|
26-06-2010, 18:55 | #1041 |
Екстремен лифтар
|
Тоя доктор да вземе да си запали дипломата.
Значи всички жени, които имат артроза, са клякали с тежести на младини. Всяко едно бебе първото нещо, което започва да прави, когато проходи е да кляка. По хиляди пъти на ден. И го прави в продължение на десетки години. Значи по неговата теория, всяко едно дете на 10 години трябва да е инвалид. Клякането е едно от най-удачните упражнения. Защо? Защото е естествено. А уредите натоварват ставата изолирано и в точно едно направление. Поради тази причина, изтъркване може да се получи от много работа на уреди. Не се притеснявайте за менискуса. Той за това е там. Ако толкова лесно се изтъркваше.... Ще цитирам Сашко Башко. Искам да си направя седалка за колелото от кожа на пу..ка. Познайте защо.
26-06-2010, 19:58 | #1042 | |
Member
Дата на присъединяване: Nov 2009
|
Цитат:
и има риск от с4упване на капа4ката приател4е с което се оперирахме заедно я с4упи при подхлъзване втори месец след операциата и още неможи да се оправи според хубенов това се слу4ва едно на хиляда но риска го има а при клиакане капа4ката е лостовиа механизам и се товари страшно затова клякането е забранено до 4 месец |
|
27-06-2010, 02:50 | #1043 | |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
Цитат:
27-06-2010, 07:44 | #1044 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Apr 2010
|
В добрия смисъл или напротив?
Запоследно променено от ZmeyGorianski : 27-06-2010 в 10:41. |
28-06-2010, 08:15 | #1045 |
Senior Member
|
11-07-2010, 19:42 | #1046 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jul 2010
|
:)
Здравейте на всички колеги с препатили колена За пръв път пиша във форума, прочетох голяма част от него и информацията наистина е полезна. Все пак искам да споделя и моят случай... Скъсах предна кръстна връзка и медиален мениск по нормалния тъп начин - квартално мачле Забавих се с операцията 2 години, но преди 10 дни се оперирах във ВМА при познатият ви доц. Тони Георгиев. Сега си имам вече нова връзка и два шева на менискуса. И понеже нищо смислено не мога да правя, седнах да ви напиша няколко реда. Та 10 дена съм след операция и нищо не ме боли... Това нормално ли е според вас? Шината ми е на нула градуса (демек изправена). Явно ще да е заради шития мениск, защото на тези с изрязан им заключват шината направо на 45. Доктора каза, че след 25 дена ще ми я направят на 30 градуса. Въпросът ми е според вас по-дълго ли ще нося шината заради шития менискус и кога ще мога да стъпвам, защото с тия патерици си е мъчение... Извинявам се предварително за глупавите въпроси, но ако някой е запознат наистина ще се радвам да сподели. Иначе за информация на тези, които се чудят кой да изберат за операция мога да кажа от опит, че във ВМА се отнесоха чудесно с мен. Операцията минава много леко, излизането от упойка също. Всички са много внимателни. Възхитен съм от професионализма им и най-вече на анестезиолога. Отделението е чисто ново с хубави легла, телевизори и др. такива екстри. Сестрите - безупречни! По няколко пъти на ден идват лекари на визитация да те питат как си. Въобще аз съм доволен с две думи. Ако някой има въпроси ще се радвам да бъда полезен. Пожелавам на всички ви да бъдете здрави!
|
12-07-2010, 01:11 | #1047 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2008
|
За шит мениск ако не се лъжа чак на 25ти ден може да се стъпва.
|
12-07-2010, 09:51 | #1048 |
Senior Member
|
Носих патерици и шина до 32-рия ден след операцията,заради шит мениск.Лично решение,лекарят ми бе казал след 30-тия да ги махна.
Една година го пази мениска. Моята година свършва след седмица
12-07-2010, 10:08 | #1049 |
Екстремен лифтар
|
Я дайте акъл. Моят проблем е от 20-ти ноември мин. година. Усукване, д-р Максо и д-р Хубенов казаха, частично разкъсана медиална(вътрешна от към друдият крак) връзка. Вече колко....7 месеца при сгъване навътре си ме наболява. Цяла зима карах ски здраво-никакви болки, тренирам и в момента всеки ден таекуон-до. Боли ме вечер предимно. И при натиск на точно определено място. Възможно ли е да е прецакан мениска в ъгъла? И за това да ме наболява. Оток няма. Имам пълен обем движение, вчера кляках с щанга, правих лег преса с този крак с 50 кила. Никакви проблеми или нестабилност. Обаче леката болка остава. Какво може да е?
12-07-2010, 12:57 | #1050 | |
Senior Member
|
Цитат:
12-07-2010, 13:08 | #1051 |
АматЙор
|
Ники,според мене те наболява заради ежедневнто натоварване на крака в комбинация с нестабилното време навън.При мен поне,така се получи(вярно,че на мен ми е оперирано коляното) и като се консултирах с Хубенов,ми сподели тези неща.Споко!
12-07-2010, 13:17 | #1052 |
Екстремен лифтар
|
Бе той и на мен ми сподели, че вследствие на разкъсването при зарастването се получва нещо като фиброзна тъкан(да не се бърка с фибром;-)), която не е толкова еластична, като "оригиналното" сухожилие и при резки натоварвания се получва тази болка. Мен обаче ме притеснява болката при натиск в/у издадената част на коляното от вътрешната част. Баш където е менискуса.
Когато тренирам няма никаква болка. Както каза Вейдър, същото е и при мен. Като му дам почивка от една седмица и почва да ме боли дори в покой. Много странно. Понякога се будя през ноща, когато се опитам да се завъртя и ме боли. Е Корлиц(ако я чете тая тема), ще сподели, какви неща правя в залата. Сега си взех шарнирна шина за спорт и я слагам, само когато работя на чувал. Като, че ли е по-добре. Иначе тренирам без нея.
12-07-2010, 13:48 | #1053 |
Senior Member
|
Тази медиална връзка ми бе първата,която успях да усетя чрез болка. A long time ago ме болеше,където и Ники(от вътрешната страна на коляното),в следствие на едно нежно пропадане между две морени. Пипнах си брадата с другата страна на коляното Имам и аз нещо като фиброзна тъкан...абе има разлика между двете вътрешни страни...все едно е калцирано. Мина след години,вече не помня как. Ники,най-вероятно не е мениск.При проблем с него(скъсване) много често се ограничава хода на кракът-блокира - не се разгъва докрай примерно.
12-07-2010, 14:04 | #1054 |
Екстремен лифтар
|
А ако е само ръбчето отлепено? Не ми се ходи пак при Хубенов, че ще ме вземе за хипохондрик
12-07-2010, 14:13 | #1055 |
Senior Member
|
По това,което съм виждал,кръстните връзки са захванати за менисците.
Нямам идея за ръбчето на мениска как се отчупва и дали се отчупва при усукване.Според една анатомия с много хубави картинки: Medial meniskus e свързан с Tibial collateral ligament,a Lateral meniskus e гърбом към Fibular collateral ligament Всичко,което пиша,е на база ЛИЧНИ НАБЛЮДЕНИЯ И ОПИТ. Разгледай ставата в 3Д вариант и мисли аналитично.
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ Запоследно променено от Петре : 07-10-2010 в 10:46. |
12-07-2010, 14:43 | #1056 |
Junior Member
|
Благодаря ти, както и на bozidar, за отговора. След 2 дни ще ми махнат конците и ще попитам как е положението. Предполагам, че под "пазене" на мениска визираш да не го натоварвам много... Както и да е ще видим! Дано опазиш твоя не само седмица още, ами и за в бъдеще.
|
12-07-2010, 15:48 | #1057 | |
Senior Member
|
Цитат:
"НИКОЙ НЕ Е СЪВЪРШЕН,ПРОСТО НЯКОИ................" Запоследно променено от Dъrt VEIDAR : 12-07-2010 в 15:53. |
|
14-07-2010, 17:35 | #1058 |
Junior Member
|
Въпрос
Здравейте отново! В процеса на четене на форума се породи един много важен според мен въпрос. А именно: При кой метод реконструкцията на ПКВ е по-здрава и издръжлива? Знам, че Георгиев и Хубенов използват различни методи и понеже доста хора се колебаят кой да изберат, според мен по-правилният въпрос е кой метод е по-надежден. Ако някой е запознат, бих се радвал да сподели. Аз прочетох различни мнения из интернет и не знам на кое да вярвам А някак не върви да отида при доц. Георгиев и да го питам дали Хубенов прави по-здрави връзки... То при мен мина вече де, но ще бъде поезно за тези на които им предстои операция. Благодаря предварително
|
14-07-2010, 17:55 | #1059 |
Junior Member
|
имплант за менискус
Здравейте, визитка ми е: 7 месеца след реконструирана предна кръстна връзка + шит менискус. Всичко с коляното е тип-топ, но не съм започнал активен спорт все още.
Четох за една нова техника, която може да се приложи при частично изрязан менискус. Накратко - пришива се колагенен имплант на мястото на изрязаната част от менискуса и този имплант започва да служи като скеле. Тялото постепенно генерира хрущялна тъкан и абсорбира импланта. При 80 % успеваемост резултатът е чисто нов и здрав менискус (поне така го рекламират). Някой от докторите във форума може ли да каже колко е надежден този метод и дали има шанс в близките години да се прилага и в България? Друга иновация, на която попаднах преди 2-3 години беше свързана с гел от стволови клетки???, но това май отиде в 9-та глуха. Запоследно променено от velchev : 14-07-2010 в 22:17. |
14-07-2010, 23:26 | #1060 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2008
|
Според мен тялото така и така генерира хрущялна тъкан на мястото на махнатия менискус, без значение изцяло или частично, въпросът е че никога не е същото като преди и ставата си се износва много по бързо.
|
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|