Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Ски терени и условия

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 26-01-2010, 11:17     #21
raev
Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMitko Разгледай мнение
Ето сега Калоян казва 'трети удар от лакет'...
Митко, 'трети удар от рамо' казвам

Съгласен съм със съображенията относно теста, които се изказаха, но трябва да се има предвид текущата ситуация. Снегът е много по-малко отколкото обикновено по това време на сезона. В долната част е предимно камънак - то се вижда на снимката. Да направим тест в основата означаваше да се качим по средата в гърлото на улея и там да копаме. Не ни се стори подходящо, защото, ако тръгне нещо отгоре, няма къде да се бяга. Мястото на улея по средата според нас е добре, защото 1) има 2 метра сняг; 2) има удобна площадка вдясно за лавинен наблюдател и бягство; 3) лесно се връщаме оттам, ако не ни хареса (дясната следа от спускането показва, че е възможно връщане без да се разцепва улея). Идеята ни беше да проверим дали да продължим нагоре или да се връщаме. В горната част не направихме тест, защото не видяхме смисъл. В дясната част нямаше почти никакъв сняг, средната част е с по-малък наклон в сравнение с мястото, където правихме вече тест, а лявата, където има навявка я бяхме отписали още от началото да я спускаме. А да се забиеш в нея да правиш тест, ми се струва доста екстремно.

Та, така. При други условия и друг сняг - друг тест ще се прави и други решения ще се взимат.
raev Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-01-2010, 12:06     #22
dimitard
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

raev,

Понеже обсъждахме, кой какво би направил, аз така по снимка, щях да копна долната лява част под сянката на клека.
Стари 26-01-2010, 12:18     #23
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Ми добре, ще трябва да го обясниш и на една камара хора, вкл. и на главния редактор на Backcountry Magazine, че имаха цяла страница миналата година "анти" теста.
кажи ми колко 'големи теста' изкопа тази зима . Аз лично точно два.. за 10 дена ски извън пистите..
Относно валидността на различните методи, доверявам се на знанията на Момчил, който си е комуникирал с разни лавинни специалисти в Швейцария. Преди лавинния курс ни изпрати една камара научни статии по тези теми, в които сигурно доста подробно са обяснили положителните и отрицателните качества на различни тестове, може би той като има време би споделил повече по темата.
Стари 26-01-2010, 12:28     #24
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

НЯма съмнение, че най-сигурния тест е "Стълбовя" (Rustchblock - RB). Има един ECT, ама той е много труден. Въпросът е за какво обикновено имаме време и желание и именно за това е добре да се учим да правим често Компресионен (Ct) и ако нещо не ни харесва - тогава и по-трудоемкия RB.

В случая именно един бърз CT е показал степен 23 (3-ти удар от рамо), което си е доста стабилно. Ако катерещите бяха засекли промяна в снежните условия нагоре, можеха и нейде високо да си направят още един такъв
Стари 26-01-2010, 12:33     #25
dimitard
Senior Member

Начално

Ами в БГ - двата дена извън пистите в БГ като хората - два теста. Иначе трябваше да копая камъни в буквалния смисъл. В Швейцария, където малко покарах, беше с гид, а той не копаеше тестове по обясними причини. Миналия сезон над 15 теста със сигурност, най-малкото щото ако съм няколко дни го копая първия ден и това ми стига.

Мисля, че ясно съм написал - мен тоя Ct тестa не ме кефи поради ред причини, които също ги има в литературата. Това от гледната точка на скиор лаик, не лавиннен спец. Предпочитам да си базирам решенията на система на която аз вярвам - лично мнение и преценка и толкова.

Запоследно променено от dimitard : 26-01-2010 в 12:35.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-01-2010, 14:21     #26
Mitko
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Ами в БГ - двата дена извън пистите в БГ като хората - два теста. Иначе трябваше да копая камъни в буквалния смисъл. В Швейцария, където малко покарах, беше с гид, а той не копаеше тестове по обясними причини. Миналия сезон над 15 теста със сигурност, най-малкото щото ако съм няколко дни го копая първия ден и това ми стига.

Мисля, че ясно съм написал - мен тоя Ct тестa не ме кефи поради ред причини, които също ги има в литературата. Това от гледната точка на скиор лаик, не лавиннен спец. Предпочитам да си базирам решенията на система на която аз вярвам - лично мнение и преценка и толкова.
съгласявам се със всичко , просто мен ми харесва идеята на Момчи да правим повече Ct тестове и да споделяме информация, ще ни е от полза на всички. Ето сега Калоян като казва за това откъртване при 'трети удар от рамо', веднага мога да преценя как за една седмица са се стабилизирали слоевете след курса миналия уикенд ( тогава същите слоеве се отцепваха още при първите няколко удряния от китка).. Има просто доста повече степени и информация в този тест, в Rt-то има само 5 степени и това е.
Оспамихме темата за маршрутите .. да вземем да отворим една тема 'снежни условия и лавинни тестове в Рила/Пирин/Витоша'?
Стари 29-01-2010, 10:43     #27
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

Евала на Калоян (raev) за перфектното описание на новия терен в базата ни данни - Овчарския улей: http://befsa.com/?q=node/view/12929

Това го прави и първия посетител на сайта, който отдели време и положи усилия за да обогати базата данни за Терени за Фрийрайд. Дано повече вземат пример от него и го последват.
Всички публикувани терени до сега бяха изцяло дело на Момчи ;-)
2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24
1
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-11-2011, 12:13     #28
Viktor Sickhead
Crazy and lost

Дата на присъединяване: Apr 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на Viktor Sickhead
Начално

Попаднах тук в един италиански форум на раздел с карти на ски курорти от цял свят. Капи, ако можеш да го копираш някак си на сървъра безболезнено, мисля че ще е интересно. Инджой!

http://skimaps.skiforum.it/skimaps/index.php
Стари 07-11-2011, 19:36     #29
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

те т'ва си е за отделна тема
Стари 08-11-2011, 09:35     #30
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

има карта на местността под 'пик Джигит'
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-11-2011, 15:51     #31
bobber

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отCapelle Разгледай мнение
Евала на Калоян (raev) за перфектното описание на новия терен в базата ни данни - Овчарския улей: http://befsa.com/?q=node/view/12929

Това го прави и първия посетител на сайта, който отдели време и положи усилия за да обогати базата данни за Терени за Фрийрайд. Дано повече вземат пример от него и го последват.
Всички публикувани терени до сега бяха изцяло дело на Момчи ;-)
Това си плаче за награда(ако не сме го направили вече), чак сега го видях...
Дано тая година има повече активност.
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-11-2011, 16:44     #32
Malolo
Stupid Snowboarder

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на Malolo
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbobber Разгледай мнение
Дано тая година има повече активност.
Що, бе, миналата година бая нови терени се появиха - kokoeverest, bob_beliata, Mitko, lubezen, Capelle, аз и Пецата
"The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet
Malolo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-11-2011, 16:41     #33
bobber

Начално

още може още
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-11-2011, 21:31     #34
hwarang
Pray For Snow

Дата на присъединяване: Jan 2011
Изпрати съобщение чрез skype; на hwarang
Начално

Аз искам да попитам къде може да се кара в горичка, имам предвид нещо подобно на гората от филма Signatures ?

2014-2015/15, 2015-2016/7, 2016-2017/8
hwarang Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-11-2011, 22:39     #35
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Някъде където има дървета?
Стари 19-11-2011, 00:11     #36
dimo
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2007
Начално

...и да има нанадолнище стръмно и големо
А па, ако има и снег, още много по-голем
dimo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-11-2011, 01:37     #37
bo_-
armoured mothafucka

Дата на присъединяване: May 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на bo_-
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отhwarang Разгледай мнение
Аз искам да попитам къде може да се кара в горичка, имам предвид нещо подобно на гората от филма Signatures ?
За каране е яко на езерата, Безбог, Пирин - над хижа Яворов - там горите са по-редки и отворени. Иначе като тези в Хокайдо нямаме - поне докато в Драгалевци не почне да вали по 6 метра на сезон
bo_- Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-09-2012, 18:24     #38
Mitko
Senior Member

Начално

абе.. някой пускал ли се е от Аладжа слап? Бахти и баира е от юг, а от север какъв улей има... А някой да се е 'разхождал' зимно със ски от Рибни езера до Македония? Потресаващ траверс, голям зор ще е, ама сигурно си струва. Аз последните 3 дена открих тази част на Рила.. чудо някакво ..
Стари 10-09-2012, 21:44     #39
dimitard
Senior Member

Начално

Ем да...откритие си е....
Стари 10-09-2012, 22:19     #40
Mitko
Senior Member

Начално

Цитат:
Ем да...откритие си е....
ами догодина май ще трябва да се задържим по-дълго на хижа Македония и да се потрудим по онзи безкраен баир към Голям Мечи връх... отвъд него са благините:

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 05:36.