![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2010
|
![]() Бях два месеца на легло заради счупването на костта - основната ми диагноза беше фрактура на еминенцията , спукване на тибията и някаква тайнствена "асептична зона на некроза" в костта, вследствие на пренабиване от удара. Скъсаните връзки и мениски се явиха просто като бонус към счупването. Носех абсолютно права шина (без корекция на ъгъла), 40 дни не трябваше да стъпвам и да сгъвам крака. Мускулатурата стана на каша, само оттока запазваше обема си. Нито един добър човек не спомена за противооточни масажи, никакви гелове, само лед на коляното. След 40 дни (счита се, че счупванията са зараснали)позволиха да стъпвам на крака със шина (то иначе и не можех, защото се огъваше настрани) и да я свалям, за да опитвам сгъване на коляното. Интересно е, че сравнително бързо постигнах почти пълен обем на сгъване без натоварване, което за съжаление не ме ползва особено в ежедневния живот. Мога да въртя часове на велоергометъра, но средно веднъж на ден опитвам да изкача стъпало или да приклекна - не става. Също така, нито един рехабилитатор не спомена, че трябва да правя изометричните упражнения с тежести, научих го наскоро и е съвсем различно. Изобщо , ако бях открила този форум по-рано, щях да си спестя поне един месец страдания. повечето колеги по съдба имат един активен следоперативен възстановителен период, аз имах четири мъртви месеца, затова толкова много искам нещо да се случи и да започна наистина да се връщам към живота. Благодаря на всички, които споделиха тук опита си, научих много полезни неща и сигурно ще продължа да споделям. При нашата организация на здравеопазването, очевидно делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Моля ви, продължавайте да пишете, защото може да се помогне на много хора в нашето положение. http://www.befsa.com/forum/images/icons/icon4.gif
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
![]() Ако това ще те поуспокои и при мен "ремонта" ма коляното протече на две фази. Пръвата беше артроскопия за изрязване на скъсания менискус, почистване на ставата и точно установяване на травмата. Втория беше операция за реконструкция на ПКВ и медиална, 2 години по-късно. Мисля си че при някакви по-сложни и неясни травми е нормално при преценка на доктора да се направи първо артроскопията за мениска. Освен това е напълно нормално 2 часа след нея да си тръгнеш на собствен ход от болницата. Определящо е дали те е пуснала упойката до степен достатъчна да я изпикаеш. Ако не успееш, тогава става дебела работата, катетъри, системи, глупости...
Успех и бързо възтановяване! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Member
Дата на присъединяване: Nov 2009
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2009
|
![]() Здрасти Venisk,
Преди близо една година д-р Хубенов ми направи операция на ПКВ и менискус. Днес се чувствам много добре, крака е подвижен и стабилен, бягам си и мога спокойно да промненям посоката, както и да играя футбол (причината за травмата), макар и да не го правя все още от страх. Твоят случай е много по-сложен. В едно коляно картината е много комплексна, има много елементи, които влияят върху правилното функциониране на колянто (кости, мениски, връзки и т.н.), при теб, както разбирам, са засегнати много от тези елементи и това усложнява както диагностиката, така и лечението. Днес артроскопията е най-точната диагностика, защото дава най-реална представа за положението в коляното. В този смисъл мисля, че д-р Хубенов ще успее да разбере за какво иде реч. Според мен е добре да настояваш за по-късна операция на ПКВ, за да има нещо, което да стабилизира коляното. И разбира се много здрава рехабилитация - без необходимата мускулатура, рискът от по-късни травми е налице. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2009
|
![]() Venisk, не трябва да те притеснява, че ще те изпишат веднага, операция на мениск е сравнително лека и няма нужда от болничен престой. Най-важното е да останеш положителна и да работиш методично при рехабилитацията. Медицината не е точна наука и дори специалистите гадаят до каква степен можеш да се възстановиш, а в основата на всички успехи (неуспехи) е рехабилитацията и работата сам.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2010
|
![]() Имам въпрос, артроскопията ми наближава (на 24.02 влизам) в ВМА.Миналта година правих операция на ПКВ, много съм доволен, ама тия неща съм ги казвал по назад в темата и няма да се повтарям.Та въпроса ми е тая година има някаква нова щуротия с някакъв смс за потвърждение на операцията, който трябва да се прати около 10 ина дни преди планираната дата(може и по рано, но не и по късно от 10 дена преди това).Та какво трябваше да се пише, някой има ли идея, аз мисля че беше име, години и дата на влизане, като накрая пишеш потвърждавам.Добре ама аз пратих вече такъв още миналия месец, пък нито някой ти отговаря, нито нищо.Аз сега да не съм медиум да знам, 1-во да ли правилно съм го пратил и 2-ро дали съм потвърдил ебаси
![]() ![]() П.С. Ще съм благодарен, ако някой ми прати и инфо тука за рехабилитация някъде в люлин, щото миналта година я правих във ВМА, ама някак си е неудобно чак до там, а и тогава нямаше толкова сняг ![]() Запоследно променено от vaskes : 08-02-2010 в 13:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Здравей Vaskes, я ми кажи, защо ще влизаш във ВМА за артроскопия, след като вече са ти оправили ПКВ-то. Да не би да съществува някакво пристрастяване към операции на коляното, пък аз да не го слагам в сметките? шегувам се , не се сърдиш нали! но ми прави печатление, че доста препатили повтарят операцията и то след като първата е успешна.
За операцията си носиш пижама, чехли (нехлъзгави), хавлийка за лице и ръце, сапунче, а ако искаш четка и паста за зъби. Аз лично ще си нося и патериците, защото съм оптимист. Между другото назад във форума имаше добри думи за някакъв център за рехабилитация във Люлин, но не обърнах внимание, защото за мен е далече. Порови, дано пък някой ти го обади. При кой рехабилитатор във ВМА беше първия път, защото аз вероятно ще опитам там, но бих разнообразила. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Junior Member
|
![]() Цитат:
Със сигурност не е от пристрастяване, защото щях да съм отишъл по рано, а не чак след 1 година ![]() ![]() ![]() ![]() Тук е момента да ти отговоря и на въпроса за физиотерапията. Значи долу на подземния етаж (мисля че такъв се води де) има цяло физиотерапевтично крило.В случая зимаш направлени отиваш при завеждащ крилото(отделението, някаква жена беше доколкото помня) и според това до какво положение си стигнал тя ти определя на какви точно упражнения да ходиш и в кой кабинети ![]() ![]() ![]() ![]() П.С. Мерси за инфото ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Ясно Vaskes, ти си рецидивист. Аз не играя футбол, но все нещо ще измисля, я планина, я пак велосипед.
Между другото, аз се рехабилитирах в .подземието на ВМА. Условията са много добри и хората бяха добри и дълго време след като направлението ми изтече, се занимаваха с мен. Само не зная защо, но не ме допускаха в басейна. Било рано.. в 113 кабинет има един много добър рехабилитатор Мишо, доколкото знам работи горе в отделението, но той е само платен. Всъщност най-добрите, които познавам са в Пирогов, от опит знам как могат да върнат човека буквално от другия свят, но в Пирогов не бих отишла доброволно и в пълно съзнание. Натоварва ме психически. Получи ли инфо за Люлин, аз го потърсих в темата , но не успях да попадна. А съм сигурна, че някой беше писал. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Забравих да те поздравя за това, че ПКВ - то държи, дори когато наколко месеца след операцията късаш мениски при игра на футбол. Това е много добра новина за нашата хирургия или поне за някои наши хирурзи. Всъщност истинското добро е за пациентите и подобни новини ме зериждат с оптимизъм. Но все пак бъди по-внимателен, не рецидивирай и не повтаряй повече операциите. Дано тази да е последна.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Junior Member
|
![]() Цитат:
![]() ![]() ![]() ![]() П.С. Айде аз отивам до ВМА да цъкна 1 ренген на копитцето, че нали треа и да се правят тия иследвания преди интервенцийката, пък не остана време почти ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
снежинка
Дата на присъединяване: Jun 2007
|
![]() моята "нервна" сага продължава,за съжаление и в Бг не можаха да го видят този шибан нерв,явно е невидим..
![]() ![]() започнах да взимам и HodroniC-забавяне увреждането на ставния хрущял,предпазване за преждевременното износване на ставите и тнт..пил ли го е някой ? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Member
Дата на присъединяване: Nov 2009
|
![]() Цитат:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Zdraveite,
За малко бях го забравил този форум. На 22.01,2010 ме оперираха във ВМА Anterior Cruciate Ligament (ACL), или с други думи предна крстна вразка, и ми зашиха менискуса. Сега ако не се лажа наближам 20 ден след операцията, шината ми е свита на 30 драдуса, и от два дена си карам колата сам е малко е кофти да натискаш спирачката с лев крак, но е по добре от това постоянно да тарсиш някои да те вози. Много сам доволен от всички във ВМА и особено от хирурзите: доц. Георгиев, др. Русимов, др. Бенкин. те ме оперираха. Изкам да питам за рехебелитациата, имам едни листове на които пише какво да правя (какви упражнения) но само до 30 ден. За после не знам. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
снежинка
Дата на присъединяване: Jun 2007
|
![]() не точно...колената са стара травма,там инжекция няма да бия..добавката е за колената,затова питам ако някой вече я е опитал..
![]() иначе инжекция има-между ставите на пръстите на левия крак и засега е кортизон |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
![]() Рано е.Още толкова поне!
После продължаваш,може и още 1-2 седмици раздвижване+рехабилитация.След това на контролен и задаваш по-специфичните въпроси там.
![]() |
![]() |
|
Junior Member
|
![]() Цитат:
Нещо се обарках от отговора ти, за какво е ранО и след кое продалжавам 1-2 седмици... но може би грешката е моя на 23 ден след операциятата сам. ДА СЕ ПАНА ЛИ ДА ХОДЯ НА НЯКАКВА ТЕРАПИЯ ДО ВМА. ИЛИ ДА СИ ПОЧИВАМ ДО 30 ДЕН ИЛИ КАКТО МИ ПИШЕ В ЕПИКРИЗАТА ДА СЕ ЯВЯ НА 25,02,2010 ЗА КОНТРОЛЕН. Запоследно променено от kkp : 16-02-2010 в 03:18. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
![]() Не карай кола още 20-25 дни,заради шития менискус!
Действай си упражненията,ходи на контролен и питай,докато получиш отговор
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() 10Х Петре, днес ходих на консултация при ортопед, но не заради коляното, от патерците ме болеше рамото (вазпалено сухожилие) маи не си седя на задника
![]() ![]() За сега ще почивам и ще карам само на упражнения за раздвижване ( без натоварване на оперираният крак) и фитнес за раменнен пояс. пак по савет на ортопеда. И се надявам като ида на консолтациа в ВМА на 25.02.2010 зашитият менискус да е достачно зарастнал че да почна да натоварвам крака. ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО НЯКОИ ОТ ФОРУМА КОИТО Е С ШИТ МЕНИСКУС СПОДЕЛИ ОПИТ 10Х ПРЕДВАРИТЕЛНО. p s . не очаквам че моят случаи е идентичен с на някои друг просто иноформация за лична употреба, ПО ВАЖНО Е КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЛЕКУВАЩИЯТ ЛЕКАР. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ОПАСНА ИГРА. МОГА ДА ПОСОЧА МНОГО СЛУЧАИ НА ПЕРФЕКТНА РАБОТА НА ХИРУГА И НЕМАРЛИВО ОТНОШЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ПАЦИЕНТА НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|