![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2014
|
![]() Цитат:
![]() Щом са решили да започнат подобно начинание, е редно да са готови на подобни "жертви" за българския фриирайдър. Как може в други страни това да се случва ежедневно, ежесезонно и да се приема за нормално... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2007
|
![]() Относно БАССЕС.
Пиша в тази тема. Никой нищо не каза тук, след последните събития. Това не са съвети, това е молба. Ако Ви е по силите, направете ТУК постоянен лавинен бюлетин, дори базиран на чужди препратки и данни. Имам предвид форума. Ако Ви е по силите, нарушете си правилата и организирайте еднодневни лавинни курсове на Витоша. Поздрави, Димо |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Димо, ти знаеш ли как се прави лавинен бюлетин?
А знаеш ли до какво води грешна информация за лавините? Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Днес на Лавината на Витоша ПСС сложиха червена табела забраняваща карането/опасност от лавини.
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
![]() Тая работа не става така. Лавинен бюлетин се прави от специално обучени специалисти, които имат съответната екипировка и уреди, автоматични станции за наблюдение на снежната покрипка и метео условията. Те ходят на терен и правят ежедневни наблюдения, интерпретират данните и т.н. Това е високо отговорна и трудоемка "фул тайм" работа която струва пари, освен това следва и да е регламентирана по някакъв начин, законово или с наредба ли знам ли и аз как. Тук можем да си споделяме личните набюдения и евентуално при много фрапираща лавинна обстановка да пускаме предупреждение на сайта, но за официален лавинен бюлетин не може да става дума.
А по въпроса за личните наблюдения, днес ходих с група в района на Мальовица. Над ггорския пояс има фрапиращо много сняг. Струва ми се, че е повече от 2012г. Почти никъде не се виждат клекове, микро релефът който познаваме е изчезнал. Температури около нулата и малко надолу. Според хижаря през изминалата седмица са духали и ветрове освен снеговалежа, мисля че са били предимно източни. Големи лавини не са падали, само малки изтичания на стръмните склонове и улеи. Заради огромното количество сняг и навявки, намалената видимост, а и вероятно заради събитията от тази седмица в Пирин, ме достраша да излезнем над Втора тераса, за това и не съм копал профил.
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2007
|
![]() Цитат:
Добре, нека да не е лавинен бюлетин, а просто съвет, предупреждение. Нека да се набива на очи и да бъде поместено във форума. Той се проследява най-активно. Толкова ли е сложно? Всъщност, предположих подобни отговори. Няма да ви занимавам повече с глупости. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pray For Snow
|
![]() Всъщност такива предупреждения и съвети вече има, мога да се сетя за 3 такива от началото на сезона, а и ги има на началната страница на БАССЕС, както и са споделяни многократно във фейсбук страницата.
![]() |
![]() |
|
Junior Member
|
![]() Цитат:
Аз съм нов тук и също като вас съм почитател на freeride-a. Въпреки че не съм особен почитател на форумите като средство за обмен на информация, след обилните снеговалежи, както и жертвите които вземат лавини ежегодно, реших че е крайно време да направя изключение и да се включа към тази асоциация. Следя и се възхищавам на опитите на нейните членове да се опитват всячески да предупреждават хората относно опасностите в планината, но се опасявам, че гласа им не се чува достатъчно силно, за което имам едно просто предложение настрана от лавинните бюлетини. Тъй като БАССЕС имат чудесна директна връзка с ПСС постоянно, мисля че би било добра идея да се обединят частично и да потърсят заедно посредническа и формална помощ от национална телевизия и/или Радио (второто е най-уместно). По-точно да се създаде една всекидневна кратка рубрика в сутрешната и/или вечерна емисия новини, в която да се известяват и предупреждават опасните зони/райони по българските планини и тяхното състояние позовавайки се на актуална информация от ПСС и БАССЕС. Лавинните бюлетини са добра идея, но струват както пари и техника, така и не успяват да достигнат до голяма част от аудиторията, особено до тези които са си чисти аматиори и дори не знаят за съществуването на тази асоциация. ПСС и БАССЕС като основни движения отностно планинскта свобода и безопастност съм сигурен, че с малко усилия може да се потърси помощ по този казус и от някое от министерствата. Тъй като тази информация би спасила човешки животи и не струва торби с пари, както и няма връзка с евро фондове, има голяма вероятност държавата да обърне бързо и адекватно внимание. Според мен си струва усилията да се опита. Ако не за този сезон, то за следващите ще има резон. Благодаря за вниманието, надявам се не съм ви изтормозил излишно ![]() Запоследно променено от Ernestor : 17-03-2015 в 20:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2015
|
![]() Не знам какво им стана на ПСС. Новия им сайт (pss-bg.bg), освен че зверски куца откъм навигация, показва не само малко, но и неактуална информация за планините. Чудя се дали само ги мързи или е по-голям проблема.
Днес (16 декември) лавинния им бюлетин е от 11-ти с коментар че промяна в лавинната обстановка не се очаква в следващите 3 дена. Дано никой не го чете, че при това дъмпене дето почна тази нощ... |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Nov 2010
|
![]() Имайте малко търпение, работи се по него. Все пак работи от скоро и има нужда от дооправяне. Не знам дали има сайт, който със старта си да е бил перфектен или пък да не е имал нужда от доработване. Днес например цял ден не приема по някаква причина всички актуализации на дежурния в Централа
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pray For Snow
|
![]() Поради някаква причина не ми звучи много добре. Логове нямате ли ?
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Nov 2010
|
![]() Не всеки може да бърника.....
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() http://snow-bg.com/news/5864
Лавина на Банско. Разминало се е тоя път. А един олигофрен във фейса обясняваше как нямало било да е лавиноопасно. Та даже и бил изкарал курсове разни. ![]()
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Nov 2007
|
![]() Цитат:
А някой да знае подробности за лавината, паднала на Петрохан? От кадрите на родните медии се виждаше, че районът е горист. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Pray For Snow
|
![]() Цитат:
![]() http://inews.bg/100-%D0%BC%D0%B5%D1%..._i.495175.html
![]() 2014-2015/15, 2015-2016/7, 2016-2017/8 Запоследно променено от hwarang : 18-01-2016 в 11:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pray For Snow
|
![]() Това някой виждал ли го е: http://avatech.com/
Този уред не е ли същия, който БАССЕС купи ? Хората продължават да го развиват това нещо и то доста сериозно. Създали са облак за споделяне на профилите, а има и мобилно приложение. Източник: http://www.tetongravity.com/video/ge...he-backcountry
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2013
|
![]() Мисля, че Момчи се беше сдобил с нещо подобно. Даже гледах клип с първите му опити да борави със сондата.
https://www.youtube.com/watch?v=mv8B...01V9G&index=85 |
![]() |
![]() |
![]() |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|