam t1rpenie da se dobera do baseina , ama mai 6e trqbwa da pome4taq o6te malko za towa
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() dexxter w interes na istinata, malko me e strax bez 6ina , taka 4e 6e imam 1 na um , i ako se dobera do basein , naistina 6te se postaraq da ograni4a dwijeniqta w ramkite na "okowite" . a za plawnicite - natowarwaneto e dosta golqmo pri polzwane , i w na4aloto 6te se distanciram , no w po k1sen etap ...
nadqwam se pone za lqtoto da s1m gotow za gmurkane ... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Oct 2007
|
![]() Здравейте, dexxter e прав и за изтръпването и за плуването. Garibaldi, не си закъснял с рехабилитацията/dexxter и тук е прав/, публикуваната ще ти свърши работа.Само леко да не се претовариш, раздвижи кракът хубаво и после го натоварвай постепенно.Аз минах без плуване, зор ми беше до велоергометъра после много бързо напреднах.
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() predi 2 4asa nau4ix 4e na 13-ti w1w warna6te operira doktor mazneikow , i se nadqwam da uspeq da se sre6na s nego , za konsult - se pak ne e zle da 4uq o6te 1 mnenie .
a za weloarbomet1ra o6te mi e rano , no se kanq do 10 dena da zapo4na po intenziwno , estestweno sled w1wejda6ti st1pki ... na tozi etap , 4esno kazano wsqko dwijenie mi se struwa pretowarwa6to , poneje kara1 mi e stanal kato "kle4ka za z1bi " ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Споко ве човек, едно по едно, не си мисли че ще хвърлиш патериците и ще проходиш.Началото е най-трудно, важно е да почнеш и да не спираш.Направи всичко възможно д-р Мазнейков да те види!!!
Силни бедра, здрави колена!!! ![]()
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() nadqwam se da uspeq da se sre6na s nego na 13-ti , ama do togawa ima mnogo wreme
4e nqma da xw1rlq patericite wednaga - s1m siguren ama za jalost ne wijdam napred1k w w1zstanowqwaneto , no i towa 6e stane (nadqwam se) . 10x za okurajawa6tite dumi ! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Здравейте на всички, писали по темата за руптура на предна кръстна връзка (ACL) и всичко, свързано с операцията и възстановяването. Преживях тази процедура след инцидент на ски тази зима в началото на май, когато паднах лошо и извих кофти десния крак. Уж нищо сериозно в началото (поне така си мислех), но на тенис-корта след една седмица вече стана, каквото стана, и коляното отече жестоко. Няма да влизам в подробности по прегледите, но бих искала да споделя от опита ми, че, ако на някой му се случи нещо подобно и има оток и болка в коленете, задължително трябва да се прегледа при специалист ортопед-травматолог! Диагнозата и, ако е необходимо ЯМР, е от изключителна важност за подобни травми! Д-р Антон Атанасов в Горна баня, МЦ "Ортомед", тел. 8181 782, сутрин от 8:30 до 13:30, ми помогна при диагностициране на проблема при първичния преглед, назначи и ЯМР, диагнозата му беше за скъсан менискус и се съмняваше дали не ми е скъсана и предната връзка. Лекарската констатация от ЯМР-то там посочваше здрава връзка. Но реших да се прегледам при още специалисти. Изплуват няколко имена на такива д-р Мазнейков (частна клиника Света София на бул. България, тел. 951 5592, 0888 929 111, не съм доволна от прегледа при него стори ми се много комерсиален, а според него връзката ми беше здрава), д-р Хубенов (за когото тук чета само хубави неща, но до него не стигнах и не мога да споделя впечатления, има частен кабинет в Драгалевци), д-р Андреев (УСБАЛ Горна баня, също нямам впечатления) и, според мен, най-добрият в областта за момента доц. Тони Георгиев (Военно-медицинска академия там доцентът е Началник клиника Ендоскопска травматология, до септември се помещаваха на 11 етаж, също в частна клиника Св. Панталеймон в Младост, тел: 974 1000). Доц. Георгиев беше категоричен, че връзката ми е скъсана и може да се реконструира при желание от моя страна, което става с артроскопия (диагностициране с камери) и ендоскопска (безкръвна) операция, ако имам желание, разбира се, за такава процедура. Естествено, при мисълта за лишаване от ски и всякакъв вид спорт оттук нататък с нестабилно коляно, не се поколебах много дали искам, но при два прегледа при специалисти с различни диагнози (според д-р Мазнейков ми беше скъсан само менискуса), несигурността ме разтревожи. Препоръчвам истински в такива случаи преглед при доц. Андрей Иванов от ВМА, МД Лаборатория за образна диагностика Астра, тел: 922 5424, който срещу 30 лева ме консултира, разглеждайки ЯМР-то ми от Горна баня (препоръчвам също така да се прави ЯМР във ВМА, защото апаратурата е по-добра, отнема около 15 минутки, което в сравнение с 1 час в Горна Баня е цяло щастие! (касата го поема, но пак се чака, повече шанс има, ако се отиде в началото на месеца, иначе струва 180 лева), и е по-качествено за разчитане, може и във ВМА със здравната каса, но е необходимо направление и преглед при ортопед-травматолог във ВМА, който изпраща документите към Здравната каса, за да получи специално разрешение от там това отнема около 20 дни, но иначе струва 280 лева и става след около 1 седмица чакане). Доц. Иванов беше изключително внимателен като ми обясни всичко за състоянието на коляното ми, което вижда и предполага от не дотам ясното изображение на ЯМР-то ми от Г. Баня. Потвърди диагнозата на доц. Георгиев за ACL и нататък пътят ми е ясен операция във ВМА при доц. Георгиев с направление, но трябва да се запишете предварително, защото се чака за свободен ден за операция около 1-11/2 месец. Избрах ВМА заради финансите заплащат се консумативите за реконструкцията в съответната фирма за мед. техника (доц. Георгиев ще ви каже точно какво) 650 евро без ДДС + таксите за здравната каса за престой в болница по 3.60 на ден, лежи се не повече от 3 дни, ако всичко е наред. Трябва освен това пациентът трябва да си закупи предварително патерици (18-20 лева и шина с шарнири, която струва между 200 и 250 лева, едната препоръчвана фирма е ОРРО (USA), моята е на Hendikap (Чехия) http://www.razlichnite.com/ само те имаха размер S, висока съм 1,52
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Съпруга ми е на 39г.и на 20.06.2007 му направиха операция на предни кръстни връзки в Дианабад.Много го болеше след това .Ходи на рехабилитация и бързо се възтановяваше,вече почти го свива ,но не напълно.Още не може да кляка.Но сега при резките смени на времето,последните дни се оплаква,че го боли и едвам ходи.И доста често му пука коляното при ходене.Доктора ,който го оперира му каза,че след 4-ия месец може да почне да му бие някакви инжекции.Но приятели ни казаха,че били вредни и не трябвало въобще да ги почва.Много моля за вашето мнение ,какво ще го посъветвате да направи
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() да отиде и при друг лекар за консултация, да прави физиотерапия и след това задължително яко фитнес,
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() мисля също, че трябва да се консултира с още лекари, но никак не ми звучи добре това с инжекциите :angry: на мен като че ли времето не ми влияе, но сигурно зависи и какво желязо(нитове) са му слагали в коляното. При всички случаи физиотераията би му се отразила добре. Но най-важното - лекарски преглед + подходящ кинезитерапевт! и оптимизъм, разбира се
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() В крака има титаниев болт и две игли.А иначе физиотерапия прави достатъчно дълго ,около 2 месеца и сега в къщи продължава да върти колело.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() То ако ставаше само с 2 месеца и колело
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: May 2007
|
![]() Аз съм прехвърлил 6 месеца от ПКВ и още не мога да го натоварвам активно на 100%, без сериозна причина от време на време се подува и после спада и т.н....сега, в това гадно време все едно, че някой ми е изсипал 1кг пясък в коляното.....и не го свивам напълно....така че, всеки си е индивидуален във възстановяването, някъде четох, че е между 4-9 месеца, зависи от много фактори......малък пример - Мартин Петров много бързо се върна към игра, докато Оуен поне 8-9 месеца се оправяше, уж еднакви методи , ама различен край.......
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Junior Member
|
![]() Цитат:
СИЛНИ БЕДРА- ЗДРАВИ КОЛЕНА.... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Dec 2006
|
![]() Здравейте на всички стари и нови форумци с проблемнни колена
![]() Аз напражих операцията април, сега сме декемжри и се цхустжам много добре. За съжаление по независещи от мен обстоятелства пренебрегнах рехабилитацията, за което много съжалявам и бих се обърнала към всички с операция на коляното - ХОДЕТЕ НА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И НЕ МЪРЗЕЛУВАЙТЕ като мен ![]() Възстановяването ми отне по ве4е време от това на хората оперирали се с мен. но макар и по - дълго в момента ходя, бягам ,скачам и се чувствам много добре и то без проблеми. Д-р Хубенов се справи отлично с мен. Е, ще пиша скоро , защото ве4е нямам много време за каквото и да било. Поздрави : алота п.с. ве4е съм в пълноценно ритъм - ежедневие (при това много натоварено ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() много грешки имаш колега
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() след няколко дена 6те станат то4но 3 месеца след като ми правиха реконструкция , и на този етап смея да кажа 4е с1м по4ти като нов :gym: . куцането ве4е е в миналото , ся съм на вълна бягане и всеки ден минимум по 4ас и половина плууване
![]() много добре действа изка4ване на стълби , или поне аз така го чуствам ![]() по въпроса с реьабилитацията - аз не съм доволен от това което ми обясниха лекарите - варненските ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|