Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 07-01-2013, 12:13     #41
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbobber Разгледай мнение
Ами не говоря немски. Иначе до сега 10 пъти да съм написал едно писамце в 10 реда. Така и така ние сме скиори, туристи и планинари от България и сме заинтересувани от членството в австр. ски клуб. Имаме желание да станем регионален представител за България, като се стремим да договорим с хижи и туристически обекти намаления за членовете на австр. клуб и т.н. (предполагам хижа Мальовица ще е първият обект)

Ако някой има половин час нека го драсне на немски и да го пуснем през мейла на БАССЕС.
Бояне какво става, писахте ли писмо на австрийците, някакъв отговор? Ако не сте, моля те сподели, та да помагаме - и аз мисля че хората ще отговорят и на английско запитване без проблеми, особено ако е от официален мейл на бассес..
Стари 07-01-2013, 12:15     #42
stenly666
СНЕГОЛАЗ

Дата на присъединяване: Feb 2005
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
...
Виждам дългата ръка на Дж.Сорош
Стари 07-01-2013, 12:16     #43
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Абе "фонд" за взаимопомощ може да има, ако в него има хиляди допринасящи. Иначе сметката е проста - 100 човека по 50 лв. са 5000. Това значи, че тези 100 човека могат да поемат нуждата на ЕДИН от спасяване, максимум 2-3 (без по-скъп транспорт).

Е, а какво става, ако се контузят 5-ма от тези 100???

Аз все си мечтая да е като в Швейцария (REGA - rega.ch). Там REGA се финансира от държавата, но спасителните акции се заплащат. Може обаче да си 'донор" на REGA (30 швейцарски франка на година, около 50 лв!) и тогава REGA в знак на "благодарност" ти опростява сметката в случай на спасителна акция... С други думи -REGA получава допълнителен приход от хората и е готова да сподели този приход. На фона на много хиляди швейцарци с планинска култура, които цял живот с кеф дават пари на REGA това е не-лоша система.

И аз бих се кефил да съм "донор" на ПСС, да знам, че парите ще отидат не за да си купи шефа на някоя застрахователна фирма поредното бентли, а за моторни шейни, екипировка, гориво... Ама това скоро няма да стане!
Стари 08-01-2013, 12:22     #44
*izkukal*
хвърколет

Дата на присъединяване: May 2006
Изпрати съобщение чрез skype; на *izkukal*
Cool

Цитат:
Първоначално изпратено отmp2 Разгледай мнение
Абе "фонд" за взаимопомощ може да има, ако в него има хиляди допринасящи. Иначе сметката е проста - 100 човека по 50 лв. са 5000. Това значи, че тези 100 човека могат да поемат нуждата на ЕДИН от спасяване, максимум 2-3 (без по-скъп транспорт).

Е, а какво става, ако се контузят 5-ма от тези 100???

Аз все си мечтая да е като в Швейцария (REGA - rega.ch). Там REGA се финансира от държавата, но спасителните акции се заплащат. Може обаче да си 'донор" на REGA (30 швейцарски франка на година, около 50 лв!) и тогава REGA в знак на "благодарност" ти опростява сметката в случай на спасителна акция... С други думи -REGA получава допълнителен приход от хората и е готова да сподели този приход. На фона на много хиляди швейцарци с планинска култура, които цял живот с кеф дават пари на REGA това е не-лоша система.

И аз бих се кефил да съм "донор" на ПСС, да знам, че парите ще отидат не за да си купи шефа на някоя застрахователна фирма поредното бентли, а за моторни шейни, екипировка, гориво... Ама това скоро няма да стане!
Вярно това трябва да е схемата - REGA / ПСС !
чакаме ... след миниатюрната стъпка с хеликоптера ... чакаме !!!

*izkukal* Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2013, 17:16     #45
Paco
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2009
Начално

Със закъснение вчера си картончето за застраховка от "Армеец" от офиса на бул. Драган Цанков. Момичето там ми каза, че по принцип поемат акции с хели (или по-скоро части от тях) при полици над 2000лв.

Не знам доколко това е релевантно, но и застраховката става доста скъпа. Една акция с хели е май 5к, една такава полица-над 200лв.
Paco Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2013, 19:09     #46
bob_beliata
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2004
Начално

Говорим си ние за акции с хели, ама никой не знае нищо за тези нови хеликоптери, за които се говори в медиите. Аз лично не съм готов да плащам, за нещо дето не съм сигурен дали го има и как функционира...
Защото всички хеликоптери които досега е ползвала ПСС, са такива, че вероятността да се използват за акция зимно време е близка до нула. Дано "новите" са по-пригодни за летене в планински условия и лошо време, за да могат наистина да спасяват хора в зимната планина. Но докато няма истинска информация за тях и не сме сигурни че могат да се използват зимно време, плащането на безумно скъпи застраховки е напълно безпредметно, според мен.
Стари 10-01-2013, 19:59     #47
Emo_bager4eto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2004
Начално

Хеликоптерите, които са собственост на горнооряховската фирма, не са пригодени за планинско спасяване. И няма как да бъдат модифицирани.

Пилотите им нямат нужния опит и летателни часове.

Но, но, собственикът им има огромното желание да помогне, тоест да се постави началото на хеликоптерното спасяване.
Засега обаче, с тези машини, пилоти и законодателство, това няма как да се случи.

Това е. Приемете го. Факт. Каквото и да чувате и четете по медиите. Фактите са това. Тези машини могат и да транспортират пострадал при пътен инцидент, да приберат ранен от плаца на пистата, но по стандартите на ХЕМС - няма как да стане с тези машини.

И за да не е голословно, цитат например от
8th EDITION ACCREDITATION STANDARDS
of the Commission on Accreditation of Medical Transport System

05.07.02The pilot must possess 2000 total flight hours with a minimum of 1500 helicopter flight hours prior to an
assignment with a medical service with the following stipulations:
1. At least 1000 of those hours must be as PIC in rotorcraft
2. 100 hours unaided (if pilot is not assigned to an NVG base/aircraft)
3. 100 hours unaided or 50 hours unaided as long as the pilot has 100 hours aided (if assigned to an NVG
base/aircraft)
4. A minimum of 500 hours of turbine time―1000 hours of turbine time strongly encouraged

Също така и тук

И едно припомняне за хели акция в Австрия, на която доста от пишещите в този форум присъстваха и видяха всъщност какво е хеликоптерно планинско спасяване (хелито дойде на четвъртата минута от повикването му от ПСС-ара с шейната).

Моля обърнете внимание на машината, на броя хора, зависнали отдолу, на метеорологичното време, на мястото на приземяване и т.н. Мисля, че в такова време "нашите" сипват греяната.

Моите уважения към тукашните усилия, но с пръдня боя не става. Да, вярно е, пак е по-добре от досегашното положение, но е и доста далече от истината.

Just fly

Запоследно променено от Emo_bager4eto : 10-01-2013 в 20:42.
Emo_bager4eto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2013, 20:46     #48
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Багер, не знам от къде е информацията, но на мен ми казаха, че това са втора ръка машини от REGA, та едва ли не са екипирани! Пилоти също не е толкова сложно, остава въпроса за спасителите - съвсем теоретично говорим на база на слухове де...

Запоследно променено от dimitard : 10-01-2013 в 21:11.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2013, 20:58     #49
Emo_bager4eto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2004
Начално

Кой ти каза за REGA бе човек тия ли клик

Я първо изгледай репортажа и след това ще продължим дискусията, става ли?

БНТ репортаж

Just fly
Emo_bager4eto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2013, 21:15     #50
dimitard
Senior Member

Начално

Може нещо да съм се заблудил, сега го гледам за първи път репортажа....едни познати ми говориха, че купуват на старо хеликоптери от REGA и реших, че са същите......може да е някаква тотално друга история....
Стари 10-01-2013, 22:19     #51
emon
Senior Member

Дата на присъединяване: Nov 2010
Начално

! Пилоти също не е толкова сложно, остава въпроса за спасителите

Приятелю, погледни първо какви са изискванията за пилоти на спасителни хелита в Европа(имам предвид полетни часове), после провери при какви полетни часове се пенсионират българските пилоти на хелита и веднага ще ти стане ясно колко всъщност е сложно да намериш пилоти, отговарящи на условията за тази работа в България. В никакъв случай не казвам, че нашите пилоти са некъдърни или, че не си разбират от работата, напротив. Но има голяма ралика между "добри" пилоти и "отговарящи на изискванията за спасяване" пилоти (според европейските и световни изисквания). То и хелита, подходящи за спасяване няма, но това пък е съвсем друга тема. А колкото до въпроса със спасителите мога само да кажа, че има достатъчно способни спасители да извършват спасяване от въздуха, но при достатъчно действителни тренировки съвместно с екипажите на хелитата, а такива просто няма и то не поради нежелание на ПСС.

Запоследно променено от emon : 10-01-2013 в 22:21.
emon Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-01-2013, 23:09     #52
Ani
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2005
Начално

А с нашата обща застраховка докъде стигнаха нещата?
Ani Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-01-2013, 11:24     #53
*izkukal*
хвърколет

Дата на присъединяване: May 2006
Изпрати съобщение чрез skype; на *izkukal*
Cool

Забравих да напиша!

За тези които не са взели личното си картонче/полица - да помнят №0000349785

*izkukal* Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-01-2013, 13:24     #54
mp2
Senior Member

Начално

За хелитата - лично от Киро Русев (ПСС) знам, че има закупена подвесна система - с други думи, може да закара висящ на въже спасител до пострадал. Това в България е правено, има и няколко обучени човека. хелитата са малки, но това е по-добре от Ми28. Могат да съберат 2-ма спасители и един пострадал. Не са оборудвани за реанимация, идеята е просто да се съкрати много времето за транспорт - с други думи - доставя се близо до пострадалия спасител, той помага с каквото може, после се прави опит пострадалия бързо да се закара до място, където има лекар, линейка и т.н..... Не е каквото сте гледали по Алпите, ама е по-добре от 5 часа ходене, докато първия спасител стигне до пострадал, нали?

Знам, че е далеч от HEMS, но нали не се заблуждавате, че някои от властващите в България утре ей така ще извади пари за нещо читаво... Просто от някъде трябва да се тръгне и това, което се случва е стъпка напред. Мога да ви гарантирам обаче, че ако има няколко акции, които после не се платят (т.е. няма застраховки, човекът не плаща) тази работа ще окапе като гнила круша... Ей за това става дума, как сега ние да направим така, че ако става нещо, то ще може да се покрие адекватно....
Стари 11-01-2013, 14:19     #55
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Аз пак да питам, УС-то нещо направи ли относно контакт с Австрийския алпийски клуб и техните застраховки, ако не - имате ли нужда от помощ в списването на писмо.. или да се оправяме сами и да им пишем отделно? Мисля си че най-удачно е да се включим групово към техните застраховки, с тях няма да се стига до сценария 'неплатена хели акция' ..
Стари 11-01-2013, 18:47     #56
dimitard
Senior Member

Начално

Емо и Емо, принципно съм бил 2 пъти в рега, и за щастие е било не по здравословни причини. Приципно си мисля, че знам поне елементарно за какво говоря и по 3те компонента, които споменах - хели, пилот и спасяване.....

Та да видим, какво точно ще се случи....
Стари 11-01-2013, 20:26     #57
emon
Senior Member

Дата на присъединяване: Nov 2010
Начално

Да Митак, определено има някакво раздвежване и ще видим до къде ще го докараме. Принципно ми се иска да съм оптимист, но все пак сме в БГ .....
И в никакъв случай не поставям под съмнение познанията ти в тази област, не ме разбирай погрешно. Просто и аз имам известни познания по тази тема, дори съм работил няколко пъти по въздух, но както и да е ......

Запоследно променено от emon : 11-01-2013 в 20:31.
emon Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 11-01-2013, 21:23     #58
dimitard
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отemon Разгледай мнение
Просто и аз имам известни познания по тази тема
Е ти ако нямаш!
Стари 13-01-2013, 20:20     #59
gydi
Гъди

Дата на присъединяване: Feb 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на gydi
Начално

Снощи гледах филма ,за кой ли път,"Спасителен отряд", и пак си спомних за моя най добър приятел Красимир Карушков от Стара Загора, който при тренировка в Балчик, след като качва мнимия пострадал, той се качва и при поемането му във вертолета се къса въжето и ръката му се плъзва по рамото на поемащия... 50 метра...
Старшината дето тества по технология всеки месец въжето с торби пясък избяга и излезе в нелегалност за да не хванат десантчиците от групата.

Сериозна работа е това спасяването с въртолет. Може на пръв поглед да изглежда лесно, но си изисква сериозна подготовка и техническа база.
VGA:Във Варна има много неща, но всеки знае, че Бургас е морската ски-столица на България!
Всичко, което е далеч от морето е дълбока провинция - Ърнест Хемингуей
Щастието не е дадено всекиму. Съжалявам другите! Гъди.

Запоследно променено от gydi : 13-01-2013 в 20:30.
gydi Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-01-2013, 12:02     #60
mp2
Senior Member

Начално

Въпроса със секциите се оказа сложен.
До ден-два очаквам екипът на "Клуб на пътешественика" да изяснят със сигурност дали "българи в България" е ОК като покритие.
Иначе трябва да станем членове на "Britanica"секцията...

http://aacuk.org.uk/

За процедурата по самото членство тук:

https://aacuk.org.uk/membership/

Иначе може би си струва за вбъдеще да се влезе в преговори БАССЕС да се явява нещо като "партньор" на клуба в България, не мисля, че е редно ние да сме "секция" на чужд клуб... То същото важи и за БАК де

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 11:16.