|
19-05-2015, 13:12 | #2001 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Dec 2014
|
Мисля,че беше към 5000 лв.,тъй като той доколкото знам не работи със здравната каса.Това може да го установиш след като звъннеш на телефоните дадени за контакт в сайта на Евро Вита.За сведение при Хубенов операцията за пр.кр.връзка е 2500лв. с разграждащи се импланти,а при Георгиев е 3000лв. с такива.С метални импланти цената е минус 500лв. при двамата.При Хубенов към тази цена ти са включени една инжекция с кръвна плазма и 5 дни рехабилитация.Ако искаш да продължиш с рехабилитацията цената е 30лв. на ден(по-точно един час и половина са процедурите и раздвижването).Дано да съм бил полезен!
|
20-05-2015, 08:43 | #2002 |
Senior Member
Дата на присъединяване: May 2011
|
Аз чувах и за около 7-8 хил., но това се дължи на реномето му. Един преглед при доцент и професор не минават по НЗОК, а има определена минимална тарифа 50-70 лв.
|
23-05-2015, 12:25 | #2003 |
Junior Member
|
Здравейте и от мен!
Първо се извинявам, че съм поредния "футболист", който пише в темата. Наистина тази тема има невероятна база данни, прочел съм почти всичко в нея и много ми е помогнала. Затова, реших и аз да споделя моите преживявания и впечатления, като ще съм доволен поне на някого да са полезни. При мен в хронологичен ред нещата се случиха по следния начин: 1. Януари 2014г. - стъпване "на криво" по време на футболен мач, усукване на коляното, при което долната става излезе навън и почувствах адска болка. Ходих на преглед при един изключително некомпетентен ортопед - д-р Боян Христов (работи в Горна Баня, както и в една частна болница). Същият ми постави диагноза мускулно разтежение. 2. След 2-3 седмици болката отшумя, поради което сметнах, че диагнозата е правилна и продължих да играя футбол. 3. Ноември 2014г. - След ново усукване на коляното се появиха отново болки. Кракът ми отече, а при движение често блокираше. Реших да си направя ЯМР, който установи скъсване на предна кръстна връзка и увреда на заден рог на медиален менискус. Четох в доста форуми, получих и препоръка от моя позната, която е в медицинските среди и в крайна сметка се ориентирах към д-р Алпер Мурадов от Св. София. След едва 5-минутен преглед и тест тип "предно чекмедже" докторът потвърди скъсването на връзката. След това коментирахме евентуална операция, като ми направи добро впечатление това, че той спомена, че операцията не е задължителна, ако не спортувам. След дълго обмисляне реших да направя операцията при него и екипа му. Бях опериран на 26.02.2015г. в болница Св.София по метода double bundle (за него е писано по-назад в темата). Беше ми взето сухожилие от областта под капачката. То е новата ми връзка, която е прикрепена към двете стави с резорбируеми винтове. При операцията се установи и сериозно скъсване на медиален менискус, като увредената част беше изрязана, а здравата - оставена. Гледах цялата операция на монитора до мен, като д-р Мурадов много спокойно ми обясняваше какво правят в реално време. Изключително съм доволен и от анестезиолога (съжалявам, но не мога да се сетя за името му) - упойката ме хвана веднага и въпреки, че ме пусна напълно чак след 8-9 часа (за разлика от "колегите" ми по стая, които са излезли за 3-4 часа от упойка), не съм имал нито главоболие, нито каквито и да е други проблеми. Операционните сестри също бяха много учтиви, през цялото време ме успокояваха, а аз бях напрегнат и пулсът ми беше ускорен. На следващия ден след операцията започнах рехабилитация. Първо - пасивно сгъване и разгъване с артромот, а още на втория ден - активно, с фитбол топка. На 12-тия ден ми махнаха конците, на 20-тия - почнах леко да стъпвам на крака с две патерици, а в следващата седмица успях да махна първо едната патерица, а в последствие - и другата. В момента съм почти 3 месеца след операцията, като ектензията ми е пълна, а от флексията има какво още да се желае, тъй като все още не мога самостоятелно да сгъна крака (т.е. не мога и да клякам). При външен натиск кракът се сгъва докрай, но е съпроводено със силна болка. Едва ли четат тук, но искам чрез форума да изкажа своята голяма благодарност към д-р Мурадов, както и към д-р Георги Димитров, който идваше да ме види как съм през целия ми престой в болницата. Голямо благодаря и на кинезитерапевтката Гери (Гергана Гугушева), която е изключително внимателна и търпелива. Последните няколко дни, най-вероятно в следствие на натоварването във фитнеса се появиха и болки в кръста, като тя ми помага и за тях. От тези хора срещнах наистина много човешко отношение, внимание и коректност. Съветът ми е наистина да се отнесете много сериозно към рехабилитацията и да сте много упорити във фитнеса, тъй като възвръщането на мускулната сила е много трудно. При мен проблем се оказват най-вече бедрените мускули. Друг съвет е да не разчитате на случайни лекари, а да подбирате внимателно специалистите, които ще извършат оперативната намеса и рехабилитацията. Надявам се впечатленията ми да са полезни поне за някого. В същото време, на колкото по-малко хора се наложи да са полезни - толкова по-добре. Имам и един въпрос - колко време след операцията е необходимо да се ходи на рехабилитация? Знам, че и това е индивидуално, но все пак бих се радвал някой, който е минал по този път да сподели опита си. Аз в момента наблягам предимно на фитнеса, но ме притеснява все още непълното сгъване на крака. Това е от мен засега, пожелавам ви безаварийни спускания! Запоследно променено от nkc : 23-05-2015 в 12:41. |
25-05-2015, 10:30 | #2004 |
който го е страх от мечки
Дата на присъединяване: Jan 2011
|
защо си мислиш, че първия д-р Христов е бил некомпетентен, тогава може да не ти е била скъсана наистина и да си я скъсал при повторното падане, ако я беше скъсал първия път нямаше да можеш да играеш цели 10месеца, щеше да усетиш много по-рано, че е скъсана....???
|
25-05-2015, 19:31 | #2005 |
Junior Member
|
Първия път болката беше най-голяма. Но не това е основната причина, повярвай ми, имам наистина много основателна причина да го мисля за некомпетентен (или по-скоро нежелаещ по други причини да ми окаже адекватна помощ). Не ми се иска обаче да я споделям пред форума. Ако ти е интересно, мога да ти обясня на лично какво ме кара да мисля така.
Между другото, не пречи да играеш със скъсана кръстна връзка, ако си стегнал здраво коляното със наколенка и не го усукваш. А и след втория път след 2-3 седмици можех да стъпвам нормално, но вече бях спрял да играя, защото това, че коляното за втори път "излиза" ме навяваше на мисълта, че е нещо сериозно. Лъчезар Танев е тренирал известно време със скъсана предна кръстна връзка. А в неговия случай дори говорим за професионален спортист. http://www.blitz.bg/article/3080 Друг вариант е първия път да е била частично скъсана, а втория вече да съм я доскъсал. Запоследно променено от nkc : 25-05-2015 в 19:34. |
26-05-2015, 10:19 | #2006 |
който го е страх от мечки
Дата на присъединяване: Jan 2011
|
ти си знаеш най-добре, но според мен КРЪСНА ВРЪЗКА без значение предна или задна, няма как да не я усетиш, след като си играл 10месеца, най-вероятно е била частично скъсана или не знам и аз, а примера с професионален състезател е съвсем друга работа...
|
26-05-2015, 16:37 | #2007 |
Senior Member
|
Моето верую е, че нито един ортопед не би пропуснал опернация на ACL и затова когато някой не предложи операция се доверявам повечко. Ако е бил по-груб, това е най-естественото им поведение, ако са любезни е изключение.
|
26-05-2015, 17:58 | #2008 | |
Senior Member
|
Цитат:
Операцията е вариант, който следва да бъде избран според редица фактори - начин на живот, спорт, възраст ако щеш... Друг е въпросът, че в голяма част от случаите причина за скъсване на връзка е именно активният спорт...реално е очевидно какъв е начинът ти на живот. Макар че една мацка, с която се запознах в болницата ми разказа, че е успяла да скъса връзка и менискус, след като се е подхлъзнала в банята, така че никой не е застрахован Така че има и ортопеди, и ортопеди Запоследно променено от mishoni : 26-05-2015 в 18:01. |
|
26-05-2015, 18:00 | #2009 | |
Senior Member
|
Цитат:
|
|
27-05-2015, 15:30 | #2010 | ||
Member
Дата на присъединяване: Sep 2004
|
Цитат:
Цитат:
Вече съм точно 30 дни след операцията. Сигурно ще минат още поне 60 докато се почуствам по-нормално, но за сега всичко върви ОК. Даже и колелото си карах около блока. Крос тренажора е много приятно и помагащо средство за възстановяването. Велоаргометъра е много слаба работа. Сега разбрах защо Ники е за крос-тренажора. Спазвам си рехабилитационната програма, но нещата стават бавно. За мое щастие патерици не съм използвал. Първата седмица като си стъпвах на краката болката беше много голяма, но се свикна. Сега болки няма, но се усеща едно стягане. Разгъването ми е на 99% вече, но има още какво да се желае. Втори път определено не искам да преминавам по този път Запоследно променено от bestbg : 27-05-2015 в 15:36. |
||
27-05-2015, 16:47 | #2011 |
Junior Member
Дата на присъединяване: May 2015
|
Здравейте,
Вчера бях при Хубенов, резултатът е 100 % повторно скъсване на ПКВ и имаме опасения за вътрешния минискук пак, поради тази причина препоръчва до 4-5 месеца да се оперирам на ново, понеже не е добре да се седи със повреден минискус. ( точно 2 години минаха от повторнота контузия , а 4 от първата операция) Както ми отговориха и по-рано по форума, 2500 лева е опперацията с 5 дена рехабилитация, без патерици и дават тяхна шина за около 10 дена се носи. Нищо не ми казаха за тази инжекция с кръвна плазма, може да е забравил докторът. Има ли някой, който вече 2ри път къса връзка, такъв късметлия като мен :Д ? Знам през какво преминах първият път, по метода хамстриг ( сухожилие се взема зад бедрото) надявам се този метод Б2Б да е малко по-бързо възстановяването. И тези спинални упойки мен ме държаха доста време и се молиш просто да се напикаеш , че как те напъва |
27-05-2015, 17:03 | #2012 |
Екстремен лифтар
|
Футболче?
27-05-2015, 17:57 | #2013 |
Junior Member
|
kapon4o,доктора сигурно е забравил да ти каже за инжекцията,но тя със сигурност е една на брой и е безплатна.Ако,обаче не дай боже има като мен разкъсване на хрущяла,то се бият още 3 ,които се заплащат по 50лв. бройката.Ще го напиша пак:процедурата е в това,че се взема кръв от вена,след което се центруфугира в една машина и след това тази плазма се бие в коляното.
|
27-05-2015, 19:45 | #2014 |
Pocket Rocket
Дата на присъединяване: Dec 2003
|
Fuck it Dude, let's go skiing! 2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24 8 |
27-05-2015, 21:08 | #2015 |
Junior Member
|
Здравейте,
Да футбол е причината, вторият път я скъсах понеже се почувствах, че след 2 години вече мога да играя, а реалността беше че самите мускули още не бяха готови да издържат натоварването и всичко отиде към връзката .... Благодаря за инфото за инжекцията, в Света София , едно момче ми каза че била 600 лева, как може толкова скъпа да е там ... ( той ми каза, че се слага за по-бързо зарастване на връзката) Благодаря много, че постнахте този сайт за възстановяване от ACL супер сте ! П.С сега го разгледах... едва ли някой тука в БГ ще има възможност да направи такова възстановяване като нея .... леко завидях :Д Запоследно променено от kapon4o : 27-05-2015 в 21:22. |
27-05-2015, 23:09 | #2016 |
Member
Дата на присъединяване: Sep 2004
|
kapon4o, ще напиша тук, за да знаят и другите.
Аз съм точно по B2B, защото след четенето я предпочетох поради факта че е по-здрава и срастването е кост-кост. Бях се приготвил че болките са по-големи. Операцията струва 2500лв и я правих при Хубенов. След операцията още 100лв за 10бр спринцовки обезболяващи и антибиотик. Спринцовките си ги бих сам в корема(за разреждане на кръвта) . 10бр спринцовки, 10 обезболяващи и 5 хапчета антибиотик (за след изписването). До сега минах през следното: Болницата е до парк-а Заимов - една малка къща, но достатъчна за целта. 27.04 - Операция. Към 11:45 ме вкараха за упойка. Бях се сдухал за тази упойка, защото ми беше за пръв път. Доц. Георги Тенев е анестезиолога в болницата и е много печен. Не усетих как я би, но държа до към 14:30. За напикаването чувството е гадно, но затова те карат преди да влезеш да свърших тази работа, после само така мислиш защото си изтръпнал (според мен и момчето което беше с мен) В 17:30 болката стана много голяма и си исках обезболяващо. Спринцовка в задника - нищо страшно. След 15 мин отмина болката. Към 22:00 исках пак обезболяващо и пак спринцовка в задника. Вечерта спах като къпан (за опериран човек с дренаж ) 28.04 На сутринта дойде д-р Росен Атанасов който смени превръзката махна дренажа и след това вика вдигай крака. Първото вдигане мина доста трудно и с доста викане, за да отлепя крака. Чувах същото и от съседната стая (имаше и друго момче след операция-бяхме 3-ма). Това стана към 08:00 сутринта. Към 10 дойде Ицо (така му викаха всички). Той направи първото ни ставане и разходка с шината. Към 11 ми беше първото ходене до тоалетна без уринатора които ти дават. Дадоха упражненията и се започна на всеки час изометрично стягане на мускула по 5минити. И вдигане 3 пъти на ден (много трудна работа с доста болки) 29.04 Д-р Атанасов дойде вдигнах пак крака. Разгледа превръзката и понеже нямаше кървене, каза че сме готови за изписване. По обед си бях вкъщи и продължих с упражненията. Те са вдигане на крака нагоре, изометрично стягане, вдигане горе и местене ляво-дясно, изписване на числата от 1-10 (което реално стана на 02.05 иначе много болеше) 30.04 Правих възможните за мен упражнения по 4-5 пъти на ден с по 10-на повторения 01.05 Махнах шината (така ми бяха казали) и вдигах крака към 6-7 пъти вече на ден и се опитвах да си ходя нормално до тоалетна но болеше (без шини без патерици, само на лепенката която остава) 02.05 Вече с много по-малко болки ставаше всичко даже ставането от леглото 03.05 Упражненията ги правех по 10 пъти на ден с по 10-15 повторения. 04.05 същото като предишният ден (глвано в леглото и пълен работен ден в упражнения). През час - час и половина правех упражнения и деня минава бързо. 05.05 Отидох на първи преглед в Драгалевци. Д-р Атанасов прегледа раната и махна конците (реално преди 12-тия ден). След като махнах конците започнах да опитвам леко да згъвам крака в леглото с преплъзване по завивката. Така си правех всички упражнения и опитите за згъване още 1 седмица (до момента за рехабилитация). Вече можех да пия бири и ми идваха на гости 11.05 Първи ден рехабилитация. 20мин. електро симулация + 7минути ултразвук + 25/30 мин масаж и за финал във фитнеса. Завъртях велоаргометъра без натоварване 3 минути, после ластик опъвах и още 2-3 упражнения. Те ще ти обяснят в Драгалевци. о 12.05 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пиеш много вода. Това е денят в който бият кръвната плазма и за целта трябва да пиеш доста вода. Правих обичайните неща на рехабилитацията и след това минах за кръвната плазма. Има си постоянн опашка във вторник за тази плазма. Д-р Атанасов я би. Става бързо точат ти 15мл кръв, центрофуга и после в коляното. Чувството е странно, но сравнено с болките в началото е нищо. Рехабилитацията в Драгалевци е безплатна първата седмица, следващата е по 30лв/ден. Направих още една седмица и сега продължавам. Коляното го сгъвам над 100градуса (нямам идея колко,но ми казаха да не бързам а до където опъва само) и към днешна дата продължавам. Най важното е това което каза Д-р Атанасов първият ден след операцията: "Ще има болка, но трябва да мъчиш упражненията, защото като изчезне - вече и мускула ще се е стопил". И така стисках зъби първите 2 седмици и правех всичко и за сега вървят много добре нещата. Успех и дано се възстановите бързо за П.П. Може да съм пропуснал нещо, но нещо ми се спи, а исках да отговоря. Утре ще прегледам какво съм сътворил. П.П.2 Сутринта се сетих още 2-3 неща По принцип в сайта на Sw.Bogorodica пише без НЗОК че е 5300лв операцията. За Евро Вита съм чувал около 6000лв за операция. В Драгалевци слушах от други пострадали ПКВ+мениск+наранен хрущял че им бият по 5 инжекции. Първите две са през седмица, после през 2 и последната е след 3 месеца. За щастие аз бях само с първата(безплатната). В самата болница бяхме 2-ма души в стая, постоянно обикаляха и ни питаха как сме. В стаята си имаш ТВ с кабелна (безплатна) + Wi-fi. Хранат те сутрин обед и вечер. Яденето е доста прилично. Преди да се оперирам за д-р Хубенов срещах мения че станал голям бизнесмен и как можело само във вторник да прави прегледите. Ами лесно, като останалите 4 дни прави операции, нормално само във вторник да преглежда. Затова във вторник в Драгалевци е лудница. Което ми прави добро впечатление е че д-р Хубенов прави по 2-3(мах) ПКВ на ден и 4-6 менискува. Сутринта като ме приеха за около 3 часа направи хората които бяха с менискуси, после ни подкара с ПКВ-тата. В цената влиза ПКВ и вскичко необходимо след отварянето на коляното. Ако имаш 2 мениска скъсани - прави ги. При други съм чувал по 700лв на мениск след като ти отворят коляното. След като се чуе "флекса" значи вече режат от капачката новата ти връзка. По някое време почва да мирише и на кост. Самата операция продължи 1 час, като връзката се възстановява за около 20мин (за толкова време беше пусната камерата). Записа ми на ДВД-то е 17 минути. Ето това клипче е скъсаната ми връзка: https://www.youtube.com/watch?v=RcMJC2SXGDU В началото показва здравият менис и после където се размятат някакви неща е връзката. В момента на кракът имам същите дупки като от това клипче: https://www.youtube.com/watch?v=eHTB6OiJUjM Горе на бедрото една от където е изтеглена връзката и отстрани 2 дупчици. Около самият разрез също имам 2 дупки. Едната беше за дренажа, другата сигурно артроскопа слиза през нея. Чувствителността около капачката вече ми се възстановява. Ето още едно 3Д клипче,че това което е на труп не е от най приятните: https://www.youtube.com/watch?v=WMQhSBNkSmY Запоследно променено от bestbg : 28-05-2015 в 14:15. |
28-05-2015, 15:35 | #2017 |
Junior Member
|
ЕВАЛА .... По-точно и по-перфектно написана информация никаде не съм срещал по форумите. На 98 % от това което си обяснил е същото и по метода "хамстринг" ( зад бедрото ) аз минах по него първият път.
Разликата е че престоят в болница е 5 дена , по-дълго носене на шина, по-бавно раздвижване и повече отслабва мускула. НО има други предимства (не ми се обесняват сега :Д ) Нека аз да кажа как беше при мен : Ходих до тоалетна точно преди да слезна в операционната. Дадоха ми едно хапченце малко успокоително 20 мин преди операцията. Влезнах в операционната ,вдигнах кръвно , пулс , нз защо спекох се :д, вече бях с абоката, анестезиолога се засмя каза ми " сега ще ти дам успокоин" наби ми една спринцовка в абоката , почувствах затопляне ( целия треперих от студ преди това ) и започнаха простотийте, бях като надрусан и приказвах много глупости и ми се губи част от операцията ( всичко това след спиналната упойка, когато ми я слагаха не бях толкова спекан) упойката ме хвана в 9:30 и ме пусна към 15н, което беше и ужасът с пикаенето и затова ми сложиха катетър, (пикае ти се като на звяр но нищо не можеш да направиш и болките бяха много силни в корема даже след 2 инжекции в гъза със спазмалгон да ми отпуснат мускулатурата и да се напикая ... но не стана номера . Самото слагане не усетих нищо след това махането към вечерта ме беше пуснала упойката и беше неприятно доста ... :Д :Д Пусна ме упойката към 15н почнах да усещам едно и също ми изливат лава върху коляното, не толкова остра болка, колкото гореща пареща . Обезболителните не бяха инцекции в гъза, а през абоката, от 100 % болка я свалят на половина , просто колкото да може да седиш и да търпиш :Д Болката си остава ... Не спах до сутринта ( цяла вечер във фб :Д , в 8 дойдоха на визитаия , дренажа го махнаха към 10, доста доста ме заболя, даже се набрах с ръцете си на това което виси над леглото да се държиш ( имах такова нещо, някой нямаха) На първият ден след операцията след махането на дренажа вече ходих до тоалетна, 5 дена в болницата без къпане, идеално мокри кърпички на килограм, и аз имах плосък телевизор, wifi ,с лаптопа бях, климатик, през повечето време бях сам в стаята , абе всичко много добре, само да не си там :Д. След изписването продългихме с фраксипарина ( инжекциите в корема) против съсирване на кръвта да се пазим от тромби сам си ги правих и аз голям кеф :Д, лед слагах, но нямах антибиотик изписан и обезболяващи явно защото за 5 дена в болницата ми сложиха достатъчно. Боките са много силни след това при стъпване до 20-25 ден не можех да стъпвам на кръка ... смятайте колко е голяма разликата при 2те операции. непрекъснато го държах изправен или хоризонтален, в момента в който се изправя и кръвта ми се събираше в коляното и отока беше стабилен, но не са ми правили пункиця. Той се разнесе след месец и половина и много упражнения и лед и пазене. Клекнах доста късно след 3-4 месеца не си спомням. а пълната екстензия пак беше доста късно след 2 месеца, много се бях притеснил, че не мога да изпъна кръка на макс, но се орпави и това. . Благодаря много за споделянето. Това което ще наблегна повече този път ще е самата физиотерапия, 5 дена безплатна при Хубенов и след това имам 20 процедури по допълнителното здравно осигоряване, и ще пробвам и по здравна каса мисля че има още процедури. Мнението ми за Хубенов .... съжалявам ,че първият път не се оперирах при него. Много готин, обеснява каквото го попиташ, отговори ми на всички въпроси, просто трябва да знаеш какво да питаш конкретно, защото е много много зает и няма да ти остави време за свободни приказки. Идеята е никоий да не се отчайва , да си прави упражненията и да не обръща толкова внимание на болката, да има я , има и температура понякога първите седмици , има и оток, коляното е мазало, но всичко се оправя с времето . В момента не се притеснявам от 2рата операция, защото знам че с постоянство и търпение ще се оправя и ще си е добре коляното пак. Успех на всички с такава операция |
28-05-2015, 15:56 | #2018 |
Екстремен лифтар
|
После пак футболче.
28-05-2015, 16:32 | #2019 | ||
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2012
|
Цитат:
Цитат:
|
||
28-05-2015, 17:06 | #2020 |
Екстремен лифтар
|
Нормално.
А ако знаеш такива дет цяла седмица са зад бюрото и после събота малко да разцъкат футболче...
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|