Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 09-12-2010, 14:47     #301
Version 7.0
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkorlitz Разгледай мнение
...вече съм на мнение, че трябва да се избират като туристическите ... разхлабени...
Вече съм на мнение, че с ходилата ти се мразите взаимно
Стари 09-12-2010, 16:42     #302
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отVersion 7.0 Разгледай мнение
Вече съм на мнение, че с ходилата ти се мразите взаимно
ааа коцаев ... така отрязан цитата е много подвеждащ

абе знам аз че ще ме заядете ... ама така ми е по-комфортно и с повече контрол карането ...

начинаещите да си карат "по правилата" ... за моите крака и каране, това се оказа по-добрата схема ...

korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2010, 17:14     #303
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

това за планинарските обувки не го разбирам ама хич. да сложа 25 кила раница на над 100кг човек и да тръгна да подскачкам по камънаците на тукашните баири с обувки които ми хлопат? не ме търси. предпочитам да съм на същия чифт глезени и на стари години, а не да трябва да ги сменям.

аз дори и обикновени обувки купувам по този начин: в магазина леко да ми стягат за да може като ги понося седмица-две да се разтегнат по крака ми, а не да се разплуят в някаква безформеност която нито поддържа крака нито го обхваща. джапанки нося само на басейна.

иначе с по-големи от нужното ски обувки не съм карал досега, може и да има смисъл, макар че ми е трудно да го осмисля. но, както сам казва корлиц, това си е лично мнение. новобранците, състезателите, катерачите, пистарите с шамарите, фрирайдата с гайдата, те нека си карат както досега си знаят
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2010, 17:46     #304
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отf2f Разгледай мнение
това за планинарските обувки не го разбирам ама хич. да сложа 25 кила раница на над 100кг човек и да тръгна да подскачкам по камънаците на тукашните баири с обувки които ми хлопат? не ме търси. предпочитам да съм на същия чифт глезени и на стари години, а не да трябва да ги сменям.

аз дори и обикновени обувки купувам по този начин: в магазина леко да ми стягат за да може като ги понося седмица-две да се разтегнат по крака ми, а не да се разплуят в някаква безформеност която нито поддържа крака нито го обхваща. джапанки нося само на басейна.

иначе с по-големи от нужното ски обувки не съм карал досега, може и да има смисъл, макар че ми е трудно да го осмисля. но, както сам казва корлиц, това си е лично мнение. новобранците, състезателите, катерачите, пистарите с шамарите, фрирайдата с гайдата, те нека си карат както досега си знаят
а като сложиш 25 кила раница и имаш 4-5 часово слизане надолу какво правиш с обувките точно по мярка?

не говоря за хлопане, говоря за място пред пръстите ... както казах ... да го затвърдя - и планинарските и ски обувките трябва да се стягат така, че да не мърда изобщо крака ти вътре и същевременно да не ти спира кръвта ... ако не може да се стегне така, не е твоя модел.

не искам да ангажирам никой с такъв избор на ски обувки де ... всеки да си ги мери и да си ги избира сам ...
Стари 09-12-2010, 18:20     #305
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Цитат:
а като сложиш 25 кила раница и имаш 4-5 часово слизане надолу какво правиш с обувките точно по мярка?
стягам ги около и над глезените. не съм имал проблеми защото обувките са ми по мярка на дължина, но ти по-горе говореше за 28.5 крак в 29.5 обувка.

знам за какво говориш, обаче повечето хора които познавам рискуват да им паднат ноктите отколкото да им хлопа чепика. още повече, че ефекта е много по-зле когато слизаш с комбинация от хлопащи обувки които не са стегнати правилно.

отново, това са лични мнения, няма формула за всеки крак. има консенсус, но и в консенсуса има изключения (това не е за теб, ми за другите дето случайно може да попаднат тук търсейки съвет за буйки)
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2010, 18:38     #306
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

Незнам защо се налага да ви обяснявам някой неща по 100 пъти. Вземаш въпросното нещо обувка, махаш вътрешната, събуваш се бос, пъхаш си крака вътре само в пластмасовата да опре отпред - и отзад мериш - за пантене 2 1/2 пръста, за каране без пантене 1 пръст. Точка по въпроса с бабешките методи! Това е доказано и работи - ще ви го каже почти всеки професионален буутфитър.
Стари 09-12-2010, 19:42     #307
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Митко, този метод е ОК. Оначе има едно НО. При мен. Ако взема обувки, на които ми остава само 1 пръст отзад, то при обуване без да съм ги стегнал, не мога да направя и 2 крачки от колата до лифта. Когато ги стегна и дам тежеста на тялото напред, тогава съм ОК, обаче при най-малкото изнасяне на тежестта назад, пръстите ми ще избушат кочината отпред.
Когато оставя 2 пръста, всичко е ОК, но след 5 карания обувките се разхлопват, въпреки, че пръстите ми опират отпред без болка при ходене разкопчан или изнасяне на тежестта назад.
Та, къде греша?
Стари 09-12-2010, 19:56     #308
dimitard
Senior Member

Начално

Ами между размерите си....това е положението...Според мен трябва да пробваш с 1 пръст и термо чорап (ама истински). Защото при изпичането там може да контролираш какво точно ще се случи с пръстите.

Запоследно променено от dimitard : 09-12-2010 в 20:05.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-12-2010, 11:55     #309
dimitard
Senior Member

Начално

Ето Ники още едно доказателство по темата, видео си има и всичко, но по твоя въпрос под видео-то последния абзац...:

http://blog.scarpa.com/?p=350
Стари 10-12-2010, 12:07     #310
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Мите, при мен проблема не е в лайнера. Проблема е в черупката. По-точно. Аз съм м/у 27.5 и 28. Драмата е,че 27.5 и 28 са в различни черупки.
Където и да си меря крака съм на ръба м/у 27.5 и 28. Крака ми е точно 278/9мм. Ако взема 27.5, която е в по-малка черупка, без да съм закопчал обувката палеца ми толкова здраво опира отпред, че не мога да направя и 2 крачки. Като ги закопчая е ОК, крака се изтегля назад и не опират вече, но ако приземя и тежестта отиде назад става драма. И проблема не е в лайнера, а в дължината на черупката. При 28, този проблем го няма, но крака ми мърда с 2-3мм. Пробвал съм на почти всички марки обувки 2-та номера, едно и също е. Отпред обувката не може да се фитва, защото там е шева от отливката. Единствено нямам никакъв проблем с КАОС-а, защото отпред е гумен. И се вижда как палеца издува гумата понякога. Но крака ми не мърда. Явно ще чакаме други модели обувки с тази екстра.
Пробвах по-тясна обувка, но 28(сиреч по-дълъга коруба), убива отстрани(Ланге Банши). Сега съм с 28 Далбело, което е 101мм долу и ми заспива, но усещам, че след 5 карания ще се разхлопа. Чудя се да рискувам ли с 27.5 от същото...имам време до неделя, когато ще ги сменя 28-27.5....ама нокътя?
Малко лична драма стана
Стари 10-12-2010, 12:17     #311
dimitard
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
Мите, при мен проблема не е в лайнера. Проблема е в черупката. По-точно. Аз съм м/у 27.5 и 28. Драмата е,че 27.5 и 28 са в различни черупки.
Където и да си меря крака съм на ръба м/у 27.5 и 28. Крака ми е точно 278/9мм. Ако взема 27.5, която е в по-малка черупка, без да съм закопчал обувката палеца ми толкова здраво опира отпред, че не мога да направя и 2 крачки. Като ги закопчая е ОК, крака се изтегля назад и не опират вече, но ако приземя и тежестта отиде назад става драма. И проблема не е в лайнера, а в дължината на черупката. При 28, този проблем го няма, но крака ми мърда с 2-3мм. Пробвал съм на почти всички марки обувки 2-та номера, едно и също е. Отпред обувката не може да се фитва, защото там е шева от отливката. Единствено нямам никакъв проблем с КАОС-а, защото отпред е гумен. И се вижда как палеца издува гумата понякога. Но крака ми не мърда. Явно ще чакаме други модели обувки с тази екстра.
Пробвах по-тясна обувка, но 28(сиреч по-дълъга коруба), убива отстрани(Ланге Банши). Сега съм с 28 Далбело, което е 101мм долу и ми заспива, но усещам, че след 5 карания ще се разхлопа. Чудя се да рискувам ли с 27.5 от същото...имам време до неделя, когато ще ги сменя 28-27.5....ама нокътя?
Малко лична драма стана
Да бе ясна ми е историята и аз съм между 27.5 и 28, ама не чак толкова на ръба като тебе. Идеята ми е да сложиш термо чорап в 27.5, който ще се сплеска при оформянето и ще ти направи тия наколко мм, които трябват за тоя палец. Нормалните чорапи не могат да го направят това....
Стари 10-12-2010, 12:19     #312
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Къде ги има тия термо чорапи?
И все пак ме съветваш да рискувам с 27.5?

Схванах за какви термо чорапи говориш.
Стари 10-12-2010, 12:31     #313
korlitz
Senior Member

Начално

ама тоя Сърдж с тоя плюш сигурен ли си че е термо чорап?
Стари 10-12-2010, 12:38     #314
dimitard
Senior Member

Начално

Е не е...идеята е да си купи там каквито ски обувки иска, и да им смени чорапа с Intuition например.....то става голяма история, ма за голям палец е така
Стари 10-12-2010, 13:00     #315
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Цитат:
ама тоя Сърдж с тоя плюш сигурен ли си че е термо чорап?
Козинката е само около прасеца. Надолу си е нормален термо чорап(с термофит), но не е Intuition.
Абе вече ги уговорих и ще се опитам да ги изстрадам. Пък ако много боли, продаваме и си купувам стикове за голф.
Стари 10-12-2010, 13:43     #316
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Е не е...идеята е да си купи там каквито ски обувки иска, и да им смени чорапа с Intuition например.....то става голяма история, ма за голям палец е така
има ли в бг откъде да се купят такива лайнери? какви пари излизат?
Стари 10-12-2010, 13:52     #317
dimitard
Senior Member

Начално

Има, на Dynafit - около 250лв. (но не са най-високите на света), и на Scarpa, които са брандирани Intuition и не са точно като стандатните модели. Цени пак около 260-280лв. За стандартни цени говоря без остъпки.
Стари 10-12-2010, 16:13     #318
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отCapelle Разгледай мнение
Естествено, че ще те заядеме - най-малкото, защото има опасност да заблудиш някой новобранец.

Да си вземеш един номер по-големи обувки е една от най-честите грешки, които се правят при избор на обувки...
Правил съм я преди доста време с Xwave 28.5 при положение, че реално съм на границата между шелове 26 и 27.
Aма правя тука едни математики и си мисля: при положение, че на Lange concept дължината на номер 27.5 е 319mm, а на Scarpa Maestrale 28.0 BSL = 314mm, кат че ли има някакъв мегдан да се пробва по-голям номер. Най-малкото в случая корубата 28 на комбето, не е по-дълга от алпийската 27.5. Вече не знам реално какви са обемите вътре в чепика ...
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-12-2010, 20:53     #319
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Май схванах къде е драмата. И защо така ми опира палеца в 27.5.
Днес като смених обувките и взех 27.5 в магазина на Атомик видях за 16 лв едни ортопедични стелки с ясно повдигнат свод и меко на петата и под възглавничката на крака. Купих ги. В магазина пръста опираше яко отпред , но викам ще го изстрадам да се напасне. Прибрах се в нас обух ги на килимчето, разгледах стелките. Смених оригиналните стелки на обувката с ортопедичните. И О ЧУДО. Пръста вече не опира болезнено, а съвсем леко, обувката седи като бетонирана на крака, не хлопа, петата седи като циментирана, крака седи в обувката странно стабилно.
Явно проблема е бил в равното ми стъпало и сега, когато свода е повдигнат, пръстите ми леко се отдръпват, а и крака не се приплесква толкова.
Стари 14-12-2010, 10:34     #320
tox
Senior Member

Дата на присъединяване: Nov 2009
Начално

Това сме го чували. Най-късно до месец очаквам тема за продажба
tox Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Tags
алпийски обувки, at обувки, комбинирани ски обувки, пантене, обувки, ски, ски обувки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 04:26.