Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Ски терени и условия

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 04-04-2018, 10:52     #1
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално meteorocks - метео станции по планините

Нещо много полезно се появи последните месеци -сайта meteorock.bg.
Няма нужда да обяснявам - просто отворете сайта. Има метео станции на хижа Алеко, хижа Вихрен, хижа Мальовица, предаващи в реално време метеоданни оттам.. Има и уеб камери.
https://meteo.rocks/
Стари 04-04-2018, 12:21     #2
BORKO
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2006
Начално

дай линка с морските станции, че зимата свършИ
BORKO Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-04-2018, 13:31     #3
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Оф майкооо....тия родни стартъпи

П.С. По едно плъгинче от windy, meteoblue и sat24, камерите от хижите. Станцията показва температура и влажност само и по медийте ми го рекламират как ще ми продават прогноза тия хора. Станцията на двора ми и останалите 50тина в wunderground от бг показват барим и вятър....
Стари 05-04-2018, 14:24     #4
Mitko
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Оф майкооо....тия родни стартъпи

П.С. По едно плъгинче от windy, meteoblue и sat24, камерите от хижите. Станцията показва температура и влажност само и по медийте ми го рекламират как ще ми продават прогноза тия хора. Станцията на двора ми и останалите 50тина в wunderground от бг показват барим и вятър....
Е направи ти местна мрежа от станции и я качи онлайн , айде сега..
Това е първата метеостанция със свободен достъп на Алеко, първата на хижа Вихрен и първата на Мальовица - все важни точки за ски туринг и фрирайд. Има ги безплатно онлайн, аз съм доволен.

Запоследно променено от Mitko : 05-04-2018 в 14:31.
Mitko Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-04-2018, 16:09     #5
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMitko Разгледай мнение
Е направи ти местна мрежа от станции и я качи онлайн , айде сега..
Хехе, квото искам съм го направил нали знаеш. Като хванеш лопатата на есен ще ти припомня тоя разговор

П.С. Частната мрежа си я има в wunderground
Стари 05-04-2018, 20:38     #6
badeff
Old-school zeiss

Дата на присъединяване: Feb 2007
Начално

Да разведря малко обстановката - качва ли се някъде у мрежата актуална метео информация от Черни връх? Тая зима няколко пъти се опитвах да разбера авансово колко ще ме духа нагоре, ама по-високо от Алеко за вятъра не намерих нищо.
Стари 06-04-2018, 10:48     #7
kalintry
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2010
Начално

http://www.meteo.bg/bg/izmervania/tochki

Споменатите по-горе станции дават някаква представа за фактическото време, ноо... Без да подценявам ентусиазма и труда на хората, които инсталират тези метео станции, трябва да се има предвид, че за да са представителни данните, станциите трябва да отговарят на редица изисквания. Да са сертифицирани, грубо казано, а за това няма инфо и приемаме че не са. Така или иначе след съответния анализ вършат работа и са полезни за общата картина. Но имайте предвид, че витошаски излъчват на сайта си някаква температура за Ч. Връх. Не знам откъде я вземат, но много често няма нищо общо с реално измерената!! Така че - едно на ум!

10.12.23/14.04.24=22/9 +21 700/353; 15.01.23/02.05.23=20/8+17450/321E,123lv; 30.11.21/03.05. 22=19/14+14700/1438(289Е)+330+82; 05.12.20/09.05.21=35/12+27930m/470; 26.12.19/21.06.20=29/6+22850m/231; 15.12.18/08.05.19=26/19+20 630/338(285E); 28.11.17/08.04.18=9/33+23 275
20.11.16/09.04.17=16/38+29500;19.12.15/17.04.16 =11/25+20 620;03.01.15/14.05.15=17/33+23000; 11.12.13/11.05.14=8/29; 08.12.12/08.05.13 = 2/23; 10.12.11/17.06.12 = 7/30; 12.12.10/18.05.11 =10/>30

Запоследно променено от kalintry : 30-04-2018 в 21:46. Причина: Има достоверна информация от Ч. Връх. Засега
kalintry Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 06-04-2018, 12:21     #8
pumana
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2016
Начално

Това са метеостанциите:

Вложени са 2000 лева лични средства и са получили 20000 от някаква фондация.

https://www.capital.bg/biznes/kompan...i_specheli_20/

Първия модел, който са сложили на Лакатник е работил 3 месеца и умрял, сега втора версия, да видим тя колко е подобрена...
pumana Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-11-2019, 18:31     #9
estario
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2015
Начално

Здравейте,
Казвам се Димитър Митев и съм един от създателите на meteo.rocks. Целта на проекта ни е да изградим мрежа от метеорологични станции и на по-късен етап да използваме данните за собствен локален метеорологичен модел. Станциите вече изглеждат така:

Все още не сме се сертифицирали, но на този етап няма нужда. Част от сензорите, които ползваме са фабрично калибрирани, друга част са наша собствена разработка. С парите от конкурса закупихме професионална метеостанция, която ползваме за сравнение на данните и имаме доста добри резултати.
Предстои ни още много работа. За 2 години имаме голям напредък, но остават много нерешени проблеми. Обичаме това, което правим и ще се справим с трудностите.
estario Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-11-2019, 10:40     #10
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

Браво !
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-12-2019, 21:15     #11
BOHO
Junior Member

Дата на присъединяване: Apr 2019
Начално До Димитър Митев

Здравей Димитър,

Като член на БАССЕС и като управител на сдружение "Българска Органзация на Хижите с Обсервация" бих искал да задам публично въпроса, който зададох днес и чрез вашят фейсбук профил, а именно:

Преди 22 месеца (някъде Февруари 2018г.) се бяхме договорили с теб да оборудваме заедно "хижите на БОХО" с метео-станции, като взаимно-изгоден вариант за двете страни. Бях делегирал тази част от проекта на meteo.rocks

Бяхме дговорили 10-тина метеорологични станции с теб.

Бях ти казал, че съм съгласен да ги заплатя тези станции и освен това про-боно да Ви популяризирам дейността чрез моите канали и да сложа ваши станции на "моите" ( в кавички) хижи, за да Ви тръгне начинанието ... и го направих!

Осигурих Ви 3 популярни хижи, на които екипа на БОХО монтирахме вашите станции, които безвъзмездно ни предоставихте, за да стартирате и именно затова всичките последователи на www.huts.bg научиха за вашето съществуване и каква ви е дейността. Те разбраха, че вие движите метеорологичната част на проекта.

Постарах се и изпълних моята част от договорката.

Освен, че черпите идеи от мен ( включая и част от името на станцията ви B.O.T.E.V <Bulgarian Observation Tool for Environmental Values>, защото преди беше Ninja) и давам достъп до уебкамерите на БОХО да се гледат на meteo.rocks, все още очаквам останалите станции от Вас, каквато ни беше уговорката.

Минаха вече почти 2 години от договорката ни.

Ваши метео-станции се появиха и на полюса и се появиха и дарителски кампании в Платформата, което е много хубаво и го подкрепям, НО...

Поставихте сдружение БОХО в положение да не си изпълним плановете за метеорологични станции по хижите, защото разчитахме на вас тримата.

За тези 2 години няколко пъти ви защитих пред другите двама учредители на БОХО и бях подканван да делегирам на друга фирма или организация метеорологичната част на проекта, но търпеливо ви изчаквах, защото покрепям лично вашата инициатива.

Бих желал Вие тримата от Meteo.Rocks да се ангажирате с нещо крайно и конкретно, а ако не мога да разчитам на това, което бяхме договорили - трябва го знам и да го обявя публично.

Много хора очакват този отговор!

Поздрави

Боян

P.S: Припомням и пасажи, които лично ме засягат от това какво се обяви публично тогава:

"Процесът по производството на метеостанциите отнема няколко дни и включва сглобяване на електрическите компоненти и програмирането им, изработка на специалните части с 3D принтер, сглобяване на отделните модули, последващ качествен контрол, обясняват създателите."

"Плановете включват до средата на март да изработят първите три метеорологични станции - за хижа "Камен дел" на Витоша, за хижа "Вихрен" в Пирин и за хижа "Мальовица" в Рила. С поставянето им ще се заеме Боян Георгиев от huts.bg, който доброволно и безвъзмездно вече е оборудвал трите хижи с антени за свързаност с интернет и с уебкамери и продължава да търси дарители, за да прави същото и за други хижи в страната."

"До февруари следващата година трябва да сме произвели, продали и монтирали поне 30 метеостанции. Предстои ни да популяризираме уебсайта meteo.rocks, да разработим мобилно приложение, както и да потърсим професионален дизайнер, за да подобри външния вид на изделията", изброяват създателите."

Цитат:
Първоначално изпратено отestario Разгледай мнение
Здравейте,
Казвам се Димитър Митев и съм един от създателите на meteo.rocks. Целта на проекта ни е да изградим мрежа от метеорологични станции и на по-късен етап да използваме данните за собствен локален метеорологичен модел. Станциите вече изглеждат така:

Все още не сме се сертифицирали, но на този етап няма нужда. Част от сензорите, които ползваме са фабрично калибрирани, друга част са наша собствена разработка. С парите от конкурса закупихме професионална метеостанция, която ползваме за сравнение на данните и имаме доста добри резултати.
Предстои ни още много работа. За 2 години имаме голям напредък, но остават много нерешени проблеми. Обичаме това, което правим и ще се справим с трудностите.

Запоследно променено от BOHO : 01-12-2019 в 22:58.
BOHO Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2019, 14:03     #12
moniNaydenov
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2019
Начално

Здравей Бояне,

Даваме ти кратък отговор и те каним на среща, за да изясним нещата докрай.

Благодарни сме за подкрепата, която екипът на BOHO ни оказа в началния етап на проекта. Все пак данните от монтираните станции ползвате и вие на изображенията на камерите на сайта на БОХО и станциите бяха предоставени от нас напълно безплатно.

Поздрави,
Екипът на Метео.Рокс
moniNaydenov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-02-2020, 18:33     #13
BOHO
Junior Member

Начално Блгодаря за показанията от станциите на meteo.rocks

Цитат:
Първоначално изпратено отmoniNaydenov Разгледай мнение
Здравей Бояне,

Даваме ти кратък отговор и те каним на среща, за да изясним нещата докрай.

Благодарни сме за подкрепата, която екипът на BOHO ни оказа в началния етап на проекта. Все пак данните от монтираните станции ползвате и вие на изображенията на камерите на сайта на БОХО и станциите бяха предоставени от нас напълно безплатно.

Поздрави,
Екипът на Метео.Рокс
Давам Ви не особено кратък, но пък особено изчерпателен фийдбек на отговора на отговора ми.

Благодаря ви Екип на Метео.Рокс за предоставените данни от метеорологичните Ви станции, които монтирах на хижите.

От името на всички посетители на huts.bg Ви благодаря за подкрепата Ви за каузата на БОХО.

Благодаря и за уиджета от мое име и от името на останалите 7-8 милиарда човека на планетата с достъп до интернет.

Моля обаче, да си приберете прототипите на станции, защото вече няма да се грижа за тяхното благосъстояние и остават безпризорни.
От днес БОХО не се ангажира повече да продължава да ги следи или поддържа и осигурява с ток или интернет.

Моля да премахнете и лепенките на БОХО, които има върху някои от тях, за да не се подведе някой турист и да се обърне към БОХО с нещо свързано с тях.

Благодаря Ви за вниманието и пожелавам успех на разширения Ви екип на фирмата Ви и на служителите и.

Боян
Стари 24-02-2020, 12:35     #14
Mitko
Senior Member

Начално

Вие нямате ли си служебни имейли, защо си пишете във форума?
Стари 21-04-2020, 15:46     #15
BOHO
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отpumana Разгледай мнение
Това са метеостанциите:

Вложени са 2000 лева лични средства и са получили 20000 от някаква фондация.

Първия модел, който са сложили на Лакатник е работил 3 месеца и умрял, сега втора версия, да видим тя колко е подобрена...
До pumana,

По всичко личи, че подстрекаването Ви е в стила по-принцип, затова ще Ви подминем коментара от днес.

Бъдете здрави!

екипът на БОХО
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 04:32.