Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 23-09-2009, 15:13     #741
fenomen
Junior Member

Дата на присъединяване: Sep 2009
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отToly Разгледай мнение
3. Горе-долу колко време след операцията мога да се кача на велоергометър - знам, че има полза от него и имам намерение да си закупя за вкъщи?

това най-добре ще го прецени рехабилитатора , но в най-общия случаи трябва първо да раздвижиш ставата до сгъване около 90 градуса поне.
fenomen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-09-2009, 17:15     #742
KFORCE
живот на ръба+бира

Дата на присъединяване: Jul 2008
Начално Flexy

За сведение на интересуващите се, пийвам Флекси от доста месеци, може би година. Резултата е по-скоростно брадясване и по-бързо растящи нокти. Не знам дали действа при възстановяване на ставите, защото болките в коленцата продължават, но поне не прогресират, въпреки легионерските тренировки, които правя.
Взимам тройна доза Флекси, той е хидролизиран протеин т.е. разграден до аминокиселини протеин готов за скоростна употреба от организма, при след тренировъчно възстановяване. Така, че дори да не помага особено на ставите, то поне помага на мускулното възстановяване.

П.П. две супени лъжици след тренировка и една супена лъжица преди лягане.
KFORCE Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 23-09-2009, 19:37     #743
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

И аз от 3 месеца го пия тва Флекси и за сега ноктите растат. Брадата също, за разлика от косата обаче Болките не минават, но за сметка на това се появиха нови. От 2 седмици ме боли от вътрешната страна на коляното нещо. Там където като събера краката двете колена се допират. Ей така. Една сутрин се събудих и си ме болеше, а си легнах и нищо ми нямаше.
Стари 25-09-2009, 01:47     #744
Kiril_nedkov
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Здравейте исках да попитам някой който е е да кажем на година или малко повече след операцията дали е забелязал след колко време и дали нацяло се възстановява бягането..аз сам на 10ти месец и си бягам но бягам много дарвено и далеч не толкова бързо както преди контузията..Благодаря предварително късмет на всички!
Kiril_nedkov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-09-2009, 22:22     #745
hakama
Junior Member

Дата на присъединяване: Jul 2009
Начално

Привет,
При мен с коляното стигнахме до извода след 1-2 консултации че му няма нищо сериозно, ще посетя физиотерапия (ултразвук и магнит) да видим дали ще изчезне болката при натоварване

По принцип може би и някакви упражнения ще му трябват за укрепване на мускулатурата ?!

Къде в Сф ще препоръчате физиотерапия, кинезитерапевт (по здравна каса)
hakama Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-10-2009, 10:59     #746
snowhite
снежинка

Дата на присъединяване: Jun 2007
Начално

И аз да си споделя..оказа се,че моята травма на на крака е Morton neuroma-прищипване на нерв между 3 и 4 пръст и възпаление..голям късмет, че фирмения доктор тук се оказа спортен лекарлечението е ортопедични стелки,инжекция с кортизон и ако не помогне-операция.Дано мине по-бързо,не искам да пропусна ски ваканцията януари

Запоследно променено от snowhite : 12-10-2009 в 21:58.
snowhite Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-10-2009, 10:56     #747
Paco
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2009
Начално

Здравейте,

към момента съм 6 месеца и половина след операцията (ПКВ+2 менискуса) и (да чукна на дърво) си чувствам оперираното коляно добре. Ще постна основните упражнения, които правя 2-3 пъти седмично от около 3,5 месеца. В началото посещавах редовно и басейн за разпускане на мускулите и сваляне на напрежението от ставите.

За баланс:
5 минути на диск за баланс;
Страничен полуклек на един крак 2Х10 повторения;
Кънки клек 2Х10 повторения;

За сила/маса:

Лег-преса 2Х10 повторения;
Лег-преса с един крак 2Х10 повторения;
Разгъване на едното бедро с изометрия (задържане по 2-3 секунди на повторение), без да отпускам докрай 2Х10 повторения;
Български клек (опционално);
Завъшвам с кардио и сериозно разтягане +задължително лед на коляното.

Запоследно променено от Paco : 09-10-2009 в 11:05.
Paco Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-10-2009, 19:21     #748
bobo7
Junior Member

Дата на присъединяване: Sep 2009
Начално

е мерси някой най накрая да качи упражненията
bobo7 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-10-2009, 23:09     #749
delpi
Junior Member

Дата на присъединяване: Oct 2009
Начално

здравейте,
оперирах се на 31.07.2009 г. в Пирогов. Диагнозата ми е по-рядко срещана - отчупен фрагмент от хрущяла на бедрената кост. На пръв поглед нищо особено, прогнозите бяха до 2 седмици след артроскопията да съм възстановен. Но ... следобяда след операцията и през нощта се запуши дренажа и не ми изтегли течността от коляното. Резултат - зверски оток, който чак на втория месец след операцията може да се каже, че почти се разкара. През това време какво ли не пробвах ... компреси и лекарства... без резултат. Оказа се, че трябва организма да разнесе тези кръвни съсиреци. Бедрения мускул и сухожилията, които държат капачката отслабняха много за този период. В края на първия месец започнах да ходя на физиотерапия в 28-ма п-ка е Дружба. Имаше резултат, но там ми казаха, че е трябвало да започна с упражнения още на 3-тия ден след операцията.
В момента до някаква степен възстанових бедрения мускул с много упражнения. Имам проблем с сухожилието под капачката, отвреме навреме ме дърпа и препуква доста силно. Иначе след упражненията, които правя мога да тичам макар и леко.
Всичко е късмет, както се вижда, един запушен дренаж обръща всичко на 180 градуса.
Поздрави на всички и успешно оздравяване!
delpi Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-10-2009, 01:13     #750
munchoa
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отsnowhite Разгледай мнение
И аз да си споделя..оказа се,че моята травма на на крака е Morton neuroma-прищипване на нерв между 3 и 4 пръст и възпаление..голям късмет, че фирмения доктор тук се оказа спортен лекарлечението е ортопедични стелки,инжекция с кортизон и ако не помогне-операция.Дано мине по-бързо,не искам да пропусна ски ваканцията януари
Можеш да отидеш при майка ми - тя е кинезитерапевт и използва китайски точков масаж. Една от специалностите и е именно проблеми със костите и прищипани нерви - особенно между прешлените на гръбначният стълб: спрява се със дискова херния, ишиас, лумбаго и т.н. (зависи от възрастта на пациента и сериозността на заболяването все пак). Няма никакви инжекции и операции и ще те оправи за един - два масажа - твоя случай за нея е елементарен. На колко хора е спестила операциите дори и аз не знам.

Работи във Варна и понякога в София - така че ако си в някой от тези два града - нямаш грижи. Ако ли не или пък имаш желание да си потърсиш помощ сама - моят съвет е да потърсиш кинезитерапевт, който да може да ти помогне в твоят случай - има добри специалисти, чрез които можеш да минеш без операция. Ако отидеш при майка ми - мога да ти кажа само две неща - че ще те боли и че ще ти мине.

Ако искаш да разбереш повече за операцията можеш да видиш това:
http://www.youtube.com/watch?v=tEreq6F3EoY
и това:
http://www.youtube.com/watch?v=icW5R3kLrv4

Не е нещо опасно но изисква възстановяване и както при всички операции има нещо изрязано.

Ако бях на твое място даже сам щях да си разтривам крака (дори и да ме боли) и знам че ще ми мине.

Ако се интересуваш от повече информация - пиши ми лично съобщение или направо във форума.

Разбира се за някои неща (като проблеми с колянната става) няма как да минеш без операция.
munchoa Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-10-2009, 16:40     #751
niki74
Junior Member

Начално

здравейте!
Преди 3 месеца паднах с мотор и пострада коляното ми. От Севлиево съм и затова ме насочиха към Габрово. Д-р РАФИКИ ми постави диагноза скъсан менискус,без да спомене даже че може да се направи ЯМР за установяване на точна диагноза. След 5 дена ми направи артроскопия, наложи се да ме приспят защото не успяха да ми уцелят гръбнака така че не видях какво са ми правили. По късно д-р РАФИКИ ми обясни че са ми изрязали малко от минискуът и всичко е наред. Минават два месеца, коляното го чуствам все по несигурно. Мина ми през ум че може да съм попаднат на поредния доктор мошеник ,който гледа само да вземе дължимото си от здравната каса за операцията. Неговият колега д-р Белоев при когото ходих два пъти от оплаквания за несигурността в коляното след дълги опипвания ми обясни веднъж с отново увреден менускус а другия път с незнание за това какво ми е. Прочетох всичко във форума тук и се насочих към д-р Хубенов(един от най-добрите). На него му трябваха точно 15 секунди за да ми постави диагноза - скъсана ПКВ. Оперираха ме преди 8 дни като ми възстановиха връзката и ми зашиха менискуса. При артроскопията не се видя да е бил пипан при предишната операция менускуса, а скъсаната връзка ясно се виждаше. Д-р РАФИКИ от Габрово не ми каза че имам скъсана връзка явно защото там не могат да ги възстановят и излъга при написването на епикризата. Явно този лекар-мощеник е добре да си помисли за смяна на професията. Така че моят съвет е не се доверявайте на местни ветеринари!!!!!!!! Аз загубих три месеца и много нерви поради тази причина. Ако имахме европейско законодателство бих съдил д-р РАФИКИ,но за съжаление реалността тук в България е друга...

Запоследно променено от niki74 : 21-10-2009 в 17:10.
niki74 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-10-2009, 18:42     #752
flirty
Senior Member

Изпрати съобщение чрез skype; на flirty
Начално

За съжаление реалността в скапаната ни държава е такава, затова е добре да се ходи само при проверени специалисти. Радвам се, че форумът ти е помогнал да разрешиш проблема си и сега да мислиш за възстановяването.
Успех!!!!
flirty Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-10-2009, 09:26     #753
galiu
Junior Member

Начално

Този форум наистина е много полезен. На него дължа до голяма степен спокойствието си по време на възстановяването си, което продължава вече 8 месеца. Все още ми е болезнено коляното и щрака, когато извършвам физически упражнения, особено при клякане и вдигане на тежести с подбедрицата. Все още вдигам със затруднение 10 кг. Но напредвам и това си личи по бягането, което вече не е толкова дървено. Продължавам да се притеснявам за ските този сезон. Все още не се чувствам ок и не знам дали да рискувам да карам. Някой карал ли е, докато все още има болки и щракания и случвало ли му се е да усуче крака малко или много?
galiu Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-10-2009, 15:57     #754
flirty
Senior Member

Изпрати съобщение чрез skype; на flirty
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отgaliu Разгледай мнение
Някой карал ли е, докато все още има болки и щракания и случвало ли му се е да усуче крака малко или много?
Моята операция беше на 5-ти януари, а на 29 декември караш ски за първи път и коляното се държеше прекрасно...и като се започна та до края на април
flirty Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-10-2009, 11:03     #755
delyo
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на delyo
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
И аз от 3 месеца го пия тва Флекси и за сега ноктите растат. Брадата също, за разлика от косата обаче Болките не минават, но за сметка на това се появиха нови. От 2 седмици ме боли от вътрешната страна на коляното нещо. Там където като събера краката двете колена се допират. Ей така. Една сутрин се събудих и си ме болеше, а си легнах и нищо ми нямаше.
Ники, и мен ме е боляло от вътрешната страна на колената. Никаква идея нямам защо се получава, но го лекувам с шише мастика. Сядам си удобно пред телевизора и си изстудявам мястото, което ме боли (ключов момент е мастиката да е на кристали - иначе нищо не правиш). Няколко минутки с шишето между краката , после гледам 15-20 минути телевизия докато ми се стоплят колената и готово. Лично аз съм много доволен от тази терапия. Кофти става малко, ако свърши мастиката, затова ти препоръчвам да си заредиш фризера.

Към горе описаната терапия много добре се вписва и шопска салатка.
delyo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-10-2009, 11:10     #756
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Дельооо, боли си ме още. Нито е подуто, нито нищо. И най-странното е че ме боли като лежа. Нито като тичам, нито, като скачам, нито като ритам на тренировки. Боли ме много странно. В момента докато пиша все едно нищо ми няма. Сутрин като стана боли. Като се раздвижа минава.
Мастика викаш....а който не обича мастика? С ракия хан Крум ще стане ли?
Стари 27-10-2009, 11:18     #757
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

Цитат:
мдаа ... ми който не обича мастичка ше си го боли
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-10-2009, 14:39     #758
delyo
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на delyo
Начално

Цитат:
Това, че не обичаш мастика, е сериозен проблем, но имам чувството, че и чист лед да наложиш пак ще има ефект. Виж в гугъл колко често и как се слага лед, да не предозираш.
После щом ти помага раздвижване - движи ги тия крака, бе. То лошото е, ако не трябва да ги движиш.
Преди няколко месеца ми се възпали едната ставичка на показалеца на лявата ръка. Никаква идея си нямам какво му стана на тоя пръст, но си беше леко подуто и червено. И така всеки ден като се сетя лед или плавни движения така, че да няма болка. Вече май ми се оправи, ама ме боля 3-4 месеца и не можех да си свия пръста до край.
delyo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-10-2009, 14:53     #759
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdelyo Разгледай мнение
Преди няколко месеца ми се възпали едната ставичка на показалеца на лявата ръка.
Палавник
Стари 27-10-2009, 15:47     #760
dimo
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2007
Начално

Цитат:
Дельооо, боли си ме още. Нито е подуто, нито нищо. И най-странното е че ме боли като лежа. Нито като тичам, нито, като скачам, нито като ритам на тренировки. Боли ме много странно. В момента докато пиша все едно нищо ми няма. Сутрин като стана боли. Като се раздвижа минава.
Ники,
Един лекар, като му казах, че съм на 40 години, ми отговори:
- След четиридесет, човек като се събуди сутрин и нищо не го боли, значи е умрял.
dimo Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 10:20.