|
14-01-2015, 14:36 | #221 |
Senior Member
Дата на присъединяване: May 2005
|
малко за дамите и красотата в телемарка
|
14-01-2015, 14:47 | #222 |
Senior Member
|
и още една телемарк-дама с мнооого сериозни постижения
STORY BEHIND THE IMAGE: http://news.coreyrich.com/2013/05/st...hout-polartec/ |
01-11-2015, 22:34 | #223 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2012
|
Малко за подгряване преди сезона
|
28-12-2015, 13:03 | #224 |
наХазматизиран
Дата на присъединяване: Jun 2005
|
|
23-02-2016, 16:09 | #225 |
Senior Member
|
Моят поглед като участник в първата Балканска телемарк среща, която се проведе на 19-20-21 февруари в Боровец.
Благодарение на инструкторите от Telemark Snow Events от Италия и на няколко телемарк ентусиасти от България, които са посещавали техни мероприятия в други точки по света. Това, че беше забавно и весело е ясно :-). Организацията за мен беше на ниво. А, снежните условия, предвид ситуацията, ми се сториха повече от добри. Събрахме се и доста хора - от България, Македония, Украйна, Франция. А, на място се включиха и англичани. Малко повече за практическите занимания. Някои от вас знаят, че в България нямаме все още възможност за истинско телемарк училище, наем на екипировка и т.н. Има откъслечни опити, но заради малкия брой желаещи, хората се отказват да "копат" в тази посока. И така, в БГ сме изцяло на самообучение. Учим се един от друг, от интернет и т.н. Италианските инструктори ни предложиха серия упражнения, разработени от тях и това, което беше най-интересно за мен, подходящи и за начинаещи и за напреднали. На пръв поглед елементарни, но винаги с някакъв елемент, който се оказваше възлов, не толкова за техника, колкото за баланс. Всъщност всичките упражнения те подпомагаха по някакъв начин да усетиш оптималния баланс на тялото, краката, ръцете, натискът 50/50 и т.н, при който завиваш без никакво усилие. За мен имаше и объркващ момент. Даже първия ден си мислех, че назадвам, а не напредвам :-). Досега знаех, че всичко в телемарка е обратно на алпийските - тежест в средата и малко назад(по усет). Управляващ крак - горен. Тежест върху двата крака 50/50. Но, поне тялото ми сочеше склона надолу или следваше върха на ските, както и при алпийските. Е, при италианската система се оказа, че докато си в диагонала на завоя, тялото трябва да "гледа планината" :-) т.е. нагоре по склона. Ужасно необичайно, но в завоите, в които успявах да го правя, се оказа, че завивам много по-леко и лесно, без никакво усилие!! в бедра, стъпала или други места от неправилна стойка и т.н. Колкото по-успявах да следя за този момент, толкова повече се подобряваше лекотата на каране и завоя ставше по-красив. Все пак, това е само упражнение, което да те научи на точния баланс. Много полезни коментари и съвети получих от един от гостите - Алексей Дума от Украйна, който е състезател в Световната купа по телемарк, сам е инструктор и като планинар и пътешественик има хоби да посещава такива мероприятия в различни страни. Той обясни, че точно това "тялото към планината" е само италиански патент. И освен, че обясни за различните техники, които ползват в различните страни за обучение и за каране, ги и демонстрира в отличен стил и то така, че всички видяхме разликите в Австрийския, Японския, Полския начин на каране. За мен беше интересно защо така се получава - едно от обяснеията беше, че е поради различни снежни условия, в които карат телемаркърите от съответните страни преобладаващо. Например в Япония карат неизменно в метри пудра с определен състав и това е наложило карането с много ниска стойка до земята и гънене като "гумен човек", както се изрази Алексей. Италианците карат по широки склонове, които им дават възможност за плаааавни и танцувални завои. Австрийците обичат "олд скула", защото само "олд скула" (тялото по склона) може да позволи каране в тесяци, кулоари и твърдочи. И така нататък. Той също ми показа няколко полезни упражнения, да подобря конкретно моето каране, за което съм му благодарна. Смятам да заложа на упражненията, което си е оферта за куция сезон, който тече :-) И накрая, мисля, че и начинаещите останаха доволни. Три мнооого хубави дни в планината с интересни и готини хора. Италианците: Упражнения: Тялото "да гледа планината" Наши момчета: Парадът на знамената :-) Веселата част: И накрая: аз и Илина Арсова - първата македонка (призна си, че баба и е пловдив ;-)) изкачила Еверест, спуснала няколко 6 хилядника с телемарк, пътешественичка и планинарка: Запоследно променено от Ani : 23-02-2016 в 16:25. |
07-02-2017, 23:45 | #226 |
Senior Member
|
|
07-02-2017, 23:58 | #227 |
Senior Member
|
И тази година, за радост на любителите на този красив и елегантен стил, ще се проведе телемарк фест от 16-ти до 19-ти февруари, на Боровец. Инструктори и екипировка - от гостите от Италия - Telemark Snow Events
Програмата е в линка. Участието е свободно през всичките дни - кой. когато и за колкото дни може. Екипировката и уроците са безплатни! Миналата година беше много весело и много полезно. |
22-02-2017, 11:50 | #228 |
Senior Member
|
За мое и на всички телемаркъри в България удоволствие, при отлични условия и организация, в прекрасно настроение , се проведе втора Балканска телемарк среща.
Имаше участници от Македония, Гърция, Румъния, Италия. Българите тази година бяхме доста, особено броят на желаещите да опитат за първи път. Оказа се, че и едно момиче от Испания се е включило в крачка. При първа възможност ще напиша кратък разказ и лични впечатления. Но, с две думи - супер беше!! Може да усетите и от клипчето, което са направили италианските инструктори от Telemark Snow Events за проявата. |
22-02-2017, 13:44 | #229 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2003
|
аз не успях да се видя ... дано излезе още някое клипче, че видях 3-4 пъти, че ме снимаха.
|
22-02-2017, 13:45 | #230 |
Екстремен лифтар
|
Залагам ,че на 1.17 си ти.
22-02-2017, 13:58 | #231 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2003
|
|
22-02-2017, 17:24 | #232 |
Senior Member
|
Въх явно само в БГ телемарка не е умрял. Даже в последния брой на Powder некролог са му пуснали
23-02-2017, 00:22 | #233 | |
Senior Member
|
dimitard,
Не разбирам сарказма. Цитат:
Все пак ми се струва, че темата има място в този форум. Само ще добавя, че по по време на проявата се направи изкачване и спускане от Мусала при доста неприятни и тежки снежни условия, което само по себе си има място тук. |
|
23-02-2017, 11:00 | #234 |
Senior Member
|
Естествено, че има място.Просто се закачам - нищо повече от това Но наистина в световен мащаб нещата съвсем угаснаха, особенно от към екипировка. Става някаква свръх-екзотика, което си е жалко...
23-02-2017, 13:56 | #235 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2006
|
В планетарен мащаб народа си пада по лесното , а новите ски наистина се карат много лесно. Телемаркът си е аристократична работа много се кефя като видя някой да карвира на големи дъги
|
24-02-2017, 08:37 | #236 | |
Senior Member
|
Цитат:
Точков автомат с 3 режима: кеф ти телемарк, кеф ти туринг, кеф ти "алпийски" ски.. |
|
24-02-2017, 09:31 | #237 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2006
|
бах му мамата кое осигурява флекса на пружината в този автомат ?
|
24-02-2017, 09:58 | #238 |
Senior Member
|
Не съм сигурен дали има пружина и как точно работи. Тествах го веднъж и усещането си е доста като при NTN автомат.
|
24-02-2017, 13:03 | #239 |
Senior Member
|
dimitard, не съм те разбрала правилно
Донякъде и самите фирми много разводниха пазара и внесоха объркване желаещите да практикуват с разработките си на тотално нови концепции, които пък са обвързани с нови видове обувки и т.н. На този фест можехме да опитаме НтН, АТК, както и класиката. Отзивите са различни. Моето впечатление е, че спийдрайдърите и начинаещите, високи и тежки мъже, с предпочитания за агресивно каране, много им допада НТН-а, заради "по-добрия контрол", каквото и да значи това в телемарка :-). За мен обяснението за начинаещите е, че все още не си скъсал с навиците от алпийските и НТН те подпомага все пак да се пързаляш със сходни скорости и в същото време да се учиш. Не бих го предпочела за турове в планината, защото какво правим с цялата тази "техника", вкарана в автомата, ако нещо се счупи. За разлика от старите пружини или кабели, за които една резерва за смяна в раницата е достатъчна. А, дори и да нямаш и една каишка върши работа да се прибереш. АТК-то ми изглежда много примамливо заради трите режима - пантене, телемарк, алпийски и е изцяло ориентиран към идеята за извън писта. Идеята е супер, но засега цените са високи, сменяш и обувката, а и се оказва, че имат доста "детски болести", т.е. чупят се разни част, особено от по-агресивните скиори и пак опираме до въпроса какво правиш, ако си насред планината. Прави ми впечатление, че истински сериозните телемарк планинари, които са имали и имат възможност да карат всичко избират "пружините", както за ходене в планината, екстремни спускания, фрийстайлърите донякъде, а дори в състезанията за световната купа повечето са с такова оборудване. Миналата година група български телемаркъри имаше възможността да кара на Попова шапка, изцяло извънпистово, с група Австрийци - професионални гидове и инструктори от Алпинферайна - всичките бяха с "пружини". Много бих искала повече хора (не че сме толова много :-)) тук да споделят мнения от различните системи, а и от различните модели в класиката, защото и там има голямо разнообразие. На мен лично най-най-класическия автомат - 3пин, изключително много ми допада и ме подпомогна най-много при усвояването на техниката на завоя, даде ми най-чиста представа за това какво е "телемарк-завоя". Всички останали, дори и "пружините", когато са натегнати, ти дават измамна стабилност, която те дърпа към алпийските. Проблемът на 3-пина е дълбокият сняг, който се събира под обувката и предизвиква неочаквано откопчаване, което е опасно. Този проблем са избегнали от Voile - все още най-предпочитана марка от телемаркърите на Американския континент, с един модел, който е комбинация от 3пин и кабел, който са закача и откача. Много просто и елгантно. За съжаление в Европа не са разпространени и не се предлагат, та само на картинка съм ги виждала :-) |
24-02-2017, 13:06 | #240 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2012
|
|
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|