|
09-11-2009, 11:07 | #781 |
Junior Member
|
Toly, мога ли да попитам как да си запиша час при доц. Геортгиев, и колко време се чака за операция. Питах и секи ми казва че било почти невъзможно да се доредиш за операция при него, ако е по направление на здравната каса.
|
09-11-2009, 11:44 | #782 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jun 2009
|
do kkp
виж си личните съобщения, че не ми се пише на ново...
|
12-11-2009, 15:16 | #783 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Nov 2009
|
Ммм да ,здравейте на всички.
От днес и аз съм член на клуба.Въпреки,че от един месец на сам само чета форума най-на края се реших да драсна някой ред. Моят случай е малко по специален,поради факта,че се оперирах от ПКВ в Гърция.Тука "майсторите" не са така прецизни към работата си и ако не кихнеш нещо никой няма да ти обърне внимание. Та на кратко. След претърпяно ПТП от мен с мотор се оказа,че имам нужда от ремонт на ПКВ.След 20 дена от падането се оперирах,всичко нормално на първата седмица вече свивах крака на 30%,На 15 ден ми свалиха конците и вече бях на 90%.Започнах разбира се терапия без да чакам,упражнения и всичко което е нужно за възстановяването ми.Чувствах се отлично и ми се струваше,че се отравях доста добре. Е да ама не,на 25 ден след операцията незнайно от къде и защо кракът ми се поду и още същата вечер 39 градуса температура.И така цели 5 дена докато не отидох на доктор взеха ми кръв и течност от коляното за изследване и ми изписаха антибиотик за лечение.След 2 дена температурата спадна и тръгнаха едни цивки и сълзи,веднага си рекох на какво е било грип.излязоха изследванията след 1 седмица и пак при доктора.Като ме видя в какво състояние съм и той каза същото грип кръвната ми картина била на ред е да ама крака не спада а си стои подут.Изминах 3 дена без антибиотици и уж всичко ок с изключение на отока и не щеш ли ми звани телефона отсреща познайте кой?-лекуващият ми лекар.Направо започна с трябва да поговорим затворих си среща и бегом при него.Влизам в кабинета а той ме поглежда и ми казва,-имаме проблем.Били излезли окончателните резултати от изследването и се виждало ясно,че имало някакъв микроб,който се развивал с бавни стъпки в крака ми. Вариантите били 2 още 15 дни хапчета и очакване на положителен резултат и вариант 2 отваряме крака и правим промивки.Аз разбира се избрах 1-вия.В момента съм на 40 дена от операция направо не ми се мисли какво ще стане ако се наложи да оперирам от ново и да премина през целият този кошмар С този си пост не търся съжаление а някакъв отговор от човек преживял подобно нещо. Та въпроса ми е,някои сблъсквал ли се е с подобен след-оперативен проблем? |
14-11-2009, 14:16 | #784 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Aug 2009
|
Здравейте,
разгледай линка, може нещо да помогне. За стави е No 61. Разгледай и другите надявам се да имат ефект. http://zashto-kak.hit.bg/spisak.htm |
15-11-2009, 22:26 | #785 |
Member
|
ПРЕВЕНЦИЯ!
Здравейте,
Запален скиор съм от 5 години.Изчетох почти цялата тема с голям интерес и направо настръхвам от възможността да се случи подобна травма и на мен. Това което искам да знам и което мисля, че ще е полезно за всички, е да поговорим за превенцията на подобни травми на коляното. Защото, съгласете се, че важно е да знаем не само какво да правим като се объркат нещата, а и как да правим максималното, за да го предотвратим. И така, какви са вашите съвети? Предполагам, че първото нещо е добрата загравка преди спускане (или каквото и да е физическо натоварване). Моля ви, споделете и да чукаме на дърво да сме живи и здрави, че без ските не се живее :-) |
15-11-2009, 22:34 | #786 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Sep 2009
|
От поста ти по-горе по нищо не личи, че в Гърция майсторите са по- прецизни, поне аз така го разбирам. Оказва се май, че независимо къде, усложнения могат да се получат и тази инфекция сигурно е малшанс за пазциента и при всеки доктор може да се получи. Успешно оздравяване.
|
15-11-2009, 22:52 | #787 |
Junior Member
|
Превенция за активните спортисти няма, освен за шахматистите и подобните на шаха спортове. Разбира се добрата загрявка е превенция, но не и гаранция, просто си падаш или стъпваш рязко или осукваш и ти се къса връзката. При повечето от нас се е случило нелепо, за съжаление. Казват, че добре развитите бедра дават добра стабилност на колянната става. А си мисля че късането на връзката не се дължи на това колко се натоварваш. Просто се спускай по разумно със ските и избягвай да играеш футбол и игри с резки движения. Когато не се чувстваш добре( при настинка), избягвай натоварванията защото мускулите са отпуснати. Миналата седмица скъса връзки футболист от Славия ( Стоян Георгиев) и доколкото разбрах и Маркиньос от ЦСКА. Гледах падането на Ст. Георгиев - направи си един шпагат и му се извъртя коляното, а кой знае колко шпагати е правил през живота си, но това е риска на професията.
|
16-11-2009, 17:02 | #788 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2009
|
Освен загрявката, стречингът е добра превантивна стратегия.
Бтв, прави сериозно впечатление, че подобни травми сериозно зачестиха напоследък, дори и при професионалните спортисти. Обяснението, което получих от ортопеди е, че скапаната храна (която ядем напоследък) влияе зле на здравината на сухожилията. |
16-11-2009, 17:28 | #789 |
плешиф лифтар
|
Най-добрата превенция е стречингът или добре разтегнати сухужилия и връзки.
Според мен, основния проблем е, че водим много уседнал начин на живот, и сухожилията ни заленяват. От друга страна повечето хора тренират силови спортове (фирнес, футбол, ски) без да са добре подготвени - т.е. на са във форма и не загряват достатъчно. Препоръчвам на всеки, освен да ходи на фитнес за да подъържа форма, да прави и сречинг, йога, или нещо подобно.
28.01.2009г. "Дирекция Национален парк Пирин предупреждава всички любители на зимните ски спортове, че карането на ски и сноуборд извън трасетата на ски пистите е опасно, крие много рискове и е забранено съгласно Плана за управление на Национален парк Пирин." да ама в чл. 1.16.7.4. пише - "Видове спорт, които могат да се развиват в парка: Зимни преходи (ски с панти) и Ски преходи с ползване на алпийска екипировка"! 04.10.2010г. "Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен"" |
20-11-2009, 09:39 | #790 |
Junior Member
|
ЯМР
Здравейте,
Спешно ми се налага ЯМР на дясно коляно. ПРоблема е ,че си издействах направление а сестрата се разболяла и след като чаках месец и 20 дни реших да отида да видя какво става. Оказа се, че имам направелние но важи само до 27.11.2009 . Имам по малко от седмица за да го използвам или изгаря. ПРавил съм си ЯМР В правителствена болница преди 2 години но много се чакаше. НЯкой дали има идея къде ще мога да се запиша за по-малко от седмица. Сега започвам да званя телефоните но да си чуя лекуващия лекар първо. Бладаря ... |
20-11-2009, 11:29 | #791 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Oct 2009
|
Спешно ми се налага ЯМР на дясно коляно.
Привет, Когато на мен ми се наложи да правя ЯМГ с направление и бях в подобна ситуация най-близката дата ми предложиха от Евромедик Диагностик София. Намират се в гр.София, ж.к. Дървеница, ул. Пловдивско поле N6(в двора на Онкологията) тел. 8733944 и 0884/350316 Не знам дали беше късмет или просто там не е толкова натоварено но мен ме приеха след два дена. P.S. Имай предвид че накои ортопеди са с претенции къде да е направен ЯМР въпреки че моя когато ми постави диагнозата дори не го погледна. |
22-11-2009, 19:43 | #792 |
Senior Member
|
Аз си направих ЯМР във Военна болница и чаках не повече от 3 дена, като тогава работеха и в събота. Машината е нова, а и този, който пише под снимката си разбира и не пише глупости. Снимките стават веднага и са с добро качество. Можеш да се запишеш и по телефона.
|
24-11-2009, 21:40 | #793 | |
Гъди
|
Цитат:
.................................................. ...................... Относно болките в краката: Откакто гледах един филм по дискавъри че 15 минути 45 дена без пропуск излагане на слънце през лятото е просто задължително за краката -спрях инжекциите в краката. Не че е панацея но има голям ефект.
The Power of Dreams. Скучен ми е живота напоследък... А аз не съм свикнал на това.мото клуб Ники написа: Човек не спира да си играе, защото остарява, а остарява, защото е спрял да си играе Човек без мечти е като сняг без пудра. f2f:вие трябва да кажете "не, не искам, предпочитам да ида на планина и да дишам чист въздух вместо мръсната газ на някоя моторна шейна и да пипам зелена трева, вместо мазната смазка на някой лифт". VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България! Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди. |
|
29-11-2009, 11:20 | #794 | |
Crazy and lost
|
Цитат:
Колко камъка излиза това удоволстиве? Бахти на 18 месеца след операция съм и коляното ми пращи и хрупа как си требе. Освен това другото коляно често го чувствам по-зле от ремонтираното, искам да си го щракна ако не е 300 кинта. |
|
29-11-2009, 11:49 | #795 |
Екстремен лифтар
|
Във ProVita, цената е 270 лв за ЯМР. Аз ще ходя там другата едмица.
29-11-2009, 22:51 | #796 |
Junior Member
|
Здравейте.
Да ви разкажа накратко какво ми се случи и какво ми предстои - на 18 год. съм от Сливен, като за начало. Преди 2 месеца (13 Септември) играх футбол, прескочих един подложен крак и когато стъпах с опорния си, чух изпукване, прещракване, всичко ми причерня, строполясах се на земята и ме обзе малко паника, помислих си, че съм го счупил. Та загубих си слуха и зрението от болка, въпреки това веднага се изправих и куцукайки се опитах да се придвижа до другия край на терена, където фактически беше входа/изхода (затревено игрище-зверилник), но ми беше ужасно замаяно и се блъсках по стената 2-3 пъти Както и да е, от Сливен ми казха, че имам "разтегнати кръстни връзки", да ги мажа с Voltaren, да пия Nimesil и след 1 месец ще мога да ритам пак. Оттокът премина за 4 дни, като настъпи на 2-3тия след контузията. Но минаха два месеца, въпреки физиотерапията, на която се подложих, въпреки конските дози от 150-200г суроватъчен протеин преди лягане, които пих, въпреки, че ходих редовно на фитнес, използвайки велоергометъра, степера и различни уреди, изпитвах болка при крайните позиционирания на коляното - тогава с баща ми отидохме при Хубенов и с две движения установи, че имам скъсани предни кръстни връзки. Предложи ми само да си подсиля мускула през периода до операцията - така и направих. За всеки случай минах през ЯМР - единствено ПКВ - скъсани, всичко друго наред, а, и една кистичка. Та утре отиваме за прегледи и да ми кажат кога ще ме приемат - Вторник или Сряда. Благодаря ви много за мненията и съветите, наистина помогат на човек да се успокои преди такава операция Гадно ми е малко, понеже от 8 годишен спортувам активно, било то лека атлетика, футбол, фитнес, не съм се спирал 10 години, а сега 6 месеца ще съм инвалидясал. Но здраве да е... надявам се да е здраве. За следоперативния период съм си подготвил: суроватъчен протеин с повечко глутамин, глюкозамин, хондроитин, бромелаин, папаин, витамини + минерали, MRP. Та ще започна да си вода дневниче и ще ви пиша как е минала операцията, и съответно всеки изминал ден след това. Евентуално ще правя седмично обновление на този дневник и ще поствам препратка към него, с надеждата да съм полезен на хора в моето положение. Поздрави {} |
30-11-2009, 00:57 | #797 | |
Senior Member
|
Цитат:
Направлението се взима от ортопед, после ходиш на едно място, което се явява някакъв офис на здравната каса и ти издават бележка за първата свободна дата в болницата и отиваш и го правиш без пари. За тая бележка съм чакала единствено и то не повече от седмица. Със сигурност си заслужава на фона на 300+ лв за това удоволствие! |
|
30-11-2009, 23:49 | #798 |
Junior Member
|
Ще си инвалидясъл само 15-20 дни, като започнеш да караш колело 2х20 мин към 60тия ден, комбинирано с гладиатор, ще се доближаваш до спорта. Напомпвай колкото можеш повече сега бедрото преди операцията, защото мускула направо изчезва за 3 дни и после мнооооооооого бавно се възстановява. Успех!
|
01-12-2009, 08:41 | #799 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Oct 2007
|
ЯМР си правих последно пролетта на 2008 и беше точно 200 леа без никви направления. Телефон за връзка: Бейдов 0898 657 004. Резултатите ги чете един доцент, доколкото си спомням се казваше Иванов. Хубенов ме беше пратил там и съм доволен.
Адресът е ул. Балша 5, влиза се отзад, там е и очна клиника на Янчулева. |
02-12-2009, 11:59 | #800 | |
Junior Member
Дата на присъединяване: Dec 2009
|
Цитат:
Искам да попитам всички,които са претърпяли операцията на ПКВ каква е била програмата им за рехабилитация и да ми препоръчат добър рехабилитатор,защото сами знаете,това е може би най-важната част след интервенцията.Благодаря предварително на всички,които ще ми отговорят |
|
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|