|
|
Регистрирай се | Често задавани въпроси | Списък с членовете | Календар | Търси | Днешните мнения | Маркирай форумите като прочетени |
|
|
Функции на темата | Display Modes |
06-08-2012, 16:50 | #1 |
Stupid Snowboarder
|
Въпрос за планинска застраховка
Здравейте,
Дали някой от вас има опит с планинска застраховка (в този случай компанията е UNIQA) и последваща операция? Вчера на Боровец момчето, с което карахме <колело> си счупи лошо ключица и го приеха същата вечер във ВМА, за да го оперират, защото един от счупените фрагменти е застанал застрашително. За операцията се налагат някакви планки, пирони, които са доста скъпи. Въпросът е дали застраховката ще покрие тези консумативи, защото колкото човека попитах казаха, че надали :crap: За съжаление не мога да открия общите условия на UNIQA в интернет, но от планинарския форум чета следното: ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ПОКРИТИЕ 1. При смърт на застрахования - застрахователят изплаща на законните наследници застрахователната сума - 2000 лева. 2. При трайна загуба на работоспособност вследствие на застрахователна злополука - на застрахования се изплаща процент от застрахователната сума (процент от 2000 лева), какъвто е процентът на загубената работоспособност. 3. При разходи за неотложна животоспасяваща помощ - на застрахования се възстановяват извършени разходи до посочения в полицата лимит за: 3.1. издирване, транспортиране, оказване на първа помощ при спасителна операция, извършени от упълномощените за това органи на ПСС към Българския червен кръст, включително разходи за издирване и транспортиране с хеликоптер; 3.2. спешно медицинско лечение на пострадал в планината от злополука и/или акутно заболяване до момента на преодоляване на животозастрашаващия стадий на състоянието на пострадалия; 3.2.1. доболнично лечение - медицински прегледи, рентгенови и лабораторни изследвания, лекарствени и спомагателни средства; 3.2.2. болнично лечение - в най-близкото болнично заведение до мястото на събитието, където пострадалият е хоспитализиран по спешност; 3.2.3. стоматологично лечение, наложено от злополука за овладяване на болки и/или предотвратяване на инфекции. 3.3. Застрахователят възстановява действително извършените разходи срещу разходни документи от ПСС или от застрахования, по реда на възниква*нето им, до изчерпване на лимита. С ПСС няма да има проблем, това е ясно. По-скоро ме интересува дали може да се претендира за операцията по т.3.2.2. За съжаление той не бе приет в най-близката болница, защото от ПСС казаха, най-добре в София си ходете, там минете да го снимат, ама нищо му няма... По-надолу в темата чета цитат от някаква статия: ...Акцентът е на основното покритие - пакетът се състои от спасителни и медицински разходи в резултат на злополука с избран от клиента лимит на покритие. До размера на лимита на покритие се възстановяват извършените разходи за издирване, спасяване и транспортиране на застрахования до най-близкото заведение за оказване на медицинска помощ и се възстановяват извършени медицински разходи, предписани за лечението на последиците от злополуката и действително направени от застрахования във връзка с лечението на последиците от злополуката... Дали има някой адвокат, който може да съдейства, поне със съвет <EDIT> темата съм я копирал директно от mtb-bg форума и много се надявам и тук да може да ни помогнете! Знам, че има някои адвокати сред вас, дано да имат някакъв подобен опит...
"The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet Запоследно променено от Malolo : 06-08-2012 в 16:55. |
06-08-2012, 17:34 | #2 |
Senior Member
|
Според мен разликата идва от там дали операцията е извършена по спешност или не. Проверете го това и бързо възстановяване на пича
06-08-2012, 21:02 | #3 |
Pocket Rocket
Дата на присъединяване: Dec 2003
|
Не съм адвокат, но работата ми е в директен контакт със застрахователи - ако става въпрос за стандартната планинска застраховка, която правим всяка година - тя покрива единствено спасителни разноски на пострадалия до постъпването му в болнично заведение.. важно е разбира се да се види дали няма покрити и допълнителни рискове в конкретната полица на момчето, защото принципно има такива опции.. Най-разумно е да се свържете със застрахователя за разяснения, както и да изчетете внимателно покритите рискове записани в полицата...
Fuck it Dude, let's go skiing! 2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24 1 |
07-08-2012, 14:24 | #4 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
Ако не е упоменато изрично,че застраховката поема медицински консумативи,то се изплаща само временната нетрудоспособност според полицата-за различен брой дни,различни проценти.
Бях застрахован там,когато ми се случи са скъсам ПКВ.За застрахователна премия от 5000 лева ми изплатиха 500 лева,операцията я поема здравната каса,но едни две хилки за пинове не ми мръднаха
16-11-2012, 13:20 | #5 |
Powder prophet
Дата на присъединяване: Dec 2011
|
Планинска застраховка UNIQA:
Застраховката покрива както обозначените райони, така и необозначените райони в планината. Планинска застраховка в детайли Основен пакет и допълнителни пакети, застрахователна сума, срок и териториално покритие - Застраховката се предлага в един основен пакет "Стандарт" и два допълнителни избираеми, които може да се добавят към основния. Това са "Екстремен спорт или хоби" и "Спасителна операция с хеликоптер". Основен пакет - включва следните покрити рискове: Смърт на застрахован от злополука Трайна загуба на работоспособност над 10% от злополука Спасителни разноски Медицински разходи Разходи за евакуация Разходи за репатриране Допълнителни пакети - Екстремен спорт или хоби покрива същите разходи като Основния пакет, но при упражняването на екстремни спортове или хобита като: лов планинско колоездене парапланеризъм скално катерене алпинизъм с използване на обезопасителни мерки ски спускане и сноуборд извън обработени писти други "Спасителна операция с хеликоптер" - Спасяване с хеликоптер включва спасяването на пострадал в планината и транспортирането му с хеликоптер до място, където може да му се окаже адекватна медицинска помощ При застраховане на семейство (3 или повече членно) получавате 25 % отстъпка. Аз на децата не включих Допълнителен пакет. Интересното е, че в полицата на края не е изрично упоментато за кой от списъка (баща, дете, майка) е застрахован допълнително. Посочено е 4 бр. лица Основно, 2 бр. лица Допълнителен пакет, ... лица хеликоптер. При застрахователно покритие 1000 лв (доколкото разбирам, това покрива и най скъпата операция на ПСС - акция спасяване от лавина до 48 часа 900 лв) премията е 30 лв. основно, 30 лв допълнително, 15 лв хеликоптер. за 2000 лв покритие - умножавате по 2, хеликоптера остава 15 лв.
16-11-2012, 15:03 | #6 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2009
|
Реално това с хели-то решено ли е по някакъв разумен начин, т.е. имат ли договор с някаква частна фирма, която излита винаги при нужда?
|
16-11-2012, 15:10 | #7 |
Senior Member
|
до колкото знам май за сега няма хели което да дойде и да те вдигне от средата на Тодорка или Вихрен... примерно насред скалите и лавините чрез зависване с лебедка със спасител и носилка.. първо ще трябва да те свалят някакси(мин 4-5часа акция) и тогава на Бъндерица ще те качат на хелито до някоя болница...
колкото и да плащаме за застраховки, реалната опция която би спасила живот я няма. Запоследно променено от viik : 16-11-2012 в 15:13. |
16-11-2012, 15:18 | #8 | |
СНЕГОЛАЗ
Дата на присъединяване: Feb 2005
|
Цитат:
Единствено Кугарите,но Бойко трябва да ги изпрати,а освен това не е ясно дали летят през зимата
16-11-2012, 15:39 | #9 |
хвърколет
|
В България планинското спасяване се осъществява от ПСС. Те имат ценоразпис и след указаната помощ трябва да спази процедура по заплащане.
Изпращането на хели е непосилна задача за обикновените туристи. Мисля че обучението на хора е лесната задача. Проблема с хелито е технически. Просто го няма летателното средство - хели. За това ние търсим реалистична застраховка. Последните години се застраховахме в Армеец. Скоро ще ви кажем техните цени и условия за планинска застраховка за новия сезон. На мен цена от 60лв не ми е удобна.
16-11-2012, 16:32 | #10 |
Senior Member
|
iПОП ти пита ли ги от Уника с какъв хеликоптер и кой точно ще те спаси? Би било хубаво да изяснят за какво иде реч, ако процедурата изисква специално разрешение от бащата на нацията ББ, след което мобилизация на армейски хеликоптер, докато дойдат да те 'спасят' наистина ще са минали часове, ако изобщо дойдат. Виж, ако Уника по някакъв начин са уредили постоянното наличие на спасителен екип и хеликоптер, който да реагира при възникване на проблеми, може и да има смисъл.. но едва ли са го направили, не знам?
16-11-2012, 17:56 | #11 |
Senior Member
|
Хеликоптер и да има, екип за него?
16-11-2012, 21:13 | #12 | |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2009
|
Цитат:
|
|
16-11-2012, 21:49 | #13 |
Fancy Noddle
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
|
17-11-2012, 09:08 | #14 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Oct 2010
|
прав е, и да има хели, ако няма екип за него....ще предпочета да ме свалят пеша
пилотът на хелито на Дарик Радио по време на стартовете от СК в Банско каза, че като кръжи и каца на Бъндеришка, това било много хард и нещо ново за него....изводите си ги правете.
17-11-2012, 13:23 | #15 |
Senior Member
|
Ми то е ясно, трябва ти обучен пилот и обучени спасители....и да е имало такива това е било едно време.....та не опира само до техниката....
17-11-2012, 23:04 | #16 | |
Powder prophet
Дата на присъединяване: Dec 2011
|
Цитат:
10-12-2012, 22:03 | #17 |
хвърколет
|
Застреховка "Спасителни разноски"
Няма де навлизам в подробности за важността на застраховката при инцидент или нащастен случай в планината. За това директно към офертата на ЗК Армеец. Покрите рискове: 1. Смърт вследствие злополука 2. Трайна загуба на работоспособност 3. Спасителни разноски Лимит 1000лв Вариянт 1: БЕЗ екстремен спорт Цена: 20,40лв Вариянт 2: ПОКРИТИЕ на ЕКСТРЕМНИ спортове цена: 40,80лв срок 1 година Който иска да се включи нека търси Владо (мен) в бирария 1516 на 11 и 18 Декември. Ще нося условията на застраховката в мен за информация на интересуващите се.
29-12-2012, 16:17 | #18 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2003
|
Владо, два бързи въпроса:
1. Сключи ли се вече груповата застраховка на БАССЕС? Че поне аз нищо не разбрах и ... тъй 2. Каква е офертата? Включва ли новото "хеликоптерно спасяване" (лимит 5000 лв.)? или ще ставаме членове на Австрийския ски клуб?
29-12-2012, 21:02 | #19 |
хвърколет
|
В пред-последния работен ден оставх данните и парите в Армеец с уговорката за датата и да ми пуснат номера по телефона.
Те явно са ме забравили. Та не мога да ви кажа номера на полицата, но вярвам че застраховката ВЕЧЕ Е ВАЛИДНА. Все пак умната следващите дни. Тази застраховка е с лимит 1000лв. И пише че покрива спасителни разноски до лимита. Не съм застраховател но се надявам лимита да послужи за покриване на част от цената на хиликоптера. Друг е въпроса ще имали наистина спасителна акция с Хилитата ! Ако нямата ограничения в бюджета предполагам е по-добра друга застраховка с изрично написан хеликоптер. Това обаче е най-евтината екстремна застраховка .
29-12-2012, 23:45 | #20 |
|
Май освен да изговорим на бързо как БАССЕС да стане представител на австрийския ски клуб за България, друго не остава.
|
|
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|