![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Бордистче
Дата на присъединяване: May 2012
|
![]() Вече няколко сезона наблюдавам, че през пролетта лавини тип снежна дъска падат неочаквано (поне за мен) лесно след като се появи пясъчен слой в снежната покривка. Днес прочетох едно интересно изследване по темата. Впечатли ме, че пясъчния слой продължава да поема голямо количество слънчева радиация през 10-15 см. нов сняг, а до 30 см. оказва влияние. До колкото разбирам може да се образува слой лед около пясъчния слой по този начин. Освен това и прозореца, през който може да се кара безопасно през деня пролетно време се съкращава значително заради голямото количество влага, генерирано от тях.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Señor Member
|
![]() интересно! ще четем утре...
наблюденията ми от последните 4 дена в Пирин са че тазгодишния пясъчен слой не създава видими проблеми със снежната стабилност, май.. макар че по високите била новият сняг е навят точно върху пясъчния слой.. съответно , може би на места имаме дъска върху леден слой.. но не навсякъде..
![]() |
![]() |
|
Бордистче
Дата на присъединяване: May 2012
|
![]() Цитат:
Запоследно променено от sickela : 14-04-2015 в 08:25. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Доста интересно четиво. Мерси.
![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2003
|
![]() готино четиво.
В България от години априлския жълт сняг (понякога и февруари-март) играе роля на слаб слой. Тази година беше особено зле заради комбинацията от условия след това - мощен валеж първо с ЮЗ вятър, натрупване на доста сняг под формата на меки дъски на източни склонове, после обръщане на СИ вятър. На Банско не само в Ечмище имаше няколко лавини (2 от тях с участие на хора, една предизвикана от моторна шейна), но и по много от големите улеи на Тодорка (спонтанни). Навейките на СЗ склон на Тодорка си бяха много кофти и е направо много добре, че нямаше повече проблеми...
![]() |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|