Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 02-12-2009, 13:29     #801
ddani
АматЙор

Дата на присъединяване: Jan 2007
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на ddani
Начално

Спортната ортопедия "Дианабад",6-ти етаж.
ddani Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 02-12-2009, 19:24     #802
Villanovaj
Junior Member

Дата на присъединяване: Nov 2009
Начално

Здравейте отново!
Пиша ви от Дианабад, 10 часа след края на операцията ми
Ще ви разкажа накратко как протекоха събитията, заедно с няколко препоръки.
Като за начало, задължително преди операция на ПКВ си направете тестуване за алергия към анестетици, така аз се оказах алергичен към лидокаин, и ако ме бяха инжектирали с него (както е обичайно), последствията биха били най-малкото критични. Та за хора с алергии не епрепоръчително, а непременно да си направят такова изследване. От Дианабад ви препращат към една алерголожка, много свястна и изклйу/нямам йу/чително способна и знаеща жена.
Та какво стана с мен
Постъпих в болницата в 19:00 Понеделник. В 10 часа ми биха 2 инжекции в задника - алергени. Към 11 се събудих препотен, като ужасно много ми се повръщаше и гадеше. Оказа се, че е нормалната реакция това. Цяла вечер не можах да спя, а сутринта ни събудиха в 5:20. Казаха ми да слизам долу.
Закараха ме в реанимацията, там ми прикачиха система, биха ми отново алергените от предната вечер, този път нищо ми нямаше. И така до към 7, когато влязох в операционната. Анестезиологът е изклйучително пекан тип, много вежлив и добър. Поставянето на упойката е горе-долу болезнено, но нищо особено все пак. Та моята беше доста силничка и не усетих абсолйутно нищо по време на операцията, КОЯТО от своя страна продължи около 30-40 минути /с приготовления, интервенция и т.н./. И така, бях свършил към 8, а упойката ме държа до 3 ;д... след това нямах никакви болки където и да е, а кракът (оперирания, разбира се) успях да го вдигна два пъти още тогава, без да изпитвам голяма болка /това се дължи най-вече на факта, че преди операцията ходих редовно на фитнес и мускулът ми беше подготвен).
Та на тези, които им предстои операция на ПКВ - изобщо не се тревожете, просто тренирайте здраво мускулите на болния крак, колкото и да ви боли, повярвайте ми, много повече време ще си спестите от възстановителния срок. Утре ще ми махнат дренажа и ще се разкарвам малко с патерички, ако успея да вдигна пак крака си.

Другото важно нещо, което трябва да съобразите е следното:
- яжте някъде до 12 часа деня преди операцията - ако ви се налож ида ходите по голяма нужда в деня след операцията или през някой от дните в болницата, ще умрете от болка, както твърдят всички. Така че аз реших да не рискувам и карах на супички. Също така, пийте течности до към 8-10 вечерта преди оепрацията. Естествено, за да можете да се изпикаете следващата сутрин и да няма кофти ситуации по време на упойката или след това, когато оная ви работа все още е изтръпнала ;д (което е доста странно)
аз днес си хапнах добре, още не ми се е приходило по голяма, иначе направих и това с течностите, сутринта пиках почти 1 минута, а все още не съм ходил иначе. Предполагам, че това ще стане до няколко часа или утре сутринта.

Поздрави
Villanovaj Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 02-12-2009, 20:06     #803
vito
Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Начално

"Анестезиологът е изклйучително пекан "

...

Внимавай с изказа..

И да се оправяш бързо!
vito Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 02-12-2009, 22:31     #804
pl5rov
Junior Member

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

Здравейте нов съм във форума и аз искам да споделя моя случай.Опериран сам от скъсана ПКВ и минискус на 10.09.2009г.във ВМА -София от д-р Валери Петров много добър човек и специалист.В момента се възстановявам в ,Медика- Русе, и засега сам изключително доволен от резултатите почти възстанивих мускулите на оперирания крак.Проблемите ми бяха преди операцията поради лошо отношение на кварталния ортопед се влачих дълго време а и си спортувах активно докато не ми блокира коляното.Но засега с след операцията всичко е наред само усещам едно дърпане под коляното от мястото където е вземано тъкан за връзката но се надявам докато приключа курса с рехабилитацията всичко да е О.К..
pl5rov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-12-2009, 19:15     #805
gopeto
Junior Member

Дата на присъединяване: Oct 2009
Начално

Но засега с след операцията всичко е наред само усещам едно дърпане под коляното от мястото където е вземано тъкан за връзката но се надявам докато приключа курса с рехабилитацията всичко да е О.К

Привет,
Относно новото сухожилие разреза се прави под капачката но само за да ти вкарат един много дълъг инструмент с който стигат до задната част на бедрото почти до таза от където се взима сухожилие за новата връзка.
Това ми бе обяснено от д-р В. Петров много подробно защото го питах от какво е синката която имам на свивката на крака.

Имам питане относно продължителноста на физиотерапията (ЛФК и Механотерапия) след като свалите шината и от кога препоръчвате да тръгна на фитнес.
Ще съм благодарен ако някой ми препоръча фитнес в района на Гео Милев, Слатина, Редута или Ситняково. Предполагам е важно инструктора на фитнеса да е компетентен относно упражненията които се правят след реконструкция на ПКВ.
Предварително благодаря.
gopeto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-12-2009, 21:43     #806
pl5rov
Junior Member

Начално

Точно това дърпане усещам и аз все още.Иначе започнах рехабилитация след края на 1-вия месец като махнах патериците.Направих 2 курса по 10 дни в момента почивам и почвам още 10 процедури.
pl5rov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-12-2009, 22:07     #807
sonyan78
Junior Member

Дата на присъединяване: Aug 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отgopeto Разгледай мнение

Имам питане относно продължителноста на физиотерапията (ЛФК и Механотерапия) след като свалите шината и от кога препоръчвате да тръгна на фитнес.
.
Здравей gopeto,
Аз лично ходих на физиотерапията 3 седмици , ако можеш да продължиш ще ти са от полза масажите и ултразвука. За фитнеса гледай да има уреди за крака, т.е. за да можеш да правиш предна, задна и страничната мускулатура на крака. Където са те оперирали трябва да питаш кинезитерапевта да ти каже какви са упражненията и колко пъти да ги правиш на ден.
Ако имаш оток на коляното, масажа много помага и облекчава.
sonyan78 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 06-12-2009, 20:48     #808
bobo7
Junior Member

Дата на присъединяване: Sep 2009
Начално

имате ли болки при екстензиите с кг около капачката и най вече над нея ?
операцията е при Т. Георгиев, на 130на дена съм.
какво пиете за да ви мине тази болка, че не мога да работя пълноценно за бедрото ?

Запоследно променено от bobo7 : 06-12-2009 в 21:15.
bobo7 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-12-2009, 11:39     #809
POLINA
Junior Member

Начално

Здравейте красиви и интелигентни скиорчета! Не карам ски за мое съжаление но използвам снега под течна форма. Карам wwкаяк и съм рафтинг инструктор. Тоя сезон скъсах връзки на коляното. Пробвах да карам с кви ли не наколенки и шини даже на едно от състезанията бях с незнам си ква космическа карбонова шина за ски една скиорка Анди ми я даде бях кат робокоп ма нищо не става. Зимата тренирам бокс та пак греда боли си ме копитцето и това е.Разгледах ви форума и темата ми даде неква насока у животу. Човека ще е Хубенов месец- Януари. Маи ми трябва няква шина след операцията.На някои да му се намира под ръка?
POLINA Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-12-2009, 12:43     #810
ddani
АматЙор

Дата на присъединяване: Jan 2007
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез skype; на ddani
Начално

Няма проблеми.
ddani Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-12-2009, 18:43     #811
borkosl
Tonic-зиран

Дата на присъединяване: Jan 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на borkosl
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отPOLINA Разгледай мнение
Здравейте красиви и интелигентни скиорчета! Не карам ски за мое съжаление но използвам снега под течна форма. Карам wwкаяк и съм рафтинг инструктор. Тоя сезон скъсах връзки на коляното. Пробвах да карам с кви ли не наколенки и шини даже на едно от състезанията бях с незнам си ква космическа карбонова шина за ски една скиорка Анди ми я даде бях кат робокоп ма нищо не става. Зимата тренирам бокс та пак греда боли си ме копитцето и това е.Разгледах ви форума и темата ми даде неква насока у животу. Човека ще е Хубенов месец- Януари. Маи ми трябва няква шина след операцията.На някои да му се намира под ръка?
Кулежке не си само ти каякарче и аз съм състезател по каяк но на тихи води и в момента съм със счупен глезен а шини има и човека е Хубенов ... във форума даже се продаваше ...
borkosl Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 08-12-2009, 10:21     #812
galiu
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Аз съм 240 дни след операцията и още изпитвам болка при екстензиите. Когато свивам крака болката е над капачката, а като се опитвам да го изпъна болката е зад коляното. За да не е толкова болезнено с двата крака повдигам и свалям тежестите, като само с болния задържам около 5-6 секунди. Успокоява ме това, че въпреки всичко напредвам с натоварването. Вече задържам 20 кг с болния крак. Само преди месец натоварването беше наполовина. Не знам как ще се справя със ските обаче след 10 дни.
galiu Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2009, 00:31     #813
bobo7
Junior Member

Начално

ако имаш разлика между двата крака в мускула/или разлика в вдигането поотделно/, не бих ти препоръчал да се качиш на ски.
може ли да клекнеш с болния крак /само/ до доло?
bobo7 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2009, 10:36     #814
galiu
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Начално

Клякането става с лека опора, но е болезнено все още. А разлика между двата крака си има. Но си мисля, че по леки наклони ще се справя със ските.
galiu Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2009, 12:04     #815
POLINA
Junior Member

Начално

Така до колкото разбрах след операцията при Хубенов когато седиш на коляно се чувства неприятен дискомфорт , понеже той взимал нещо от него.Някои има ли такива оплаквания? Понеже на мен ми се налага да седя в рафта точно на това коляно. Има ли някаква друга възможност? Георгиев от къде зима материал? Как човек може да си запише час при Георгиев? Защо земята се върти?
POLINA Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 09-12-2009, 21:19     #816
sonyan78
Junior Member

Начално

Цитат:
Така до колкото разбрах след операцията при Хубенов когато седиш на коляно се чувства неприятен дискомфорт , понеже той взимал нещо от него.
Около 80 ден след операция при д-р Хубенов, мога да седя на двете колена, като тежеста значително е върху здравото коляно(примерно 80% на 20%). Има болка и появява по-скоро от пирона в долната кост, който явно дразни тъканите. Областа от сухожилеите взето за връзката вече не ме боли.
Стари 11-12-2009, 11:42     #817
Villanovaj
Junior Member

Начално

аз съм 9ти следоперативен ден, правя абсолютно всички упражнения от 3 дни насам, като не изпитвам никаква болка, появява се само при сгъването на крака, което си е напълно нормално.

Имам въпрос към вас:
От Понеделник съм в София за 5 дни физиотерапия, бихте ли ми казали дали още тогава се маха шината, за да знам какви панталони да си взема xd (от провинцията съм).

И мислите ли, че планът за възстановяване трябва да бъде по-скоро индивидуален? Имам предвид, че зададените дни за напредък се проявяват по-рано при мен. => се надявам и да започна със сериозното натоварване, а оттам и с футбола по-рано. И на нас Хубенов ни каза от 10тия ден пълно натоварване на левия крак, т.е. махане на патериците, но шината кога точно се маха, никой нищо не е казал относно това.

Благодаря ви предварително!

Запоследно променено от Villanovaj : 11-12-2009 в 13:25.
Стари 12-12-2009, 12:38     #818
sonyan78
Junior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отVillanovaj Разгледай мнение
аз съм 9ти следоперативен ден, правя абсолютно всички упражнения от 3 дни насам, като не изпитвам никаква болка, появява се само при сгъването на крака, което си е напълно нормално.

Имам въпрос към вас:
От Понеделник съм в София за 5 дни физиотерапия, бихте ли ми казали дали още тогава се маха шината, за да знам какви панталони да си взема xd (от провинцията съм).
Вземи си къси панталони, защото е по-удобно по-време на рехабилитацията, или ако имаш дълъг панталон, който спокойно можеш да навиеш до горната част на бедрото, без да те стиска за да може да ти е комфортно при масажа. Иначе шината по-програма се сваля на 15-я ден, аз лично я махнах на 16 ден, но от 14-я ден вече бях стабилен и я ползвах само като пътувам с маршрутката до Дианабад.
Това е пак индивидулано кога ще я махнеш, зависи как се чувстваш.
А за футбола най-добре консултирай с д-р Хубенов.
Надявам се да сум бил полезен
Стари 12-12-2009, 13:18     #819
Villanovaj
Junior Member

Начално

да, благодаря ти много !
Стари 14-12-2009, 15:26     #820
freestyle
Junior Member

Начално

Цитат:
Така до колкото разбрах след операцията при Хубенов когато седиш на коляно се чувства неприятен дискомфорт , понеже той взимал нещо от него.
Това "нещо", което го взима д-р Хубенов е от средна 1/3 на сухожилие(т.нар. пателарно сухожилие)под коляното, където е подбедрицата, което после служи като свободен трансплантант с костни блокчета и това реално е новата връзка. За извличането на този трансплантант е необходим разрез, който започва под коляното и е около 6-7 см. До може би първия месец се чувства много безчувствено това място, като отначало доста боли, но с времето болката както и безчувствеността отшумяват. Аз съм на 3 мес. след операция при д-р Хубенов и при допир има съвсеееем лека безчувстеност в горната част, но когато застана на колена ми е супер странно, може би заради самия разрез и белега и има някаква цялостна безчувственост. Д-р Георгиев прави напречен разрез леко встрани от коляното, ( който мисля че е малко по- къс като дължина) чрез който трансплантанта се взима от задната част на бедрото. Та си мисля че опорната точка при допира на коляното с повърхността остава по незасегната при метода на Георгиев.
п.с. а на въпроса защо земята се върти мисля, че отдавна има даден отговор.
Гуд лък
freestyle Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 02:25.