Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 10-01-2007, 14:20     #41
Vlado.
Member

Дата на присъединяване: Oct 2005
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Абе аспирини, лиготии, глупости..... КЛЕК, УЕГ и МЪРТВА ТЯГА ! ТОВА Е! И САМО ТЕЖКО!
И както ме посъветва един изрод ски-учител - спортни резултати без зобане не става бате! Зобаш, фитнес, и после сеч!

Това в кръга на шегата, ама верно ме посъветваха така!
Всъщност тук се споменаха упражнения за гъвкавост, ловскост, вестибуларен апарат, разтягане - много подкрепям! Също за пъргавина. Преди всяка тренировка разтягам много леко за загрявка, а след нея повечко - много е важно.
Vlado. Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2007, 14:25     #42
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Мите, забрави да споменеш, че натрупването на млечна киселина в мускула води и до така нареченият "мускулен отказ"! Но за мускулната треска ще спорим. Последните проучвания сочат съвсем други причини за МТ. Ама друг път и на по бира. Тука ще развалим хубавата тема....
Владо, че то и Боде Милър си го призна официално....ама защо ли него никой не го проверява?
Стари 10-01-2007, 14:39     #43
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

Цитат:
Originally posted by Ники@Jan 10 2007, 03:25 PM
Мите, забрави да споменеш, че натрупването на млечна киселина в мускула води и до така нареченият "мускулен отказ"! Но за мускулната треска ще спорим. Последните проучвания сочат съвсем други причини за МТ. Ама друг път и на по бира. Тука ще развалим хубавата тема....
Владо, че то и Боде Милър си го призна официално....ама защо ли него никой не го проверява?
затова фрийстайла е истината ... там няма допинг
korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2007, 14:43     #44
Vlado.
Member

Дата на присъединяване: Oct 2005
Начално

Цитат:
Originally posted by Ники@Jan 10 2007, 03:25 PM
Признал си го е !!?! Спомням си само за алкохолните му изпълнения и за това че беше поискал от FIS да разрешат да се стимулира с някои екстри, че много се претоварвал.

Между другото бях изровил интересен факт - има международно състезание в някъв летен курорт, където канят всяка година съзвездие от звезди от всички спортове - баскетболисти, боксьори, футболисти, скиори, всякакви, но само известни. Състезанието е от 10 дисциплини - катерене, тичане, плуване, колела ..... 3 пъти поред го печелят скиори - Херман Майер, Боде Милър и още някъв шампион по Freestyle. Това говори за много комплексна подготовка - просто тренират всякак и всичко!
Vlado. Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2007, 15:49     #45
Alta
Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Цитат:
Originally posted by Mitko@Jan 10 2007, 04:03 PM
... Та значи, колкото и да сте мускулести, ако дихателната и кръвоносна система не доставят достатъчно кислород при натоварвания на организма, ще има болки в мускулите и липса на сила..

митко,

мерси за компетентното мнение по въпроса(едно от малкото)
от твоите думи се вижда ясно, че аеробните тренировки за сърдечно съдовата дейност са много важни в ските. Аз съм напълно съгласен и сигурен в това(макар да не мога да го изкажа толкова научно)

тука обаче излиза въпроса кои вид аеробна дейност най добре се отразява на карането на ски. Дали колело, тичане(джогинг), и т.н. От там вида натоварване. Кратко и интензивно или дълго и монотонно.

пс. относно батута, някои може ли да даде координати на някое място в софия където има батут.(цени, работно време...)
Стари 10-01-2007, 16:03     #46
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

Цитат:
Originally posted by Alta+Jan 10 2007, 04:49 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Alta @ Jan 10 2007, 04:49 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Mitko@Jan 10 2007, 04:03 PM
... Та значи, колкото и да сте мускулести, ако дихателната и кръвоносна система не доставят достатъчно кислород при натоварвания на организма, ще има болки в мускулите и липса на сила..

митко,

мерси за компетентното мнение по въпроса(едно от малкото)
от твоите думи се вижда ясно, че аеробните тренировки за сърдечно съдовата дейност са много важни в ските. Аз съм напълно съгласен и сигурен в това(макар да не мога да го изкажа толкова научно)

тука обаче излиза въпроса кои вид аеробна дейност най добре се отразява на карането на ски. Дали колело, тичане(джогинг), и т.н. От там вида натоварване. Кратко и интензивно или дълго и монотонно.

пс. относно батута, някои може ли да даде координати на някое място в софия където има батут.(цени, работно време...) [/b][/quote]
ако е бързо и интензивно е анаеробна дейност

батут, примерно в патиланци в младост 3.
korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2007, 16:13     #47
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Цитат:
Originally posted by Alta@Jan 10 2007, 04:49 PM

Карането на ски. По много и по възможност по-често!
Стари 10-01-2007, 16:19     #48
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

Мисленето е най-важната дейност за добрата подготовка за сезона
Както преди време беше казал един виден фитнес ум - Никола Пеков:
Мускули се правят с глава

Не мога да разбера хората, които от първия ден се метат да карат 7-8 часа
нон стоп като отвързани. Точно така стават най-жестоките травми.
Много по добър вариант е първото каране да не е в лифт зона и да е свързано
с лек преход плюс кратко спускане. Постепенно нещата си идват на мястото.
След 5,6 дена на ски тялото е склонно да поеме по-сериозни натоварвания
пък и е по отзивчиво за спускане на тежки терени и тн.

Ако пък сте един от онези лифтолюбители, които не напускат никога ски
зоните - ми карайте до обяд и си продайте картата... Но да се емнеш
от първия ден на сезона да караш от първо до последно столче е не само
хамалогия, а е и опасно...
2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12,
2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28
17
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2007, 21:20     #49
SHMIT
келеме

Дата на присъединяване: May 2006
Начално

Рецептата на Капеле е безотказна
Малко фитнес разбира се винаги би помогнал. Аспирина първите дни според мен е задължителен. Литър два вино с едно джуланче афтър ски са незаменими за чудесното изкарване на макият ски празник. Те така ги разбирам аз нещата :chrs:
Стари 11-01-2007, 23:33     #50
princa
Senior Member

Начално

Ето Shmit доказа, че не съм единственият, на който му действа добре аспирин+червено вино + добро мезе :P за тези с пуканките
Определено Capelle е прав - всичко се постига постепенно с последователно натоварване
princa Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-01-2007, 00:33     #51
bobber

Начално

Е аз за тва съм фен на плуването. Почвам леко колкото мога и постепенно
стигам до 2км за тренировка/около 1 час +- 20мин/
Хем си развивам дишането, хем си поддърам издръжливостта.
И като казвам дишането имам предвид не само количеството кислород,
което усвояват дробовете, а и ритъма. Именно синхрона между движение
и дишане смятам че е изключително важен за издръжливостта при продължителни
натоварвания.
А в началото и края на сезоните винаги започвам и завършвам
с преходи и спускания. Това май е защото след всеки сезон си давам сметка,
че именно тези дни в планината са ми останали като най-хубави спомени.

ПС
И не подценявайте редовния секс. Комбиниран със сухи тренировки
сигурно води до нечувана издръжливост
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-01-2007, 00:41     #52
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Цитат:
Originally posted by bobber@Jan 11 2007, 05:33 PM
ПС
И не подценявайте редовния секс. Комбиниран със сухи тренировки
сигурно води до нечувана издръжливост
глюпости! не си ли гледал "Роки"? секса уморява краката повече от каквото и да било друго. никакъв секс!
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-01-2007, 03:21     #53
Alta
Member

Начално

здравейте,

отворих тази тема с идеята да науча нещо, обаче няколко десетки мнения след това съм по объркан от колкото започнах...

благодаря на всички които изказаха мнения, че аспирин и червено вино много помагат за да не болят мускулите на следващия ден... и все пак това не е по темата за подготовката за ски сезона. всеки си има идея как да разпуска. дали секс или вана с тангентор, дали сауна със студен басейн или т.н.
лично мене болката коята изпитвам при спукане по дълго или при стягането на обувките е толкова голяма, че превъзхожда мускулната треска десетократно. така,че малко ми дреме за болките в мускулите на следващия ден.

оказва се ,че макар да има вече доста големи фенове на фриирайда, малко от нас или почти никои няма идея как да се подхожда към подготовката на фрийрайд сезона... никои не изказа конкретно мнение за някакви упражнения. ( кое упражнение по колко примерно...)

аз лично каквото може да кажа от собствен опит е , че клякането с максимални повторения от 10-12 определено не работи за ски издръжливостта.
Стари 12-01-2007, 03:46     #54
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

ама ти искаш да те хванат за ръчичка и да те заведат до интернета където я има тази информация, така ли? в началото каза че си намерил упражнения, но били за състезатели (каквото и да значи това, и каквато и разлика да има), ако беше потърсил, щеше да видиш, че клякането не е сред най-важните. виж, клякането на един крак е друг въпрос

ето, тренирай с батко боде и недей да се тревожиш дали случайно няма да станеш много здрав:

http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549642,00.html
http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549644,00.html
http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549647,00.html
http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549651,00.html
http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549637,00.html
http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549630,00.html
http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549630,00.html
http://www.skinet.com/skinet/videos/articl...1549614,00.html

и, моля, недей обижда "феновете на фрирайда". тук има хора които цяло лято са обикаляли баирите или са карали колела или са били на сърф. и без да са влизали в зала са в много добро физическо състояние.

най-важното: ако те стягат обувките си купи обувки които ти стават. това не е проблем с фитнеса
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-01-2007, 07:31     #55
danvan
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на danvan
Начално

Цитат:
Originally posted by Alta@Jan 12 2007, 05:21 AM
здравейте,

отворих тази тема с идеята да науча нещо, обаче няколко десетки мнения след това съм по объркан от колкото започнах...

благодаря на всички които изказаха мнения, че аспирин и червено вино много помагат за да не болят мускулите на следващия ден... и все пак това не е по темата за подготовката за ски сезона. всеки си има идея как да разпуска. дали секс или вана с тангентор, дали сауна със студен басейн или т.н.
лично мене болката коята изпитвам при спукане по дълго или при стягането на обувките е толкова голяма, че превъзхожда мускулната треска десетократно. така,че малко ми дреме за болките в мускулите на следващия ден.

оказва се ,че макар да има вече доста големи фенове на фриирайда, малко от нас или почти никои няма идея как да се подхожда към подготовката на фрийрайд сезона... никои не изказа конкретно мнение за някакви упражнения. ( кое упражнение по колко примерно...)

аз лично каквото може да кажа от собствен опит е , че клякането с максимални повторения от 10-12 определено не работи за ски издръжливостта.
Какво разбираш под максмални повторения?? За да имаш ползва клякай поне 20-25 пъти в серия.
danvan Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-01-2007, 09:26     #56
bad_dogg
fujas rider

Начално

Здравейте всички!!!

Относно подготовката за ски сезона искам да кажа че най важното нещо е да не се започва подготовката един месец преди самия сезон.

Аз ходя да тренирам в зала от доста години и когато започне сезона нямам проблеми.

Споделям мойте тренировки като не е задължително това да важи за всички. На всеки човек определени неща действат по различен начин.

При тренировките за крака е важно да се обърне внимание на всички части на краката. Ето мойте упражнения :

1. Клек с щанга- повече повторения/15-20/ по-лека щанга
2. Полуклек колянка-представлява напъди със сменяне на краката по 15 повторения на крак с щанга не по тежка от 40 кг.
3. Мъртъв ход-това е упражнение за задната част на бедрото
4. Лек преса/машина/
5. Бедрено сгъване -бедро отзад/задна повърхност/
6. Бедрено разгъване-четириглав-/бедро отпред/
7. Сиси клек-това е много добро упражнение за издръжливост но не във всяка зала го има.
8. Прасец не на последно място-или с щанга или на машина.
9. Това упражнение може да се прави в домашни условия, добро е за издръжливост- Клякате до стената и опирате гръб в нея като колената трябва да образуват прав ъгъл а бедрата да са успоредни със пода.

Всички упражнения изискват между 15-20 повторения и около 4-5 работни серии.

От висчки тези упражнения може да си изберете няколко като е важно да не превишавате 14-15 работни серии на тренировка, което значи 3 упражнения по 4-5 работни серии.

За мен добра тренировка за крака е общо тегло 5-7 тона, което представлява сбор от сериите + повторенията+повдигнатите килограми.

Естествено когато се подготвяме във фитнес залата за ски сезона е добре да се потготвя цялото тяло не само краката! Важно е краката да бъдат в отделен ден от останалите мускулни групи.

И нещо което съм забелязал независимо колко много сте тренирали краката в залата при първото качване на ски за сезона на следващия ден винаги има мускулна треска дори и в много лека форма, защото натоварването на краката в залата и натоварването на краката при ските се различават

Надявам се да помогна отчасти на хората които са решили да се подготвят в зала за сезона.

Поздрави на всички и много снежна зима от тук нататък желая !!!
bad_dogg Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-01-2007, 10:06     #57
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Цитат:
Originally posted by bad_dogg@Jan 12 2007, 10:26 AM
Здравейте всички!!!

Относно подготовката за ски сезона искам да кажа че най важното нещо е да не се започва подготовката един месец преди самия сезон.

Аз ходя да тренирам в зала от доста години и когато започне сезона нямам проблеми.

Ето това е най-важното! Проблема на всички, е че си мислят че с 2 месеца тренировки в залата(октомври и ноември) и вече са Волтроните на силата в краката. Както ви го каза и момчето....година след година, цяла година. И след 2-3 години ще видите, че няма да имате никакви проблеми. Попитали един шампион спечелил златен медал на олимпиада-Кога усетихте, че ще го спечелите. Той им отвърнал-Преди 2 години! Тренировката, която ви е описал е перфектна.
Аз лично болки в краката никога не съм имал(говорим за мускулни болки), карам ски със откъснат Ректус Фемори(това е една от главите на четириглавият мускул на крака) и нямам никакви проблеми. Но цяло лято съм в залата! И имам тренировка с такъв обем, та и по-голям веднъж седмично...вече 15 години! Е не мога да клякам вече със 120-150 килограма, работя само с 70-80 вече. Единствено лека умора се чувства след ските, но то идва от коренно различното натоварване на краката при фитнеса в залата и ските. От както скъсах мускула имам леки проблеми, но пак карам. А и за възстановяване след ски, никакво червено вино и аспирин, ако не искате да си докарате язва на стомаха. Най-добре действа мазилото БЕН ГЕЙ. Червеният! Работи безотказно. Смърди гадно, но помага.
Айде сега хейтърите на фитнеса да се изходят
Стари 12-01-2007, 10:20     #58
danvan
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на danvan
Начално

Аз да добавя само, че още след първата година фитнес ще усетите разлика
danvan Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-01-2007, 10:57     #59
Nastia
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2005
Начално

Чета и си мисля, че фитнесът трябва да бъде забранен със закон, илипоне да се предприеме политика срещу него, подобна на политиката против тютюнопушенето и алкохола. С цел ограничаване на изродяващите се тела и плиткоумието.

Алта, ясно е, че ти трябва статично натоварване на бедрените мускули, качвай се с колелото до алеко всяка недела, и стой в клек по 3 минути (без никаква щанга, държа да отбележа) пък после иди и поплувай. Все пак обаче, най-важното е, да правиш онова, което те прави щастлив, ограничи количествените си напъни за сметка на качествените. Същото важи за секса.
Стари 12-01-2007, 11:07     #60
bad_dogg
fujas rider

Начално

Скъпа Nastia,

Недей да забраняваш фитнеса моля!

Това което съм написал по горе е за хората които имат намерение да се подготвят в зала.

Ти щом искаш да го забраняваш не би трябвало дори и да го четеш, но се радвам че ти е интересно

Ако искаш можеш да ходиш на Tae Bo или на народни танци може пък да те подготвят по добре

Всеки сам решава кое е от полза за него и как да се поддържа и подготвя физически.
bad_dogg Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 20:27.