![]() |
||||
|
|
Регистрирай се | Често задавани въпроси | Списък с членовете | Календар | Търси | Днешните мнения | Маркирай форумите като прочетени |
![]() |
|
Функции на темата | Display Modes |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2017
|
![]() Привет
![]() Питането е следното: Глупост ли ще е да се сложат колани/панти на Rossignol Smash7? Под крака е 92мм, най-широка част - 119мм. Начинаещ съм, няма да карам в супер екстремни условия, по-скоро за разходки и някое друго пускане ако има меко, без върхове, улеи и тн. Ските съм ги взел защото исках нещо по-широко, за около писта/гора, но си карам много и по писта и там доста приятно се карат ![]() Ако не е голямо престъпление (ако е малко може ![]() ![]() П.П. Преди да ходя където и да е ще ида на курсове, ще взема пийпс, лопата и сонда ![]() ![]() Запоследно променено от Пламен : 21-02-2017 в 14:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2009
|
![]() Класическа all-mountain ска.... защо да е престъпление да ги пантираш? Просто избери нещо по-компактно и леко като автомат, например Marker Tour, мисля че нямаш нужда от точки, а и надали обувките ти са за точки.
Относно коланите... едва ли има голямо значение за твоите нужди. И Kohla (само да не са Vacuum) и G3 ще ти вършат чудесна работа, като според мен системата за закрепване на G3 e по-читава. За другата страна на нещата, сам си го казал. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Apr 2015
|
![]() Със сигурност не е престъпление
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Member
Дата на присъединяване: Oct 2007
|
![]() Аз не съм от най опитните в пантите за да давам акъл, но все пак ето какво знам
![]() За пантите: аз след като се обурудвах с панта Marker (нямах много избор заради наследени дупки) разбрах че има цели пластини (Marker) или нещо което бих нарекъл "релса" (Solomon) предимството на релсата е че запазва до някаква степен флекса на ската. При омекване под обувката релсата се скъсява, докато цялата шина е едно голямо парче желязо и няма никакво огъване / скъсяване по цялата и дължина. Щом караш навсякъде е добре да се запази какъвто флекс има ската ти. Това моля някой от по запознатите да го потвърди. Аз наскоро се почувстах прецакан като разбрах че има панта която все пак дава възможност на ската да огъне поне малко. За рязането: като питаш някой за помощ и ще те гледа малко странно (мен поне), защото реално е толкова елементарно, че ако не си с две леви ръце няма какво да се обърка. Аз гледах 2-3 клипчета за рязане на G3 и си ги изрязах сам с ножчето което е с комплекта. Бяха ми нови и беше доста приятно да си ги изрежа сам, стана идеално. Приятелката ми асистира, защото нямам менгемета вкъщи. Поздрави и приятни разходки в планината ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
чичка
Дата на присъединяване: Mar 2012
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Тиролия Адреналин според рекламата НЕ втвърдява средата на ската.
А разликата м/у втвърдяване(блокиране напълно) и метална пластина е от земята до небето.
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Супер, много благодаря за мненията/съветите, може би към Adrenalin 13/Tour ще се насоча. А като съм почнал да питам.. за обувка какво да гледам?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Ники, за момента не съм усетил въпросното втвърдяване, макар да съм карал около 15-тина пъти на различен терен. Като избирах автомат, четох, че Маркера имал някъв болт/винт точно под крака, и при по-студено време се усеща, но Аз лично опит нямам с Маркер.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Member
|
![]() Цитат:
ако видя някой като с моите ски и друга панта веднага ще тествам да си знам за каква разлика може да се говори |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() А карал ли си ги с нормален автомат?
![]() |
![]() |
чичка
Дата на присъединяване: Mar 2012
|
![]() Ники,
аз съм карал една и съща ска с маркер барон и обикновен автомат и не усещам особена разлика. Давам си сметка, че друг може да усеща, но при мен е пренебрежимо/неразличимо и усещам само разликата във височината. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Абе много зависи от ската. Но разлика има и то осезаема в негативен план.
Карал съм Line Bacon с алпийски и Барон. Все едно са 2 различни ски. Карал съм К2 Sreditor 112. Същото. Liberty Helix там положението е потресаващо различно. Сега карам Саломон Рокер с алпийски, преди имах с Гардиън. Еми има си разлика. НО нито една от ските няма усилване под автомата във вид на "титанал", карбон... Може би при ска с такава конструкция разликата ще е по-малка, но ще я има. Няма как да не се усеща разликата в огъването. Дали е в дъга или по друг начин. За това и винаги ми е било любопитно как са решили при точковите автомати проблема с екстремно огъване на ската(примерно попадане в дупка). ![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Пак да питам за обувките
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() по принцип е добре да пантиш с добре закопчани обувки, това с отпуснати само до проблеми може да доведе.
ако ще пантиш много, потърси си с режим на ходене.
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2011
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
наХазматизиран
Дата на присъединяване: Jun 2005
|
![]() Цитат:
за кратки и не особено стръмни пантения. Мен понякога необходимостта от туринг ме сварва с алпийските обувки, а се случва и целенасочено да пантя с тях ако е за относително лек маршрут. При теб може да се окаже, че съваем не става или пък нямаш проблем да си ходиш с алпийските ... логично обаче е свързано с повече умора и по-голяма риск от дискомфорт или рани по краката. С времето съм открил, че превантивното подлепяне в някои проблематични зони (при мен около глезена) подобрява нещата. Струва си да пробваш, но може би със средно затегнати щраймери. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Junior Member
|
![]() Ами скоро гледах този коментар на dimitard, за пантенето при лавинна опасност:
Цитат:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
наХазматизиран
Дата на присъединяване: Jun 2005
|
![]() ![]() Пробвай за да разбереш какво що - краката са си твои ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Member
Дата на присъединяване: Mar 2013
|
![]() Marker Baron EPF нямат метална пластина/релса. Пластината е от полимер, при натиск леко поддава, но не прекалявайте с натиска. Не съм карал с други панти, не съм и про. В момента съм с въпросните панти и ски с две титаналови пластини. Това са ските: http://www.tignes-spirit-rentals.com...-male/view/120Преди това бяха с алпийски автомати. Не откривам разлика в поведението на ските, може би при по-меки ще се усети. Основния недостатък на тези панти за мен е в конструкцията им. При преминаване от режим пантене в режим спускане, много често жлебовете (по които се плъзга пластината) са обледенени и трябва старателно да се почистят, за да се заключи.
Запоследно променено от Krasimir : 21-02-2017 в 22:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|