Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 10-05-2023, 11:12     #1
Мира
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2023
Начално Телескопични щеки

Здравейте!
Пиша темата, защото не намерих подобна от последните години.
Какво е мнението Ви относно различните сгъваеми щеки. Искам да взема за ски туринг, но се колебая между щеки с кабел в средата и тези, които се събират в себе си.
Мира Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-05-2023, 19:40     #2
misho2003
Member

Дата на присъединяване: Feb 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отМира Разгледай мнение
Здравейте!
Пиша темата, защото не намерих подобна от последните години.
Какво е мнението Ви относно различните сгъваеми щеки. Искам да взема за ски туринг, но се колебая между щеки с кабел в средата и тези, които се събират в себе си.
Снощи гледах състезание по ски-алпинизъм. Нито един от състезателите не беше с сгъваеми щеки. Според това което се видя е - да са здрави и леки. Така или иначе те трябва да отговарят на височината на скиора а височина на щеките +/- 5-10 см не е толкова фатално при наличието на риск да се счупят на сглобката при някоя по-тежка ситуация в необработени снежни терени.

Запоследно променено от misho2003 : 13-05-2023 в 07:08.
misho2003 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-05-2023, 14:01     #3
beavis
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2023
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmisho2003 Разгледай мнение
Снощи гледах състезание по ски-алпинизъм. Нито един от състезателите не беше с сгъваеми щеки. Според това което се видя е - да са здрави и леки. Така или иначе те трябва да отговарят на височината на скиора а височина на щеките +/- 5-10 см не е толкова фатално при наличието на риск да се счупят на сглобката при някоя по-тежка ситуация в необработени снежни терени.
Как точно опитът от скимо състезанието се прехвърля в реалния живот, където безопасността и комфортът би трябвало да са на първо място…

Според мен е изключително важно щеките да са телескопични, за по-лесно преминаване на технични терени, където се налага слагане на котки, прибиране на щеките и ските, или работа с пикел.
В такъв момент дългите щеки ще са изключително непрактични. Важно е да имат удължени ръкохватки.
Сгъваемите с въжета не би следвало да са регулируеми? Ако е така - не бих ги предпочел. Лятото ще ползваш щеките и за туризъм, там ти трябва нагласяне до сантиметър според условията.
beavis Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-05-2023, 15:25     #4
misho2003
Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbeavis Разгледай мнение
Как точно опитът от скимо състезанието се прехвърля в реалния живот, където безопасността и комфортът би трябвало да са на първо място…

Според мен е изключително важно щеките да са телескопични, за по-лесно преминаване на технични терени, където се налага слагане на котки, прибиране на щеките и ските, или работа с пикел.
В такъв момент дългите щеки ще са изключително непрактични. Важно е да имат удължени ръкохватки.
Сгъваемите с въжета не би следвало да са регулируеми? Ако е така - не бих ги предпочел. Лятото ще ползваш щеките и за туризъм, там ти трябва нагласяне до сантиметър според условията.
Добре ама двусекционни и три секционни - кои са за предпочитане ( става въпрос без въжета). А по отношение безопасност и комфорт, на Стената над Алеко преди години когато тя беше станала обект за пантене, при диагонално движение най-неочаквано телескопичната щека от долната страна се сви при едно залитане и познайте какво стана - премятане, пантите не отварят защото фиксирани, ски на кръст , крака на кръст - добре че не се изпокълчих. И между другото избягвайте падане с отворени панти , няма нищо общо с падане с затворени панти. Но всеки сам си преценява ...
Стари 14-05-2023, 16:11     #5
beavis
Junior Member

Начално

Говориш за инцидент с оборудване. Проблемът не е в типа оборудване. Всяка част от оборудването може да се счупи във всеки момент.. Но ако си забиеш щеката в прасеца, докато катериш с котки, защото си закачил фиксирана щека на раницата си - това ще е инцидент заради грешен избор.

За мен разликата между телескопична щека от 3 части и такава с въжета е само във възможността за нагласяване на дължината.
Щека от две части ми се струва лош избор,, и за зимата, и за лятото, защото ще се наложи да окачиш на раницата си 70-80см тръба… вместо 45-50см. Разликата в огромна.
Стари 14-05-2023, 21:30     #6
misho2003
Member

Talking

Цитат:
Първоначално изпратено отbeavis Разгледай мнение
Говориш за инцидент с оборудване. Проблемът не е в типа оборудване. Всяка част от оборудването може да се счупи във всеки момент.. Но ако си забиеш щеката в прасеца, докато катериш с котки, защото си закачил фиксирана щека на раницата си - това ще е инцидент заради грешен избор.

За мен разликата между телескопична щека от 3 части и такава с въжета е само във възможността за нагласяване на дължината.
Щека от две части ми се струва лош избор,, и за зимата, и за лятото, защото ще се наложи да окачиш на раницата си 70-80см тръба… вместо 45-50см. Разликата в огромна.
Моят крехък опит е малко 'от старата школа' с носене на щеки върху раница е, че щеките са с върховете нагоре, а когато носиш и ски ските са напреко върху раницата и щеките са успоредно на на ските , а пикелът е в ръка , а котките са под обувките . А ако се сложат ските върху съвременна раница, когато има колани отстрани за слагане на ските вертикално , не ми е много ясно за какви тръби става въпрос и кое е по-дълго ските или 80/45 см тръби , които пак трябва да са вертикално на движението.

Лично аз ползвам карбонови цели щеки, които са 125 см дълги , при височина 176 см и се подпирам доста тежко на тях.

Запоследно променено от misho2003 : 14-05-2023 в 21:39.
Стари 15-05-2023, 10:43     #7
beavis
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmisho2003 Разгледай мнение
Моят крехък опит е малко 'от старата школа' с носене на щеки върху раница е, че щеките са с върховете нагоре, а когато носиш и ски ските са напреко върху раницата и щеките са успоредно на на ските , а пикелът е в ръка , а котките са под обувките . А ако се сложат ските върху съвременна раница, когато има колани отстрани за слагане на ските вертикално , не ми е много ясно за какви тръби става въпрос и кое е по-дълго ските или 80/45 см тръби , които пак трябва да са вертикално на движението.

Лично аз ползвам карбонови цели щеки, които са 125 см дълги , при височина 176 см и се подпирам доста тежко на тях.
Телескопичните от три части не се показват извън контурите на раницата и намирам за по-безопасно да са закачени с дръжките нагоре.
Успоредно на ските съм носил фиксираните щеки, точно както го описа, но ме притеснява, че трошат автоматите така. Допускам че може и да не създават проблем.
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 15:03.