|
02-12-2009, 13:29 | #801 |
АматЙор
|
Спортната ортопедия "Дианабад",6-ти етаж.
02-12-2009, 19:24 | #802 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Nov 2009
|
Здравейте отново!
Пиша ви от Дианабад, 10 часа след края на операцията ми Ще ви разкажа накратко как протекоха събитията, заедно с няколко препоръки. Като за начало, задължително преди операция на ПКВ си направете тестуване за алергия към анестетици, така аз се оказах алергичен към лидокаин, и ако ме бяха инжектирали с него (както е обичайно), последствията биха били най-малкото критични. Та за хора с алергии не епрепоръчително, а непременно да си направят такова изследване. От Дианабад ви препращат към една алерголожка, много свястна и изклйу/нямам йу/чително способна и знаеща жена. Та какво стана с мен Постъпих в болницата в 19:00 Понеделник. В 10 часа ми биха 2 инжекции в задника - алергени. Към 11 се събудих препотен, като ужасно много ми се повръщаше и гадеше. Оказа се, че е нормалната реакция това. Цяла вечер не можах да спя, а сутринта ни събудиха в 5:20. Казаха ми да слизам долу. Закараха ме в реанимацията, там ми прикачиха система, биха ми отново алергените от предната вечер, този път нищо ми нямаше. И така до към 7, когато влязох в операционната. Анестезиологът е изклйучително пекан тип, много вежлив и добър. Поставянето на упойката е горе-долу болезнено, но нищо особено все пак. Та моята беше доста силничка и не усетих абсолйутно нищо по време на операцията, КОЯТО от своя страна продължи около 30-40 минути /с приготовления, интервенция и т.н./. И така, бях свършил към 8, а упойката ме държа до 3 ;д... след това нямах никакви болки където и да е, а кракът (оперирания, разбира се) успях да го вдигна два пъти още тогава, без да изпитвам голяма болка /това се дължи най-вече на факта, че преди операцията ходих редовно на фитнес и мускулът ми беше подготвен). Та на тези, които им предстои операция на ПКВ - изобщо не се тревожете, просто тренирайте здраво мускулите на болния крак, колкото и да ви боли, повярвайте ми, много повече време ще си спестите от възстановителния срок. Утре ще ми махнат дренажа и ще се разкарвам малко с патерички, ако успея да вдигна пак крака си. Другото важно нещо, което трябва да съобразите е следното: - яжте някъде до 12 часа деня преди операцията - ако ви се налож ида ходите по голяма нужда в деня след операцията или през някой от дните в болницата, ще умрете от болка, както твърдят всички. Така че аз реших да не рискувам и карах на супички. Също така, пийте течности до към 8-10 вечерта преди оепрацията. Естествено, за да можете да се изпикаете следващата сутрин и да няма кофти ситуации по време на упойката или след това, когато оная ви работа все още е изтръпнала ;д (което е доста странно) аз днес си хапнах добре, още не ми се е приходило по голяма, иначе направих и това с течностите, сутринта пиках почти 1 минута, а все още не съм ходил иначе. Предполагам, че това ще стане до няколко часа или утре сутринта. Поздрави |
02-12-2009, 20:06 | #803 |
Member
Дата на присъединяване: Dec 2006
|
"Анестезиологът е изклйучително пекан "
... Внимавай с изказа.. И да се оправяш бързо! |
02-12-2009, 22:31 | #804 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Dec 2009
|
Здравейте нов съм във форума и аз искам да споделя моя случай.Опериран сам от скъсана ПКВ и минискус на 10.09.2009г.във ВМА -София от д-р Валери Петров много добър човек и специалист.В момента се възстановявам в ,Медика- Русе, и засега сам изключително доволен от резултатите почти възстанивих мускулите на оперирания крак.Проблемите ми бяха преди операцията поради лошо отношение на кварталния ортопед се влачих дълго време а и си спортувах активно докато не ми блокира коляното.Но засега с след операцията всичко е наред само усещам едно дърпане под коляното от мястото където е вземано тъкан за връзката но се надявам докато приключа курса с рехабилитацията всичко да е О.К..
|
03-12-2009, 19:15 | #805 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Oct 2009
|
Но засега с след операцията всичко е наред само усещам едно дърпане под коляното от мястото където е вземано тъкан за връзката но се надявам докато приключа курса с рехабилитацията всичко да е О.К
Привет, Относно новото сухожилие разреза се прави под капачката но само за да ти вкарат един много дълъг инструмент с който стигат до задната част на бедрото почти до таза от където се взима сухожилие за новата връзка. Това ми бе обяснено от д-р В. Петров много подробно защото го питах от какво е синката която имам на свивката на крака. Имам питане относно продължителноста на физиотерапията (ЛФК и Механотерапия) след като свалите шината и от кога препоръчвате да тръгна на фитнес. Ще съм благодарен ако някой ми препоръча фитнес в района на Гео Милев, Слатина, Редута или Ситняково. Предполагам е важно инструктора на фитнеса да е компетентен относно упражненията които се правят след реконструкция на ПКВ. Предварително благодаря. |
03-12-2009, 21:43 | #806 |
Junior Member
|
Точно това дърпане усещам и аз все още.Иначе започнах рехабилитация след края на 1-вия месец като махнах патериците.Направих 2 курса по 10 дни в момента почивам и почвам още 10 процедури.
|
03-12-2009, 22:07 | #807 | |
Junior Member
Дата на присъединяване: Aug 2009
|
Цитат:
Аз лично ходих на физиотерапията 3 седмици , ако можеш да продължиш ще ти са от полза масажите и ултразвука. За фитнеса гледай да има уреди за крака, т.е. за да можеш да правиш предна, задна и страничната мускулатура на крака. Където са те оперирали трябва да питаш кинезитерапевта да ти каже какви са упражненията и колко пъти да ги правиш на ден. Ако имаш оток на коляното, масажа много помага и облекчава. |
|
06-12-2009, 20:48 | #808 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Sep 2009
|
имате ли болки при екстензиите с кг около капачката и най вече над нея ?
операцията е при Т. Георгиев, на 130на дена съм. какво пиете за да ви мине тази болка, че не мога да работя пълноценно за бедрото ? Запоследно променено от bobo7 : 06-12-2009 в 21:15. |
07-12-2009, 11:39 | #809 |
Junior Member
|
Здравейте красиви и интелигентни скиорчета! Не карам ски за мое съжаление но използвам снега под течна форма. Карам wwкаяк и съм рафтинг инструктор. Тоя сезон скъсах връзки на коляното. Пробвах да карам с кви ли не наколенки и шини даже на едно от състезанията бях с незнам си ква космическа карбонова шина за ски една скиорка Анди ми я даде бях кат робокоп ма нищо не става. Зимата тренирам бокс та пак греда боли си ме копитцето и това е.Разгледах ви форума и темата ми даде неква насока у животу. Човека ще е Хубенов месец- Януари. Маи ми трябва няква шина след операцията.На някои да му се намира под ръка?
|
07-12-2009, 12:43 | #810 |
АматЙор
|
Няма проблеми.
07-12-2009, 18:43 | #811 | |
Tonic-зиран
|
Цитат:
|
|
08-12-2009, 10:21 | #812 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
Аз съм 240 дни след операцията и още изпитвам болка при екстензиите. Когато свивам крака болката е над капачката, а като се опитвам да го изпъна болката е зад коляното. За да не е толкова болезнено с двата крака повдигам и свалям тежестите, като само с болния задържам около 5-6 секунди. Успокоява ме това, че въпреки всичко напредвам с натоварването. Вече задържам 20 кг с болния крак. Само преди месец натоварването беше наполовина. Не знам как ще се справя със ските обаче след 10 дни.
|
09-12-2009, 00:31 | #813 |
Junior Member
|
ако имаш разлика между двата крака в мускула/или разлика в вдигането поотделно/, не бих ти препоръчал да се качиш на ски.
може ли да клекнеш с болния крак /само/ до доло? |
09-12-2009, 10:36 | #814 |
Junior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
Клякането става с лека опора, но е болезнено все още. А разлика между двата крака си има. Но си мисля, че по леки наклони ще се справя със ските.
|
09-12-2009, 12:04 | #815 |
Junior Member
|
Така до колкото разбрах след операцията при Хубенов когато седиш на коляно се чувства неприятен дискомфорт , понеже той взимал нещо от него.Някои има ли такива оплаквания? Понеже на мен ми се налага да седя в рафта точно на това коляно. Има ли някаква друга възможност? Георгиев от къде зима материал? Как човек може да си запише час при Георгиев? Защо земята се върти?
|
09-12-2009, 21:19 | #816 |
Junior Member
|
Около 80 ден след операция при д-р Хубенов, мога да седя на двете колена, като тежеста значително е върху здравото коляно(примерно 80% на 20%). Има болка и появява по-скоро от пирона в долната кост, който явно дразни тъканите. Областа от сухожилеите взето за връзката вече не ме боли.
|
11-12-2009, 11:42 | #817 |
Junior Member
|
аз съм 9ти следоперативен ден, правя абсолютно всички упражнения от 3 дни насам, като не изпитвам никаква болка, появява се само при сгъването на крака, което си е напълно нормално.
Имам въпрос към вас: От Понеделник съм в София за 5 дни физиотерапия, бихте ли ми казали дали още тогава се маха шината, за да знам какви панталони да си взема xd (от провинцията съм). И мислите ли, че планът за възстановяване трябва да бъде по-скоро индивидуален? Имам предвид, че зададените дни за напредък се проявяват по-рано при мен. => се надявам и да започна със сериозното натоварване, а оттам и с футбола по-рано. И на нас Хубенов ни каза от 10тия ден пълно натоварване на левия крак, т.е. махане на патериците, но шината кога точно се маха, никой нищо не е казал относно това. Благодаря ви предварително! Запоследно променено от Villanovaj : 11-12-2009 в 13:25. |
12-12-2009, 12:38 | #818 | |
Junior Member
|
Цитат:
Това е пак индивидулано кога ще я махнеш, зависи как се чувстваш. А за футбола най-добре консултирай с д-р Хубенов. Надявам се да сум бил полезен |
|
12-12-2009, 13:18 | #819 |
Junior Member
|
да, благодаря ти много !
|
14-12-2009, 15:26 | #820 | |
Junior Member
|
Цитат:
п.с. а на въпроса защо земята се върти мисля, че отдавна има даден отговор. Гуд лък |
|
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|