![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Dec 2014
|
![]() Здравейте, обмислям покупка на туринг ски и автомати към средата или края на април и съм в следната дилема.
Първо да споделя висок съм 170 см, тежа 65кг , карам сравнително добре на писта и извън нея, не много агресивно, като обичам да скачам тук там, но нищо сериозно. Ще ползвам сета за къси разходки, както и за 1-2 дневни преходи. Ските между които се двоумя са: Black Crows Navis Freebird 167см. Salomon MTN Explore 95 - 169см. При автоматите бих помолил за съвет и впечатления за следните модели: ATK RAIDER 12 MARKER ALPINIST 12 и въпреки,че е съвсем в друг клас се чудя относно SALOMON S/LAB SHIFT MNC 13. Други предложения също са възможни. Благодаря ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Feb 2010
|
![]() А обувки!?
Нямам опит с Маркер. Бих предпочел АТК-то, най-малко заради по-високата кокона, при аналогични параметри и задължителни стопери. За жалост АТК се отказаха (почти) от преден стопер, а много ми допада това, че работи при пантене. Огледай и варианти до ДИН10. Според мен с твоето тегло и каране си е опция. Аз също се замислям/х за МНТ95, което е по-пантаджийска/лека ска, а ти това търсиш. Според мен!? Но не съм карал нито един от двата модела. Само от четене... Дано се включат хора с преки впечатления от комбинацията ски/автомати! Успех! И като вземеш нещо - разкажи ![]()
"There are only three sports: bullfighting, motor racing, and mountaineering; all the rest are merely games" Ernest Hemingway 30.11.21/.. . .. . 22=18/14+13900/1438(289Е)+330+82; 05.12.20/09.05.21=35/12+27930m/470; 26.12.19/21.06.20=29/6+22850m/231; 15.12.18/08.05.19=26/19+20 630/338(285E); 28.11.17/08.04.18=9/33+23 275 20.11.16/09.04.17=16/38+29500;19.12.15/17.04.16 =11/25+20 620;03.01.15/14.05.15=17/33+23000; 11.12.13/11.05.14=8/29; 08.12.12/08.05.13 = 2/23; 10.12.11/17.06.12 = 7/30; 12.12.10/18.05.11 =10/>30 Запоследно променено от kalintry : 28-03-2021 в 16:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Обувки ще купувам лятото. Искам да взема ските плюс автоматите сега, че да хвана намалението в Sport Conrad. Иначе в момента карам Salomon QST 104 2014 174см. с Tyolia Attack 13 и ги чувствам добре, само в гората ми идват леко дълги.
Търся лека ска с лек автомат, но не държа да са възможно най-леките, за да не правя някакъв огромен компромис със спускането на долу, за сметка на качването. То май това е вечната дилема. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2012
|
![]() АзнНе бих взел под 170см, също така не знам дали бих взел ска под 1800 грама, освен ако фокуса не е в изкачването.
Относно автоматите при Alpinist-a вертикалното отваряне (нагоре-надолу) при петата е фиксирано и зависи от пружината. Маркер предлагат 3 възможности, мека, средна и твърда. 9-ката идва с пружина около 6 DIN, а 12-ката с пружина около 9 DIN. Моя съвет е да вземеш точки и да ги сложиш на сегашните ти ски. 2-ра ръка ски изскачат винаги и смяната е лесна. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Oct 2019
|
![]() Ок, ето ти едно мнение от личен опит :
1. Black Crows Navis 102(класическия модел, с алпийски автомати): Много жилави, много приятни за каране, директни ски. Много блага задница- при скокове, попара и бабуни държи и помага, особено ако стойката ти е по-централна и понякга отиваш назад. При пряко сравнение със Salomon QST 106, Atomic Vantage 107 и Head I-Magnum тези ски печелят по всички показатели на попара, нарината писта с пресен валеж и в пудра (30-ка). Обичат големи завои на скорост, прощават грешки. Най-важното - ските да са ти с 5 см по-къси от височината е силно препоръчително за този модел. Опашките са почти плоски и ските се усещат дълги. За теб - 169 е най-добре. (ако имаше по-къси, щях да ти препоръчам 165, но няма такива) ВАЖНО: NAVIS 102 Freebird и класическия NAVIS (който тук описвам) нямат много общо, освен геометрията. Freebird са ТРАГИЧНИ на писта. Много по-зле от SALOMON-a, който там също не блести, де. 2. Salomon MTN 95, Автомати Salomon SHIFT(20+ дни). Тотално различни ски. По-леки и по-твърди от Black Crows-a. Препоръчвам ти дължина, равна на твоята. Чувствителни са към монтажа, аз лично най-добре ги усещах на recommended. Тоя сет не е много за писта, защото са леки и при всичко различно от добре обработена писта с естествен сняг стават малко капризни...НО за всичко друго са уникални ски. Карал съм ги на 10-ка, на 80-ка, карал съм ги на попара, пантено е с тях на технични терени, за улеи за просто безценни. Най-доброто за тясно и стръмно. 169 дължина е ОК за теб. Лично заключение от личен опит: SALOMON е по-добрият избор. Последно, за Автоматите. SHIFT, SHIFT, SHIFT. Откачали са ми точки в улей, заради много лед (Marker Kingpin 13). Не е приятно, не го пробвай. Откачали са ми и на писта при по-агресивно каране..та, така - SHIFT. P.S. Marker Alpinist - трагичен автомат. Пантил съм с (7-8 дни поне) с различни хора, които не се познават (различни турове с различни групи). Постоянни проблеми с тоя автомат през цялото време ... |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Благодаря за коментарите.
Salomon-а ми идва с 200 евро по евтин от Navis Freebird, и май ще взема него. Точно за това питах за лични впечатления от автоматите. Marker Alpinist е на супер цена, а ревютата в интернет не са никак лоши, а и теглото също много блазни. Шифта точно за това го включих в чуденката, защото е най-стабилен от всички, като компромиса е единствено с 600-те грама разлика на автомат (в сравнение с Alpinist-a) . Не искам да слагам панти на сегашният ми сет, защото предпочитам да го ползвам в дните с пудра и лифтово каране по курортите. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Señor Member
|
![]() Ако правиш ски сет за туринг и ски преходи по 1-2 дена, както си написал, 600 г на автомат е огромна разлика ( визирам разликата shift-alpinist). Освен ако не си някой много агресивен фрирайд карач с афинитет към дропове и карвиране с голяма скорост по твъди склонове, нямаш нужда от shift-a за ски туринг сет. Ако за Marker Alpinist има неяснота за качествата им, потърси някой доказан туринг точков автомат - G3 ion, Dynafit сериите ( не бийст).. Няма никакъв 'компромис' в спускането с такива точкови автомати, проблеми има при лоша настройка и непочистени от лед автомати, или пък ако си 100+ кг и много агресивен карач, но май не си в тази катеогория.
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Здравейте, Благодаря ви за коментарите. Дойде ред и за малко update по темата. Тъй като пролетта в спорд конрад беше изчерпан желаният от мен размер ски реших да изчакам по-добри дни и се сдобих с лавинен комплект. Днес видях, че отново има налични размери и поръчах Salomon-a + Shift автомата. Поръчах ги без да бъдат монтирани, като мисля да ги отнеса в StormShop за монтаж, когато пристигнат.
Сега идва ред на избор на колани и обувки. Относно обувките съм решил да отида до ски шарки за измерване на крака и от там вече да започна да обикалям и да пробвам, но всякакви съвети и препоръки са добре дошли. Относно коланите също приемам всякакви съвети относно това какви колани да взема. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Недей да ходиш в стормшоп. За съжаление не мога да ти препоръчам никой друг сервиз. Някой друг да каже за монтажа.
За колани- G3 Alpinist Universal( червената шарка) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Пробвай монтаж на +1. SALOMON MTN не са много чувствителни към промяна на монтажа, но на +1 или даже на +1,5 ще са ти по-комфортни за скокчета.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Останаха само коланите... а аз хал хабер си нямам от тях. Може ли съвет от наличното на пазара тук в България, кои са наи-добрите варианти между които да се ориентирам. Благодаря отново
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() G3 лепилни, Кохла вакумни.
![]() |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|