Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 11-03-2015, 22:54     #1901
mishoni
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

Чета, чета, ама не мога да смогна да изчета всичко. Ще ме извинявате, ако повтарям нещо, което е било обсъждано, ама искам да си кажа мъката вече .

Та така, не ми откопча автоматът, усуках крака, дясното коляно изпука с такава мощ, че го чуха сигурно в радиус от 15 метра, изправих се и.....пак си седнах моментално на гъзО, защото коляното така поддаде странично, че нямаше как да се задържа.

Докоцуках сама (!) до долу и на следващия ден на лекар.
Диагноза: ПКВ
Лечение: месец с шарнирна шина без ограничение в градусите + физиотерапия и после, когато се реша, операция.

Странното е, че съм адски подвижна за скъсани връзки на 3-ти ден и всеки, който ме види, го потвърждава. Имам, да речем, 85% от нормалния обем на движение, качвам стълби с много леко напрежение, болки почти никакви при ходене, оток - незабележим...

Операцията е повече, защото коляното се оказва нестабилно....

На някой случвало ли му се е подобно нещо - да припка като младо яре със скъсани връзки дни след травмата? Очевидно при мен разкъсването е минимално, но все пак е странно. Лекарят даже ме попита дали нямам някаква стара травма, понеже болката не била голяма ( не помня точно какво каза, но явно има зависимост между двете ..или пък аз не съм разбрала като хората) А травма, която да е засегнала връзките, не съм имала или поне не съм разбрала, че имам

Въпреки всичко, ще си направя и ЯМР скоро, само да се докопам до направление, а до тогава ще го мисля ще я бъде ли операцията или не...

И тъкмо и за това исках да попитам какви са плюсовете и минусите на това да се оперираш? Получих мнение на специалист, но все пак искам да чуя и на препатили.
Споделете, моля... Много хора си карат и без операция, други пък твърдят, че реконструкцията е силно препоръчителна?
Колебая се в моя случай при явно минимално увреждане кое е по-рисково....
Също така имате ли препоръки за добри физиотерпевти?

Така или иначе след месец с шина и след ЯМР ще отида отново на преглед да се консултирам и така.....пък ще видим.

Запоследно променено от mishoni : 11-03-2015 в 22:58.
mishoni Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-03-2015, 01:13     #1902
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отmishoni Разгледай мнение
Странното е, че съм адски подвижна за скъсани връзки на 3-ти ден и всеки, който ме види, го потвърждава. Имам, да речем, 85% от нормалния обем на движение, качвам стълби с много леко напрежение, болки почти никакви при ходене, оток - незабележим...
Въпрос: Колко доктора ти поставиха диагнозата? Това сме го дъвкали много пъти. От различни доктори може да получиш различни диагнози и това всъщност е нормално.

Може всъщност да няма разскъсване (малко веротно) или да е съвсеееем мъъничко а може и просто да си много държелива и с висок праг на болка и затова да не го усещаш като Края На Света.

Цитат:
Въпреки всичко, ще си направя и ЯМР скоро, само да се докопам до направление, а до тогава ще го мисля ще я бъде ли операцията или не...
ЯМР и ултразвук. На двете се виждат се различни неща а в случая с такава травма още повече при странностите, които описваш за информацията важи принципа на Мечо Пух - колкото повече толкова повече. Като направиш изследванията задължително ги обсъди с повече от един специалист. Не се стряскай ако ти кажат тотално различни неща. След това мисли и преценявай.

Цитат:
И тъкмо и за това исках да попитам какви са плюсовете и минусите на това да се оперираш? Получих мнение на специалист, но все пак искам да чуя и на препатили.
Плюсове и минуси много като са много и за двете. От една страна по принцип всяка операция е шок за организма и носи определени рискове. Доколко са големи или нищожни е спорна тема. Конкретно коляното както и всяка друга става е затворено от мембрана в една капсула, която веднъж пробита може да създаде проблеми (ама може и да не!). От друга страна реконструкцията на скъсани връзки може доста по-бързо да те върне във форма а може би и по-качествено. Та .. +/- = много. Няма правилно и грешно. Има преценка и личен избор.

Цитат:
Споделете, моля... Много хора си карат и без операция, други пък твърдят, че реконструкцията е силно препоръчителна?
Аз съм от тези дето никога не са си оперирали коленете и така вече близо 30 години след първата тежка травма и няколко по-малки. Писал съм по-подробно във форума, но накратко първото ми лошо падане беше около 1985-1987 на Горно Лале с тотално блокирало и подуто коляно. Диагнозата „на око“ (нямаше ЯМР нито артроскопия) беше скъсан менискус и предни кръстни връзки. Около 6 месеца едвам ходех после се раздвижих постепенно без операции и с много физиотерапия НО оттогава непрекъснато имам разни проблеми с въпросното коляно. Не съм спирал със ските даже в момента имам 5 чифта ски, които трябва да поразпродам. Карам и алпийски и телемарк та не се смятам за инвалид обаче мога да разказвам дълго за много и разнообразни видове болки, щракания, блокирания и т.н. проблеми с колената та чак до прогнозите кога ще е следващия дъжд в рамките на 2-3 часа. Та не знам дали ако преди 20-на години ме бяха оперирали сега щеше да е по-добре или по-зле. Със сигурност обаче сега медицината е много по-напред.

Цитат:
Имам, но предпочитам на ЛС за да не правя реклама. Според моя опит не само за колената физиотерапията е ключова и в никакъв случай не бива да се пропуска. Мразя думата „чудеса“, но подходяща физиотерапия прави много.

Запоследно променено от Сале : 12-03-2015 в 01:15.
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-03-2015, 09:09     #1903
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Мишони, само за протокола-Какъв е автомата, който НЕ е отворил? И как стана падането?
Останалото Сале ти го е написал.
Стари 12-03-2015, 09:34     #1904
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

Много ми напомня на едно мое падане преди години. Тогава карах едни легендарни ски с автомат започващ от дин 11 (аз съм около 80кг) ... боднах долната ска в тежък сняг и се преметнах през коляно с цяла тежест ... коляното се обърна сигурно на 100-120 градуса странично преди да освободи автомата. Резултат няколко дни силни болки и трудно стъпване, няколко седмици синьо, но връзките се оказаха здрави. От тогава проблеми с коляното (7-8 години) не съм имал.

Само не разбрах на 2-3 дни след падането ли са ти поставили диагнозата? Защото аз като отидох с отока на втория ден и ме върнаха и казаха да ида като спадне отока.
korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-03-2015, 10:23     #1905
mishoni
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkorlitz Разгледай мнение
Само не разбрах на 2-3 дни след падането ли са ти поставили диагнозата? Защото аз като отидох с отока на втория ден и ме върнаха и казаха да ида като спадне отока.
Не. На следващия ден след падането Максо ми постави диагнозата. Отокът при мен беше малък, явно не е попречило на диагностицирането.

@Сале, по повод мнението от различни лекари...наясно съм, че е хубаво, но не вярвам Д-р Загоров да е сбъркал, макар че силно ми се иска...
ЯМР го правя за потвърждение и да видим дали няма и нещо друго ( пу, пу, дано не!! ). Не че резонансът дава 100% гаранция. До колкото разбрах зависи къде е правен, кой го разчита и прочее.....Но вероятно ще ида след тва с резултатите от него и при друг специалист, просто ей така за лично успокоение...

Мойте колена принципно са калпави и странни. Имах болки преди години, ходих по лекари, казаха ми, че просто ги претоварвам и така... по едно време бях и аз като теб барометър - първо ме заболяват, после почва да вали. От изписаните хранителни добавки не ми мина, оправих се с йога.

Цитат:
Първоначално изпратено отСале
ЯМР и ултразвук. На двете се виждат се различни неща а в случая с такава травма още повече при странностите, които описваш за информацията важи принципа на Мечо Пух - колкото повече толкова повече. Като направиш изследванията задължително ги обсъди с повече от един специалист
Ултразвукът ехограф ли е? Сори за глупавия въпрос
Това с различните мнения от една страна е окей, но пък от друга е подвеждащо....обикновено избираме това, което повече ни харесва, а не което е правилно. Ама то изобщо има ли нещо сигурно на тоя свят?

Относно операцията...Рискът при мен е повишен риск от бъдещи травми, ако не се оперирам. Иначе може и без реконструкция да си карам, но пък следващото такова падане е възможно да причини много по-големи зулуми....
А тва да караш винаги с едно наум не си е работа.... може би де, зависи от човека

Едит: Ники, нЕма значение автоматът. Всмисъл бях си с пистови счи на обработена писта...с 10-ка нов снЕг отгоре, която не прецених.....Я съм си виновна.

Запоследно променено от mishoni : 12-03-2015 в 10:27.
Стари 12-03-2015, 10:58     #1906
Сале
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkorlitz Разгледай мнение
Мдам .. преди да спадне отока могат да ти кажат само дали има счупен кокал особено когато може да се движи почти без болка.

За протокола аз навремето си повредих коляното при автомати на DIN 7 само, че моето беше класическо падане при, което почти всички автомати не отварят. Единствено KneeBinding се кълнат, че го правят.
Стари 12-03-2015, 11:09     #1907
cboris
Junior Member

Начално

Цитат:
Чета, чета, ама не мога да смогна да изчета всичко. Ще ме извинявате, ако повтарям нещо, което е било обсъждано, ама искам да си кажа мъката вече .

Та така, не ми откопча автоматът, усуках крака, дясното коляно изпука с такава мощ, че го чуха сигурно в радиус от 15 метра, изправих се и.....пак си седнах моментално на гъзО, защото коляното така поддаде странично, че нямаше как да се задържа.

Докоцуках сама (!) до долу и на следващия ден на лекар.
Диагноза: ПКВ
Лечение: месец с шарнирна шина без ограничение в градусите + физиотерапия и после, когато се реша, операция.

Операцията е повече, защото коляното се оказва нестабилно....

На някой случвало ли му се е подобно нещо - да припка като младо яре със скъсани връзки дни след травмата? Очевидно при мен разкъсването е минимално, но все пак е странно. Лекарят даже ме попита дали нямам някаква стара травма, понеже болката не била голяма ( не помня точно какво каза, но явно има зависимост между двете ..или пък аз не съм разбрала като хората) А травма, която да е засегнала връзките, не съм имала или поне не съм разбрала, че имам

Така или иначе след месец с шина и след ЯМР ще отида отново на преглед да се консултирам и така.....пък ще видим.
Здравей и от мен. Съжалявам за контузията ти, но спокойно - всичко ще се оправи. Аз ще говоря от моя личен опит - скъсах ПКВ и менискуск май месец 2014г, а се оперирах октомври 2014, т.е. 5 месеца си ходих със скъсаната ПКВ. Нямах проблеми - тичах по плажа, играех плажен волейбол, плажен тенис, пейнтбол и т.н., но се стараех да се пазя и не правих много усукващи коляното движения. Естествено НЕ играех футбол, защото там този тип движения са преобладаващи. След контузията нямах проблеми да ходя, да тичам и т.н. Т.е. това, че се движиш нормално е само в твой плюс и ще ти помогне за по добро възстановяване след операцията. В моя пост по-назад съм написал някои неща - информацията е прясна, т.е. от преди 4.5 месеца. Дано ти помогне. Ако имаш въпроси - питай )
cboris Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-03-2015, 15:46     #1908
Tsuki
Member

Начално

@mishoni Ето добър физиотерапефт: http://petarninov.com/

И на добър час.
Tsuki Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-03-2015, 22:41     #1909
Krasimir
Member

Дата на присъединяване: Mar 2013
Начално травма на минискус

Е дойде време и аз да питам в тази тема, явно застраховани няма. Първо накратко какво ми се случи, а после въпросите.
Преди два месеца докато се спусках в горичката м/у горна станция на Драгалевския лифт и хотел Морени, закачих краката си в клон и направих "перфектната" човка. В резултат левия ми крак се огъна леко наобратно в коляното. Последвалата диагноза от ортопед след преглед с ехограф, както дърпане и бутане на коляното беше следната: Лат. менискус - минимално периферно разкъсване в задно трета, разположено в мениско-капсуларната връзка сприлежаща перименискална киста с диаметър 3 мм. Доктора ме успокой че разкъсването ще заздравее защото има кръвоносни съдове на самото място или наблизо (не помня вече). Около две семици след инцидента имах остри болки от външна страна на коляното при движения свързани с усукване в коляното. След 3 седмици се качих на ски и досега не съм слизал. Само че мога само да се спускам. При пантене и каране на велосипед, т.е. при натоварване усещам болка в коляното. Както и при ходене по неравен терен имам усещане че коляното леко ми се огъва в обратна посока. Та сега на въпросите:
Нормално ли е два месеца след леки разкъсвания на минискус да имам болки?
Нормално ли е да чувствам лека нестабилност (обратно огъване на коляното) при травма в менискуса?
Ако някой е имал подобна травма ще съм му благодарен да сподели как е преминало при него възстановяването.

Запоследно променено от Krasimir : 13-03-2015 в 22:45.
Krasimir Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-03-2015, 02:24     #1910
Сале
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отKrasimir Разгледай мнение
...Лат. менискус - минимално периферно разкъсване в задно трета, разположено в мениско-капсуларната връзка сприлежаща перименискална киста с диаметър 3 мм.
...
След 3 седмици се качих на ски и досега не съм слизал. Само че мога само да се спускам. При пантене и каране на велосипед, т.е. при натоварване усещам болка в коляното. Както и при ходене по неравен терен имам усещане че коляното леко ми се огъва в обратна посока. Та сега на въпросите:
Нормално ли е два месеца след леки разкъсвания на минискус да имам болки?
Нормално ли е да чувствам лека нестабилност (обратно огъване на коляното) при травма в менискуса?
Ако някой е имал подобна травма ще съм му благодарен да сподели как е преминало при него възстановяването.
Нормално е след скъсан менискус да имаш някакви болки месеци и години след това.
Нормално е и да имаш усещане за някаква нестабилност.

Особено е нормално след като си решил да не си оставиш коляното да се излекува а си се юрнал да го товариш, че и да го усукваш още на третата седмица. Докторът като те е успокоил, че ше заздравее да не би да ти е казал, че ще стане за 2-3 дeна? Ама пък коляното си е твое ...
Стари 14-03-2015, 16:20     #1911
Krasimir
Member

Дата на присъединяване: Mar 2013
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отСале Разгледай мнение
....Докторът като те е успокоил, че ше заздравее да не би да ти е казал, че ще стане за 2-3 дeна? ...
Това ми беше грешката, пропуснах да попитам доктора за сроковете на възстановяване, както и какво да правя и да не правя за да се възстановя максимално бързо. Сега сериозно се замислям да отида на повторен преглед, най-вече за да получа отговори. А и като чета някой от предните постове за почти безболезнено късане на коленни връзки, това съчетано с леката нестабилност в коляното ми, почвам да се съмнявам за моите.
Krasimir Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-03-2015, 18:30     #1912
Сале
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отKrasimir Разгледай мнение
Това ми беше грешката, пропуснах да попитам доктора за сроковете на възстановяване, както и какво да правя и да не правя за да се възстановя максимално бързо. Сега сериозно се замислям да отида на повторен преглед, най-вече за да получа отговори. А и като чета някой от предните постове за почти безболезнено късане на коленни връзки, това съчетано с леката нестабилност в коляното ми, почвам да се съмнявам за моите.
Абе те и докторите понякога са за бой, че не казват такива неща, но явно се случва да приемат, че като ти кажат диагнозата и забравяш повече за спорта а някои хора не сме такива

Нов преглед няма да ти навреди. Ако диагнозата ти е била точна общо взето ти трябват правилните упражнения, които да ти заздравят мускулите около коляното, дали да носиш наколенка и ако да каква, докога да избягваш усукване, дали ще ти помогне физиотерапия и ... ами да свикваш, че цял живот с това коляно е по-добре да внимаваш. Както виждаш много „ако“ защото всеки случай е различен.

За нестабилността реално погледнато скъсаният менискус не я нарушава ако всички връзки са здрави и ако разкъсването не е голямо. Субективното усещане, че нещо не е наред винаги може да го има. Много хора късат менискус без въобще да разберат с месеци, че им се е случило и евентуално го разбират след време при следваща травма.

За пореден път да си кажа мантрата:
Всичко от това по-горе са неща, които конкретно за теб само специалист може да ти ги определи и обясни след преглед и съобразено с твоя случай.

Запоследно променено от Сале : 14-03-2015 в 18:34.
Стари 16-03-2015, 15:14     #1913
fallacy
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2013
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отTsuki Разгледай мнение
@mishoni Ето добър физиотерапефт: http://petarninov.com/

И на добър час.
Не съм ходил при него, но съм чувал доста добри неща.

Цитат:
Имам, но предпочитам на ЛС за да не правя реклама. Според моя опит не само за колената физиотерапията е ключова и в никакъв случай не бива да се пропуска. Мразя думата „чудеса“, но подходяща физиотерапия прави много.
Според мен е хубаво да се споделят такива неща открито. Доста хора попадат на тази тема след случайно търсене из интернет и според мен по-добре да виждат информация тук, отколкото да разчитат на други сучайни източници.

Иначе да, упражненията с кадърен терапевт са задължителни, с или без операция. Аз съм много доволен тези кинезитерапевти: http://optimusbg.com/index.html
На мен най-тежката ми контузия засега е скъсани връзки на глезен, което е доста по-леко от колена, но там съм виждал и хора със значително по-сериозни проблеми и и те дават позитивни отзиви.
fallacy Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-03-2015, 22:29     #1914
dspirov
Member

Дата на присъединяване: Nov 2012
Начално

Айде, и аз съм за тука...
Миналата седмица карахме в просеката на Ястребец. Заобиколих една бабуна отдясно и външната ска се окопа яко. Последва загуба на баланс, залитане назад/настрани и усукване... Diamir-ите не отвориха... Сега е леко подуто, движенията са доста ограничени – не мога напълно да го изправя, нито да го сгъна повече от ~70 градуса.
Днес бях при д-р Загоров. Диагнозата е скъсана ПКВ.
Препоръча 3-4 седмици физиотерапия, след това повторен преглед и евентуално операция.

Някой да препоръча читав терапевт в района на Дианабад/Студентски град/Лозенец?
dspirov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-03-2015, 08:25     #1915
mishoni
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdspirov Разгледай мнение
Днес бях при д-р Загоров. Диагнозата е скъсана ПКВ.
Препоръча 3-4 седмици физиотерапия, след това повторен преглед и евентуално операция.

Някой да препоръча читав терапевт в района на Дианабад/Студентски град/Лозенец?

С каква цел е повторният преглед?

Физиотерапията, така като гледам може да се проведе навсякъде. Моята, също назначена от Максо, цели тотално спадане на отока и постигане на пълен обем на движение.

От два дена ходя в СофияМед, просто защото ми е близо до нас, доволна съм при едни предишни трамви от тях, работят с НЗОК....а и е чистичко....
Отидох при травматолога, той ме прегледа, разпита ме как/какво е станало, предписа определени процедури и тва беше. Сега ме греят всеки ден с разни инфрачервени лампи, пускат ми ток, ей такива работи

Реално и аз търсих "добър специалист", но сега си мисля, че точно за тоя вид терапия можеш навсякъде с направление /или без/ да отидеш...Наистина добър специалист ще ни трябва за следоперативната рехабилитация.

Имам още два въпроса:

Как си с ходенето, много ли куцаш?
Шарнирна шина препоръча ли ти да носиш?

Тая година много скъсани връзки, много.... Лятото може да си направим клуб на пенсионера и да се събираме да играем (екстремни) карти
Стари 17-03-2015, 10:54     #1916
dspirov
Member

Дата на присъединяване: Nov 2012
Начално

Цитат:
С каква цел е повторният преглед?

...спадане на отока и постигане на пълен обем на движение.
Точно това ми написа и на мен. На повторния преглед ще се реши има ли нужда от операция.
Шина не ми е казвал да нося. Тъй като не мога да го движа свободно, ходенето е трудно, а за стълбите разчитам главно на здравия крак и ръката на парапета. И естествено, стъпвам внимателно и избягвам усукващи натоварвания.
Благодаря, ще ги видя тия СофияМед.
dspirov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-03-2015, 11:28     #1917
mishoni
Senior Member

Начално

СофияМед не че ги хваля, нямам база за сравнение, но поне няма нещо, което да ми е направило лошо впечатление

До колкото разбирам можеш да минеш и без операция, така ли ? С доста хора разговарям и всички казват това: със скъсана ПКВ и без операция може да продължиш да караш, но на цената на блокиране на коляното, разни болежки и т.н.
Вчера един авер ми сподели, че 2 години е карал със скасана ПКВ и в следствие на това се оказва, че е увредил е менискус, та сега се оперира....
Просто ми е чудно как при теб операцията не е категорично заложена в лечението...
Стари 17-03-2015, 14:56     #1918
Сале
Senior Member

Начално

Цитат:
Физиотерапията, така като гледам може да се проведе навсякъде. Моята, също назначена от Максо, цели тотално спадане на отока и постигане на пълен обем на движение.
...
Реално и аз търсих "добър специалист", но сега си мисля, че точно за тоя вид терапия можеш навсякъде с направление /или без/ да отидеш...Наистина добър специалист ще ни трябва за следоперативната рехабилитация.
...
Тая година много скъсани връзки, много.... Лятото може да си направим клуб на пенсионера и да се събираме да играем (екстремни) карти
Първоначалната физиотерапия наистина можеш да я направиш навсякъде с едно уточнение - ако е назначена след правилна диагноза. А диагнозата на ставни травми е изкуство. Много от нас са свикнали да мислят за медицината като за точна наука, която работи със 100%, сигурност но това далеч не е така. Чак при операция/артроскопия може да се каже какво точно е положението, но идеята винаги да се прави само за да се огледат нещата далеч не се споделя от всички лекари.

Наистина първата задача винаги е да се свали отока и да се раздвижи коляното, но докато свалянето на отока обикновено е въпрос на дни или седмици раздвижването може да отнеме месеци и дори години а веднъж травмирано коляното става податливо на всевъзможни възпаления и нови отоци. Такава последваща физиотерапия и рехабилитация доколкото знам не се плаща от НЗОК и вероятно затова рядко става въпрос за нея а може да помогне много просто защото рехабилитаторите виждат не само моментното ти състояние а как прогресираш и когато си разбират от работата могат да адаптират нещата спрямо теб, което е адски важно за добро и бързо възстановяване. При травматолог или хирург не ходиш всеки ден в продължение на седмица или веднъж седмично в продължение на половин година освен ако нямаш много голям късмет докторът да ти е вкъщи или много близък приятел

Другото и може би най-важното нещо заради, което рехабилитацията е много важна е, че за разлика от физиотерапията, която в най-лошия случай може да не помогне, но няма опасност да навреди то неподходящо раздвижване и упражнения могат да влошат нещата и дори да докарат много по-тежка травма. Накратко рехабилитатор, който си разбира от работата може да коригира неправилна диагноза или поне да те прати пак при травматолога за нови прегледи и изследвания. И тук вече нещата стават сложни защото, човек лесно може да реши, че докторът поставил въпросната диагноза е калпав а това далеч да не е така.

Има и разни неща, които отстрани могат да изглеждат като магия и на някои хора помагат много а на други хич като лепенките например („кинезио тейп“ както е модерно). Лепили са ми такива и по рамото и по гърба и по прасеца като ефектът е варирал от осезаем до меко казано съмнителен, но на коляното ми действа стряскащо добре в някои конкретни ситуации. Досега в тази тема май не сме ги коментирали ...

А за екстремните карти сега ме караш да се замисля, че май почнах да играя редовно бридж чак след като си контузих коляното за пръв път .. или някъде там.
Стари 17-03-2015, 15:07     #1919
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Досега в тази тема май не сме ги коментирали ...
А трябва. Аз в нас си имам и понякога си лепя на коляното отстрани, където ми беше травмата. Ефекта е поразителен. ама трябва да съм си обръснал крака, че после махането е драматично.

А бридж проиграх още в МЕИ-то. Там проф. Манолов(висша математика) казваше-"Необходимо условие да завършите МЕИ е да се научите да играете бридж. Но не достатъчно."
Още из нас се мотаят книжките -Синя трефа и Техника на разиграването...ама не съм играл сигурно от 10г и повече.

А коляното става все по-зле. Не ме боли, но в някой моменти просто не ме слуша. за това е фитнеса лятоска
Стари 17-03-2015, 15:39     #1920
Сале
Senior Member

Начално

Цитат:
СофияМед не че ги хваля, нямам база за сравнение, но поне няма нещо, което да ми е направило лошо впечатление

До колкото разбирам можеш да минеш и без операция, така ли ? С доста хора разговарям и всички казват това: със скъсана ПКВ и без операция може да продължиш да караш, но на цената на блокиране на коляното, разни болежки и т.н.
Вчера един авер ми сподели, че 2 години е карал със скасана ПКВ и в следствие на това се оказва, че е увредил е менискус, та сега се оперира....
Просто ми е чудно как при теб операцията не е категорично заложена в лечението...
„Операция - ВИНАГИ“ вероятно е много правилен принцип когато става въпрос за активни спортисти, но да не забравяме, че основната цел на спортната медицина не е точно здравето и определено не в дългосрочен план ...

„Вчера един авер ми сподели ..“ ми е много познато. И аз чак като се контузих установих колко много от прителите и познатите ми всъщност имат подобни травми. Същата работа и като ми откриха дисковата херния.

Не се подлъгвай по основната грешка, която всички ние правим като става въпрос за травми па и въобще за медицински проблеми. Организмът на всеки е различен и това, че нещо е сработило по един начин при някого не означава, че ще се случи по същия начин и на теб. Оттам идват и историите за добрите и лошите доктори.

Д-р Х помогнал на 1000 човека ама на 1 се влошили нещата и сега не може да ходи. Д-р Y пък помогнал безкрайно на 1 човек и той изписал сума ти благодарности по форумите ама дали има недоволни от него не знаем. И изведнъж се юрваме да мислим, че Y > X а това всъщност няма много общо със следващия случай.

Аз пък без операции продължих да карам ски и така вече около 30 години. Га бех на 47 при подробни изследвания ми казаха, че коленете ми са нормални като за 57 годишен и това скоро след едно много лошо падане (пак на ски пак на равно място) при което усещането беше, че коляното ми за момент се откачи и после се върна. При това се оказа, че „здравото“ ми коляно всъщност е по-износено! Логично като се замисля. „Повреденото“ никога не ми е блокирало напълно въпреки, че няколко пъти годишно ми се случва сутрин след ставане да запецне леко - просто не се може да се изправи на повече от 90%, но с леко напъване изпуква и се оправя. Сигурно съм късметлия.
Още по-голям късмет имам като се има предвид, че ако се бях решил на операция преди 30 години щяха да ми махнат изцяло менискуса а това със сигурност води до много бързо износване на ставата така, че сега може би изобщо нямаше да ми е останало коляно и щях да чета усилено за изкуствени стави (по-усилено отколкото сега попоглеждам ). От моя гледна точка това, че тогава поех риска да ми блокира лошо коляното, което можеше да се случи при всяко слизане и качване по стълби например за всички тези години си заслужава напълно. Само, че това си е моето коляно, моята травма, моите възможности за операция, моят живот, моите решения и няма отношение към никой друг. Тези проблеми са са строго индивидуални и затова и всеки сам си решава за себе си.
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 09:41.