![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Feb 2010
|
![]() извинете
Запоследно променено от kalintry : 02-03-2014 в 14:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
CEO of Shred
|
![]() За съжаление, поради количеството пудра, твърде малко от същинското каране е видимо ![]() Видеото е от 6.02, бурята беше от 3.02 до 8.02. Днес си кацнах в Лондон, най-после ще имам голям екран и бърза машина, така че ще мога да отсея видеото и снимките и да напиша няколко поста за снега, планината, храната, местните, етс (:
![]() |
![]() |
CEO of Shred
|
![]() Прибиране през Делхи
Циганката, циганчета ражда циганския род за да възражда Оооой, циганино Да живее всичкото циганин, аркадаш ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Централна гара: ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2011
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
CEO of Shred
|
![]() Ще си счупите клавиатурите по разни други малоумни теми, ама тука няма кой да ме напсува...
Няколко думи и за снега и валежите (: Както обикновено, аз имах страшно каръшки късмет със снега и хванах една от най-слабите от към валежи години. Средногодишно падат 10-15м на междинна станция на гондолата, почти всичките от Декември до Март. Обикновено има снежни бури през 10-14 дни, които изсипват по 1-3м сняг. За моя престой имаше един наистина сериозен 5-6 дневен снеговалеж, който натрупа измерени 215см и няколко по-слаби от по 10-20-30см. Почти на половина от очакваното. Мястото е доста високо - самият Гулмарг е на 2600м, средна станция е на 3060м, горна на 4000м, а върхът е 4200, но пък е много на юг към екватора и слънцето пече на ужас. При облачно време температурите са около -5 за междинна и -10-15 за върха, но покаже ли се слънцето, особено в ниското, нещата отиват до +5-6. Когато вали много сняг, гондолата затваря поради лавинна опасност, тогава се кара между 2100 и 2600м - от Гулмарг до местното мюсюлманско светилище Баба Реши. Със затихването на бурята, облаците изчезват, слънцето се показва и за буквално 2 дни, от гора с 50-60см пудра, мястото се превръща в адски пластелин и е практически некараемо до следващия снеговалеж и облаци. 2500-2600м изглежда е критична граница, защото под тях нещата доста бързо стават неприятни за каране, а над тях се ззапазват значиително по-дълго. Самата планина е едно 6км било от север на юг, леко изтумбено по средата, където е и гондолата, което го разделя на две половини - северна и южна. За няколкото седмици, които бях там, забелязах закономерността, че дори 17-18 дни след последния значим снеговалеж, северните склонове запазват съвсем автентична пудра, докато южните за 3-4 дни се опичат от слънцето и хващат кора. За буквално 1 час преход може да се премине от типични за България априлски условия до февруарски с пръхкав сняг до кръста. Цялото това нещо обуславя и феноменът наречен curry powder - влажна и сравнително по-тежка пудра. Поради това и последните 10 дни карането беше 2, до 3 спускания на ден - 1 или 2 по-близо до гондолата в понякога посредствен сняг и след това един едноюасов преход до северния и изключително слабо каран край на планината. За да се стигне до там е нужно да се изкачи върха, който е само на 200 вертикални метра по изключително полегат слойн, но в разредени въздух това отнема около 40 минути и е не-малко трудоемко, което отказва много от хората. От друга страна, въпросната част е широка около 2км, разделена е на множество склонове с вертикал между 800 и 1100м и се огрява от слънцето за 1-2 часа рано сутрин. Резултатът е снимката, която е направена 18 дни след последния голям снеговалеж. ![]()
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2004
|
![]() Цитат:
![]() Иначе четем темата с огромен интерес и чакаме още фото, видео и текстов матрЯл. Мисля, че няма да е лошо да направиш и една галерия или разказ за сайта, ама предполагам, че за това и сам си се сетил... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
чичка
Дата на присъединяване: Mar 2012
|
![]() Това ми е любимата тема за този сезон
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Oct 2007
|
![]() +1
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Feb 2014
|
![]() Бахти якотоооо. Браво. И снимката с оня заспал на улицата я бива. Видяхте ли как е опънал палатката :-)))))))))))
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
CEO of Shred
|
![]() Едно качване с хелито е $250, цял ден е $1500. Като отидох там си мислех, че ако успея някак си да намеря някаква далавера ще яко да се кача. Е, това че спечелих безплатно беше неочаквана изненада ((:
Полуфинал за Gulmarg Heliski Challenge 2014. Предния ден 100-120 човека се състезавахме с едновременен старт на 200м от екипировката от горна станция до междинна на гондолата. Първите 30 се класират за полуфинала - отнасяне с хеликоптер до съседен връх, едновременен старт (този път с екипировка) и първите 10 се класират за финала на другия ден, наградите от който са екипи на Mammut и един/половин ден хели. На квалификациите под гондолата бях 10ти. На полуфинала се разбих мощно, след като една скрита гърбица в терена ме изхвърли с пълна скорост на десетина метра във въздуха. Резултатът е изкъртен заден автомат и счупен (отново) сплитборд. Бонусът е, че това е районът на Sunshine Peak. Хелито стоварва наоколо. За бедните вариантът е 16 часов преход с пренощуване. Тук сме на около 4030м, с малко въображение може да се качи до 4600, селото в дъното на долината е на около 1900 ((:
Малко тракчета Запоследно променено от moridinbg : 06-03-2014 в 03:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() ![]() Mighty Mighty !!! Съжалявам за сплита, ама като гледам си е струвало.. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
CEO of Shred
|
![]() Ами финансово погледнато не съм сигурен, дали си струваше. 1 качване с хелито, колкото направихме, е $250. Дъската ми струва $999. Мога да отворя безкрайна тема за това коооолко е преоскъпена екипировката за зимни спортове... В темата за ABS-ти съм снимал какво струва 90% от хилядата долара за раница - 2 торби с 3 маркуча... Направата на един борд в домашни условия, като изключим пресата и инструментите е около $150-180, с все карбон и фибростъклото... За това по-натам
![]() И един data disaster - един от дните форматирах картата на апарата (не на GoPro-то, слава богу), мислейки, че съм свалил снимките и клиповете. Загубени са 6 или 7 дни, включително моята част от следния епизод, за който снимката на Майк дава представа ![]() Определено единият месец прекаран на това място и с тези хора повиши нивото ми на каране с измерения... Карам борд от 9 или 10 сезона, почти само фрийрайд от около 4. Определено сега напреднах много повече, отколкото през тези 4 години... Смея да твърдя, че това е едно от може би най-подходящите места за по-продължителен bootcamp по екстремен сноуборд/ски. Комбинацията от гондола, снеговалеж и терен позволява в рамките на половин-един час да се достъпят почти всички форми на терен - от безкрайни отворени склонове, през 50+ градусови ужаси, които едвам задържат сняг, тесняци по 400-500м, в които едвам може да се направят два завоя до гори от борове на по 5-6м до безкрайно гъсти брези.... Един от хората, с който се запознах там се учеше да кара борд. Преди това не е карал нито ски или борд, само лонгборд. На края на десетия си ден спускаше 1000 метровата денивелация, която е втората част на гондолата... Този човек ще има един от най-интересните отговори на въпроса "Ти как се научи да караш?" през останалта част от живота си (: Едит: Може би споменах, но се случи да живея в къщата на един от по-известните местни водачи, която пък си уредих през може би най-легнедарния местен. Във всеки случай, това са хората, които са създали планинарството наоколо, далеч преди французите да построят гондолата. Поразказах им, че в България си имаме асоциация по екстремни спортове, показах им малко материали по темата. Другата година мисля да се връна за 2 седмици там по пътя към едно друго интересно място. Говорил съм, че ако заведа хора и го организираме от няколко месеца предварително, може да се направи доста добро предложение на тема настаняване и водачи, което при мен беше повече от 1/3 от целия разход... Така че имате тема за размисъл за идните месеци ![]()
Малко тракчета Запоследно променено от moridinbg : 09-03-2014 в 04:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ski Bum
|
![]() А след това снима на картата, така ли? Ако не си, или си снимал по-малко има начини да си върнеш форматираните снимки
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2003
|
![]() ето от тази програмка съм най-доволен: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
единствената с която съм успявал да спася 100% от нещата и то като RAW файлове ... да не говорим, че извади снимки от преди месеци ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
CEO of Shred
|
![]() Е поснимах, да. Иначе знам, че може да се възстановяват (:
То това стана някъде около 25тия ден. През деня видях, че е пълна картата, предната вечер бях преглеждал снимките и мислех, че съм ги копирал, набих й формат и почнах да снимам. После видях, че старите ги няма и така. То не са кой знае колко загубите - тоя покрив, макар че тука беше сигурно най-епичната снимка от целия трип, малко манджи и малко местни.... И да не кажете, че нямало стръмно... "SPot ivan the crazy bulgarian" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
CEO of Shred
|
![]() Баси, най-после клипчето от състезанието и разбиването.
И мястото на провеждане + височинен профил: ![]() ![]() С голяма тъга установих, че съм записвал GPS траковете с точки през 4 секунди, което за каране е краайно недостатъчно... За другия път мисля да си взема истински GPS. Във всеки случай, усреднената скорост непосредствено преди разбиването е около 60 км/ч. Самото разбиване е на 0:55 и съдейки по звука, полетът е около секунда, за което време с тази скорост се прелитат 16.66м ![]() Ситуацията е, че слънцето светеше доста неприятно точно в гръб и тази гънка в релефа изобщо не я видях, докато не осъзнах, че летя. Резултатът е разбити плочи, които държат задния автомат и пречупена половината на сплита, откъм петата, под автомата. По принцип карам с автомати 20 градуса отпред, 15 градуса отзад (\\, не \/ ). След разбиването задният стана на 0, но все още беше прикрепен към дъската и продължих още малко. След това се обърна на -15, малко след което се разбих повторно и автоматът се отдели напълно. Феноменално е, че на мен абсолютно нищо ми нямаше и дори нямах представа колко много съм летял! Просто в един момент бях във въздуха и имах време да го осъзная, както и че май съм твърде бързо и високо... На финала сноубордистът непосредствено зад мен ми каза, че пред очите му просто съм изхвърчал педесетина фута... Приземих добре, доколкото може да се прецени по видеото (оригиналът е 60fps), просто дъската и автоматът не издържат и се пречупват под мен ![]() Тук трябва да кажа и много голямо евала на X-Rescue - тая дъска вече веднъж беше чупена, при това същата половина. Момчета там направиха чудеса и я възстановиха до степен, че като хванех двете половини на сплита да ми е трудно да преценя коя е ремонтираната само по огъването! След разбиването дъската се пречупи в другия край, далече от ремонта! Възможно е дъската да е била отслабена заради ремонта. Факт е, обаче, че се пръсна и масивният автомат, така че предполагам дъската си е била обречена по начало.
Малко тракчета Запоследно променено от moridinbg : 22-03-2014 в 21:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
CEO of Shred
|
![]() http://www.tetongravity.com/story/sk...e-in-the-world
Цитат:
![]() |
![]() |