Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 21-04-2016, 06:03     #41
batAssen
чичка

Дата на присъединяване: Mar 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отgogo_1 Разгледай мнение
Друг проблем на пина е че връхчетата на пръстите се измъквали от тялото на автомата. Имало ревизия от Marker и преправили захващането на връхчетата. Дали са подменили всичко произведено - съмнявам се. Дали ще попаднете на проблемен kingpin - пак се съмнявам, но проблема е налице.
Marker се изложиха с тази история, защото вместо да сменят проблемните автомати, просто изпращаха нови пинове на хората. Т.е. човек, ако купува на старо спокойно може да попадне на някой от проблемните.
batAssen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-04-2016, 09:24     #42
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Да обобщим последните коментари по темата:

* Точките се справят с проблема с огъване на ската, без forward pressure - не вярно (или поне при съвременно каране).
* Heel gap-a на точките, не бил заради флекса на ските, ами щото иначе не можели да отворят автоматите - също не напълно вярно (иначе, ION-a дето е с heel gap 0.1мм как отваря?!? ).
* Петата при точките висяла във въздуха и не е стъпила здраво - ами не вярно - дизайна на системата е да виси, а не да стъпва.
* Kingpin-a бил като усещане по-близко до алпийски автомат от някакви други точкови автомати - крайно спекулативно.

То вярно, че лятото дойде, ама
Стари 21-04-2016, 09:47     #43
batAssen
чичка

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
* Kingpin-a бил като усещане по-близко до алпийски автомат от някакви други точкови автомати - крайно спекулативно.
Аз затова много внимателно казвам, че това се твърди от разни хора (а не е резултат на лични наблюдения) и съм съгласен с тезата ти, че е спекулативно.

П.П. Някъде бях попаднал на мнение, че дизайнът на задницата на Маркер е в резултат на все още активни патенти на Динафит свързани със стоперите и това, че не са се разбрали с Маркер. Не знам доколко е вярно.

Запоследно променено от batAssen : 21-04-2016 в 09:49.
Стари 21-04-2016, 10:04     #44
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Няма патент на стопера за който аз знам, или поне със сигурност няма патент на Dynafit в Ion-a...Задницата на Маркер е маркетинг посока, която очевидно работи според мен.
Стари 19-07-2016, 11:02     #45
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Особености при монтажа и експлоатацията на Маркер КингПин(джинМин...)
Стари 16-03-2017, 09:10     #46
batAssen
чичка

Начално

Близо година и доста ски дни по-късно:

До момента нямам нежелания отваряния, включително на доста заледена и друсаща писта, на киша в дъжд, върху каменна река с 20см сняг и дране на базите...

От друга страна е отварял перфектно, когато е трябвало, което се е случвало основно, когато ската мине под клон или клек.

Като карам не заключвам предниците (както и трябва да се кара).

В резюме G3 Ion започва да ми става любимият автомат. На ските, на които е монтиран имам инсърти и за Маркер Барон/Дюк/Тур, но не ги ползвам, защото съм предоволен от поведението на точките. На писта предпочитам класически автомат, но разликата не е особено драматична поне за мен.

Не съм проблеми със слагането на ските в дълбок сняг - водачите си вършат работата идеално. Само веднъж ми замръзна единият водач (в ниското беше киша, а горе -6), но пак ги сложих от първи опит.
Стари 16-03-2017, 09:25     #47
misho2003
Member

Дата на присъединяване: Feb 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbatAssen Разгледай мнение
Близо година и доста ски дни по-късно:

До момента нямам нежелания отваряния, включително на доста заледена и друсаща писта, на киша в дъжд, върху каменна река с 20см сняг и дране на базите...

От друга страна е отварял перфектно, когато е трябвало, което се е случвало основно, когато ската мине под клон или клек.

Като карам не заключвам предниците (както и трябва да се кара).

В резюме G3 Ion започва да ми става любимият автомат. На ските, на които е монтиран имам инсърти и за Маркер Барон/Дюк/Тур, но не ги ползвам, защото съм предоволен от поведението на точките. На писта предпочитам класически автомат, но разликата не е особено драматична поне за мен.

Не съм проблеми със слагането на ските в дълбок сняг - водачите си вършат работата идеално. Само веднъж ми замръзна единият водач (в ниското беше киша, а горе -6), но пак ги сложих от първи опит.
Един страничен въпрос относно заключване/ незаключване на предниците - кога да ги заключваме ( при пантене ли?) и защо да ни ги заключваме при каране ?
misho2003 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-03-2017, 09:37     #48
iПоп
Powder prophet

Дата на присъединяване: Dec 2011
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmisho2003 Разгледай мнение
Един страничен въпрос относно заключване/ незаключване на предниците - кога да ги заключваме ( при пантене ли?) и защо да ни ги заключваме при каране ?
Заключване само при пантене, а ако са заключени при каране на ски вероятноста да отворят е абсолютно минимална

Агро дайнамик рейсинг тийм - Agro dynamic racing team
iПоп Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-03-2017, 09:48     #49
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Цитат:
...и защо да ни ги заключваме при каране ?
Ако имаш резервни части за човешко тяло ги заключвай.
Стари 16-03-2017, 09:52     #50
batAssen
чичка

Начално

Има хора, които си заключват предниците на точките като карат на по-технични места, където нежелано отваряне може да доведе до драма. Което от своя страна е доста опасно за колената.

Написах го, защото исках да акцентирам, че нямам нежелания отваряния, въпреки че никога не съм ги карал заключени. Отдавам го на твърдите пружини на G3 (wildsnow.com имат сравнение).

От друга страна със заключени предници на първо положение при качване се спънах много тъпо (изцяло по моя вина) под премката между Окото и Сълзата е слезнах почти до Около. Предницата откачи малко преди усукването да стане неприятно. В резултат оставих около 20 кв. см кожа на леда, но с коляното нямах яд . Извод: Вече пантя с дълги ръкави.
Стари 16-03-2017, 10:31     #51
misho2003
Member

Дата на присъединяване: Feb 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbatAssen Разгледай мнение
Има хора, които си заключват предниците на точките като карат на по-технични места, където нежелано отваряне може да доведе до драма. Което от своя страна е доста опасно за колената.

Написах го, защото исках да акцентирам, че нямам нежелания отваряния, въпреки че никога не съм ги карал заключени. Отдавам го на твърдите пружини на G3 (wildsnow.com имат сравнение).

От друга страна със заключени предници на първо положение при качване се спънах много тъпо (изцяло по моя вина) под премката между Окото и Сълзата е слезнах почти до Около. Предницата откачи малко преди усукването да стане неприятно. В резултат оставих около 20 кв. см кожа на леда, но с коляното нямах яд . Извод: Вече пантя с дълги ръкави.
Не съм сигурен но и предниците и задниците на тези точкови автомати могат да се въртят, т.е. при усукване ( да не дава господ) обувката би трябвало да се освободи от ската ( при заключено положение) или нещо бъркам? Какво повече ни дава отключеното положение - отваряне на предницата при усукване и освобождаване на обувката или ... Аз питам защото си спомням едни години когато ходехме със самоделни панти и тогава предниците бяха твърдо закрепени към ските и всичко зависеше от задния автомат ( т.н. маркер с двете пружини (май че казваше калинка?)
misho2003 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-03-2017, 10:43     #52
batAssen
чичка

Начално

Цитат:
Не съм сигурен но и предниците и задниците на тези точкови автомати могат да се въртят, т.е. при усукване ( да не дава господ) обувката би трябвало да се освободи от ската ( при заключено положение) или нещо бъркам? Какво повече ни дава отключеното положение - отваряне на предницата при усукване и освобождаване на обувката или ... Аз питам защото си спомням едни години когато ходехме със самоделни панти и тогава предниците бяха твърдо закрепени към ските и всичко зависеше от задния автомат ( т.н. маркер с двете пружини (май че казваше калинка?)
Нещо бъркаш според мен.

https://www.wildsnow.com/6946/tips-tech-ski-bindings/

Цитат:
10. If all else fails, you may need to ski with the tech binding toe locked in tour mode. Doing so provides no calibrated RV setting and reduces elasticity, and some say that with one well known brand you get RV values with locked toe that would fit in the range of 18 DIN, if such a thing existed (DIN scale doesn’t go that high). Also, know that when you lock the tech binding toe, you are only locking your side release, you will still release just as easy in vertical mode at the heel. In my view, if you’re finding you must ski with your tech binding toes locked that may indicate you either don’t take the care to adjust and use your bindings correctly, or perhaps you need to switch to a binding system more compatible with your style of skiing.
Ето и едно филмче, което Богдан беше споделил с мен преди време и което НЕ ми се случва с Ion - предполагам, защото са му твърди пружините на предницата (по-твърди от тези на конкуренцията):

Запоследно променено от batAssen : 16-03-2017 в 10:48.
Стари 16-03-2017, 12:53     #53
vafi
kele6

Дата на присъединяване: Feb 2005
Начално

На заледено и в сняг с кора, ми се е случвало да отвори йон-а непреднамерено, така че колкото и да е стабилна пружината, всичко е до някакви граници
vafi Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-03-2017, 13:05     #54
fromhell_
който го е страх от мечки

Дата на присъединяване: Jan 2011
Начално

дайте съвет на ски с талия 116мм, какъв стопер да взема за точки, поне 15мм по-голям ли...? т.е. 130мм...?

и още един съвет за скиор с екипировката 100+кг., няма ли да му дойде малко в повече на Ion-a, това е единствената причина да се спра на beast...?

предварително благодаря!

Запоследно променено от fromhell_ : 16-03-2017 в 13:20.
fromhell_ Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-03-2017, 13:24     #55
batAssen
чичка

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отvafi Разгледай мнение
На заледено и в сняг с кора, ми се е случвало да отвори йон-а непреднамерено, така че колкото и да е стабилна пружината, всичко е до някакви граници
Аз стоя сравнително ниско и лягам доста настрани като завивам, съответно е възможно затова да ги товаря по-малко, но съм ги карал на всякакъв терен сравнително агресивно и нямам нито едно нежелано отваряне. (с дрехи и раница съм около 85кг.)
Стари 16-03-2017, 13:29     #56
batAssen
чичка

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отfromhell_ Разгледай мнение
дайте съвет на ски с талия 116мм, какъв стопер да взема за точки, поне 15мм по-голям ли...? т.е. 130мм...?

и още един съвет за скиор с екипировката 100+кг., няма ли да му дойде малко в повече на Ion-a, това е единствената причина да се спра на beast...?

предварително благодаря!
Жена ми е с Ion 10 със стопер 95мм на ска 102мм. Т.е. вероятно няма драма и трябва да решиш какви са ти бъдещите планове (110 или 120 ). Най-лесно е да вземеш ската и да пробваш в магазина.

Иначе килограмите според мен са на границата - аз лично бих взел тестови, каквито в Basecamp вероятно има и бих взел решение след като ги пробвам.
Стари 17-03-2017, 15:20     #57
Mitko
Señor Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отfromhell_ Разгледай мнение

предварително благодаря!
Карам ска 115 мм със стопер 115 мм, G3 Ion. Не мисля че един мм ще е проблем. Ако вземе стопери 130 мм , ще ги застъпваш при пантене..
На въпроса за килограмите и Ion-овете, много зависи от стила ти на каране. Ако си някой агресор и скачаш от всякакви дропове и кикъри, караш на бабуни по 5 пъти седмично, за 1-2 сезона ще разлуфтиш задниците. Ако караш умерено и спокойно - надали ще успееш да ги повредиш ( това го казвам след 3 сезона с Ion на 2 чифта ски )

И един ъпдейт след третата година с Ion на G3 Empire 115 и къмто 30 карания този сезон в доста травмиращи за ските условия този сезон ( пудра ама с камъни обикновено), и къмто 70-80 дена от предишните 2 сезона с този сетъ ( 1/2 карания на лифтове с доста непазене). Автоматите са здрави като цяло. Нямал съм непредвидено откопчване този сезон, при падания отварят навреме. 2-3 пъти имах драми с незаключване на стопера при пантене, отдавам го на замръзване на лед, влязъл по пружините. След сервизиране на автомата в Basecamp проблема се оправи. На единия автомат задницата почна леко да се разлуфтва, има леко странично движение на стълбчето, на което е самата задница. Не е проблемно засега. Предвид че избих 3 пъти канта на ската, мисля че автомата се държи

Запоследно променено от Mitko : 17-03-2017 в 15:26.
Mitko Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-03-2017, 20:26     #58
fromhell_

Начално

10х за мненията, но мосля да не рискува, защото и кингпина и иона са на границата на килограмите ми и се чудя между бист 16 или бист 14
Стари 17-03-2017, 20:39     #59
kalintry
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2010
Начално

Не е зле да погледнеш АТК
DIN 8-14 = грам/евро
https://www.telemark-pyrenees.com/bi...-14-20-binding
Beast-a е близо кило, но само 250 eвро

15.01.23/.. . .. 23=20/8+17450/321E,123lv; 30.11.21/03.05. 22=19/14+14700/1438(289Е)+330+82; 05.12.20/09.05.21=35/12+27930m/470; 26.12.19/21.06.20=29/6+22850m/231; 15.12.18/08.05.19=26/19+20 630/338(285E); 28.11.17/08.04.18=9/33+23 275
20.11.16/09.04.17=16/38+29500;19.12.15/17.04.16 =11/25+20 620;03.01.15/14.05.15=17/33+23000; 11.12.13/11.05.14=8/29; 08.12.12/08.05.13 = 2/23; 10.12.11/17.06.12 = 7/30; 12.12.10/18.05.11 =10/>30
kalintry Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-03-2017, 22:47     #60
fromhell_

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkalintry Разгледай мнение
Не е зле да погледнеш АТК
DIN 8-14 = грам/евро
https://www.telemark-pyrenees.com/bi...-14-20-binding
Beast-a е близо кило, но само 250 eвро
Мммм ценно инфо, мерси
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 10:32.