Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 09-11-2009, 11:07     #781
kkp
Junior Member

Дата на присъединяване: Nov 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на kkp
Начално

Toly, мога ли да попитам как да си запиша час при доц. Геортгиев, и колко време се чака за операция. Питах и секи ми казва че било почти невъзможно да се доредиш за операция при него, ако е по направление на здравната каса.
kkp Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-11-2009, 11:44     #782
Toly
Junior Member

Дата на присъединяване: Jun 2009
Начално do kkp

виж си личните съобщения, че не ми се пише на ново...
Toly Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-11-2009, 15:16     #783
didodp
Junior Member

Начално

Ммм да ,здравейте на всички.
От днес и аз съм член на клуба.Въпреки,че от един месец на сам само чета форума най-на края се реших да драсна някой ред.
Моят случай е малко по специален,поради факта,че се оперирах от ПКВ в Гърция.Тука "майсторите" не са така прецизни към работата си и ако не кихнеш нещо никой няма да ти обърне внимание.
Та на кратко.
След претърпяно ПТП от мен с мотор се оказа,че имам нужда от ремонт на ПКВ.След 20 дена от падането се оперирах,всичко нормално на първата седмица вече свивах крака на 30%,На 15 ден ми свалиха конците и вече бях на 90%.Започнах разбира се терапия без да чакам,упражнения и всичко което е нужно за възстановяването ми.Чувствах се отлично и ми се струваше,че се отравях доста добре.
Е да ама не,на 25 ден след операцията незнайно от къде и защо кракът ми се поду и още същата вечер 39 градуса температура.И така цели 5 дена докато не отидох на доктор взеха ми кръв и течност от коляното за изследване и ми изписаха антибиотик за лечение.След 2 дена температурата спадна и тръгнаха едни цивки и сълзи,веднага си рекох на какво е било грип.излязоха изследванията след 1 седмица и пак при доктора.Като ме видя в какво състояние съм и той каза същото грип кръвната ми картина била на ред е да ама крака не спада а си стои подут.Изминах 3 дена без антибиотици и уж всичко ок с изключение на отока и не щеш ли ми звани телефона отсреща познайте кой?-лекуващият ми лекар.Направо започна с трябва да поговорим затворих си среща и бегом при него.Влизам в кабинета а той ме поглежда и ми казва,-имаме проблем.Били излезли окончателните резултати от изследването и се виждало ясно,че имало някакъв микроб,който се развивал с бавни стъпки в крака ми.
Вариантите били 2 още 15 дни хапчета и очакване на положителен резултат и вариант 2 отваряме крака и правим промивки.Аз разбира се избрах 1-вия.В момента съм на 40 дена от операция направо не ми се мисли какво ще стане ако се наложи да оперирам от ново и да премина през целият този кошмар
С този си пост не търся съжаление а някакъв отговор от човек преживял подобно нещо.
Та въпроса ми е,някои сблъсквал ли се е с подобен след-оперативен проблем?
didodp Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-11-2009, 14:16     #784
sonyan78
Junior Member

Дата на присъединяване: Aug 2009
Начално

Здравейте,

разгледай линка, може нещо да помогне. За стави е No 61. Разгледай и другите надявам се да имат ефект.

http://zashto-kak.hit.bg/spisak.htm
sonyan78 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-11-2009, 22:26     #785
brutas
Member

Начално ПРЕВЕНЦИЯ!

Здравейте,

Запален скиор съм от 5 години.Изчетох почти цялата тема с голям интерес и направо настръхвам от възможността да се случи подобна травма и на мен.

Това което искам да знам и което мисля, че ще е полезно за всички, е да поговорим за превенцията на подобни травми на коляното.
Защото, съгласете се, че важно е да знаем не само какво да правим като се объркат нещата, а и как да правим максималното, за да го предотвратим.

И така, какви са вашите съвети?
Предполагам, че първото нещо е добрата загравка преди спускане (или каквото и да е физическо натоварване). Моля ви, споделете и да чукаме на дърво да сме живи и здрави, че без ските не се живее :-)
brutas Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-11-2009, 22:34     #786
freestyle
Junior Member

Дата на присъединяване: Sep 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdidodp Разгледай мнение
Тука "майсторите" не са така прецизни към работата си и ако не кихнеш нещо никой няма да ти обърне внимание.
От поста ти по-горе по нищо не личи, че в Гърция майсторите са по- прецизни, поне аз така го разбирам. Оказва се май, че независимо къде, усложнения могат да се получат и тази инфекция сигурно е малшанс за пазциента и при всеки доктор може да се получи. Успешно оздравяване.
freestyle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 15-11-2009, 22:52     #787
freestyle
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbrutas Разгледай мнение
за превенцията на подобни травми на коляното.
Превенция за активните спортисти няма, освен за шахматистите и подобните на шаха спортове. Разбира се добрата загрявка е превенция, но не и гаранция, просто си падаш или стъпваш рязко или осукваш и ти се къса връзката. При повечето от нас се е случило нелепо, за съжаление. Казват, че добре развитите бедра дават добра стабилност на колянната става. А си мисля че късането на връзката не се дължи на това колко се натоварваш. Просто се спускай по разумно със ските и избягвай да играеш футбол и игри с резки движения. Когато не се чувстваш добре( при настинка), избягвай натоварванията защото мускулите са отпуснати. Миналата седмица скъса връзки футболист от Славия ( Стоян Георгиев) и доколкото разбрах и Маркиньос от ЦСКА. Гледах падането на Ст. Георгиев - направи си един шпагат и му се извъртя коляното, а кой знае колко шпагати е правил през живота си, но това е риска на професията.
Стари 16-11-2009, 17:02     #788
Paco
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2009
Начално

Освен загрявката, стречингът е добра превантивна стратегия.
Бтв, прави сериозно впечатление, че подобни травми сериозно зачестиха напоследък, дори и при професионалните спортисти. Обяснението, което получих от ортопеди е, че скапаната храна (която ядем напоследък) влияе зле на здравината на сухожилията.
Paco Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-11-2009, 17:28     #789
-gesh-
плешиф лифтар

Дата на присъединяване: Dec 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез MSN на -gesh- Изпрати съобщение чрез Yahoo на -gesh- Изпрати съобщение чрез skype; на -gesh-
Начално

Най-добрата превенция е стречингът или добре разтегнати сухужилия и връзки.

Според мен, основния проблем е, че водим много уседнал начин на живот, и сухожилията ни заленяват. От друга страна повечето хора тренират силови спортове (фирнес, футбол, ски) без да са добре подготвени - т.е. на са във форма и не загряват достатъчно.

Препоръчвам на всеки, освен да ходи на фитнес за да подъържа форма, да прави и сречинг, йога, или нещо подобно.
28.01.2009г. "Дирекция Национален парк Пирин предупреждава всички любители на зимните ски спортове, че карането на ски и сноуборд извън трасетата на ски пистите е опасно, крие много рискове и е забранено съгласно Плана за управление на Национален парк Пирин."

да ама в чл. 1.16.7.4. пише - "Видове спорт, които могат да се развиват в парка: Зимни преходи (ски с панти) и Ски преходи с ползване на алпийска екипировка"!

04.10.2010г. "Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен""
-gesh- Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-11-2009, 09:39     #790
RBB
Junior Member

Дата на присъединяване: Nov 2008
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на RBB
Начално ЯМР

Здравейте,

Спешно ми се налага ЯМР на дясно коляно. ПРоблема е ,че си издействах направление а сестрата се разболяла и след като чаках месец и 20 дни реших да отида да видя какво става. Оказа се, че имам направелние но важи само до 27.11.2009 . Имам по малко от седмица за да го използвам или изгаря. ПРавил съм си ЯМР В правителствена болница преди 2 години но много се чакаше. НЯкой дали има идея къде ще мога да се запиша за по-малко от седмица. Сега започвам да званя телефоните но да си чуя лекуващия лекар първо. Бладаря ...
RBB Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 20-11-2009, 11:29     #791
gopeto
Junior Member

Дата на присъединяване: Oct 2009
Начално

Спешно ми се налага ЯМР на дясно коляно.

Привет,

Когато на мен ми се наложи да правя ЯМГ с направление и бях в подобна ситуация най-близката дата ми предложиха от Евромедик Диагностик София. Намират се в гр.София, ж.к. Дървеница, ул. Пловдивско поле N6(в двора на Онкологията)
тел. 8733944 и 0884/350316
Не знам дали беше късмет или просто там не е толкова натоварено но мен ме приеха след два дена.

P.S. Имай предвид че накои ортопеди са с претенции къде да е направен ЯМР въпреки че моя когато ми постави диагнозата дори не го погледна.
gopeto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 22-11-2009, 19:43     #792
flirty
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на flirty
Начално

Аз си направих ЯМР във Военна болница и чаках не повече от 3 дена, като тогава работеха и в събота. Машината е нова, а и този, който пише под снимката си разбира и не пише глупости. Снимките стават веднага и са с добро качество. Можеш да се запишеш и по телефона.
flirty Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 24-11-2009, 21:40     #793
gydi
Гъди

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на gydi
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimo Разгледай мнение
Ники,
Един лекар, като му казах, че съм на 40 години, ми отговори:
- След четиридесет, човек като се събуди сутрин и нищо не го боли, значи е умрял.
Еххх, 40 годишни младежи! Радвайте се на живота!

.................................................. ......................
Относно болките в краката:
Откакто гледах един филм по дискавъри че 15 минути 45 дена без пропуск излагане на слънце през лятото е просто задължително за краката -спрях инжекциите в краката. Не че е панацея но има голям ефект.
VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България!
Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей
Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди.
gydi Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-11-2009, 11:20     #794
Viktor Sickhead
Crazy and lost

Дата на присъединяване: Apr 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на Viktor Sickhead
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отflirty Разгледай мнение
Аз си направих ЯМР във Военна болница и чаках не повече от 3 дена, като тогава работеха и в събота. Машината е нова, а и този, който пише под снимката си разбира и не пише глупости. Снимките стават веднага и са с добро качество. Можеш да се запишеш и по телефона.

Колко камъка излиза това удоволстиве? Бахти на 18 месеца след операция съм и коляното ми пращи и хрупа как си требе. Освен това другото коляно често го чувствам по-зле от ремонтираното, искам да си го щракна ако не е 300 кинта.
Viktor Sickhead Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-11-2009, 11:49     #795
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Във ProVita, цената е 270 лв за ЯМР. Аз ще ходя там другата едмица.
Стари 29-11-2009, 22:51     #796
Villanovaj
Junior Member

Начално

Здравейте.

Да ви разкажа накратко какво ми се случи и какво ми предстои - на 18 год. съм от Сливен, като за начало. Преди 2 месеца (13 Септември) играх футбол, прескочих един подложен крак и когато стъпах с опорния си, чух изпукване, прещракване, всичко ми причерня, строполясах се на земята и ме обзе малко паника, помислих си, че съм го счупил. Та загубих си слуха и зрението от болка, въпреки това веднага се изправих и куцукайки се опитах да се придвижа до другия край на терена, където фактически беше входа/изхода (затревено игрище-зверилник), но ми беше ужасно замаяно и се блъсках по стената 2-3 пъти Както и да е, от Сливен ми казха, че имам "разтегнати кръстни връзки", да ги мажа с Voltaren, да пия Nimesil и след 1 месец ще мога да ритам пак. Оттокът премина за 4 дни, като настъпи на 2-3тия след контузията. Но минаха два месеца, въпреки физиотерапията, на която се подложих, въпреки конските дози от 150-200г суроватъчен протеин преди лягане, които пих, въпреки, че ходих редовно на фитнес, използвайки велоергометъра, степера и различни уреди, изпитвах болка при крайните позиционирания на коляното - тогава с баща ми отидохме при Хубенов и с две движения установи, че имам скъсани предни кръстни връзки. Предложи ми само да си подсиля мускула през периода до операцията - така и направих. За всеки случай минах през ЯМР - единствено ПКВ - скъсани, всичко друго наред, а, и една кистичка. Та утре отиваме за прегледи и да ми кажат кога ще ме приемат - Вторник или Сряда.

Благодаря ви много за мненията и съветите, наистина помогат на човек да се успокои преди такава операция
Гадно ми е малко, понеже от 8 годишен спортувам активно, било то лека атлетика, футбол, фитнес, не съм се спирал 10 години, а сега 6 месеца ще съм инвалидясал. Но здраве да е... надявам се да е здраве.

За следоперативния период съм си подготвил:
суроватъчен протеин с повечко глутамин, глюкозамин, хондроитин, бромелаин, папаин, витамини + минерали, MRP.

Та ще започна да си вода дневниче и ще ви пиша как е минала операцията, и съответно всеки изминал ден след това. Евентуално ще правя седмично обновление на този дневник и ще поствам препратка към него, с надеждата да съм полезен на хора в моето положение.

Поздрави {}
Villanovaj Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-11-2009, 00:57     #797
flirty
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на flirty
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отViktor Sickhead Разгледай мнение
Колко камъка излиза това удоволстиве? Бахти на 18 месеца след операция съм и коляното ми пращи и хрупа как си требе. Освен това другото коляно често го чувствам по-зле от ремонтираното, искам да си го щракна ако не е 300 кинта.
Направих го с направление за пари равни на една потребителска такса!
Направлението се взима от ортопед, после ходиш на едно място, което се явява някакъв офис на здравната каса и ти издават бележка за първата свободна дата в болницата и отиваш и го правиш без пари. За тая бележка съм чакала единствено и то не повече от седмица. Със сигурност си заслужава на фона на 300+ лв за това удоволствие!
flirty Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-11-2009, 23:49     #798
freestyle
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отVillanovaj Разгледай мнение
не съм се спирал 10 години, а сега 6 месеца ще съм инвалидясал.
Ще си инвалидясъл само 15-20 дни, като започнеш да караш колело 2х20 мин към 60тия ден, комбинирано с гладиатор, ще се доближаваш до спорта. Напомпвай колкото можеш повече сега бедрото преди операцията, защото мускула направо изчезва за 3 дни и после мнооооооооого бавно се възстановява. Успех!
Стари 01-12-2009, 08:41     #799
kuzatameduza
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2007
Начално

ЯМР си правих последно пролетта на 2008 и беше точно 200 леа без никви направления. Телефон за връзка: Бейдов 0898 657 004. Резултатите ги чете един доцент, доколкото си спомням се казваше Иванов. Хубенов ме беше пратил там и съм доволен.

Адресът е ул. Балша 5, влиза се отзад, там е и очна клиника на Янчулева.
kuzatameduza Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 02-12-2009, 11:59     #800
irinadi
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отgopeto Разгледай мнение
Привет на всички,
Първо искам да блгодаря на всички изказали мнения по темата защото през изминалата седмица се оказаха мн. полезни за мен.

На 21.10.09г. ми направиха операция на ПКВ във ВМА. Като цяло останах очарован от екипа който работи там и най вече от сестрите и санитарите. Постъпвайки в болницата бях с настройката че и там както на всякъде в системата ще получа гадно отношение. За моя радост не се оказах прав. Там срещнах супер любезни и отдадени на работата хора което много ме впечатли имайки предвид какви заплати получават.
Колкото до операцията за сега седмица по-късно всичко е OK. Оперира ме др. Валери Петров който е дясна ръка на доц. Георгиев.
Най-гадно от цялата история е излизането от упойката и първото изпикаване което бога ми е повече от половин е..не. На тези които им предстои операция е задължително да знаят че първите 12 часа се лежи неподвижно без ВЪЗГЛАВНИЦА за да не стигне упойката до главата. В противен случай болките са нечовешки и те очаква една безсънна нощ. Вода се пие много но след като си започнал да си чустваш краката защото в противен случай пикучния мехур се надува и паралелно с това не можеш да се изпикаеш което е кошмарна комбинация.
Надявам се с написаното по горе да съм полезен на тези на които им предстои операция.
Здравейте на всички,от днес и аз съм член на групата
Искам да попитам всички,които са претърпяли операцията на ПКВ каква е била програмата им за рехабилитация и да ми препоръчат добър рехабилитатор,защото сами знаете,това е може би най-важната част след интервенцията.Благодаря предварително на всички,които ще ми отговорят
irinadi Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 22:42.