![]() |
||||
|
|
Регистрирай се | Често задавани въпроси | Списък с членовете | Календар | Търси | Днешните мнения | Маркирай форумите като прочетени |
![]() |
|
|
Функции на темата | Display Modes |
![]() |
![]() |
Ентусиаст
|
![]() Ха добрутро,
След вчерашната ми разходка по Витоша у мен възникнаха въпроси по отношение на това как би трябвало да работи една мембрана както и при какви условия. В случая метеорологичните условия бяха криви за мембраните като такива - мъгла видимост 30-35м температури над нулата... влага да си е.. мамата. след 30мин. в "белото" косата ми беше мокра като в басейн ![]() Е в такива условия термобельото ми си върши работата - водата излиза и щастливо кондензира по каквото може (мойте косми които стърчат навън, вътрешната страна на якето) - стича се по ръкавите и капе.... Целия ми гъз и ръкавите до лактите бяха наквасени ![]() Сега малко към въпросите. 1. Какво е поведението на мембраните ви когато се натоварвате? Драпане нагоре по склона повече час или повече. Кондензират ли вътре? Задържат ли влага докато се натоварвате? Ако ДА, изхвърлят ли я навън ако ходите по равно или спрете почивка (30мин)? 2. Ако може всичко това да го корелирате с метеорологичните условия за момента който имате предвид. Аха и за какви мембрани говорите?
We skiers are a strange breed. When most of society is running for cover, we find ourselves rejoicing at the sight of a cold low pressure system circling on the Satellite loop. We yearn for the feeling of cold powder snow blowing in our faces. Inside a swirling maelstrom of snowflakes, we feel most free. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
ските са скъп спорт!
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
![]() основен момент на мембраните е, че работят само с пари. в момента в който се получи кондензация дори и най-добрия гор-текс спира да върши работа: просто не остават дупки през които да мине влагата.
най-добрия начин на мислене за това колко добре си облечен е следния: ако се потиш повече, отколкото дрехите ти могат да прекарат към околната среда, значи си прекалено добре облечен. ако мембраната ти не може да се справи с наличната влага излизаща от тялото ти тогава трябва да намериш друг начин да я изкараш навън: сваляш среден слой или отваряш ципове или просто сваляш якето, ако дъжд и вятър ти позволяват да го направиш. докато си активен не бива да се тревожиш освен ако няма силен вятър или силен дъжд/сняг. стига да не наквасиш дрехите с пот няма да измръзнеш. чак като стигнеш на върха и те задуха тънкия вятър, а вече няма къде да катериш за да генерираш топлина, тогава слагаш якето. значи да повторя: основно свойство на всички мембрани е това, че ако има повече влага отколкото могат да прекарат навън (тоест, получава се кондензация), свойството за "влагопрекарване" на всяка мембрана става почти нулево. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Señor Member
|
![]() Мембраната на мойто яке ( патагонската версия на гортекса) работи много добре при температури под 4-5 градуса, при по-високите температури и интензивно натоварване ( изкачване на баири лятото, пантене зимата) се потч толкова много, че просто няма как да изпаря достатъчно през якето, за да си остана сух. В такива ситуации просто ходя без яке! Няма нужда да си по хард шел, освен ако не вали някой дъжд разбира се. Ако вали и катеря интензивно нагоре не мисля, че има мембрана, която да насмогне да изпари всичко ( ако топлоотделяш като мен поне) - просто ще съм си леко мокър през цялото време. Изсъхването става като спра за почивка или намаля темпото.. или като отворя всички ципове и проветрения. Не знам дали някои от по-новите и скъпи мембрани ( гортекс про, хайвент) са по-ефективни от мойте..
При ските и байка е доста по-лесно , високата скорост допринася много за проветрението - отварям малко някой цип по време на спускане/каране и съм сух за нула време. "Работата" с циповете даже според мен е доста по-важна от дишаемостта на мембраната..
![]() |
![]() |
ski driftar
|
![]() май си прав че в крайна сметка всичко опира до циповете. Аз имам едно якенце на 4 години и подръжката му съвсем не е била каквато трябва да бъде, но като си коригирам ципчетата за качване и спускане, нямам никакви проблеми. Само по априлските дни се понамокрям по ръкавите ама се трае
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pocket Rocket
Дата на присъединяване: Dec 2003
|
![]() И при мен основна роля играят проветренията. Вече не мога да си представя да карам с яке или панталон без проветрители.
Има обаче нещо много важно, за което спомена само f2f. Много е опасно да се съблечеш и да пантиш само по термо бельо, когато духа силен вятър. Дори и да е топло. Миналия сезон на х. Беговица, пантейки по Солището реших че няма да си слагам якето въпреки силния вятър щото видиш ли е топло и е по-важно да съм идеално сух. Малко по-късно по време на спускането, нещо във врата ми каза "пук", някаква жилка се изметна, болката беше ужасна. Две седмици не мина въпреки всичките Диклаци, Тилкотили и кви ли не още хапове дет па ти докарват зверско просиране.. Така че да - хубаво е да не се потиш, но си има условия, с които човек трябва да се съобразява...
Fuck it Dude, let's go skiing! 2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
ski driftar
|
![]() по - добре малко пот отколкото след това да се потиш от температурата която си вдигнал
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Не бих казал. По-добре да ти е леко топло, отколкото леко студено. Поради ред причини.
![]() Най-малкото, като ти е студено харчиш повече бензин. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Гъди
|
![]() С една дума както разбирам, не е толкова важно от 50$ или от 1000 долара е якето, важно е да има много ципове за проветрение
![]() ![]() Ники написа: Човек не спира да си играе, защото остарява, а остарява, защото е спрял да си играе Човек без мечти е като сняг без пудра. f2f:вие трябва да кажете "не, не искам, предпочитам да ида на планина и да дишам чист въздух вместо мръсната газ на някоя моторна шейна и да пипам зелена трева, вместо мазната смазка на някой лифт". VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България! Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Грешно си разбрал. Има значение.
Проветренията са си проветрения, мембраната си е мембрана. Не става нито без едното, нито без другото. С моя евент, не си спомням някога да съм бил истински мокър отдолу. И панталона много рядко го отварям. Случва се да е леко влажно термобельото, но не и мокро. Само веднъж се намокрих доста, но се бях заврял в един гейзер и там вече в парата е друго......а, да и ми беше топло щото си бях боднал краката в гейзера, а нямаше как да се съблека, щото валеже дъжд и духаше силен вятър. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() И не много ципове ами точно 2 за панталона и 2 за якето ти стигат.
![]() |
![]() |
Гъди
|
![]() Няма да е лошо в някоя тема всеки да напише с какви якета софтшелове и термобельо кара. Марки модели кинти може би. За да се учим ония с малките пишки .
![]() ![]() Ники написа: Човек не спира да си играе, защото остарява, а остарява, защото е спрял да си играе Човек без мечти е като сняг без пудра. f2f:вие трябва да кажете "не, не искам, предпочитам да ида на планина и да дишам чист въздух вместо мръсната газ на някоя моторна шейна и да пипам зелена трева, вместо мазната смазка на някой лифт". VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България! Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Гъди, другарю, само с писане и читане по форуми не става. Най-добре разбираш каква екипировка трябва да си купиш, като се преб...еш няколко пъти с грешната и отидеш с нея в планината.
Дори и всички да напишат с какви якета са това на мен не би ми помогнало много.
![]() |
![]() |
ските са скъп спорт!
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
![]() между нас двамата с петя (това са само хардшелове, софтшеловете няма да ги броим):
2 3-ply Gore-tex Arc'teryx якета 1 Gore-Tex Pro Shell Mammut яке 1 Gore-Tex Paclite Arc'teryx яке 2 Gore-Tex XCR Arc'teryx панталона за ски от софтшеловете имаме Schoeler, Gore Windstopper, Patagonia CCS DWR, 2 Arc'teryx Poly-Poly (softshell + fleece) когато започнат големите дъждове гор-текса се държи така: а като дойде големия студ на -40 само мишленката помага: ![]() другаря димитърд е прав. с писане нищо не става. аз съм се опитал да дам пример за това, че екипировката трябва да е инвестиция, и като такава да е разнообразна и да върши работа в различни условия. някои якета са на по 4-5 години и изобщо не мисля да ги сменям. с добра поддръжка едно яке за $300 трае много повече от нещо за $100, което ще сменям всеки сезон. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Гъди
|
![]() Напълно сте прави. 100%такава ми е практиката и в други области че докато не се прекараш няколко пъти няма да задобрееш.
Но понеже цял живот сам съм се учил с по-голям труд отколкото е нужно, защо да не използвам благините на прогреса. Да не мислите че тука в Бургас имаме ски бирария? ........................ Отдавна се каня да питам: Тези софтшелове, термобельо -бая скъпички. Когато отидеш 1 седмица и повече досега обикновенно си нося доста бельо и много дрехи за смяна. Какво става с тези пропускащите след 1-2 дена каране? Трябва ли да имаш 1-2-3 комплекта ? Нали уж по сециален начин се перат?
![]() ![]() Ники написа: Човек не спира да си играе, защото остарява, а остарява, защото е спрял да си играе Човек без мечти е като сняг без пудра. f2f:вие трябва да кажете "не, не искам, предпочитам да ида на планина и да дишам чист въздух вместо мръсната газ на някоя моторна шейна и да пипам зелена трева, вместо мазната смазка на някой лифт". VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България! Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди. Запоследно променено от gydi : 09-11-2008 в 21:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Само мембранните дрехи се перат по специален начин. Всичко друго се пере съвсем стандартно.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Гъди
|
![]() Тоест якето и панталона ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Пухените също.
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
![]() Цитат:
вариант А - СМЪРДИШ вариант Б - ПЕРЕШ(на ръка в полеви условия или с портативна пералня която си носиш в раницата) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Гъди
|
![]() Цитат:
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||
Señor Member
|
![]() Цитат:
Цитат:
Цитат:
Гъди... питаш неща, които са писани и дискутирани много пъти, погледни закачените ' важни ' теми в секцията с екипировка преди да пишеш.. ф2ф ... за големите дъждове при пролетно-летни температури все повече се убеждавам, че един прост дъждобран-пончо върши много по-добра работа от шеловете с мембрани.. основно лятото когато температурата е 15-20 градуса, тогава ако облека шел-а и вали дъжд.. ами подгизвам отвътре..
"Shut the fuck up Donny" 86 20/21-70; 19/20-45(fkccorona);18/19-66;17/18-68;16/17-54;15/16- 42; 14/15-50;13/14-44+15;12/13-38;11/12-47*!;10/11-45;09/10-44 Запоследно променено от Mitko : 09-11-2008 в 22:55. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
|
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|