Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 27-04-2010, 22:05     #981
valantain82
Member

Дата на присъединяване: Nov 2009
Начално

[quote=ZmeyGorianski;83596]Абе не, мен ме оперираха по другия метод - сухожилието се взема от вътрешната страна на бедрото, а не от пателарния лигамент Което значи, че не би трябвало да ме боли при коленичене, то нали това му е едно от предимствата уж...ама ще видим...да я добутам дотам...Сега ме боли като си правя упражненията за раздвижване - прав крак нагоре-надолу.
А вие направо ме попарихте, аз се надявах тоя глюкозамин да прави чудеса Ама щом Хубенов казва, че нема смисъл...
а и Ники като е пробвал още повече...и за кво си го купих?! Ся освен да накарам майка ми да го изпие, че я боли кръста и без това [/QUOT това е предимство при колени4ене но се пази много тази връзка е слаба използва се главно при спортисти за по бързо възстановиаване но те имат добра мускулатура да я пази от скъсване докато пателарната е много здрава и по4ти е невъзможно да се скъса аз ли4но пробвах подхлъзнах се на втори месец и издържа колианото и приател4е се подхлъзна и с4упи капа4ката но връзката издържа
valantain82 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-04-2010, 03:31     #982
teoleo
Junior Member

Дата на присъединяване: Apr 2010
Начално

Азискам да споделя моите неволи.Да това е най-точната дума.Миналата година май месец се контузих у дома и се оказа че ми е скъсам минискуса
Оперираха ме в Пловдив/виждам,че тука са предимно оперирани в София/Смятам ,че операцията е била направена успешно от д-р Шидеров .След операцията ми казаха ,че със капачката съм си задрала хрущяла,освен скъсания минискус
Но стана така ,че около месец след операцията се подхлъзнах на излизане от банята.ПОчувствах билка ,отидох при ортопед в града в който живея /Хасково/и ми казаха ,че ми нямало нищо.. Да ама след 1 седмица коляното започна да ми се надува.. и да се пълни с вода.И от тука вече започнаха мойте пълни неволи.. започна едно вадене на вода.. през 10-15 дни по 15-20 и там някъде кубика /първия път 55кубика/абе обърнах се на водоноска ценен кадър за пустинни условия .Да ама за си живея тука и не ми трябват такива запаси.Февруари месец по преоръка на моя приятелка ме оперираха в Пирогов като лекаря ми каз а,че ми нямало мала част от хрущяла на коляното.колкото нокът.Започнах раздвижване.. нагревки-ултразвук и интерферема.И някакви упражнения у дома.Ноот 4-5 дни започнах да наблюдавам ,че пак започна да ми се подува коляното и да се пълни май с течност.Ще откача...
искам д азнам имало ли е някой с подобни на мен оплаквания. Препоръчаха ми да започна инджекции като Остенил ,Хиалган и подобни-каквито съм си намерила.
И знаете ли защо ми се надува /имате ли си някакво обеснение и какво да правя/.Не съм си натоварвала крака.Ходенето ми е било само из къщи и до физиотерапията.
teoleo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-04-2010, 09:08     #983
ZmeyGorianski
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отteoleo Разгледай мнение
Препоръчаха ми да започна инджекции като Остенил ,Хиалган и подобни-каквито съм си намерила.
И знаете ли защо ми се надува /имате ли си някакво обеснение и какво да правя/.Не съм си натоварвала крака.Ходенето ми е било само из къщи и до физиотерапията.
Здрасти, teoleo! Не споменаваш да си правила ЯМР? Никой от докторите ли не ти препоръча такова изследване?! Според мен е много полезно, защото в момента само двамата, които са ти правили операциите знаят какво става вътре в коляното, а ако имаш резонанс може да отидеш при други лекари за консултация и на тях ще им е по-лесно да разберат какъв е проблема. Освен това едва ли някой по форумите може да ти постави диагноза, дори лекар, няма смисъл да си губиш времето и да те боли и да се притесняваш само...и да каже някой нещо тука - ще са само предположения Аз от толко четене на медицински сайтове (от нямане кво да правя докат се търкалям с тая шина и аз) разбрах едно - коляното е най-голямата и може би най-сложно устроената става в човешкото тяло. Така че моя съвет - отиди на ортопед, поискай направление за ЯМР и като си го направиш ела в София при някой от споменатите във форума специалисти.
И още нещо - как така ще си слагаш в коляното "каквото си си намерела"?! На мен ако някой ми каже така ще ми направи много лошо впечатление! Ти да не си доктор, че сама да си избираш лекарствата?! Леле ама че хора! На мен след операцията на кръстната връзка и менискуса също ми казаха, че имам наранен хрущял II-ра степен и ще ми бият някаква подобна инжекция, но доктора ми каза точно как се казва и колко струва, т.е. не ме остави аз да си избирам нещо.
Дано попаднеш на правилните доктори и колянцето се оправи бързо!
ZmeyGorianski Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-04-2010, 19:44     #984
valantain82
Member

Начално

[quote=teoleo;83680]Азискам да споделя моите неволи.Да това е най-точната дума.Миналата година май месец се контузих у дома и се оказа че ми е скъсам минискуса
Оперираха ме в Пловдив/виждам,че тука са предимно оперирани в София/Смятам ,че операцията е била направена успешно от д-р Шидеров .След операцията ми казаха ,че със капачката съм си задрала хрущяла,освен скъсания минискус
Но стана така ,че около месец след операцията се подхлъзнах на излизане от банята.ПОчувствах билка ,отидох при ортопед в града в който живея /Хасково/и ми казаха ,че ми нямало нищо.. Да ама след 1 седмица коляното започна да ми се надува.. и да се пълни с вода.И от тука вече започнаха мойте пълни неволи.. започна едно вадене на вода.. през 10-15 дни по 15-20 и там някъде кубика /първия път 55кубика/абе обърнах се на водоноска ценен кадър за пустинни условия .Да ама за си живея тука и не ми трябват такива запаси.Февруари месец по преоръка на моя приятелка ме оперираха в Пирогов като лекаря ми каз а,че ми нямало мала част от хрущяла на коляното.колкото нокът.Започнах раздвижване.. нагревки-ултразвук и интерферема.И някакви упражнения у дома.Ноот 4-5 дни започнах да наблюдавам ,че пак започна да ми се подува коляното и да се пълни май с течност.Ще откача...
искам д азнам имало ли е някой с подобни на мен оплаквания. Препоръчаха ми да започна инджекции като Остенил ,Хиалган и подобни-каквито съм си намерила.
И знаете ли защо ми се надува /имате ли си някакво обеснение и какво да правя/.Не съм си натоварвала крака.Ходенето ми е било само из къщи и до физиотерапията.[/QUOT
и аз съм от хасково и на мен ми казаха тук 4е нищо ми ниама при първата контузиа ме шинираха ме за месец след това раздвижване и фитнес но при първото усукване и прас на земята некадърници заради тях си скъсах и двата мениска нещасници да не могат да разберат че предна кръстната връзка е скъсана като не могат ямр да назначат отидох при един ортопед личната лекарка ми каза за него че е бил в германиа и сега си е тук назначи ми веднага магнитен резонанс без лев да дам и красота две лезии на латерален мениск по една във всеки рог,медиален мениск добре изразен без лезии,прена кръстна скъсана ,частично скъсана задна кръстна , разкъсване на странична колатерална връзка и лекарката която разчита ямр ми вика кво си правил с години не съм виждала такова колиано и ми вика не си прави операциа наплаши ме колко окуцели е виждала след тази операциа а ортопеда ми вика направи си и така тук доиде интернет на помощ искам да благодаря на всички които са писали в този форум благодарение на вас вече не се пазя като кристална чаша работя и вече потичвам все пак съм в 5 месец след операциа .така отидох при хубенов в драгалевци в частния му кабинет изощо не погледна ямр с едно движение изкара коляното и назначи операциа майстора си е майстор така че отиди при него той ако не ти помогне няама кои друг в българия. а за липсващиа хрущял най вероятно от там е проблема или нарушена циалост на ставната капсула от операциата остенила за сега е най доброто нещо но е скъпичко но отиди при хубенов стига се лута по 2 категория лекари.

Запоследно променено от valantain82 : 30-04-2010 в 20:00.
Стари 30-04-2010, 19:49     #985
valantain82
Member

Начално

и на всички пострадали бързо възстановяане че лятото доиде и е време за море

Запоследно променено от valantain82 : 30-04-2010 в 19:58.
Стари 01-05-2010, 10:36     #986
maxo_doc
Member

Дата на присъединяване: Oct 2006
Начално

Привет на всички! Само да ви кажа няколко думи, като лекар, който работи точно в тази сфера. Информацията, която може да се придобие от добре направен преглед (специалист, който си разбира от работата) е в повечето случаи достатъчна за да се постави сигурна диагноза. Специално за предната кръстна връзка ни интересува само дали е нестабилно коляното; това се установява с няколко теста , които "го изваждат" и наподобяват това, което се случва в действителност с коляното. Не се предоверявайте на резонансите, резултатите от тях варират много в зависимост от машината и човека, който го гледа; основното е в ръцете на спортния ортопед; аз лично гледам ЯМР на последно място и тъй като в БГ в повечето слуаи пациентите си плащат за резонанса и няма стандарт кое след кое следва,обикновено прибягваме до резонанс ако нещо не ни е ясно. И още нещо: ако спортувате активно и знаете , че иамте някакъв проблем в колената (дали нестабилност или старо скъсване на мениск и т.н.), не отлагайте някаква по решителна стъпка за дълго време, увредите се трупат, всяка потенцира следваща и след години става лошо. А съвременнната спортна ортопедия е толкова развита, разбира се, в добри ръце, че твърдения от сорта "колко осакатени сън виждал, не се оперирай" не трябва да се приемат без логичен размисъл. Понастоящем вече рпилагаме и двойно-снопова или double bundle реконструкция на кръстната връзка, кето осигурява анатомично възстановяване и много добра стабилност, има възможност сухожилията да не се откачат изцяло, да се запази в голяма степен инервацията и кръвоснабдяването им и т.н. НА всички Ви Успех! Ние сме на линия ако имате нужда
maxo_doc Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 02-05-2010, 19:27     #987
ZmeyGorianski
Junior Member

Начално

Въпрос към тези с реконструкция на ПКВ по метода hamstring graft (мисля, че д-р Тони Георгиев оперира по тоя метод) - кога махнахте едната патерица? В програмата за рехабилитация пише:
21 30 ден
ходене с патерици с поставяне на крака на пода с натоварване, постепенно увеличаващо се до пълно

Аз съм на 24-ти ден и се опитвам като ходя да натоварвам крака повечко, а днеска ми хрумна да ходя с една патерица...та това дали е правилно или още е рано?

И тези оперирани при д-р Хубенов да не се смеят, знам, че при другия метод доста по-бързо се раздвижват

И въпрос към доктор максо - незнам точно по кой метод са ме оперирали (дали сухожилията са откачени напълно или не), само знам, че е hamsting. Притеснява ме изтръпването на крака, под капачката на коляното. Това дали ще отмине или цял живот ще си остане така като чуждо като го пипам? Много е гадно...
Тука някой беше писал, че също има изтръпване, на май беше опериран по другия метод...

Запоследно променено от ZmeyGorianski : 02-05-2010 в 19:36.
Стари 03-05-2010, 13:03     #988
maxo_doc
Member

Начално

Здравей, познаваме се задочно и от друг форум, puls.bg, там се подвизавам просто като д-р Загоров. Сега, hamstrings се казват три дълги мускули със сухожилията им отзад на бедрото. За реконструкцията се ползват обикновено две от тях, така че това не е името на метода. Вече почти цял свят изплзва тези сухожлия за реконструкция, средната 1/3 от сухожилието на капачката се използва все по рядко, то има някои предимства , но и доста недостатъци и не позволява лесно да се правят новите техники за анатомична реконструкция тъй като е с фиксирана дължина и т.н. Това с неоткачането на въпросните сухожилия от подбедрицата в БГ го правим, доколкото ми е известно, само в нашата клиника в Света София, в София. И за нас е сравнително нов метод, от 7 месеца. Колкото за тръпненето; в зависимост от достъпа, посоката, големината на разреза и травматичността се увреждат някои малки кожни нервчета. Следоперативно част от обезчувствената зона се "поема" от други клончета, някои нервчета регенериреат до известна степен и тази зона се стеснява, понякога изчезва напълно, но не е изключено да остане някаккъв тръпнещ участък. Това е много по-често като се ползва сухожилието на капачката, заради положението на хирургичния достъп и големината му.
Стари 03-05-2010, 14:06     #989
ZmeyGorianski
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmaxo_doc Разгледай мнение
Колкото за тръпненето; в зависимост от достъпа, посоката, големината на разреза и травматичността се увреждат някои малки кожни нервчета. Следоперативно част от обезчувствената зона се "поема" от други клончета, някои нервчета регенериреат до известна степен и тази зона се стеснява, понякога изчезва напълно, но не е изключено да остане някаккъв тръпнещ участък. Това е много по-често като се ползва сухожилието на капачката, заради положението на хирургичния достъп и големината му.
Ясно, много благодаря за отговора! Мен всъщност ме притесни това, че ми е изтрапнало не където е разреза, а встрани дето на пръв поглед нищо му няма...но явно трябва да мине време, кво искам и аз...
Стари 03-05-2010, 16:42     #990
той!
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2008
Начално

Цитат:
Здравей, познаваме се задочно и от друг форум, puls.bg, там се подвизавам просто като д-р Загоров. Сега, hamstrings се казват три дълги мускули със сухожилията им отзад на бедрото. За реконструкцията се ползват обикновено две от тях, така че това не е името на метода. Вече почти цял свят изплзва тези сухожлия за реконструкция, средната 1/3 от сухожилието на капачката се използва все по рядко, то има някои предимства , но и доста недостатъци и не позволява лесно да се правят новите техники за анатомична реконструкция тъй като е с фиксирана дължина и т.н. Това с неоткачането на въпросните сухожилия от подбедрицата в БГ го правим, доколкото ми е известно, само в нашата клиника в Света София, в София. И за нас е сравнително нов метод, от 7 месеца. Колкото за тръпненето; в зависимост от достъпа, посоката, големината на разреза и травматичността се увреждат някои малки кожни нервчета. Следоперативно част от обезчувствената зона се "поема" от други клончета, някои нервчета регенериреат до известна степен и тази зона се стеснява, понякога изчезва напълно, но не е изключено да остане някаккъв тръпнещ участък. Това е много по-често като се ползва сухожилието на капачката, заради положението на хирургичния достъп и големината му.
Д-р Загоров
Браво за начина по който успяваш да обясниш на нуждаещите се от безпристрастното мнение хора.Възхищавах се от умението с достъпен език да коментираш нещата. Но не всеки доктор експериментира върху пациенти.Новата ви техника е доста стара и един от асовете на колянната хирургия Фреди Фу сам казва, че когато става дума за спортист предпочита ВТВ.Когато една пластика на предна кръстна връзка
става за 25-30 минути и след 10 дни пациента вече ходи не смятам ,че анатомичното възстановяване на предна кръсна връзка е функционално.И няма информация за елитен спортист опериран по този метод.

Запоследно променено от той! : 08-10-2011 в 19:03.
той! Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-05-2010, 09:35     #991
Петре
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено оттой! Разгледай мнение
че когато става дума за спортист предпочита ВТВ.
Какво е ВТВ?
Аз съм по метода rigid fix .Относно изтръпването-при мен бе доста голям периметър,но след сериозни тренировки,периметъра се сви до 5 кв.см.
Не се оставяйте на течението,работете постоянно и резултатите идват!
Проблем се оказва хубавото време и нежеланието да се затвориш в зала
Стари 04-05-2010, 09:49     #992
maxo_doc
Member

Начално

Предполагам имам право на отговор. Разбира се, всеки си има мнение, виждам, че си запознат с "асовете" в колянната хирургия, аз също. Имал съм възможността да следя "еволюцията" на мнението на въпросния Фреди Фу за анатомичната реконструкция и няма по фанатичен привърженик от него на тази техника.Освен това тази техника , която споменах е доста по-различна от тази на Фу и принадлежи на френски "ас" в добрия смисъл на думата, който може би също познаваш. Не знам какъв си и кой си та да казваш кое в една болница е наред и кое е експеримент. Всички трянва да знаят , че проблемът "предна кръстна връзка" е най-големия нерешен проблем в спортната ортопедия и колкото специалисти- толкова и мнения, също така огромен брой техники с предимства и недостатъци. ФАкт е, че са опериран ималко елитни спортисти изцяло със сухожилиен присадък, Фреди Фу работи много бързо и поради факта , че в САЩ използват предимно алоприсадъци, т.е. трупни сухожилия за реконструкция.
Стари 04-05-2010, 09:56     #993
maxo_doc
Member

Начално

Има един куп проучвания, които доказват , че по отношение на крайния резултат- стабилност и биомеханика на походката анатомичната реконструкция е по-добра, така че никой не си прави експеримент. Няма какво да обяснявам колко време след операцията ходят нашите пациенти. Запознай се с фактологията преди да правиш генерални заключения. Винаги съм се опитвал да помагам на хората в тази асоциация и скиорите, мисля, че има доста хора, които ще го потвърдят и то, с некомерсиална цел. Явно, не се разбира добре, така че, спирам. Успех на всички!
Стари 04-05-2010, 10:01     #994
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Явно, не се разбира добре, така че, спирам.
А НЕ. Така няма да се разберем
Ако те няма теб тука, ще тъне невежество. Таман реши да пишеш по-често и сега ще си ходиш,. Да ги нямаме тия
btw, ще трябва да те посетя за един профилактичен преглед.
Стари 04-05-2010, 18:13     #995
SHMIT
келеме

Дата на присъединяване: May 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Максо, в тази тема от близо 1000 поста има само няколко които съдържат полезна информация, и повечето са твои.
Би трябвало да си наясно , че винаги е имало Хейтъри Експерти, а и както сам каза , колкото техники, толкова и мнения.
SHMIT Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-05-2010, 19:24     #996
ddani
АматЙор

Дата на присъединяване: Jan 2007
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на ddani
Начално

Въпрос към господин "ТОЙ!":От личен опит ли споделя за "реконструкция на ПКВ" или просто е чувал оттук-оттам това-онова по темета?
ddani Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-05-2010, 11:37     #997
boy80
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2010
Начално

Здравейте,
преди 15 дена направи реконструкция на ПКВ при доцент Георгиев.Сега си спазвам всичките рехаилитационни процедури който са ми дадени да ги правя в къщи и чакам да дойде времето за съществените такива след 15 дена.Шината в момента ми е на 45 градуса и въпроса ми е към хората минали този етап от възстановяването дали трябва да усещтам някаква болка или напрежение на новата връзка,защото аз нямам.Нормално ли е да не ме боли?
Благодаря предварително!
boy80 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-05-2010, 18:21     #998
ZmeyGorianski
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отboy80 Разгледай мнение
Здравейте,
Шината в момента ми е на 45 градуса и въпроса ми е към хората минали този етап от възстановяването дали трябва да усещтам някаква болка или напрежение на новата връзка,защото аз нямам.Нормално ли е да не ме боли?
Благодаря предварително!
Здрасти! Нормално е, аз бях на 45 градуса до миналата седмица и също не ме болеше...обаче от тоя понеделник съм на 60 и вече усещам лека болка и опъване като се опитвам да сгъвам крака...та да питам и аз тия дет са ги минали тия градуси - нормално ли е да боли?
Бързо възстановяване!
Стари 12-05-2010, 22:15     #999
vaskes
Junior Member

Дата на присъединяване: Jan 2010
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отZmeyGorianski Разгледай мнение
Здрасти! Нормално е, аз бях на 45 градуса до миналата седмица и също не ме болеше...обаче от тоя понеделник съм на 60 и вече усещам лека болка и опъване като се опитвам да сгъвам крака...та да питам и аз тия дет са ги минали тия градуси - нормално ли е да боли?
Бързо възстановяване!
Разбира се че е нормално Все пак си е интервенция няма как да не се усеща, но с времето всичко ще отшуми Успех и бързо възтановяване
vaskes Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-05-2010, 10:00     #1000
bobo7
Junior Member

Дата на присъединяване: Sep 2009
Начално

здравейте пак

искам да попитам, хората претърпяли само операция на менискус. Колко време се възтоновява напълно след това (знам че си зависи от човека)

1. При зашит менискус - XX месеца
2. при отрязан частично менискус - УУ месеца
3. при отстранен напълно - ТТ месеца
bobo7 Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 18:02.