Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 05-02-2010, 01:41     #901
venisk
Junior Member

Дата на присъединяване: Feb 2010
Начално

Бях два месеца на легло заради счупването на костта - основната ми диагноза беше фрактура на еминенцията , спукване на тибията и някаква тайнствена "асептична зона на некроза" в костта, вследствие на пренабиване от удара. Скъсаните връзки и мениски се явиха просто като бонус към счупването. Носех абсолютно права шина (без корекция на ъгъла), 40 дни не трябваше да стъпвам и да сгъвам крака. Мускулатурата стана на каша, само оттока запазваше обема си. Нито един добър човек не спомена за противооточни масажи, никакви гелове, само лед на коляното. След 40 дни (счита се, че счупванията са зараснали)позволиха да стъпвам на крака със шина (то иначе и не можех, защото се огъваше настрани) и да я свалям, за да опитвам сгъване на коляното. Интересно е, че сравнително бързо постигнах почти пълен обем на сгъване без натоварване, което за съжаление не ме ползва особено в ежедневния живот. Мога да въртя часове на велоергометъра, но средно веднъж на ден опитвам да изкача стъпало или да приклекна - не става. Също така, нито един рехабилитатор не спомена, че трябва да правя изометричните упражнения с тежести, научих го наскоро и е съвсем различно. Изобщо , ако бях открила този форум по-рано, щях да си спестя поне един месец страдания. повечето колеги по съдба имат един активен следоперативен възстановителен период, аз имах четири мъртви месеца, затова толкова много искам нещо да се случи и да започна наистина да се връщам към живота. Благодаря на всички, които споделиха тук опита си, научих много полезни неща и сигурно ще продължа да споделям. При нашата организация на здравеопазването, очевидно делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Моля ви, продължавайте да пишете, защото може да се помогне на много хора в нашето положение. http://www.befsa.com/forum/images/icons/icon4.gif
venisk Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-02-2010, 11:52     #902
bob_beliata
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2004
Начално

Ако това ще те поуспокои и при мен "ремонта" ма коляното протече на две фази. Пръвата беше артроскопия за изрязване на скъсания менискус, почистване на ставата и точно установяване на травмата. Втория беше операция за реконструкция на ПКВ и медиална, 2 години по-късно. Мисля си че при някакви по-сложни и неясни травми е нормално при преценка на доктора да се направи първо артроскопията за мениска. Освен това е напълно нормално 2 часа след нея да си тръгнеш на собствен ход от болницата. Определящо е дали те е пуснала упойката до степен достатъчна да я изпикаеш. Ако не успееш, тогава става дебела работата, катетъри, системи, глупости...
Успех и бързо възтановяване!
bob_beliata Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-02-2010, 12:32     #903
valantain82
Member

Дата на присъединяване: Nov 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отvenisk Разгледай мнение
Бях два месеца на легло заради счупването на костта - основната ми диагноза беше фрактура на еминенцията , спукване на тибията и някаква тайнствена "асептична зона на некроза" в костта, вследствие на пренабиване от удара. Скъсаните връзки и мениски се явиха просто като бонус към счупването. Носех абсолютно права шина (без корекция на ъгъла), 40 дни не трябваше да стъпвам и да сгъвам крака. Мускулатурата стана на каша, само оттока запазваше обема си. Нито един добър човек не спомена за противооточни масажи, никакви гелове, само лед на коляното. След 40 дни (счита се, че счупванията са зараснали)позволиха да стъпвам на крака със шина (то иначе и не можех, защото се огъваше настрани) и да я свалям, за да опитвам сгъване на коляното. Интересно е, че сравнително бързо постигнах почти пълен обем на сгъване без натоварване, което за съжаление не ме ползва особено в ежедневния живот. Мога да въртя часове на велоергометъра, но средно веднъж на ден опитвам да изкача стъпало или да приклекна - не става. Също така, нито един рехабилитатор не спомена, че трябва да правя изометричните упражнения с тежести, научих го наскоро и е съвсем различно. Изобщо , ако бях открила този форум по-рано, щях да си спестя поне един месец страдания. повечето колеги по съдба имат един активен следоперативен възстановителен период, аз имах четири мъртви месеца, затова толкова много искам нещо да се случи и да започна наистина да се връщам към живота. Благодаря на всички, които споделиха тук опита си, научих много полезни неща и сигурно ще продължа да споделям. При нашата организация на здравеопазването, очевидно делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Моля ви, продължавайте да пишете, защото може да се помогне на много хора в нашето положение. http://www.befsa.com/forum/images/icons/icon4.gif
tova vsi4ko koeto si napisala iavno se sudi po rezultatite na magnitnia rezonans no artroskopiata 6te dade pulna predstava kakvo to4no e skusano v kolianoto pri men rezonansa pokaza leziii na lateralen menisk skusana predna krustna 4asti4na ruptura na zadna i razkusvane na lateralna strani4na vruzka v posledstvie sled operacia za vustanoviavane na krustna vruzka se okaza 4e zadnata si e napulno zdrava strani4nata su6to no dvata meniska sa skusani na magnitnia rezonans ne moji da se viarva zatova hubenov iska da napravi artroskopia za da razbere to4no kakvo ima da se pravi i za da moje da se podgotvi vsi4ko za vtorata operacia no vuv vsi4ki slu4aia te 4aka dulgi meseci rexabilitacia sega trenirai fitnes s tejesti no bez mnogo napriagane s leko usilie na kolianoto s kolkoto po dobra muskulatura vlezi6 v operacionnata tolkova po burzo 6te se vuzstanovi6 ima programi za fitnes no nai dobre otidi do dianabad na purvia etaj v rexabilitaciata i govori s rexabilitira6tite 6te vidi6 na jivo kak xorata gi praviat i moje6 v ku6ti s piasuk da si gi pravi6 piasuka za tejest ako ti e leko s dva kilograma xodi v zala za fitnes tova mnogo 6te ti pomogne za sled operaciata az ne go znaex i ne biax xodil u4udva6to e 4e edno priatel4e go znae6e tova i dva puti po burzo se vustanoviava6e poradi tova 4e ima6e muskulatura sled svalianeto na 6inata
valantain82 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-02-2010, 12:55     #904
bob_beliata
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2004
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отvalantain82 Разгледай мнение
...
Знам че искаш да помогнеш, ама погледни моля те това което си написал как изглежда...
bob_beliata Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-02-2010, 11:16     #905
ventsip
Junior Member

Дата на присъединяване: Feb 2009
Начално

Здрасти Venisk,
Преди близо една година д-р Хубенов ми направи операция на ПКВ и менискус. Днес се чувствам много добре, крака е подвижен и стабилен, бягам си и мога спокойно да промненям посоката, както и да играя футбол (причината за травмата), макар и да не го правя все още от страх.
Твоят случай е много по-сложен. В едно коляно картината е много комплексна, има много елементи, които влияят върху правилното функциониране на колянто (кости, мениски, връзки и т.н.), при теб, както разбирам, са засегнати много от тези елементи и това усложнява както диагностиката, така и лечението. Днес артроскопията е най-точната диагностика, защото дава най-реална представа за положението в коляното. В този смисъл мисля, че д-р Хубенов ще успее да разбере за какво иде реч. Според мен е добре да настояваш за по-късна операция на ПКВ, за да има нещо, което да стабилизира коляното. И разбира се много здрава рехабилитация - без необходимата мускулатура, рискът от по-късни травми е налице.
ventsip Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-02-2010, 11:47     #906
Paco
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2009
Начално

Venisk, не трябва да те притеснява, че ще те изпишат веднага, операция на мениск е сравнително лека и няма нужда от болничен престой. Най-важното е да останеш положителна и да работиш методично при рехабилитацията. Медицината не е точна наука и дори специалистите гадаят до каква степен можеш да се възстановиш, а в основата на всички успехи (неуспехи) е рехабилитацията и работата сам.
Paco Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 08-02-2010, 13:53     #907
vaskes
Junior Member

Дата на присъединяване: Jan 2010
Начално

Имам въпрос, артроскопията ми наближава (на 24.02 влизам) в ВМА.Миналта година правих операция на ПКВ, много съм доволен, ама тия неща съм ги казвал по назад в темата и няма да се повтарям.Та въпроса ми е тая година има някаква нова щуротия с някакъв смс за потвърждение на операцията, който трябва да се прати около 10 ина дни преди планираната дата(може и по рано, но не и по късно от 10 дена преди това).Та какво трябваше да се пише, някой има ли идея, аз мисля че беше име, години и дата на влизане, като накрая пишеш потвърждавам.Добре ама аз пратих вече такъв още миналия месец, пък нито някой ти отговаря, нито нищо.Аз сега да не съм медиум да знам, 1-во да ли правилно съм го пратил и 2-ро дали съм потвърдил ебаси .А и също така при артроскопията същите неща ли ми трябват като при ПКВ.В смисъл патерици(ясно че шината не ми треа след като ще трябва да почвам да ходя на другия ден)там чехли пижама кво беше дееба забравил съм

П.С. Ще съм благодарен, ако някой ми прати и инфо тука за рехабилитация някъде в люлин, щото миналта година я правих във ВМА, ама някак си е неудобно чак до там, а и тогава нямаше толкова сняг !

Запоследно променено от vaskes : 08-02-2010 в 13:55.
vaskes Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 08-02-2010, 20:35     #908
venisk
Junior Member

Начално До Vaskes

Здравей Vaskes, я ми кажи, защо ще влизаш във ВМА за артроскопия, след като вече са ти оправили ПКВ-то. Да не би да съществува някакво пристрастяване към операции на коляното, пък аз да не го слагам в сметките? шегувам се , не се сърдиш нали! но ми прави печатление, че доста препатили повтарят операцията и то след като първата е успешна.
За операцията си носиш пижама, чехли (нехлъзгави), хавлийка за лице и ръце, сапунче, а ако искаш четка и паста за зъби. Аз лично ще си нося и патериците, защото съм оптимист.
Между другото назад във форума имаше добри думи за някакъв център за рехабилитация във Люлин, но не обърнах внимание, защото за мен е далече. Порови, дано пък някой ти го обади. При кой рехабилитатор във ВМА беше първия път, защото аз вероятно ще опитам там, но бих разнообразила.
Стари 08-02-2010, 21:27     #909
vaskes
Junior Member

Начално

Цитат:
Здравей Vaskes, я ми кажи, защо ще влизаш във ВМА за артроскопия, след като вече са ти оправили ПКВ-то. Да не би да съществува някакво пристрастяване към операции на коляното, пък аз да не го слагам в сметките? шегувам се , не се сърдиш нали! но ми прави печатление, че доста препатили повтарят операцията и то след като първата е успешна.
За операцията си носиш пижама, чехли (нехлъзгави), хавлийка за лице и ръце, сапунче, а ако искаш четка и паста за зъби. Аз лично ще си нося и патериците, защото съм оптимист.
Между другото назад във форума имаше добри думи за някакъв център за рехабилитация във Люлин, но не обърнах внимание, защото за мен е далече. Порови, дано пък някой ти го обади. При кой рехабилитатор във ВМА беше първия път, защото аз вероятно ще опитам там, но бих разнообразила.

Със сигурност не е от пристрастяване, защото щях да съм отишъл по рано, а не чак след 1 година Значи ще почна съвсем от начало за да ти онагледя всичко подобро( за което се надявам да ме извинят другите юзъри ) След операцията всичко вървеше по план, 5 дена престой( даже трябваше 6 но аз имам позната там и да не седя още 1 ден само заради глупавите документи, си тръгнах на 5-ия) в къщи от нямане какво да правя си правех всички упражнения както си пише и въпреки че чак на 30-я ден трябваше да почна да ходя леко и то с 2 патерици, аз си ходих(по скоро куцах) из нас без тях и то още на около 25 ден. На физиотерапия преди да сваля шината не съм стъпвал (което разбира се не ти препоръчвам, защото за всеки си е индивидуално) В деня в който отидох да ме прегледа доц. Георгиев аз ходих като пичшш и дори се бях притеснил че ше ми се скара, че си ходя сам. Обаче точно обратното, прегледа ме и на въпроса ми : И сега какво, отговара беше кратък и ясен : Как какво махай я тая шина и почвай рехабилитация !
Тук е момента да ти отговоря и на въпроса за физиотерапията. Значи долу на подземния етаж (мисля че такъв се води де) има цяло физиотерапевтично крило.В случая зимаш направлени отиваш при завеждащ крилото(отделението, някаква жена беше доколкото помня) и според това до какво положение си стигнал тя ти определя на какви точно упражнения да ходиш и в кой кабинети (поне така беше миналата година) . Та в моя случай, точно тази лекарка остана супер учудена, че крака ми е толкова раздвижен и да ти кажа на тая машина със сгъването на крака изобщо не ме и качиха ходих просто на велоергометъра и още една дето буташ там с краката. Между другото крилото за физиотерапия е след ремонт и мога да ти кажа, че е на изключително високо ниво и има всичко за което може да се сетиш (стай с басейни, сауни, фитнес зала, където впрочем бях аз, че дори и градина за релакс ) Мен ми назначиха 10 ходения и то само на тия 2 уреда както казах по горе, като си имаш нещо като час под който да ходиш, за да може да има примерно макс 4 човека там и съотвестно доктора да обръща внимание на всички. Лекарите бяха 2-ма като цяло, единия беше млад, другия по възрастен имена не знам. Но като цяло се редуваха, единия път младия, другия път другия и така До тука всичко добре, обаче след като минаха 5 месеца от ПКВ-то (незнам другите какви психологически бариери са пеодолявали, ама мене не ме спираше нищо) с всичкия си акъл отидох и играх футбол. Тъй като не изпитвах грам болка, нито оттоци, нито нищо, освен разбира се онова гадно изтръпване на мястото където са ме рязали(но това е напълно нормално).Та по време на въпросния мач успях да си доскъсам менискуса и сега ще ми го махат изцяло, тъй като когато влезнах за ПВК имах частично скъсан минискус и хората ми го зашиха, ама аз като не си поседях на гъза достатъчно време сега пак ще влизам.

П.С. Мерси за инфото то се е видяло, че пак с цял сак бумаги ще се ходи. Надявам се да съм ти бил полезен с това "разказче" Ако имаш други въпроси питай
Стари 08-02-2010, 23:18     #910
venisk
Junior Member

Начално

Ясно Vaskes, ти си рецидивист. Аз не играя футбол, но все нещо ще измисля, я планина, я пак велосипед.
Между другото, аз се рехабилитирах в .подземието на ВМА. Условията са много добри и хората бяха добри и дълго време след като направлението ми изтече, се занимаваха с мен. Само не зная защо, но не ме допускаха в басейна. Било рано..
в 113 кабинет има един много добър рехабилитатор Мишо, доколкото знам работи горе в отделението, но той е само платен.
Всъщност най-добрите, които познавам са в Пирогов, от опит знам как могат да върнат човека буквално от другия свят, но в Пирогов не бих отишла доброволно и в пълно съзнание. Натоварва ме психически.
Получи ли инфо за Люлин, аз го потърсих в темата , но не успях да попадна. А съм сигурна, че някой беше писал.
Стари 09-02-2010, 00:07     #911
venisk
Junior Member

Начално

Забравих да те поздравя за това, че ПКВ - то държи, дори когато наколко месеца след операцията късаш мениски при игра на футбол. Това е много добра новина за нашата хирургия или поне за някои наши хирурзи. Всъщност истинското добро е за пациентите и подобни новини ме зериждат с оптимизъм. Но все пак бъди по-внимателен, не рецидивирай и не повтаряй повече операциите. Дано тази да е последна.
Стари 09-02-2010, 08:13     #912
vaskes
Junior Member

Начално

Цитат:
Забравих да те поздравя за това, че ПКВ - то държи, дори когато наколко месеца след операцията късаш мениски при игра на футбол. Това е много добра новина за нашата хирургия или поне за някои наши хирурзи. Всъщност истинското добро е за пациентите и подобни новини ме зериждат с оптимизъм. Но все пак бъди по-внимателен, не рецидивирай и не повтаряй повече операциите. Дано тази да е последна.
Мда това за ПКВ-то наистина е много добре, благодаря ! Колкото по темата за люлин и аз съм изчел цялта тема, нищо неоткрих. Както и да е има време, се нещо ще намеря. Пирогов не ми е оферта. А с футбола е ясно, че се приключи. Явно ще ходя да фитнес за да поддържам форма, все пак за това го играех Дано наистина е последната тая, че е много натоварващо от към нерви, поне при мене

П.С. Айде аз отивам до ВМА да цъкна 1 ренген на копитцето, че нали треа и да се правят тия иследвания преди интервенцийката, пък не остана време почти
Стари 14-02-2010, 21:16     #913
snowhite
снежинка

Дата на присъединяване: Jun 2007
Начално

моята "нервна" сага продължава,за съжаление и в Бг не можаха да го видят този шибан нерв,явно е невидим..ще почакам още малко и почвам да прилагам метода Боли ама майната му...
започнах да взимам и HodroniC-забавяне увреждането на ставния хрущял,предпазване за преждевременното износване на ставите и тнт..пил ли го е някой ?
snowhite Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-02-2010, 22:04     #914
valantain82
Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отsnowhite Разгледай мнение
моята "нервна" сага продължава,за съжаление и в Бг не можаха да го видят този шибан нерв,явно е невидим..ще почакам още малко и почвам да прилагам метода Боли ама майната му...
започнах да взимам и HodroniC-забавяне увреждането на ставния хрущял,предпазване за преждевременното износване на ставите и тнт..пил ли го е някой ?
po dobre v mesto da pie6 i sere6 si bii ostenil v stavata
valantain82 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-02-2010, 22:56     #915
kkp
Junior Member

Изпрати съобщение чрез skype; на kkp
Начално

Zdraveite,
За малко бях го забравил този форум.
На 22.01,2010 ме оперираха във ВМА Anterior Cruciate Ligament (ACL), или с други думи предна крстна вразка, и ми зашиха менискуса. Сега ако не се лажа наближам 20 ден след операцията, шината ми е свита на 30 драдуса, и от два дена си карам колата сам е малко е кофти да натискаш спирачката с лев крак, но е по добре от това постоянно да тарсиш някои да те вози.

Много сам доволен от всички във ВМА и особено от хирурзите: доц. Георгиев, др. Русимов, др. Бенкин. те ме оперираха.

Изкам да питам за рехебелитациата, имам едни листове на които пише какво да правя (какви упражнения) но само до 30 ден. За после не знам.
kkp Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-02-2010, 23:05     #916
snowhite
снежинка

Дата на присъединяване: Jun 2007
Начално

не точно...колената са стара травма,там инжекция няма да бия..добавката е за колената,затова питам ако някой вече я е опитал..
иначе инжекция има-между ставите на пръстите на левия крак и засега е кортизон
snowhite Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-02-2010, 16:07     #917
Петре
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkkp Разгледай мнение
20 ден след операцията и от два дена си карам колата сам .
Рано е.Още толкова поне!

Цитат:
Първоначално изпратено отkkp Разгледай мнение
Изкам да питам за рехебелитациата, имам едни листове на които пише какво да правя (какви упражнения) но само до 30 ден. За после не знам.
После продължаваш,може и още 1-2 седмици раздвижване+рехабилитация.След това на контролен и задаваш по-специфичните въпроси там.
Стари 16-02-2010, 03:11     #918
kkp
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отПетре Разгледай мнение
Рано е.Още толкова поне!

После продължаваш,може и още 1-2 седмици раздвижване+рехабилитация.След това на контролен и задаваш по-специфичните въпроси там.
Здрасти, Петре,
Нещо се обарках от отговора ти, за какво е ранО и след кое продалжавам 1-2 седмици...

но може би грешката е моя на 23 ден след операциятата сам. ДА СЕ ПАНА ЛИ ДА ХОДЯ НА НЯКАКВА ТЕРАПИЯ ДО ВМА. ИЛИ ДА СИ ПОЧИВАМ ДО 30 ДЕН ИЛИ КАКТО МИ ПИШЕ В ЕПИКРИЗАТА ДА СЕ ЯВЯ НА 25,02,2010 ЗА КОНТРОЛЕН.

Запоследно променено от kkp : 16-02-2010 в 03:18.
Стари 16-02-2010, 14:01     #919
Петре
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Не карай кола още 20-25 дни,заради шития менискус!
Действай си упражненията,ходи на контролен и питай,докато получиш отговор
Стари 16-02-2010, 23:42     #920
kkp
Junior Member

Начално

10Х Петре, днес ходих на консултация при ортопед, но не заради коляното, от патерците ме болеше рамото (вазпалено сухожилие) маи не си седя на задника , та използвах случая да задам някои друг въпрос. Натискатнето на педала на газта не е усилие което може да увреди зашитият менискус (при мен са две скоби Fast Fix). Миналата година по това време бях с лонгета пак на 30 градуса и положението беше такова че трябваше да се придвижвам, така че близо месец не сам спирал (оспях да се науча да натискам спирачката с левия крак ), е тогава вразката беше скасано и "и повече нямаше какво да касам) така че оперираният крак САМО НА ГАСТА. НО ВАПРЕКИ ТОВА КАРАМ САМО В КРАЕН СЛУЧАИ И НА КАСИ РАЗТОЯНИЯ (ДО СУПЕР МАРКЕТА ИЛИ ДЕТСКА КОНСУЛТАЦИЯ).

За сега ще почивам и ще карам само на упражнения за раздвижване ( без натоварване на оперираният крак) и фитнес за раменнен пояс. пак по савет на ортопеда. И се надявам като ида на консолтациа в ВМА на 25.02.2010 зашитият менискус да е достачно зарастнал че да почна да натоварвам крака.

ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО НЯКОИ ОТ ФОРУМА КОИТО Е С ШИТ МЕНИСКУС СПОДЕЛИ ОПИТ 10Х ПРЕДВАРИТЕЛНО.

p s . не очаквам че моят случаи е идентичен с на някои друг просто иноформация за лична употреба, ПО ВАЖНО Е КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЛЕКУВАЩИЯТ ЛЕКАР. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ОПАСНА ИГРА. МОГА ДА ПОСОЧА МНОГО СЛУЧАИ НА ПЕРФЕКТНА РАБОТА НА ХИРУГА И НЕМАРЛИВО ОТНОШЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ПАЦИЕНТА НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА.
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 13:16.