Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 30-12-2012, 19:37     #21
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Ами май друго наистина не остава, защото положението е нелепо - БАССЕС от години сключва голяма групова застраховка, но така и не получава нещо по-особено. Ето, сега има договори за хели спасяване (факт), то може да се очаква реално (факт), лимита не му е много висок, но НАШИТЕ ОБЩИ ЗАСТРАХОВКИ НЕ ГО ПОКРИВАТ!

Ние сме в категорията хора, които, ако закъсат зимата в планината, почти със сигурност ще имат "голяма полза" от пристигане на екип с хеликоптер. Просто знам за какво говоря от гледна точка на транспорт на дори леко пострадал и ми е пределно ясно, че има ли инцидент нейде малко по-навътре в планината ще е възможно най-добре транспорта да стане с помощта на хеликоптер....

Еми, освен да ставаме членове на някой чужд ски клуб и поне да знаем за какво плащаме...
Стари 03-01-2013, 15:36     #22
i.slavchev
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2012
Начално

И за мен това с Австрийския клуб е работещият вариант. .
Единствената застраховка с ясни общи условия в БГ, която съм виждал, е на Уника. А там са едни цифри като стане дума за неща извън писти и маркирани пътеки (за хеликоптер да не говорим), а застраховките за чужбина са отделно пари...

Запоследно променено от i.slavchev : 03-01-2013 в 15:43.
i.slavchev Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-01-2013, 18:08     #23
-gesh-
плешиф лифтар

Дата на присъединяване: Dec 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез MSN на -gesh- Изпрати съобщение чрез Yahoo на -gesh- Изпрати съобщение чрез skype; на -gesh-
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbobber Разгледай мнение
Май освен да изговорим на бързо как БАССЕС да стане представител на австрийския ски клуб за България, друго не остава.
дайте сериозно да проверим каква е възможността членове на БАССЕС да стават членове на Австииски клуб и да ползват засхтаховката. Кой е добър с немския?

28.01.2009г. "Дирекция Национален парк Пирин предупреждава всички любители на зимните ски спортове, че карането на ски и сноуборд извън трасетата на ски пистите е опасно, крие много рискове и е забранено съгласно Плана за управление на Национален парк Пирин."

да ама в чл. 1.16.7.4. пише - "Видове спорт, които могат да се развиват в парка: Зимни преходи (ски с панти) и Ски преходи с ползване на алпийска екипировка"!

04.10.2010г. "Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен""
-gesh- Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-01-2013, 19:12     #24
Green Hot Chilly Peppers
Прасета в космоса!

Аватара на Green Hot Chilly Peppers

Дата на присъединяване: Aug 2007
Начално Австрийска застраховка

Миналата година проверявах.

за дружеството

Ето и линк към най-общите условия на застраховката:
ползи за членовете на английски

(редакция) както и:
по-подробна брошура за застраховката

Има две препятствия за ползването на застраховката:

1. Човек трябва да си избере секция (не знам на 100% какви са задълженията на членовете и дали някой трябва да те верифицира от секцията)
2. Всичко си плащаш първо сам, а после пускаш иск към застрахпвателя на дружеството (това би могло да е проблем).

Ако второто е преодолимо за някого, първото, мисля, ще се намери начин да се разучи/уреди.

Редакция: третият вариант е да преговаряме с тях и да си органзираме тукашна секция, но това вероятно ще означава и някаква административна организация и работа (напр. секцията да осигурява информация на други членове, дошли в България). Което в дългосрочен план със сигурност няма да е лошо. Само да има хора, които да са готови.

Запоследно променено от Green Hot Chilly Peppers : 04-01-2013 в 07:05.
Green Hot Chilly Peppers Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-01-2013, 12:01     #25
-gesh-
плешиф лифтар

Дата на присъединяване: Dec 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрез MSN на -gesh- Изпрати съобщение чрез Yahoo на -gesh- Изпрати съобщение чрез skype; на -gesh-
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отGreen Hot Chilly Peppers Разгледай мнение

2. Всичко си плащаш първо сам, а после пускаш иск към застрахпвателя на дружеството (това би могло да е проблем).
разгледах Британската секция - там изглежда не се искада плащаш сам - във формата за исканя на обещетение (Claim Form) пише "You do not have to pay the bills the rescue organisations will be paid directly."

28.01.2009г. "Дирекция Национален парк Пирин предупреждава всички любители на зимните ски спортове, че карането на ски и сноуборд извън трасетата на ски пистите е опасно, крие много рискове и е забранено съгласно Плана за управление на Национален парк Пирин."

да ама в чл. 1.16.7.4. пише - "Видове спорт, които могат да се развиват в парка: Зимни преходи (ски с панти) и Ски преходи с ползване на алпийска екипировка"!

04.10.2010г. "Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен""
-gesh- Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-01-2013, 19:54     #26
bobber

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Ами не говоря немски. Иначе до сега 10 пъти да съм написал едно писамце в 10 реда. Така и така ние сме скиори, туристи и планинари от България и сме заинтересувани от членството в австр. ски клуб. Имаме желание да станем регионален представител за България, като се стремим да договорим с хижи и туристически обекти намаления за членовете на австр. клуб и т.н. (предполагам хижа Мальовица ще е първият обект)

Ако някой има половин час нека го драсне на немски и да го пуснем през мейла на БАССЕС.

Запоследно променено от bobber : 04-01-2013 в 19:57.
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-01-2013, 20:38     #27
dimitard
Senior Member

Начално

Бобре, понеже ти си 3-тия от УС дето се кани да драска, предлагам да се уговорите и да го направи само един....апропо говорят английски, говорил съм си с тях по въпроса преди 2 години.....
Стари 04-01-2013, 22:17     #28
milkon
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

abe gledam tezi polzvat UNIQA ne e li po dobre da se pita purvo tam dali nemoge da poluchite nemskite uslovia??
spored men nebiha vi prieli v cluba samo zaradi zastrahovkata porsto tezi clubove nefonkcunirat taka......
ako doida pri vas i vi zaiavia gordo che idvam zaradi zastrahovkata inache neme e enia za vashta organizacia she me zapishete li?
milkon Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-01-2013, 22:20     #29
dimitard
Senior Member

Начално

Функционират, функционират....
Стари 04-01-2013, 22:25     #30
milkon
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

kon bop iade li?
milkon Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 04-01-2013, 23:42     #31
dimitard
Senior Member

Начално

milkon, на тебе пък какъв ти е зора?

Ползвай си кредитната карта и стани ЧЛЕН тука, става веднага, до 2-3 дни ще ти пратят потвърждение и всичко, боба после:

http://aacuk.org.uk/p-membership-2013

Запоследно променено от dimitard : 05-01-2013 в 00:24.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-01-2013, 17:59     #32
gydi
Гъди

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на gydi
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
milkon, на тебе пък какъв ти е зора?

Ползвай си кредитната карта и стани ЧЛЕН тука, става веднага, до 2-3 дни ще ти пратят потвърждение и всичко, боба после:

http://aacuk.org.uk/p-membership-2013
Може ли ако не ви затруднявам, да напишете на български с прости думи като за мен каква е файдата. Плащам и какво получавам? Като си член имаш и застраховка?
Важи ли за България?
VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България!
Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей
Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди.
gydi Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-01-2013, 21:45     #33
tablatabla
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2010
Начално

За 3-та, поредна година си направих в УНИКА за 5 месеца. 90лв със завишени прагове по парични премии + 2 допълнителни опции "Екстремни спортове" и "Операция на ПСС с използване на хеликоптер".

Joe Strummer 21 August 1952 22 December 2002
tablatabla Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 05-01-2013, 23:04     #34
msa
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2012
Изпрати съобщение чрез skype; на msa
Начално

Извинявам се, не съм толкова навътре в материята, но 90лв. за 5 месеца? Не съм запознат и със статистиката на произшествията годишно, но ми се струва че ако си създадем един фонд с вноска двойно или тройно по-ниска годишно би бил достатъчен да се покрият разноските по нещастията в планината за период от една година? Вие как мислите? Въпрос на малко статистически сметки е колко пари да е вноската спрямо средния брой застраховани и средния брой нещастия, които се случват на застрахован човек. При всички положения ще е по-изгодно и парите си остават "при нас".
msa Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 06-01-2013, 22:31     #35
tablatabla
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2010
Начално

Цената зависи спрямо, какво е покритието на застраховката.

На теория примерно, е така:
"В общия случай при около 15-20лв. застрахователна премия, повечето застрахователи покриват "разходи по застрахователни събития" в рамките на 1000-1500лв. Справка - едно сваляне от планина по ценоразписа на ПСС, е около 2000 като финална калкулация.

Всеки може да се застрахова на по-голяма премия, като тогава се увеличава и сумата по разходи, които може да се покрият. Пример:
- застрахователната премия е 15лв. покритие: 1000лв.
- искаме покритие 3000лв --> 3х15лв=45лв."

без да съм кой знае колко навътре в темата, стигнах до извод за себе си, че Планинската на Уника, е най-ясно разписана и регламентирана, пък и са първите, които почнаха да предлагат тази "специализирана" застраховка.
http://www.garant-insurance.bg/?p=23&l=1&id=7

не съм оптимист, че всичко в БГ става, както пише в договорите, но поне ще са база да си търся правата.....

Joe Strummer 21 August 1952 22 December 2002

Запоследно променено от tablatabla : 07-01-2013 в 11:08.
tablatabla Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 07-01-2013, 11:03     #36
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Ти пропускаш да кажеш, че си "пристрастен"

Сега сериозно - поне 100 лв. излиза на Уника ПСС с хели (500 лв. лимит)... Това са 50 Евро. Получаваш "транспорт". И това само "в България"...

Ей за това става дума - като са криви условията на нашите компании, дали да не станем и ние като френските богати хора "чужденци".

В нашия случай "австрийски скиори" - да си даваме парите за развитието на Австрийското алпийско движение, срещу което те да ни помогнат с случай на нужда в България ИЛИ ЧУЖБИНА..... Пък нашето БТС е явно на къде е тръгнало...
Стари 07-01-2013, 11:16     #37
msa
Senior Member

Начално

Аз имах предвид идеята за създаване на фонд "взаимопомощ" така да го кажа. Възможно ли е? Вместо да плащаме на застрахователни компании да си направим такъв фонд, от който всеки, който е дал пари може да разчита да се покрият разходите му при евентуални спасителни акции.
Стари 07-01-2013, 11:18     #38
dimitard
Senior Member

Начално

Тая работа изобщо не е толкова проста....
Стари 07-01-2013, 11:29     #39
msa
Senior Member

Начално

Сигурен съм, че не е просто, но пък си мисля, че би било много по-лесно и по-изгодно за всички ни. А и бих се доверил да си дам парите и да очаквам помощ по-скоро от скиор, отколкото от застраховател.
Стари 07-01-2013, 12:09     #40
dimitard
Senior Member

Начално

Ей така като почнете - асоциацията далеч по елементарни неща неможе да изпълни, ти как си представяш да стане застрахователен фонд ??!

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 09:23.