Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 11-10-2021, 00:28     #1
koki_br
Junior Member

Дата на присъединяване: Oct 2021
Начално Автомат с фокус при спускане, Frame vs Tech?

Здравейте на всички, уви това е поредна тема за избор на екипировка, но няма как. Понякога изчитайки и изглеждайки всички ревюта в нета не е достатъчно, тогава на помощ идват форумите

Когато сезоните на писта се понатрупат, неминуемо идва моментът човек да разшири границите. Като всеки прохождащ, несигурността в избора на екипировка е голяма, а големия избор на пазара прави това още по-трудно. Най-общо казано, търся максимално универсален сет, с основен фокус при спускане и каране в курорти. За начало, не гоня кой знае каква ефективност при изкачване, тъй като идеята ми е просто да си удължа сезона така да се каже, а именно да качвам и пускам по сравнително лесен терен в рамките на ден. След сезон, два, три, като понатрупам опит вероятно ще сменя сета, това ми е ясно.

Ската съм я избрал, марка няма смисъл да споделям, разни хора разни предпочитания. Ширина 94, рокър, лек камбър, рокър, никакъв метал. Не търся ска за агресивно каране, а по-скоро за кеф, и цял ден каране без умора. Освен това ще ми е втори чифт, първият е Редстър с два слоя титан, така че не гоня това. На теория изглежда като максимално универсална, прилична за писта, добра плаваемост, относително лека за изкачване.

Голямата драма е изборът на автомат. При така зададените условия, класическата панта изглежда като най-добър избор. Спестява покупка на обувки, отлично пистово представяне, надеждни. Спрял съм се на Marker Baron или евентуално Tyrolia Adrenalin. Тук идва и първият въпрос, кой от двата? Тиролиата е с така наречената фрий флекс технология която позволява естественото огъване на ската, което до колкото разбрах е проблем при фрейм АТ. Обаче излиза по-скъпо, и доста се доближава до Шифтовете. Притеснява ме също и високия стендинг пойнт, дали пречи реално?

Другият вариант е да инвестирам сега в точков Шифт с дългосрочна перспектива, пък обувки може да взема и другия сезон. Има ли смисъл при положение, че до няколко сезона може и изобщо да не изляза в "голямата планина"? Другия проблем, е че Шифта има доста проблеми със здравината и надеждността до колкото разбирам, и по-добрия вариант е Дюк ПТ, но той е 500 евро, много ми е.

Та, какво мислите по темата? Отживелица ли са пантите както в много ревюта твърдят? Наистина ли са толкова по-неефективни спрямо точките? Има ли осезаема разлика спрямо пистов автомат надолу?

Благодаря предварително за мненията ви!
koki_br Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-10-2021, 11:23     #2
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

А що не помислиш за адаптори? Ако ще пантиш 2-3 пъти в сезона, е безсмислено да инвестираш в какъвто и да е автомат различен от алпийския. Всички панти са някакъв компромис за каране на писта.
Адреналина е по-тежък, гъвкав и по-нисък.
Барона - по-лек, пластмаса, висок. Одървя ската.
Стари 11-10-2021, 12:08     #3
koki_br
Junior Member

Начално

Cast не мога да намеря в Европа. Освен това има друг проблем. Системата върви с Пивот 15/18 ако не се лъжа, а аз съм доста лек. Карам на 6 до 8 дина. Освен това е и скъп. За други адаптори не знам, предложения?

И от твоето мнение излиза, че Адреналина е една идея по-добрият от двата. Реално обаче излиза около стотина лв по-евтин от Шифт и за това се чудя.
Стари 11-10-2021, 15:56     #4
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Пуснах ти лично съобщение.
CAST е може би най-доброто измисляно някога, но и за него ти трябват обувки за точки.
Иначе съм ползвал по малко и Адреналин и Барон. От двата бих предпочел Адреналина. Заради флекса и това, че си по-близо до ската.
Стари 11-10-2021, 20:21     #5
Madafaka
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2018
Начално

Взимай Шифт (и едни крампони за него) и не се занимавай повече с тъпотии. Ще изкараш години и ще адеш пари само един път.
Това с рамковите автомати и с адаптерите е чист ужас.
И 94 талия е малко (G3? Трагични за всичко друго, освен за дълги турове), ама ти си знаеш.
Успех!
Madafaka Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-10-2021, 20:24     #6
Madafaka
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2018
Начално

И CAST-a тежи, да си @бе майката. Ама е много добър за надоле, де-няма спор. Иначе transition между пнтене и караме-7-8 минути. Другарчетата ще
са заминали вече.
Madafaka Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-10-2021, 21:01     #7
koki_br
Junior Member

Начално

Шифта не го изключвам като вариант. Таман като втори чифт ще взема и туринг обувка. Обаче, наистина има много лоши мнения за него откъм надеждност. Откачащи се пинове при ходене, счупени пластини в алпайн режим, постоянно отключващи се спирачки при ходене, pre-release, та чак и тотално счупване на целия Toe piece. И не са изключения. А при положение, че ще се поръчва онлайн, да се разправям с гаранции, ще отиде сезона.
Стари 12-10-2021, 09:49     #8
steppenwolf
Senior Member

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Щом не си тежък, Дюк-а ти е излишен.
Между Барон и Адреналин аз съм ЗА Барон! Не, че не може да даде фира, но е чувствително по здрав от Адреналин, по мои наблюдения. Двама човека около мен с Адреналин ги счупиха.
Стари 13-10-2021, 17:33     #9
peshosan
Junior Member

Дата на присъединяване: Aug 2018
Начално

Бях гледал едно филмче за тия: https://www.daymakertouring.com/coll...31451482554411

На хартия изглежда ОК, ама малко калпава ми мяза системата, пък и парите не сам им малко. Качваш се докъдето ще се качваш, прибираш ги в раницата и надолу.

Запоследно променено от peshosan : 13-10-2021 в 17:37.
peshosan Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-10-2021, 23:55     #10
koki_br
Junior Member

Начално

Четох някъде много подробно ревю за деймейкърите и първоначално се надъхах доста, тъй като твърдят, че са далеч по-добър вариант от пантите. Пивот пойнта е доста по близо до пръстите и е 4 точков. Обаче, 300 евро. Слагаш един базов алпийски Jester или Warden и системата отива на 400+евро. Дори не говорим за Грифон, Пивот и тн. Тогава хептен няма смисъл. Шифт е 350 евро и е по-добър за туринг от деймейкърите. Да, трябват обувки, но започвам все повече да клоня към този вариант, обувки не е речено, че ще взема сега. Надеждността малко ме притеснява, но нито ще правя туринги всеки уикенд, нито съм 100 кила, нито ги слагам на някаква хард чарджър ска. "Барем" издържат няколко сезона. При Барона много ме притеснява това удървяне на ската, а Тиролиата на практика излиза стотина лв по-евтина от шифта.

Приемам всякакви съвети и коментари, имам около месец да реша и поръчвам, че цените ще станат други 😀
Стари 14-10-2021, 09:50     #11
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Е ти ако не вземеш обувки сега, как ще пантиш?
Стари 14-10-2021, 14:48     #12
koki_br
Junior Member

Начално

Не ми се искаше да давам сега 2000+ лв та или трябва да приоритизирам, или на пролет с намаленията. С обувките влизаме в друга драма, ама засега не са обект на дискусия
Стари 31-10-2021, 00:25     #13
koki_br
Junior Member

Начално

Да ъпна малко темата. Все пак реших да вляза ол ин и да взема Шифт автомат с туринг обувки. Ската също се смени на Бент Четлър 100. Което внася нова доза неизвестни. Първата е, спирачка 100 дали ще влезе на ска 100? Следващия размер е 110 което ми се вижда много. Къде да ми монтират автоматите? Смятам да не е Конрада от където ще ги поръчам, тъй като не знам те къде ще ги монтират на ската.

Дължината на ските също малко ме притеснява, бос съм висок 175, мисля да поръчам 172, трябва да е ок ми се струва, следващия вариант е 180. Това все пак е туинтип обаче, да не дойдат къси?

Днес мерих обувки, Zero G и Cochise. Zero G ме впечатли доста, супер лека и приятна за носене обувка. От Cochise няма смисъл, тежичка е. Утре ще видя и Hawx Prime XTD, на хартия това ми е фаворитът. Ще ида да видя в СЛС и Лангетата, но ми се стурва, че ще са доста тежки. И тук размера не ми е много ясен. Пистовите ми са 26.5, Зиро Г-то отчетливо опираше пръста при тоя размер което за писта може и да е добре ама за турниг не мисля. При туринг обувки също ли се спазва правилото за по-малък номер?

Пропуснах да благодоря на всички включили се в темата!
Стари 02-11-2021, 22:24     #14
Sofw
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2009
Начално

Здравей,

малко забавен отговор, но да споделя малко мнение от първа ръка:
1. за ските - супер ска, малко е мека, но да ти кажа за цял сезон не съм я сменил, карам я на писта, пудра, катеря с нея, разходки и за всичко ми върши работа (с леко уточнение, няма универсална ска, за всяко от нещата мога да намеря плюсове и минуси, но според мен си е супер, аз съм много доволен);
2. автоматите - Shift - ползвах ги един сезон, много удобни и практични, тествал съм ги и с много натягане и нямаше проблем за цял сезон. Не мисля, че можеш да намериш по-добро съотношение фунционалност, здравина, цена (отново както коментара горе, винаги ти се иска нещо по-универсално, но трудно се намира. Познат ползва Маркер-а PT и също е доста доволен, но тук проблема е с фунционалността, все пак трябва да сваляш всеки път предницата). от лични наблюдения, да - виждал съм как се чупи пластмасовото палче на предницата, но това беше при чистене на обувката от сняг на -15. Но да отбележа, че автомата си остана фунциониращ;
3. дължина - определено бих ти препоръчал 180;
4.монтаж - stormshop при къртача, Xrescue и всеобщия любимец Сталин, аз си монтирах един от първите Shift-ове при него и нямаше грешка. На приятел ги монтираха в SportBox и въпреки, че ги предупредих изрично, относно средния винт на предницата, го бяха объркали и се виждаше че е предупчен;
5. 100 стопер на aвтомата, ще хване BentChetler 100;
6.Обувка - тук е супер индивидуално. пробвах през годините, какво ли не като 2 от чифтовете ми бяха Techica - няма по-добра обувка за моя крак, а Cochise-то е най-страхотната обувка за мен. Да малко тежичка е, но ти трябва да си прецениш какво искаш - пантене или каране. ако искаш каране с относително към пантене взимай Cochise-то (няма да ти е пробелм освен ако не правиш преходи по ден, ден и половина). Няма да сбъркаш. Имай предвид че Zero G e по-мека от това което я дават "по книжка". Както си написал "доста приятна за НОСЕНЕ обувка". ако я взимаш за носене и ходене съм твърдо за нея, но ако я искаш за каране ... Cochise.

не претендирам за изчерпателност и вярност. както написах това са си мои лични впечатления защото съм ползвал част от продуктите описани от теб.

дано съм ти бил полезен.
Sofw Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-11-2021, 00:26     #15
koki_br
Junior Member

Начално

Благодаря ти много, изключително полезен отговор!

Всички досега които питах без колебание казаха 180 дължина. За писта, пък и извън, няма ли да дойдат дълги? Все пак не съм майстор на спорта, нали... Притеснява ме, че ще се загуби маневреността в клекове, гори и по-тесни пространства. Ако взема 180 трябва да монтирам автомата може би на център за да не дойде много дълга предницата. Ако взема 172 ще ги монтирам по-назад за по-добра плаваемост. Това е може би последната неизвестна.

С обувките мисля нещата са ясни. Zero G на второ мерене взе да ме убива в магазина. Лека е, удобна за ходене, но мноого тясна и много тънък лайнер. Засега остава Atomic Hawx Prime XTD. Супер удобна и не много тежка. За ходене не е Текниката ама най-добрата обувка е удобната такава. Може би ще погледна една Скарпа Маестрале РС на приятел, но малко ми писна вече и ще поръчам Атомика най-вероятно.
Стари 14-12-2021, 22:18     #16
Mitko
Señor Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Начално

фрейм автомати има ли още???:
И още ли има спор дали точковите автомати стават за каране?

За да съм полезен все пак - вземи си Shift или Маркер PT ... фрейм автоматите са като парен локомотив.. вършили са едно време работа, като е нямало друго..
Mitko Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-12-2021, 10:16     #17
climb
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkoki_br Разгледай мнение
Да ъпна малко темата. Все пак реших да вляза ол ин и да взема Шифт автомат с туринг обувки. Ската също се смени на Бент Четлър 100. Което внася нова доза неизвестни. Първата е, спирачка 100 дали ще влезе на ска 100? Следващия размер е 110 което ми се вижда много. Къде да ми монтират автоматите? Смятам да не е Конрада от където ще ги поръчам, тъй като не знам те къде ще ги монтират на ската.

Дължината на ските също малко ме притеснява, бос съм висок 175, мисля да поръчам 172, трябва да е ок ми се струва, следващия вариант е 180. Това все пак е туинтип обаче, да не дойдат къси?

Днес мерих обувки, Zero G и Cochise. Zero G ме впечатли доста, супер лека и приятна за носене обувка. От Cochise няма смисъл, тежичка е. Утре ще видя и Hawx Prime XTD, на хартия това ми е фаворитът. Ще ида да видя в СЛС и Лангетата, но ми се стурва, че ще са доста тежки. И тук размера не ми е много ясен. Пистовите ми са 26.5, Зиро Г-то отчетливо опираше пръста при тоя размер което за писта може и да е добре ама за турниг не мисля. При туринг обувки също ли се спазва правилото за по-малък номер?

Пропуснах да благодоря на всички включили се в темата!
Относно монтажа в Конрад, при поръчка избираш къде да ти бъдат монтирани, има няколко варианта според техни препоръки и има опция ти да определиш къде да бъдат монтирани.
Стари 16-12-2021, 00:28     #18
koki_br
Junior Member

Начално

@Mitko Шифтове взех даже ги разходих миналата неделя 😀 пробвах и един друг сет Salomon MTN 95 с Dynafit точкови, не знам какъв модел, супер минималистични някакви. Нагоре определено има разлика, но по-скоро ми се стори, че разликата идва от ските, не толкова от автоматите. Лекото си е леко. Обаче надолу става точно обратното, тая лекота е в минус.

@climb тука ги монтирах, не бях сигурен къде и затова реших да не е Конрада. На +1 от факторито, че то идва доста назад.
Стари 16-12-2021, 17:21     #19
climb
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkoki_br Разгледай мнение
@Mitko Шифтове взех даже ги разходих миналата неделя 😀 пробвах и един друг сет Salomon MTN 95 с Dynafit точкови, не знам какъв модел, супер минималистични някакви. Нагоре определено има разлика, но по-скоро ми се стори, че разликата идва от ските, не толкова от автоматите. Лекото си е леко. Обаче надолу става точно обратното, тая лекота е в минус.

@climb тука ги монтирах, не бях сигурен къде и затова реших да не е Конрада. На +1 от факторито, че то идва доста назад.
Може ли да споделиш за Salomon-a какво не ти допадна, защото аз чакам такъв сет Но не е с тези леките модели точки.
Стари 17-12-2021, 23:58     #20
koki_br
Junior Member

Начално

Нагоре летиш, дори абсолютен аматьор като мен може да оцени лекотата. Много приятно.

Надолу не съм ги карал, така че не го приемай като чиста монета. Ските са доста леки и просто е невъзможно да не играят, особено в навят, по твърд сняг. Бент Четлъра в такъв сняг също играе, а е по-тежък. Разбира се това до някъде е нормално за ски без метал. В пудра и мек сняг едва ли ще има проблем. Доста добър сет, но мисля определено с фокус при изкачване.
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 05:56.