Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 11-02-2007, 23:08     #21
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

Цитат:
Originally posted by Mitko@Feb 11 2007, 10:13 PM
Може ли някой който е карал с комбинирани обувки да опише как се кара при по-стръмни и тежки терени с тях. Чудя се дали дават контрол и стабилност близки до тези идващи от алпийските обувки, обаче не мнение базирано на статии и форумни писания, ами на личен опит.. благодаря предварително..
след този уикенд вече съм 100% убеден, че вече няма да обуя алпийски обувки. като цяло снега беше тежък клонящ към течен в долния край. обувките си дават страхотен контрол на всякакви ситуации. Карахме предимно клека (абе много на гъсто тия клекчета като няма сняг, па и едни такива закачливи), една гора, която с още един метър сняг би била широка, но сега си беше гъста. По-сериозен терен, който все пак можеше да се кара е от кръста над шлема към платото ... 3-4 завоя са но пък перфектни. Обувките държат много яко. Никакви оплаквания. Същевременно са достатъчно удобни за цял ден каране без никакви оплаквания. До тук нямам един метър пантене с тях, но на ходене се много много добре

единственото което виждам като евентуален проблем за теб е че напрактика избора ти се ограничава до Адреналин/Ендорфин. Все пак по-важно е да ти е удобна от колкото да е точно определена обувка.

ако сега трябва пак да избирам пак щях да взема Адреналин.
korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-02-2007, 09:30     #22
Piotr
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2006
Начално

Аз съм за алпийската - все пак цялото това ходене е за да се спускаме ,а контрола и комфорта при каране според мен е най-важното.На този етап не съв.м доволен и от комбинираните автомати.
Piotr Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-02-2007, 09:56     #23
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Originally posted by Piotr@Feb 12 2007, 09:30 AM
Аз съм за алпийската - все пак цялото това ходене е за да се спускаме ,а контрола и комфорта при каране според мен е най-важното.На този етап не съв.м доволен и от комбинираните автомати.
Подкрепям напълно. Все пак ние караме ски надолу. Ако искам да се катеря нагоре ще си купя маратонки. За нагоре, хората са изобретили лифт.
М/у другото бих предложил проста формула. Ако времетраенето на качването е >>от времетраенето на спускането си взимаш комбинирани обувки. Имайки предвид, че лично Капеле този сезон предимно катери, то си мисля, че ще му е по-удобно с комбинирани. Там където той се разхожда си му трябват комбинирани обувки. Пробвай. С Корлиц сте един номер, прежали се един ден и ела на Витоша и пробвай. Това според мен е най-разумно.
Стари 12-02-2007, 11:46     #24
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Привет,
и аз може ли да кажа като човек с личен опит, а не само 100 часа пред компютър....

Аз си карам garmont G-Ride и съм супер доволен. Досега имам само един случай, в който съм бил недоволен - опитах се да карам на почти заледени писти на Бансчо състезателен Fischer и не се получаваше. Иначе на извън-пистово - никога не съм имал проблеми с твърди терени. Все пак тези обувки не са типичните пантаджийски, далеч по-твърди и стегнати са... Не знам за "по-новите модели" (Адреналино и т.н.), май не отстъпват по твърдост. За гумените подметки - никви грижи за контрол, стъпиш ли на скала или хасвалт се благодариш, че ги имаш. Особено за автомати като твоите (NAXO). За изхлузването от автомата при падане - също без грижи. Фритчито има подвижна пластина, виж как е при теб, но искам да напомня, че в повечето случаи се отмества челюстта, а останаолото е повечко в рекламата...

Лично моето мнение е: ако човек е 50% каране с помощ на панти или извънпистово и не е от "летящите холандци" - перфектни обувки. Ако се кара повече на писта - нещо по-пистово (това за Ники.
За Цената - много дърво в БГ, ако има някой с постоянно живеене по чужбината се правят намаления по магазинчетата в края на зимата и се взимат на по-добри цени (не става дума за магазин в Шамони все пак....). Просто тук Стената са се оляли (както и с много други цени) а и лично в моя случай имаше доста проблеми с доставката. Може и нещо да се е попроменило де....
Стари 12-02-2007, 11:47     #25
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Ники като са толкова зле според теб комбинираните обувки, Корлитз защо е във възторг от тях? Вземи и ти ги пробвай пък тогава ги отричай тотално. Хората, които се занимават със ски алпинизъм и се пускат по еднокилометрови 50 градусови склонове, които преди това са качвали пеш, го правят с комбинирани обувки, сигурен съм , че ако не даваха добър контрол , щяха да катерят със рейсърски чипици..
Стари 12-02-2007, 11:53     #26
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Аз след много дълго мислене по темата и някаква практика с различни обувки и ски, стигнах до извода, че проблема неможе да се реши с един комплект ски/обувки, ами с 3 .

Лично на мен ми се иска, да имам:

1. ски, обувки, и автомати Dynafit (точковите) от туринг или рейс серията - за дълги ходения, високи планини, катерения и други штуротии. Моят май вече дълъг опит с такава комбинация ми говори, че така се ходи много лесно и бързо, но карането е просто ужасно, особенно ако нямаш добра техника на каране (моя случай ).

2. freeride комбинация, като тук си мисля, че най-добре пасват споменатите по-горе Скарпа и Гармонт.

3. ски и обувки за писта, които могат да поемат ролята и на каменарки, а от такива май имаме все по-голяма нужда.

В крайна сметка, повечето хора тук не се интересуват от точка 1, но от 2 и 3 може да се направи една супер комбинация, която да отговаря на повечето ситуации описани от f2f.

А и те хората са казали: две коли, две жени...трябва и поне 2 чифта ски.
Стари 12-02-2007, 11:55     #27
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Originally posted by mp2@Feb 12 2007, 11:46 AM
Просто тук Стената са се оляли (както и с много други цени) а и лично в моя случай имаше доста проблеми с доставката. Може и нещо да се е попроменило де....
нищо не се е променило с доставката ... забавиха ми ги над 2 месеца и ми доставиха с Pad-lock liner вместо с поръчания G-fit
Стари 12-02-2007, 12:09     #28
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Цитат:
Originally posted by Mitko@Feb 12 2007, 11:47 AM
Ники като са толкова зле според теб комбинираните обувки, Корлитз защо е във възторг от тях? Вземи и ти ги пробвай пък тогава ги отричай тотално. Хората, които се занимават със ски алпинизъм и се пускат по еднокилометрови 50 градусови склонове, които преди това са качвали пеш, го правят с комбинирани обувки, сигурен съм , че ако не даваха добър контрол , щяха да катерят със рейсърски чипици..
Мите, Корлиц е 70 кила със камъни в джобовете. Аз съм в момента 95, а когато ги пробвах , бях 97...при това по анцунг в къщи. Сметни, яке, грейка, раница 5-7 кила...и кво става. Как мислиш ще ми се отрази обувка, която ми е ниска и мека(говоря за обувките на Корлиц)? Говоря за моят тип физика и каране(предимно в рамките на курорта).....а и книжен(компютърен) плъх като мен кво ли разбира
Ще мина с лафа на Капеле от едно време-като гледам Илиянката, Багера, Гипса, Андрей все с рандоне обувки карат и все с панти.
Стари 12-02-2007, 12:27     #29
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Originally posted by Ники+Feb 12 2007, 12:09 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Ники @ Feb 12 2007, 12:09 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Mitko@Feb 12 2007, 11:47 AM
Мите, Корлиц е 70 кила със камъни в джобовете. Аз съм в момента 95, а когато ги пробвах , бях 97...при това по анцунг в къщи. Сметни, яке, грейка, раница 5-7 кила...и кво става. Как мислиш ще ми се отрази обувка, която ми е ниска и мека(говоря за обувките на Корлиц)? Говоря за моят тип физика и каране(предимно в рамките на курорта).....а и книжен(компютърен) плъх като мен кво ли разбира
Ще мина с лафа на Капеле от едно време-като гледам Илиянката, Багера, Гипса, Андрей все с рандоне обувки карат и все с панти. [/b][/quote]
абе имам малко съмнения наистина за по-тежки и по-агресивни скиори че няма да дойдат много добре Адреналините (то всъщност и скречовете). Те гармонт приципно за това пуснаха Ендорфина ... ама него дори в магазин не съм го обувал и нищо не мога да кажа. Един приятел на брат ми кара с ендорфин, ама и той е 50 кила с мокри дрехи и не кара никак агресивно.
Стари 12-02-2007, 12:38     #30
SHMIT
келеме

Дата на присъединяване: May 2006
Начално

Екскюзми за спама
Не че съм голям спец по въпроса, ама и аз да кажа. На твое място бих взел Комбинираните. Като ще пантиш караш с тях, като ще лифтиш си караш с алпийските и готово. Сигурен съм, че комфорта на комбинираните не е за изпускане.
Стари 12-02-2007, 13:35     #31
Mityo
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2004
Начално

и аз все повече се убеждавам, че си трябват комбинирани обувки.
в съб се качвахме към бак на мальовица.
1
с диамири съм и се убедих, че salomon xcourse flex 110 не е най-удобната обувка за пантене, адски ми се искаше да имам няква малка поне възможност да си сгъвам крака в глезена...
2
поне 3 пъти сваляхме ски - къде заради мн твърд снягкъдето колани не държаха, къде заради пресичане на камъни, където за 2ри път умирах за комбинирана обувка на крака.

но и аз се притесневам от това, че ще ми е по-тегаво спускането- саломоните са ми префектни надоле...

като тегло - гармонтът е към 1800-900 грама 1та, саломона ми е 2200 гр едната... някак си не е чаак толко разликата?

доста труден избор е това, напълно го разбирам капелето че пуска тема.

но пък цената... засега най-вече заради нея си оставам с алпийските обувчи!
1во требе чувал си земем
Mityo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-02-2007, 18:50     #32
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Цитат:
Originally posted by mp2@Feb 12 2007, 03:46 AM
и аз може ли да кажа като човек с личен опит, а не само 100 часа пред компютър....
ако визираш мен като човека със 100 часа пред компютър, то искам да се извиня.

първоначално не исках да давам съвет защото, според мен, пантенето в бг е много по-различно от пантенето другаде (последната галерия на сайта е пълен пример за това: тук просто хижите на толкова достъпни места са много малко и обикновено резервирани с месеци напред). затова и само споменах за буйките, които може би биха били добър баланс за това, което се търси. когато Capelle поиска сериозен съвет му дадох такъв базиран на собствения си опит, а не на нещо четено. все пак комбинираните обувки не са рядкост тук, слагаме ги и ходим с тях. само в последните два месеца имам две излизания със Scarpa Spirit 3 защото мислех да ги купувам.

както и да е, пак сори за изказването: не съм запознат с българската реалност от последните години. очевадно там нещата пак са по-различни от другаде.
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-02-2007, 21:23     #33
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Originally posted by SHMIT@Feb 12 2007, 12:38 PM
Екскюзми за спама
Не че съм голям спец по въпроса, ама и аз да кажа. На твое място бих взел Комбинираните. Като ще пантиш караш с тях, като ще лифтиш си караш с алпийските и готово. Сигурен съм, че комфорта на комбинираните не е за изпускане.
е че те на капеле обувките с които кара в момента не са нещо по-сериозно като твърдост или височина от адреналин. аз на адреналина минах от Нордика черупка (определено сега ми липсва лесното влизане и излизане, ама ще го преживея) и ми се стори супер твърда и висока ... така че ... пробване му е майката с обувките ... аз моите ги взех малко на сляпо, ама се бях разочаровал, че нищо от алписките не може да ми пасне ... е джакпот
Стари 19-02-2007, 23:30     #34
Mityo
Senior Member

Начално

ми аз май твърдо реших да си взема комбинирани обувки...
(по-точно бащата се сети, че не ми бил купил подарък за рд, дето беше декември , та мислим да го измуфтим яко )

твърдо реших да имат дупки отпред за динафити, щот си мисля че е много реалистично да мина на такова чудо... нали искам преходи да правим-тва-онова...

доколкот гледах по нета вариантите ми са м/у

garmont mega ride
scarpa matrix
dynafit aero freeride
crispi - нещо си

динафита са най-твърди, но и най-тежки и най-скъпи...
криспито никой не го знае кво е.
гармонт мега райдът май е най-доброто решение... ама май вече го нямат в стената?!

ако някой може да помогне и на мен със съвети или инфо, мучо грасияс
Стари 20-02-2007, 02:13     #35
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

хвърли едно очо и на Scarpa Spirit 3, по-твърда е от матрицата. не мога да ти кажа повече, защото само скарпите ми стават на краката, друго не съм пробвал...

успех с динафит автоматите: ще се родиш наново докато ходиш нагоре!
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-02-2007, 07:42     #36
danvan
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на danvan
Начално

Вчера ми се стори ,че има scarpa в Алпин спорт (не съм сигурен, бях за друго) обади се да провериш.
danvan Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-02-2007, 09:15     #37
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Originally posted by Mityo@Feb 19 2007, 11:30 PM
ми аз май твърдо реших да си взема комбинирани обувки...
(по-точно бащата се сети, че не ми бил купил подарък за рд, дето беше декември , та мислим да го измуфтим яко )

твърдо реших да имат дупки отпред за динафити, щот си мисля че е много реалистично да мина на такова чудо... нали искам преходи да правим-тва-онова...

доколкот гледах по нета вариантите ми са м/у

garmont mega ride
scarpa matrix
dynafit aero freeride
crispi - нещо си

динафита са най-твърди, но и най-тежки и най-скъпи...
криспито никой не го знае кво е.
гармонт мега райдът май е най-доброто решение... ама май вече го нямат в стената?!

ако някой може да помогне и на мен със съвети или инфо, мучо грасияс
Мегарайда си е мекица ... от друга страна ... щом приоритет са ти преходите, може би става. не знам надолу какво ще правиш с мегарайда и динафити.

аз иначе съм си заплюл като порасна, ето тоя сетъп за катерене и пускане на фирновани улеи: Dynafit Aero чепици, Dynafit Mustagh Ata ски, и Dynafit автомати
Стари 20-02-2007, 12:36     #38
Nastia
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2005
Начално

Митьо, Христо Чичанов (който внася и наксото и е дружка с Борето от Алпин спорт) внася комбинирани обувки и сега с риск да кажа някоя глупост: мисля, че внася crispi. Той няма регулярни доставки, разумен е и може да се преговаря за компроисна цена.
Не знам дали ти помагам с тоя пост
Стари 20-02-2007, 13:22     #39
Mityo
Senior Member

Начално

мерси

тр тия дни да намеря време за изследователска обиколка по магазини...

може би наистина е най-добре да си взема максимално твърдите... аеро... че мойте сегашни саломони са с флекс 110... ама ного скъпиии май са към 900 лв ?!?

пък тея "хрупкавите" обуща е интересно да се видят...
Стари 20-02-2007, 13:57     #40
Version 7.0
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2006
Начално

Това също може да ти е от полза
Отговор

Tags
алпийски обувки, at обувки, комбинирани ски обувки, пантене, обувки, ски, ски обувки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 09:41.