Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 01-04-2016, 12:04     #21
geleto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbanzai Разгледай мнение
Аз се облизвам на такова маркерче от миналата година, че уж него и бийста го водят като най устойчив за аграри като мен. Ти с 13-ка ли си? Някакви проблеми?
Да, 13-ка - никакви проблеми.
За аграрно каране - изцяло субективното ми мнение е че кингпините са по-добри алпийски автомати от бароните и на нивото на предишните изцяло алпийски автомати които съм карал.

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Незнам каква е разликата в задницата точно, но аз тия 250гр. на крак отказвам да ги нося, защото се усещат...и при положение, че разликата е неясна...
250гр?
Dynafit Radical FT 2.0 - 630гр.
Marker Kingpin - 730гр.

Още няколко години иновации и дори Пеков ще кара с точки Задниците на Кингпина с по-еластична предница като Radical2 и Viper и странично предно откачане като Viper, без да тежат колкото Beast-a - и мисля че нещата ще заспят.
geleto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-04-2016, 12:43     #22
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Да, Геле между ION Lt и Kingpin е 300гр., не 250гр. И понеже съм карал доста с Onyx знам доста добре разликата какво значи.

Иначе нещата са заспали, другото е само в главите на хората.
Стари 01-04-2016, 12:57     #23
geleto
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Да, Геле между ION Lt и Kingpin е 300гр., не 250гр. И понеже съм карал доста с Onyx знам доста добре разликата какво значи.
Иначе нещата са заспали, другото е само в главите на хората.
Повечето хора се интересуват стават ли тези ски за "аграрно" каране и колко са близки до алпийските автомати. ION Lt според мен не се класират в тази категория. И ако ги сравняваш поне махни теглото на стоперите (80гр).
Стари 01-04-2016, 13:01     #24
Mitko
Señor Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отgeleto Разгледай мнение
Повечето хора се интересуват стават ли тези ски за "аграрно" каране и колко са близки до алпийските автомати. ION Lt според мен не се класират в тази категория. И ако ги сравняваш поне махни теглото на стоперите (80гр).
Геле... карам 'аграрно' точкови автомати от 7 години.. Половината фрирайд общност на Алпите и Скандинавиа плющи с точкови автомати откакто преди 9-10 години изкараха читави твърди тех обувки, тъй че , да, и аз бих казал - всичко е в главата. Вчера си говорихме с Боб за един 18 годишен 'аграр', който никой не му е казал, че със старите динафит автомати на 15 години не може да се кара.. и човека спуска склонове и дропове , за които повечето от нас само си мечтаем....

Запоследно променено от Mitko : 01-04-2016 в 13:04.
Mitko Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-04-2016, 13:07     #25
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMitko Разгледай мнение
Геле... карам 'аграрно' точкови автомати от 7 години..
Остава да споменеш и колко строши за това време и колко ти сменяха гаранционно. И нещата наистина ще заспят.
Стари 01-04-2016, 13:16     #26
geleto
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
Остава да споменеш и колко строши за това време и колко ти сменяха гаранционно. И нещата наистина ще заспят.
...и към това да добавя хората които карат точкови с предници в walk режим "за да не откачат". И поне един член на този форум който си прецака коляното така.
Стари 01-04-2016, 13:18     #27
batAssen
чичка

Дата на присъединяване: Mar 2012
Начално

Цитат:
карам 'аграрно' точкови автомати от 7 години...
Ти не караш 'аграрно' (както и аз). Banzai от друга страна си е аграр. Геша също тормози много екипировката. Въпрос на стил .

Иначе на мен ми се струва, че последните няколко години телта дръпна много. Което е причината за решението ми да се сдобия с точки
batAssen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-04-2016, 13:23     #28
Mitko
Señor Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
на Оникса строших 2 стопера и две задници за 5 години . Ако бях взел Динафит Вертикал ST, нямаше да се налага да извижявам детските болести на оникса. С йоновете имам 80-90 дена вече последните 2 зими, не са мръднали. За заключването - ами има си инструкция да не заключваш, ако искаш крака ти да оцелее. Аз веднъж заключих предницата на Оникса и на спускане по Дяволския улей на Мусала, при пропадане на ската под една кора, предницата ми се изтръгна с болтовете от ската, и се наложи да слизам до Боровец пеша ..
И не казвам че 'едните автомати' са по-добри от другите, просто се чудя докога ще си говорим за точковите автомати като за някаква екзотика, хората карат с тях от десетилетия. Не бих препоръчал на Вальо Пелтеков примерно да ги ползва, ще му излезе скъпо да сменя по 2 чифта на сезон, но за всеки 'нормален' бассес скиор, мисля че са идеални, независимо от марката и модела .
Стари 01-04-2016, 13:23     #29
Mitko
Señor Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbatAssen Разгледай мнение
Ти не караш 'аграрно' (както и аз). Banzai от друга страна си е аграр. Геша също тормози много екипировката. Въпрос на стил .
е може би трябва да покараме заедно някой път все пак , и да уточним какво е 'аграрно каране' , списъка ми със строшена екипировка е доста дълъг
Стари 01-04-2016, 13:28     #30
batAssen
чичка

Начално

Цитат:
е може би трябва да покараме заедно някой път все пак , и да уточним какво е 'аграрно каране' , списъка ми със строшена екипировка е доста дълъг
Да дефинираме наУчно какво значи аграрно каране!
Стари 01-04-2016, 13:33     #31
geleto
Senior Member

Начално

Цитат:
И не казвам че 'едните автомати' са по-добри от другите, просто се чудя докога ще си говорим за точковите автомати като за някаква екзотика, хората карат с тях от десетилетия. Не бих препоръчал на Вальо Пелтеков примерно да ги ползва, ще му излезе скъпо да сменя по 2 чифта на сезон, но за всеки 'нормален' бассес скиор, мисля че са идеални, независимо от марката и модела .
Точно за това говорим, всеки си тегли чертата - дали иска по-алпийски автомати или 200гр по-леки с някои компромиси. Или пък още не е дошъл момента точките да "стават". За мен лично тази граница беше мината наскоро, преди не бих използвал точкови автомати за универсални ски (не само за преходи но и на "курорт") и бих имал едно наум като пускам тегави терени с тях.
Стари 01-04-2016, 14:07     #32
Mitko
Señor Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отgeleto Разгледай мнение
Точно за това говорим, всеки си тегли чертата - дали иска по-алпийски автомати или 200гр по-леки с някои компромиси. Или пък още не е дошъл момента точките да "стават". За мен лично тази граница беше мината наскоро, преди не бих използвал точкови автомати за универсални ски (не само за преходи но и на "курорт") и бих имал едно наум като пускам тегави терени с тях.
Ами ок, просто.. си бил в грешка допреди 'наскоро' . Дайте да си говорим за автоматите тука, че и тази тема ще я развалим, и след малко ще цъфне Холмс..
Стари 01-04-2016, 15:23     #33
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Цитат:
Ти не караш 'аграрно' (както и аз).
Имам наблюдения от близо на двама "комбайнери" - и единия е Митко. Другия е Радо. И двамата са пълни "селяци" на тема екипировка и в общи линии, ако те не счупят нещо едва ли ще се счупи...хахахахха...
Стари 01-04-2016, 19:16     #34
risto_turisto
Дръвен ШОП

Дата на присъединяване: Sep 2008
Начално

Чугунье и дръвени глави колко сакаш
2. Montane, Mountain Hardwear, Icebreaker, Smartwool, Ortovox, Darn Tough, Super.Natural, Devold, Mammut, CMP.
3. Tracker 2, Stealth 260 Carbon, Avi Tech D-handle
4. Sony Alpha NEX-3NL.
risto_turisto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-04-2016, 16:12     #35
gogo_1
Member

Дата на присъединяване: Mar 2010
Начално

Цитат:
Митко,

Кингпин-а има "истински" силен forward pressure. Останалите го имат само, ако ската се огъне. Това според мен е сериозна разлика и със сигурност допринася за "усещането като алпийски автомат".

Какво ще рече "истински" и "силен" ?

При точките, не е необходим forward pressure ако ската не е огъната, защото точките на пръстите държат обувката неподвижно когато ската е права. Ако на алпийски автомат forward pressure-a не беше постоянен, то когато ската е права, няма какво да спре обувката да не играе напред назад в автомата, макар и малко.

Реално forward pressure-a при точките е необходим САМО при огъване на ската, така че не виждам никакъв проблем с това, че не е постоянен

А кой forward pressure е по-силен и по-истински.. незнам Надали някой някога е мерил/сравнявал силата на тази пружина.

Запоследно променено от gogo_1 : 20-04-2016 в 16:21.
gogo_1 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-04-2016, 17:11     #36
batAssen
чичка

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отgogo_1 Разгледай мнение
Какво ще рече "истински" и "силен" ?

При точките, не е необходим forward pressure ако ската не е огъната, защото точките на пръстите държат обувката неподвижно когато ската е права. Ако на алпийски автомат forward pressure-a не беше постоянен, то когато ската е права, няма какво да спре обувката да не играе напред назад в автомата, макар и малко.

Реално forward pressure-a при точките е необходим САМО при огъване на ската, така че не виждам никакъв проблем с това, че не е постоянен

А кой forward pressure е по-силен и по-истински.. незнам Надали някой някога е мерил/сравнявал силата на тази пружина.
Прав си, че може би не съм ползвал най-верните думи, но мисля, че смисълът е ясен. Да кажем, че има постоянен forward pressure независимо от огъването на ската и не отваря дори минимален луфт отзад както правят останалите точки. Дали това е необходимо или не ми е трудно да коментирам, защото не съм тествал Kingpin, но повечето хора, чиито ревюта четох твърдят, че се усеща.

Иначе по твоята логика forward pressure при точките би трябвало да е тотално излишно, защото независимо от огъването на ската "точките на пръстите държат обувката неподвижно".
Стари 20-04-2016, 20:06     #37
CRO
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Прав си, че може би не съм ползвал най-верните думи, но мисля, че смисълът е ясен. Да кажем, че има постоянен forward pressure независимо от огъването на ската и не отваря дори минимален луфт отзад както правят останалите точки. Дали това е необходимо или не ми е трудно да коментирам, защото не съм тествал Kingpin, но повечето хора, чиито ревюта четох твърдят, че се усеща.

Иначе по твоята логика forward pressure при точките би трябвало да е тотално излишно, защото независимо от огъването на ската "точките на пръстите държат обувката неподвижно".
Точките се справят с огъването на ската с разстоянието, което има отзад между обувката и автомата (heel gap). Маркер, като "циментират" петата се налага да оправят проблема и направят автомата еластичен (forward pressure). Решават си проблем, който сами си създават и го рекламират като революция в автоматостроенето.

За това и казват, че само техния автомат има forward pressure, защото само там е нужен.
CRO Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-04-2016, 21:24     #38
batAssen
чичка

Начално

От друга страна хората, които пишат ревюта твърдят, че Кингпин е много по-близък като усещане до алпийски автомат от традиционните точки.

А и като цяло не мисля, че е случайно, че всички нови модели точки имат повече или по-малко forward pressure. Едва ли щяха да добавят тегло, ако беше безполезно при тази борба за грамове.
Стари 20-04-2016, 22:05     #39
gogo_1
Member

Начално

Цитат:
Forward pressure-a при точките е необходим, не за да се държи неподвижно обувката спрямо автомата, а да се компенсира огъването на ската, при което разстоянието между предния автомат и задния се намалява, но дължината на обувката, както знаем не може да се намали и се получава конфликт. Ако нямаше forward pressure при точките, самата обувка щеше да действа като контра и да спира огъването на ската.

Цитат:
Първоначално изпратено отCRO Разгледай мнение
Точките се справят с огъването на ската с разстоянието, което има отзад между обувката и автомата (heel gap). Маркер, като "циментират" петата се налага да оправят проблема и направят автомата еластичен (forward pressure). Решават си проблем, който сами си създават и го рекламират като революция в автоматостроенето.

За това и казват, че само техния автомат има forward pressure, защото само там е нужен.
ТОТАЛНО НЕВЯРНО, поне за точките които имат forward pressure! Heel gap-a при повечето точкови автомати е от порядъка на 0.5mm, което е изключително НЕдостатъчно за да компенсира flex-a на ските. Heel-gap-a e необходим НЕ за да се справя с огъването на ската!!! Той е там за да се осигури безпроблемното „излитане“ на петата от автомата в случай на отваряне. Ако нямаше gap и обувката опираше в автомата, то тя може да "запецне" в автомата, което да компрометира нормалното "излитане" на петата от автомата.

Ето ви едно видео, в което нагледно е показано как работи forward pressure-a при G3 ION -> цялата задна част на автомата се мести назад, за да компенсира намаляващото разстояние между пръстите и петата.
https://youtu.be/fKAQtyPORy0?t=78

Стари 20-04-2016, 22:32     #40
gogo_1
Member

Начално

Още нещо в сравнението на ION и Kingpin:

ION: петата виси на пиновете и не е стъпила здраво (не е притисната притисната) към спирачката, респективно към ската. Това допринася за по-малък power-transmission или просто такова усещане.
Друг проблем е че тези пинове често получават нещо като дефект и се олабват милите. Получава се луфт, който със сигурност може да се усети.
ВИДЕО: https://youtu.be/vps2lGcCnRA?t=74

Kingpin: тук петата не виси, ами е притисната надолу към спирачката, респективно към ската. Усещането явно е по-близко до алпийския автомат.
Друг проблем на пина е че връхчетата на пръстите се измъквали от тялото на автомата. Имало ревизия от Marker и преправили захващането на връхчетата. Дали са подменили всичко произведено - съмнявам се. Дали ще попаднете на проблемен kingpin - пак се съмнявам, но проблема е налице.
ВИДЕО: https://youtu.be/bq1k28Wwuoc?t=33

Здраве и берекет
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 10:34.