![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() ![]() На Витоша се наблюдава от силния юго-западен вятър сериозен пренос на сняг. Склоновете на Лавината, горно Лале, Стената...са много навяти. Последният пад на Спас падна сам, около 50 см дъска. Видя се как се свлече от лифта. Паднала е козирката след склона на Боби. Имайте едно на ум, че всичко е нафукано здраво. Горе вятъра беше брутален.
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2017
|
![]() Днес две лавини, едната бутната от бордистки, другата от бордисти, за щастие, без жертви.
Вятъра след обед се усили и предполага много нови навявания, респективно лавинната опасност се повишава. Запоследно променено от Krasen : 18-03-2017 в 18:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
![]() По конкретно: 11 годишно дете водено от сноуборд инструктор на "Витоша Ски", бива изцяло затрупано от лавина буквално на трасето на влек Спас(собственост на Витоша ски, занемарен и съсипан от същите). За техен огромен късмет, очевидци на инцидента се оказват един от най-добре подготвените, планински водач и спасител в България и негови приятели и благодарение на адекватната им реакция детето е извадено навреме живо...
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2017
|
![]() Не исках аз да пиша подробности, тъй като дори не участвах, а по стечение на обстоятелствата само присъствах наоколо, и като така, нямам право на на оценки и квалификации.
Иначе благодря, колега, за подробностите ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2016
|
![]() Нема такъв курорт. Витоша ски пак са отървали кожата, за кой ли път. Значи за протокола, ако карам без пипс и ме затрупа под Спас Витоша ски ще ми изплати ли обезщетението по застрахователния им договор или пак ще пратят ДАМТН първо да измери дали съм хвърлил топа в рамките на "курорта" или извън него
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() До колкото знам застраховката която влиза в картата важи само за пистите. Дори и на сечището покрай Лале да пречукаш, ти пишат КУР.
![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Ясно де. Спас е писта, има я на картата им навсякъде, и влек има, и той е на картите и схемите. Това, че лавина може да затрупа дете на официална писта в курорт го има май само у нас.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Feb 2013
|
![]() Не съм бил и не знам подробности, но от страни погледнато ми се струва, че ако бях шеф на училището, въпросният учител по сноуборд щеше от днес да си търси нова работа.
Нищо лошо няма да си изведеш ученика в страни от единствената работеща писта, но все някаква грамотност за четирите потенциално опасни места на 'работното си място' което хич не е голямо в сравнение с други курорти трябва да имаш. Това не оневинява курорта разбира се, който би могъл да сложи по едно заграждение около дупките на Спас и Романски, при положение че цяла събота и неделя хора се пускат със ски и борд по стената, но тук ми се струва, че е добавена и сериозна човешка грешка. Всеки има право да си греши и рискува колкото си иска, ама не когато е с ученик/клиенти така поне ми изглежда от страни, не съм бил там и не знам подробности добре, че детето е имало късмет, със сигурност и то и родителите му са сериозно травматизирани ... Запоследно променено от bo//gan : 20-03-2017 в 07:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Точно учителя какво е виновен? Спуска се по официално трасе,за това че трасето е занемарено и от години не е минавал ратрак от там други са виновни. Да пуснат Радка по телевизията да видим какво ще мънка тоя път.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2015
|
![]() Е па как да не е виновен!!! Ти зимата по магистралата при снеговалеж, да не караш със 140, както лятото като пече слънце, щото е магистрала и би трябвало да се кара със толкова? Всеки трябва да се съобразява с конкретните условия!
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Слава Богу, че всичко се е разминало и е имало кадърни хора наоколо.
Вината е 50-50. И на учителя и на шибаняците от "АзЛистоВитоша". И да не излизат на опашката да ми ги защитатват, видиш ли как всички им пречели... А Радко Дълбоката като го питаш нещо, да отговаря - " Не коментирам". ![]() п.с. За мен по-страшно е защо се покрива тоя случай? Тия трябва да ги разселят.
Футболът остана единствения легален начин да си купиш негър. Запоследно променено от Ники : 20-03-2017 в 08:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Аз се съобразявам винаги, ще ти кажа как го правя - преди да тръгна на път първо гледам дали магистралата я има на картата изобщо и дали на сайта на пътната агенция не е обявено да не е затворена. Виждам, че я има (писта номер 9, лифт I), няма никакви предупреждения и тръгвам, карам внимателно според пътните условия. Изведнъж от нищото върху мен се стоварва нещо - бетонен блок от новия мост, стара изгнила лампа в тунела, и пребива детето ми. Сега в задачата се пита кое искам да видя повече - заповед за уволнение на кантонера, дето отговаря за участъка или шефовете на пътната агенция и строителната фирма обесени публично пред Народното събрание да се полюшват. Аз за себе си знам отговора, ама всеки трябва сам да си отговори така или иначе.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Аз едно не схващам, как не се намери един репорте, един бре, който да зададе на Радко дълбокото логичния въпрос - Как така пада лавина на обозначена на картата им писта?
И ако той отговори, че влека не работи и това не е писта, защо фигурира на схемата на курорта и защо е включена в цената на картата? Е така, някой да зададе тия въпроси, щот мен ме игнорира, баннали са ме от тъпата им страница....
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
![]() Абсолютно съм съгласен с Ники, този случай трябва да се раздуха яко, защото е твърде показателен за безотговорността, безхаберието и наглостта на Витоша ски!
![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Не мога да повярвам, че няма информация нито в медии нито никъде... Ако бях на мястото на родителите щях да ги запаля ... Невероятна простотия
![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Nov 2010
|
![]() Мисля да Ви разкажа какво се случи от гледна точка на дежурен в ПСС. Същият ден, с нарядната група, която беше дежурна на база Алеко, направихме учебна лавинна акция. Изненадваща за почти всички участници, на перфектно подготвен полигон от Момчи Панайотов и с участието на петнайсетина спасители, кой от кой по-печен. Полигонът беше на същия склон, на който в последствие падна и останалата част на склона и затрупа детето, а именно скиорско ляво от влека на Спас, стръмната част от към каптажа и зелената писта. Направихме си тренировката и седнахме в базата за разбор. Дето се казва още не бяхме започнали и по телефона, чрез 112 и Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС, получихме съобщение за паднала лавина до дупката на Спас. В първия момент си казахме "Абе някой се е объркал, защото полигонът ни беше напълно истински", ама веднага разбрахме, че не е така. И веднага излетяхме от базата с увереност, че вече сме го изиграли веднъж и няма какво да ни забави. Всички си знаеха работата и за около 3-4мин. бяхме на мястото. За щастие, точно момчето беше изкопано от случайно минаващи скиори, единият от които наистина се оказа изключително опитен планински водач и наш колега планински спасител. Той ни разказа, че е видял двама бордисти да се суетят върху блоковете от падналата лавина и след като е разбрал от тях какво се е случило, се е втурнал да търси затрупаното момче. Почти веднага е видял част от ръката на затрупания под един снежен блок и започнал изкопаването. Затрупването е било пълно, на около 40см дълбочина. Момчето е било в съзнание, но в шок от преживяното, разбира се без лавинен уред (както и другите двама). Всичко се е случило в рамките на 5-6мин и слава Богу, свърши по най-късметлийския и щастлив начин. Вече в базата разпитахме участниците в случката и установихме следните факти. Наистина са група от школата на Витоша ски. Инструктор с две момчета на около 13г. като клиенти. Решили да се приберат, като от междинна на В.лале се качили пеша по Синята писта и се спуснали по Стената. Явно подборът на линия е бил тотално сбъркан и резултатът е налице. Думите на икструктора бяха "Не съм предполагал, че тук (на Спас) може да ни се случи такова нещо"
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
наХазматизиран
Дата на присъединяване: Jun 2005
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Ето това имах предвид, когато веднъж предупреждавах татковците и майките да се обадят на ски учителите на децата си на Алеко, да им кажат да не ходят в близост до стената. Естетвено всички ми обясниха, как няма страшно, щот си знаели работата. Е, добре че имахме късмет този път. И Евала на момчетата, оказали се на място и на ПСС
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Има информация, че влека на Черни връх му изгърмяло захранването, викали електротехници да теглят кабели, те се отказали. КЗЦ
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() В петъка го пуснаха за малко, нещо мереха и изгърмя пак.
КЗЦ. Да му изсъхне най-милото.
![]() |
Tags |
децка градина, витоша, караница, ски, сняг, условия |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|