Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 25-06-2005, 20:49     #1
Emo_bager4eto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2004
Начално

Години наред на всички, които обичат планината, красивите гори и перфектните терени за извънпистово каране на ски и борд, любимото им място е района на седемте Рилски езера. Непокътната природа, перфектно поддържаната хижа и хора, които винаги те посрещат с усмивка...и тези невероятни склонове за каране и спомени, свързани с тях.

Това е, красивата "приказка" Рилски езера си отива. Хижата е дадена под аренда за 1500 лв. В същото време - от разстояние по нищо няма да разберете какви строителни работи кипят в района на Паничище, които вещаят само едно - ражда се нов, пореден мега, ултра, евро курорт.

Повече инфо ТУК

Just fly
Emo_bager4eto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-06-2005, 21:08     #2
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Вчера по БиБиСи говориха за България и морските ни прелести. Сравняваха бурния ни растеж с този в Испания, където туристическата индустрия толкова бързо построила всичко по крайбрежието, че туристите се разбягали и сега всичките хотели се рушат празни... Споменаха и планината -- липсата на сняг, бурното и грозно строителство, краткия сезон и все повечето ентусиасти, които се настъпват един-друг по чукарите...

И тъжно, и грустно, и съклет :ermm:

Същото става и тук -- балончето с цените на къщите се раздува, всеки иска да строи и да развива близо до планината, където се правят най-много пари. Това означава голф игрища, а не терени за планински спортове. Пътеките, където преди е можело да се кара колело с часове без да се види друг човек сега минават през задния двор на богаташи, които представа си нямат какво е това дива природа. Хората като нас, които искат да избягат от тълпата и града отиват все по-навътре в планината и застъпват все-повече в терените на дивите животни, които биват застреляни веднага след като се опитат да се защитят.

Тенденцията няма да спре -- рано или късно всички места, които преди сте пазили като крепости на самотата и красотата ще се напълнят със същите тези хора, от които се опитвате да избягате. Остава въпроса дали планината облагородява и дали новодошлите ще са със същото отношение към нея каквото ние самите храним... Ще разберем отговора по количеството чужд боклук, който събираме на връщане към колата :ermm:
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-06-2005, 21:25     #3
Emo_bager4eto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2004
Начално

f2f, явно тази мания... не знам как да я нареча...има една много хубава българска дума "плиткоумие" се наблюдава навсякъде. Аз си мислех, че колкото по-богато е едно общество, толкова повече мисли за природата, но явно се развиват повече хишническите инстинкти. Ако се замислиме, това поведение ще доведе само до едно...пълно унищожение на природата...в такъв случай се радвам, че съм изживял детството си в девствени планини и много сняг...съжалявам, че дъщеря ми няма да може да изживее тези моменти

Just fly
Emo_bager4eto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-06-2005, 00:26     #4
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

Еххх Багерче...
И на мен най-тъжно ми е, че аз ще запомня езерата,
такива каквито са на снимката по долу, но идея си
нямам как ли ще ги запомни дъщеря ми...

/Capelle
2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24
9
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-06-2005, 01:42     #5
jazzish
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2005
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Emi edin den vsichko shte ima krai i pak nachalo ... Tova e !
I dneska biaha izborite...i pak tursih buletina za zelena partia i niamashe ... Skoro niama i da ia ima v BG

"Така е то."
Кланница 5

Кърт Вонегът
jazzish Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-06-2005, 02:01     #6
f2f
ските са скъп спорт!

Начално

Цитат:
Originally posted by Emo_bager4eto@Jun 25 2005, 09:25 PM
Аз си мислех, че колкото по-богато е едно общество, толкова повече мисли за природата, но явно се развиват повече хишническите инстинкти.
че мислят за природата -- мислят. правителството е отделило огромна територия за паркове/резервати (парка banff е 6600км⁲, jasper е 10800км⁲ и това са само два парка в тази провинция, като има към десетина "провинциални" резервати, където местното управление се разпорежда. ако ви е интересно: http://www.pc.gc.ca)...

работата е там, че колкото по-богати са тук, толкова повече ресурси хабят (или имат възможността да хабят). хората живеят на 100км от Calgary (например в Canmore) и карат всяка сутрин до работа, вечер обратно само и само за да са на "красиво" място. готови са да платят куцо и сакато за да са далеч от съседите си, и фирмите с готовност им го продават -- печалбите са невероятни. от там и настъпването на строителството по границите с резерватите и изтикването на дивите животни все по-нагоре и по-натясно... и в крайна сметка "облагородяването" на дивото, като под облагородяване се разбират подредени голф игрища вместо тучни поляни и басейни вместо поточета.
Стари 26-06-2005, 09:46     #7
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Тя северна Америка е пословична с "псевдо" екологичното си мислене. Сега (това като лесовъд го казвам) те най-сетне откриха, че в природата има общи екологични принципи и природата се подчинява на тях (в Европа се знае от около 100години). И цялата им лесо наука тръби наляво и надясно, че естествените процеси (като пожари, ветровали, лавини и т.н.) може би не са толкова страшни за природата, че ги е имало в миналото и т.н. Но в същото време Канада е една от страните с най-варварските сечи в гори до скоро. Не знам как е сега, но до преди 10-на години там освен за голи сечи за друго не знаеха.... (тук си имаме мораториум върху тях...) Но много се отколоних май.

Проблемът в България: една партия се финансира от кражби в горите (ДПС) и всички са съгласни с това (политически мир да има....) И като видяхме вчера какво стана, май това няма да спре. В екоминистерството също винаги е най-слабия министър, който освен да обяснява, че каквото и да стане страшно няма, друго май не прави...

Трябва повече информация, трябва повече хора да знаят. Тъй че, пишете на който можете. Аз пък се ангажирам да подготвя една-две странички с информация - какви гори има в проблемните райони, какво им е ценното и т.н. Имам чувството, че това можем да направим реално само.... Защото от това да се забиват пирони в дърветата (за да се късат веригите на резачките) много файда няма... ТО веднъж вземе ли се решението за сеч, после спиране няма... На секачите това им е хляба, ако трябва ще "изринат" екосите...

Ай стига съм се нервил...
Стари 26-06-2005, 22:05     #8
Къртач
Филти Мадафака

Дата на присъединяване: Oct 2002
Начално

Нямам думи - местото, което ми е най-много на сърце си отива...

в "Whitebox-а" за сезон 11/12
Къртач Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-06-2005, 01:17     #9
f2f
ските са скъп спорт!

Начално

Цитат:
Originally posted by mp2@Jun 26 2005, 09:46 AM
Тя северна Америка е пословична с "псевдо" екологичното си мислене.
ne sporia, no problema tuk mozhe bi ne e v horata, a v burnia kapitalizym.

ima edin neveroiaten dokumentalen film, naricha se "korporaciata" koito dokosva mnogo ot tezi ekologichni procesi predizvikani ot kapitalizma i zhelanieto na vseki da pecheli poveche.

ako ne e minaval prez bylgaria ili ste go propusnali shte go kacha nablizo do vas da go vidite...
Стари 27-06-2005, 10:12     #10
TheCHOSEN
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2004
Начално

Хората все повече търсят спокойствие - начин да избягат от напрегнатото ежедневие, да се осамотят, да се порадват на природата... А тези "бизнесмени" не могат да разберат, че ако се запази природата могат да печелят и то най-вероятно повече ...

Има толкова места където искам да отида преди да са изчезнали ...
TheCHOSEN Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-06-2005, 12:32     #11
Vaya
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2005
Начално

Пълно безумие...това са нехора. Не знам какво да кажа, освен че нещо ми засяда в гърлото и се чудя да крещя ли да плача ли. То остави оломпийските игри, ние и без тях ще се унищожим. Работя в една ПР агенция. Един ден някой от вас ми пусна една статия за строежите из Пирин. Побеснях. И тръгнах да разпитвам кво може да се направи. Мозъците в ПР-а не можаха да ми кажат много освен че нямало смисъл да се борим срещу тази "невидима" сила която отсича дърво след дърво. Питам: нещо митинг, протест, демонстрация, листовки али бали...Не - казват, само сме щели да ги нахъсаме още повече и да предизвикаме смях. Колко били хората дето карат ски?? Викам какви ски бе хора...А държавичката ни е толкова малка..и всичко в нея е също толкова малко и ценно. Хората Амазонската джунгла не могат да спасят, а ние имаме два декара гори на кръст и режем като невидели! Била ми силна позицията, щото видиш ли било забележително как някой който карал ски не щял да се построи ски курорт. Ми не ща пък и то толкова неистово. Не знам за вас, но мисля че трябва да се хванем да измислим нещо. Аз лично ще пиша на сульо и пульо за това да знаят и най-големите плиткоумници, че не е важно само в колко часа ще дойде млекаря пред блока или дали в локалното има студена бира. Може и да ми се смеят но тва е безобразие. Отивам да се вържа на някое дърво в Паничище...да видим дали ще го отрежат. Знам че няма да подейства особено...много ми идва това...нищо не оставиха и по морето където съм дишала и израстнала...яд ме е че някой ден моите деца ше трябва да си играят в пясъчника пред панелката, а не по поляните в планината... :down:
Стари 27-06-2005, 13:08     #12
Vaya
Senior Member

Начално

http://zazemiata.org/about_bg.php
Стари 27-06-2005, 13:31     #13
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

Цитат:
Originally posted by TheCHOSEN@Jun 27 2005, 10:12 AM
Хората все повече търсят спокойствие - начин да избягат от напрегнатото ежедневие, да се осамотят, да се порадват на природата... А тези "бизнесмени" не могат да разберат, че ако се запази природата могат да печелят и то най-вероятно повече ...

Има толкова места където искам да отида преди да са изчезнали ...
[snapback]41958[/snapback]
koi shte mi kaje koia e osnovnata cel na vsichki organizacii sys stopanska cel ...

max pechalba?

greshka.

niama da vi mycha i shte vi kaja ... da ocelee firmata!!! ... samo neshto ne mi e iasno ... ako sredata ne ocelee ... za kakvi firmi i pechalbi shte si govorim ... pardon ... niama da ima koi da govori togava.
korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-06-2005, 14:21     #14
hyena
Senior Member

Дата на присъединяване: Nov 2002
Начално

Присъединявам се към позицията ви хора и съм съпричастна в чувството на безсилие :angry:
Vaya и аз като теб съм в бранша с комуникациите и ти много добре знаеш, че така нареченият "зелен ПР" в България не съществува, няма и помен от подобна идея.
Но в останалия свят той в момента процъфтява и много от капиталистическите фирми дават мило и драго, да се обвържат с някоя еко-кауза, пък дано хората не забележат как дейността им руши невъзстановими ресурси. Но с времето се оказало, че не може да развиваш подобна фирмена шизофрения без да се обречеш на фалит. Сега фирмите или защитават наистина природата или като големите американски и европейски мастодонти се изнасят в третия свят, който още не може да защити природата си!
Мисля си, и то вече доста радикално, че и ние / обвързани с проблемите на природата/ можем да ги изнудваме по същата схема, колкото и грубо да звучи!
Смо че в България, както много други неща, системата е гнила отвътре! Най-продажни се оказват самите еколози, които дават оценка за въздейсвието върху околната среда, които би трябвало да лобират в парламента и да настъпват бизнеса по пръстите!
А както каза jazzish, няма изгледи скоро да се сдобием и с поне няколко гърла в оная говорилна, където се взимат решенията - НС, защото и аз търсих в бюлетината, но не намерих!
Моите наблюдения са и върху пещерите, повярвайте ми там също никак не е розово и ако едно дърво пораства за 50 години, на една пещера и трябват хиляди , за успее евентуално да възстанови разновесието.
...
hyena Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-06-2005, 14:44     #15
Mityo
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2004
Начално

Цитат:
Originally posted by jazzish@Jun 26 2005, 01:42 AM
I dneska biaha izborite...i pak tursih buletina za zelena partia i niamashe ... Skoro niama i da ia ima v BG
[snapback]41897[/snapback]
Ne6tata naistina izglejdat stra6no.

Zelenata Partiq v Bulgariq e 4ast ot Koaliciq Za Bulgariq.
Naposleduk, oba4e, ni6to ne se 4uva za neq, trqbva da sa zadrqmali ne6to.
Sega koaliciqta uj spe4eli izborite... iskreno se nadqvam, 4e tova bi moglo da ima nqkakuv pozitiven efekt i pone donqkade da usmiri svinstvata na gnusnoto, licemerno car4e i maznite giauri okolo nego...

Adski vazmutitelno e, oba4e, tova, 4e Aleksandar Karaka4anov, koito savsem iz4ezna, i koito uj e lider na Zelenata Partiq v Bulgariq, nqma da bude dori deputat!? Qvno ne go s4itat za mnogo cenen, 6tom sa go slojili na guza na nqkoq lista v nekoe selo...

Vidimo - tova e polojenieto :angry:
A vse pak su6tata tazi Zelena Partiq bi trqbvalo da bude osnovna dvije6ta sila i organizator na vsi4ki hora i instancii, koito sa zagrijeni za prirodata v Bulgaria...
Samo im poglednete saita:
Zelena Partiq

tujna rabota.
tujna.
ne znam kum koi moje da se oburne 4ovek, na koi moje da se raz4ita za ne6to... daje i ne znam kolko hora izob6to mislqt kato nas?!!??
nai-ujasnoto e, 4e spored men sme malko.
i sme sami.
pove4eto bulgari ili imat drugi problemi i gi boli uq za nekvi tam gori i bairi, ili sa prosto pasivni, ili prinadlejat kum drugite, koito pileqt pari i resursi, razhi6tavat, uni6tojavat i posle prosto se ka4vat v jipovete i smenqt mestopolojenieto...
a ostanalite me4taqt da sa kato tqh.

ne znam dali moje da se govori za za6tita i opazvane na prekrasnata ni priroda, predi tova da se promeni.
Mityo Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-06-2005, 16:03     #16
jazzish
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2005
Начално

Horata v Bulgaria ne gi boli che se seche ... Malko sme ... A i pasivni ! Az lichno ne moga da proumeia, kakvo moga da napravia .. oshte poveche sama ... A se chuvstvam sama tui kato poznavam tochno 2-ma dushi v Bulgaria, koito misliat taka kakto az mislia...toest naistina malko ...e i horata v foruma na Befsa ili extremno , koito vsushtnost ne poznavam lichno...kakto i da e misulta mi e che naistina sme malko ... pomislete po-kolko choveka poznavate, koito imat sushtite vuzgledi ... i vseki edin ot tiah moje bi poznava oshte i t.n. i nai nakraia krugut se zatvaria ... rabotata e tam che vseki edin ot nas misli che nishto ne moje da napravi...osven tova Mediite imat vina v cialata rabota...dosega nito vednuj ne prochetoh niakude ili chuh po televiziata da se govori za tezi problemi ! Navsiakude se komentirat intrigi okolo ,mafiata i pop - zvezdite.... Ili ako niakude v mediite stava duma za nezakonnite stroeji...naprimer za super-borovec, to tam samo se konstatira ... kazva se kakvo e resheno i kakvo ne i problemut veche ne e problem...toest mediite ne smiatat za neobhodimo da povliaiat na naselenito taka che da go nakarat malko ili mnogo da se zamisli za problema...ami razduvat po - aktualni temi ... mediite vliaiat na naselenieto ... i mogat da napraviat neshto po - sluchaia....no iavno ne im e izgodno da go praviat ... Ili nie mojeme da povliaeme na mediite kato hvurlime niakoia bomba na niakoi stroej na Panichishte ? hahahahahahaha Togava shte nakacat kato pcheli na med i edva li shte komentirat tova che pohititelite sa prirodozashtitnici ... po skoro shte pishat statii za atentat na talibani...zashtoto bi im bilo po-izgodno !

"Така е то."
Кланница 5

Кърт Вонегът
jazzish Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-06-2005, 16:27     #17
TheCHOSEN
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2004
Начално

Имам преки наблюдения за "екологичните" производства :nuke:
Както hyena каза големите корпорации изнасят производството си където модат да заобиколят еко нормите или да се разминат по леко. В това отношение направо сме третия свят.
В Севлиево и региона се изнесе доста голяма част от производството на Ideal Standart - според тях замърсяване няма, но според хората които виждат облаци прах над заводите и усещат странни миризми в ранните часове, не е точно така.
Вече не смея да се къпя в реката около града, трябва да ходим из планината да търсим вирове :angry:

Но на такива корпорации явно им излиза по евтино да си платят тук на когото трябва отколкото да се мъчат да влизат в нормите.

За да има гласност проблема трябва наистина да се включат и медиите - клипове като тези за гласуването, които да обяснят на хората какво ще стане ако се продължава в същия дух, какво могат да направят като граждани и т.н.
TheCHOSEN Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-06-2005, 16:37     #18
f2f
ските са скъп спорт!

Начално

Цитат:
Originally posted by f2f@Jun 27 2005, 01:17 AM
ima edin neveroiaten dokumentalen film, naricha se "korporaciata" koito dokosva mnogo ot tezi ekologichni procesi predizvikani ot kapitalizma i zhelanieto na vseki da pecheli poveche.
ey go na, makar i ekologiata da e samo malka chast ot celia film:

http://sigbus.nove.bg/~f2f/c/

nashite problemi s gorite sa mnogo malki v sravnenie s opisanite v dokumentalnia film...

vsichko e na angliiski mezhdu drugoto.
Стари 27-06-2005, 17:07     #19
Vaya
Senior Member

Начално

Никой няма да хвърля бомби, отивам да се вържа за дърво...събирам хора и за жива верига на пътя...медиите пак ще дойдат.... :angry:
Стари 27-06-2005, 17:26     #20
hyena
Senior Member

Дата на присъединяване: Nov 2002
Начално

Jazzish много си права за медиите, те са тези, които формират мнението на повечето хора, които не търсят алтернативна инфо и вЕрват на всичко от телевизията. Да не говорим, че точно тия хора не са си закарвали телесата на планина, ако не никога, то доволно рядко, за да нямат мнение!!

Най-безумното в цялата работа с медиите е, че самите журналисти са без позиция по темата за опазването на околната среда или поне нямат професионално изградено мнение, пардоксално, защото много от тях имат лична позиция!

А защитните организации си правят стандартни пресконференции, оправдават бюджети, вегетират и по никакъв начин не събуждат интереса и рефлекса на медиите.... :-" или пък имат друг интерес да не се набиват на очи?!?
hyena Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 08:49.