Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 13-01-2017, 12:29     #1
batAssen
чичка

Дата на присъединяване: Mar 2012
Начално Вакуумни колани

Вакуумни колани:

- Има ли вече натрупан опит с тях?
- Какви са проблемите? До колко са драматични?

Ще се радвам да споделите инфо.
batAssen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-01-2017, 13:29     #2
msa
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2012
Изпрати съобщение чрез skype; на msa
Начално

И мен ме интересува някой, който ги е тествал да сподели.

msa Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-01-2017, 13:39     #3
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

От скромният ми опит:
Много лесна поддръжка. Не се налага да ги съхраняваш в хладилник. Практически вечни. Държат добре(моят опит на пантене е скромен), включтително и на фирн. Миеш на чешмата със сапун и са като нови. Лесно залепване и разлепване(дори за лаик като мен). Не е необходимо да ги прибираш в/у транспортната лента, а залепени един за друг. Не ги стряскат боклуци, иглички, носни кърпи. Всичко се мие на чешмата или в реката.

Като недостатъци:
Базата на ската трябва да е суха(за целта на калъвчето им има микрофибър за забърсване). Чух(не съм го видял), че ако ги прибереш след пантене и си още в планината и замръзнат, а са залепени един към друг, има опасност да се скъса гуменото, което е като лепило, при повторно слагане. Адски тъпо им е измислено закачането отзад. Наранява ските. Направо ми отцепи парче от топшита. Но аз проблема го реших с гумени лентички(4х2 см) от вътрешна гума на колело, които се подлагат под закопчалката.

За друго не се сещам.
Стари 13-01-2017, 15:21     #4
geleto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2007
Начално

Брат ми успя да ги заскрежи като ги оваля в пудрата след като ги свали от ските при минус 15 градуса. Никакво лепене - единствения начин да ги оправим беше да се изчистят с гола длан. Но за това може да се внимава просто.
geleto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-01-2017, 15:42     #5
batAssen
чичка

Дата на присъединяване: Mar 2012
Начално

Геле,

а да се мине между ската и колана с кърпата не става ли?
batAssen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-01-2017, 16:05     #6
geleto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbatAssen Разгледай мнение
Геле,

а да се мине между ската и колана с кърпата не става ли?
Не, пробвахме с кърпата включена в комплекта и не ставаше. С ръка се махна лесно, въпреки студа. Като цяло не мисля че е голям проблем , стига да не ги хвърляш в пудрата като са свалени. Може би ако се разлепи някъде и влезе сняг ще е проблем.
geleto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-01-2017, 19:02     #7
ivaski
Member

Дата на присъединяване: Nov 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
От скромният ми опит:
Много лесна поддръжка. Не се налага да ги съхраняваш в хладилник. Практически вечни. Държат добре(моят опит на пантене е скромен), включтително и на фирн. Миеш на чешмата със сапун и са като нови. Лесно залепване и разлепване(дори за лаик като мен). Не е необходимо да ги прибираш в/у транспортната лента, а залепени един за друг. Не ги стряскат боклуци, иглички, носни кърпи. Всичко се мие на чешмата или в реката.
+1
Възможността да не се прибират в/у транспортната лента е особено ценно,когато си си премръзнал(при мен доста при ръцете),при кофти условия-вятър,мъгла и т.н..Направо се родих спрямо старите G3.
Много добре плъзгат.Особено при минусови Т.
Стане ли обаче малко по топло почват да "пият" сериозно количество вода/сняг.Особено отчетливо се появява при повторно залепяне.
За целта ползвам импрегнатор KOHLA от Къртача.Работи.До 2 качвания със сигурност.
При онова затопляне преди около месец(беше преди коледа със сигурност)бях забравил да ги напръскам и при повторното качване се качих с бая сняг м/у коланите и ските.Бяха отлепили почти по цялата дължина на ските.
Закопчалката отзад не е върха.Често откача.
П.С Ще ползвам технологията на Ники.
ivaski Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-01-2017, 19:12     #8
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

и аз съм от този сезон с вакуумни .. засега обаче имам само три пантения и то с еднократно лепене/разлепване - така че нямам забележки ..
Ники, тая вътрешна гума от колело я лепиш с капчица за щракалката ли?

Запоследно променено от mi11er : 15-01-2017 в 19:16.
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-01-2017, 19:48     #9
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Не бре. Просто си изрязвам лентички и ги подлагам под куката. Не се размества, не наранява топшита. Сложил съм си 20-тина в торбичката да има.
Бях си сложил де. Вече окончателно отрекох пантенето и махнах всичко.
Стари 15-01-2017, 22:55     #10
moridinbg
CEO of Shred

Дата на присъединяване: Feb 2010
Изпрати съобщение чрез skype; на moridinbg
Начално

Аз като ги погледах тея колани малко, вече съм на мнение, че може да ее яка идея, но технически още й е яко.
За 2 седмици бях с 3ма души с вакумни колани и тримата избедстваха жестоко.
На -19 - нула лепливост. Все едно са от найлон. Последва търсене на кръчма с печка и 10 минути притопляне.
При -2/-3 и пантене -> каране -> пантене почнаха да изпускат, докато накрая единия тотално не си ба мамата. Последва спасение с резервни колани.
И при третия случай при наглед нормални условия, още на първото пантене почна да връща колан.

Не че няма драми с лепилните колани, ама за същото време има-няма трийсетина души нямаха драми с тях.
Стари 16-01-2017, 09:21     #11
Version 7.0
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2006
Начално

Втори сезон използвам такива колани и няма причина за недоволство, но все пак: в студено време трябва се пазят от заскрежаване. Ако силиконовата повърхност се заскрежи, трябва много хубаво да се изчисти иначе няма лепене. Допустимо е ската да не е идеално суха за да залепне, т.е. в по-топло време се използват по-безгрижно. В крайна сметка няма колани, които за залепват при всякакви условия. От там насетне всичко е въпрос на лични приоритети и компромиси
Стари 16-01-2017, 09:43     #12
ne_e_lesno
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2008
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отVersion 7.0 Разгледай мнение
... и няма причина за недоволство, но все пак:...
Коцайка, казваш че са много хубави колани, ама има няколко "все пак"... които ги правят колани с компромиси...
Според мен едни нови лепилни колани си лепят във всякакви условия по много пъти, и това поне 3 години интензивна употреба.. След 3-тата година стават колани с компромиси, демек като безлепилните..
Тук идва другия въпрос- как ще се държат "вечните" безлепилни колани след няколко години? Дали няма да има износване/остаряване на материала? Или това ще е нормално, "все пак" тая повърхност ще е на 3 години ?
Аа, да, и не ми се е налагало лепилните да ги мия на чешмата.. :P
ne_e_lesno Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-01-2017, 10:18     #13
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Предимствата на едните са недостатъци на другите. Всеки сам си преценява за себе си. Отделно като знам играчките "гнусче" както им викам, колко са издържливи, няма логика вакумните да не изкарат над 5 г без да им стане нищо. За мен предимствата на вакумните са повече от недостатъците и пак бих си взел такива. Всеки си преценява за себе си.
Ще дам пример с пантите, Барон/Гардиън. Всеки има предимства пред другия и недостатъци. Тегло- Гардиън е по-тежък, Барон е по-лек. Височина- Гардиъна се доближава като усещане до алпийски, Барона си като на кокили. Кокони- На Барон-а са измислени по-добре. Отваряне/ затваряне - Предимството да можеш да си свалиш коланите и да си закопчаеш ските без да сваляш ските е несравнимо в полза на Гардиъна.
Втвърдяване на ската- Барон я прави на кокал в средата, при Гардиъна не толкова.
Та всеки да си преценява за себе си, кое и как.
Това, че мога да ги мия, да не ми заемат цяло лято камерата на хладилника и да си ги лепя един за друг...са предимства, които не бих заменил.
Стари 16-01-2017, 11:39     #14
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Пеков и съвети за колани, докъде стигнахме
Само ще споделя наблюдения от големия студ последните 2 седмици - поне за 3 случая знам за хора с вакуумни колани, които на -15 С спират да лепят и просто изпадат от ските и остават по пътеката. На фона на това G3 с 'прецакано' лепило на осем години, и вторият ми чифт по-нови, на къмто 200 дена ползване, ги ползвах по 6-8 часа на ден, и имах нула проблеми с тях. Споделям емпиричен опит просто, в други условия може и да са идеални вакуумните.
Стари 16-01-2017, 11:47     #15
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Всеки дава акъл за това от което не разбира. Ти за екология, аз за колани.
Стари 16-01-2017, 11:56     #16
Mitko
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Всеки дава акъл за това от което не разбира. Ти за екология, аз за колани.
уби ме За спорта само, кажи колко дена имаш на колани в живота си?
Стари 16-01-2017, 11:57     #17
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Притежавам десетки левове.
Стари 16-01-2017, 12:18     #18
badeff
Old-school zeiss

Дата на присъединяване: Feb 2007
Начално

Опитвах се да помагам и на двете "жертви" с различни модели вакуумни колани този уикенд на Езерата, и забакнах от това как веднъж разлепил се, коланът престава да работи тотално. Все едно че гумена лента или найлонова торбичка се опитваш да лепнеш на ската. Забърсване с ръкавица на видимите капки по колана и ската не промени нищо - отделяха се изцяло след пет крачки. Това в тихо ясно време - при снеговалеж и вятър и толкова не можеш да ги подсушиш.

За сравнително краткия си пантаджийски стаж съм общувал с най-различни лепилни колани - от пълни мъртъвци до чисто нови - но никога не съм виждал такъв тотален отказ да лепят по цялата си дължина от раз. (for the record - и на Беров "прецаканите" колани продължават да работят без проблем.)

В същото време имаше още 7-8 души с такива колани на хижата, и не се оплакваха от нищо. Ако има някакви тънкости в поддръжката, е хубаво да се знаят от широките народни маси. За момента ми изглеждат леко взривоопасен инвентар - тези дни проблемите се решиха с наличие на резервни колани в групата или със спускане обратно по пистата и качване с ратрак на стоп, ама във високата планина може да е сериозно бедстването.

Запоследно променено от badeff : 16-01-2017 в 15:11.
badeff Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-01-2017, 13:00     #19
Mitko
Senior Member

Начално

Цитат:
Притежавам десетки левове.
offtopic: Интересното е , че колкото и да си пишем глупости тука, пак сме 1000 пъти по-полезни от това да пишем във фейсбук групата befsa . Доживяхме времената на FB фрирайда, мислих си че ще ни подмине.

Иначе, не знам за тези вакуумни колани.. интересен е казуса със студа. Ако някой има време да порови в TGR форума, няма начин там да няма информация.
Стари 16-01-2017, 13:11     #20
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Фейс групата е тотален скрап.
Аз съм споделил моето мнение за вакумните колани и съм упоменал изрично, че опита ми е практически нулев. Който иска да се съобрази. Все пак съм открил и гумичките за отзад, което ще да рече, че поне моето мнение е ценно. Пък нека съм пантил малко.

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 21:48.