Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Видео, музика и снимки

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 20-10-2005, 16:51     #1
-gesh-
плешиф лифтар

Дата на присъединяване: Dec 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез MSN на -gesh- Изпрати съобщение чрез Yahoo на -gesh- Изпрати съобщение чрез skype; на -gesh-
Начално

Telemark... tova biaha onezi chichkovci oblecheni v nacionalni dreshki??? Ne savsem! Naposledak Telemark-a stava dosta populiaren v US i v EU, tai narechenia new-school, s ekipirovka podobna na alpin skite - plasmasovi obuvki, twin-tip fat skis, iako speed freeriding i nechoveshki freestyle v snowparkovete!

Mda... karah az minalata godina s edni momcheta "sas svopodni peti" tuk v Dolomitite. Ne biaha chak tolkoz ludi kato Norvejcite koito sa bili na Rilski Ezera, no si karaha iako momchetata. Haresami nastroenieto koeto cari v telemark sredite - lubov kam planinata, iako karane, iak kupon, veseli hora, usmisnati zagoreli lica, i nespirashti maitapi v kabinkata.

Ta... tazi godina tvardo biah reshil da se probvam i az. Ot edna godina si chatia iz itlianski ski forumi s niakolko freerideri, edinia ot koito e telemarker. Ot nego razbrah che na 15-16 Oct na prohoda Stelvio (shoseto se kachva na 2750m) shte ima free ski test i telemark school. Taka ili inache mi se hodishe da vidia tozi mitichen "ski kurort" koito raboti samo prez LIATOTO... da, prohoda e zatvoren prez zimata!!!

I taka... sabujdam se v 5h, gaz po magistralata, i sled 150km sam dalboko v planinata.

Patia kam prohoda se okazva glavozamaivasht!!! Ne se uchudvam che ne go chistiat prez zimata... a be vse edno da se kachish s kola va Kutelo!!!!

Vzimam telemarka skite (e kato za nachinaesh mi dadoha pisalki). Razbira se ima i drugi karachi koito sa reshili da se probvat. Okazva se che daskala e edin ot nai-dobrite v Italia.

Gore si e iztisnka zima:

Eto taka se pravi zavoi... Italianski stil!! Tozi sastia chichko ni skri shapkata kato zapochana da kara nazad, zavivaiki s koliano do zemiata!!!

Eto me i mene. Triabva da si kaja che ne e tolkoz trudno. Ako si s tejesha nazad, si e kato normalni ski...

V pudrata obache si e dosta po-slojno. Az ne mojash da preodoleia navika i da napravia telemark zavoi.... Ricardo pokazva kak se pravi:
28.01.2009г. "Дирекция Национален парк Пирин предупреждава всички любители на зимните ски спортове, че карането на ски и сноуборд извън трасетата на ски пистите е опасно, крие много рискове и е забранено съгласно Плана за управление на Национален парк Пирин."

да ама в чл. 1.16.7.4. пише - "Видове спорт, които могат да се развиват в парка: Зимни преходи (ски с панти) и Ски преходи с ползване на алпийска екипировка"!

04.10.2010г. "Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен""
-gesh- Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-10-2005, 19:58     #2
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

ах.. какво място.. има пресен сняг средата на октомври и не е в южното полукълбо..
поздравления за телемарка.. как е все пак, сподели малко повече впечатления за карането на такива ски и за техниката.. интересно ще е
Стари 20-10-2005, 23:55     #3
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

Евала Геш (w00t)
Публикувах историята ти на сайта.
Снимките (6 на брой) ги добавих в наскоро публикуваната ти галерия как
си открил сезона ::
Ехх айде да пада и тук скоро... :santa:

/Capelle
2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-10-2005, 11:44     #4
-gesh-
плешиф лифтар

Дата на присъединяване: Dec 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез MSN на -gesh- Изпрати съобщение чрез Yahoo на -gesh- Изпрати съобщение чрез skype; на -gesh-
Начално

Ех вече мога да пиша и на кирилица :-)

Как да ти кажа Мите, очаквах да е много спанато, щото всички хора са ми казвали че е доста по-трудно от алпин. ските. Но за мое учудване не е така. Обувките ти дават осещане почти като чели си с нормални ски. Ако седиш с тежеста назад или в средата си е както сме си свикнали. Автоматите са направени да ти даржат "пантите" затворени (има неква прожина) и се чувстваш стабилен, може яко да изправяш пистите.... дори си мислия че един супер-гиганси мога да направя с тия ски. Обаче както каза даскала "Всичко е състои в това да намериш баланса", защото не може да се облегнеш на езиците. И там е проблема при стръмен терен.... трябва задължително да се прави Телемарп завой, т.е. да клекнеш с като държиш тежеста 50-50 на двата крака. Е това вече е трудна работа!!!! На лека писта няма проблем да се прави Телемарк завоя... дори може лесно да се цакат малки завойчета. За стръмното просто трябва практика.

Истинското предизвикателство е когато излезеш извън пистата!!! Трябва АГРЕСИЯ... да се изнесе предния/външен крак яко напред и да се МАЧКА пудрата!!! Е това аз не успях да направя в първия ми ден... когато се пробвах оф-пист вече ми бяха омаляли краката. Аз просто си карах по старому.... тежеста назад и ако спиид.

А бе забавно е.... особено на ледниците, кадето е доста скучно да се кара на зелени/сини пистички. И най-важното.. има КРАСОТА, СТИЛ... мазно да се завива с Телемарк завойчета.... да баланасираш цялото си тяло.... да си в хармония със сколна :-)
28.01.2009г. "Дирекция Национален парк Пирин предупреждава всички любители на зимните ски спортове, че карането на ски и сноуборд извън трасетата на ски пистите е опасно, крие много рискове и е забранено съгласно Плана за управление на Национален парк Пирин."

да ама в чл. 1.16.7.4. пише - "Видове спорт, които могат да се развиват в парка: Зимни преходи (ски с панти) и Ски преходи с ползване на алпийска екипировка"!

04.10.2010г. "Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен""
-gesh- Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-10-2005, 14:24     #5
Къртач
Филти Мадафака

Дата на присъединяване: Oct 2002
Начално

Дааам, и аз бих пробвал

в "Whitebox-а" за сезон 11/12
Къртач Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-02-2011, 15:35     #6
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

Tелемарк на лалето

Запоследно променено от mi11er : 14-02-2011 в 15:39. Причина: Tелемарк на вечерно лале
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-02-2011, 07:44     #7
Nastia
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2005
Начално

Много добър телемаркер, рядкост в БГ. Удоволствие да се гледа. Познаваш ли го?
Стари 15-02-2011, 08:39     #8
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

Кумът ми ... с още 2-3 приятелчета разцъкват по-сериозно телемарк от миналия сезон
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-02-2011, 08:41     #9
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Засичах ги няколко пъти горе и аз тези пичове. Добри са.
Стари 15-02-2011, 12:06     #10
damga
Member

Дата на присъединяване: Feb 2011
Начално

Здравейте,

Този с телемарка на Лалето съм аз . От известно време се опитвам да усвоя този стил на каране, след като алпийските ски леко ми доскучаха.
Ако има и други фенове на телемарка във форума ще се радвам да споделим опит и да покараме заедно
С двама приятели се качваме на Лале вторник и четвъртък вечер да се учим и да изчистваме карането

П.С. 3-4 спускания, ромче(не цигане) Кап. Морган черен, 3-4 спускания и у дома
damga Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-02-2011, 12:15     #11
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Един въпрос. Как се отразява на колената ви този стил? В смисъл, товарят ли се много?
Стари 15-02-2011, 12:38     #12
damga
Member

Начално

Натоварването в колената е доста сериозно .
След като миналия сезон карах само телемарк се оказа, че цяло лято трябва да пия Артилейн - http://www.artilanebg.com/ (АРТИЛЕЙН е наи-новата формула за функционално и структурно възстановяване на разрушения ставен хрущял)

Сега карам с наколенки на Thuasne и съм добре горе долу, т.е. не ме болят колената за сега.

Приятелите ми с които карам нямат такива проблеми, но като цяло усилието в колената е доста по-голямо от колкото при алпийските ски.

Също така и като умора на краката лично на мен ми е по-трудно, но го отдавам и на факта че се уча още и изчиствам движенията, което означава че влагам доста паразитни усилия и се надявам скоро да ги няма
Стари 15-02-2011, 12:59     #13
Patzo
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdamga Разгледай мнение
Натоварването в колената е доста сериозно .
След като миналия сезон карах само телемарк се оказа, че цяло лято трябва да пия Артилейн - http://www.artilanebg.com/ (АРТИЛЕЙН е наи-новата формула за функционално и структурно възстановяване на разрушения ставен хрущял)

Сега карам с наколенки на Thuasne и съм добре горе долу, т.е. не ме болят колената за сега.

Приятелите ми с които карам нямат такива проблеми, но като цяло усилието в колената е доста по-голямо от колкото при алпийските ски.

Също така и като умора на краката лично на мен ми е по-трудно, но го отдавам и на факта че се уча още и изчиствам движенията, което означава че влагам доста паразитни усилия и се надявам скоро да ги няма
Хммм, при мен няма грам натоварване в колената- всичко отива в бедрения мускул. Няма го усукващото натоварване, което е доста силно при алпийските ски. Независимо от това колко съм карал и по какъв терен- после колената ми са ок, докато при обикновените ски в края на деня си беше драма. Мисля, че те въртят колената заради проблема с липсата на хрущял- т.е. и при обикновено сгъване пак те боли.
Patzo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-02-2011, 13:14     #14
damga
Member

Начално

При обикновеното сгъване го оправих проблема
За страничното - усукващо натоварване си прав - няма го.

При мен открих проблема с колената, когато започнах с телемарка и се изостри много миналия сезон. Сега съм добре след сиропчето цяло лято

За бедрения мускул си прав - там е сериозно натоварването, но ако имаш някакъв проблем с колената при телемарка ще се усети доста. Имам предвид при сгъване и разгъване на коляното.
Но като е страст какво да се прави Караш и това е
Стари 15-02-2011, 13:17     #15
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Ясно. Мерси за разяснението. Не ставам за телемаркер
Стари 15-02-2011, 13:22     #16
Patzo
Senior Member

Дата на присъединяване: Apr 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdamga Разгледай мнение
При обикновеното сгъване го оправих проблема
За страничното - усукващо натоварване си прав - няма го.

При мен открих проблема с колената, когато започнах с телемарка и се изостри много миналия сезон. Сега съм добре след сиропчето цяло лято

За бедрения мускул си прав - там е сериозно натоварването, но ако имаш някакъв проблем с колената при телемарка ще се усети доста. Имам предвид при сгъване и разгъване на коляното.
Но като е страст какво да се прави Караш и това е
Другата седмица ще дойда да покараме Нещата ми не са тук, иначе още днес щях да дойда
Patzo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-02-2011, 15:17     #17
damga
Member

Начално

Ммм добре

Поне се множиме феновете на телемарка

Малко бавно ама има напредък.
Още няколко сезона труд и може да се преквалифицирам в ски телемарк учител (че настоящата ми работа ме изнервя напоследък)

Запоследно променено от damga : 15-02-2011 в 15:20.
Стари 17-02-2011, 11:36     #18
damga
Member

Начално

Снощи бяхме с един приятел на Лале - беше мноооого добре и нямаше хора. Леко разцъкахме телемарка

Не можахме да направим клипче, но като идем през деня ще снимаме. Тъкмо ще се вижда по-добре.

Хайде фенове на телемарка разкрийте се
Стари 18-02-2011, 07:19     #19
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

ей ме

аз отдавна искам да пробвам, ма се не се навивам да си купя екипировка ... то как да купиш, като даже и френските магазини, които съм обикалял нямаха налични обувки ...
korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-02-2011, 12:35     #20
damga
Member

Начално

Здрасти

Да ти кажа, че с телемарк екипировката в БГ е проблем ... даже голям.
Ако искаш да проваш може да измислим нещо да вземем ски и обувки - или моите или на някой друг агент(не че са много тези агенти) да опиташ как стават нещата да не се окаже че не те кефи или нещо друго. После тази екипировка няма продаване ...
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 00:21.