Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 18-03-2017, 13:11     #61
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Към момента, аз поне - не съветвам никой, особенно с повече килограми, да си купува НОВИ точкови автомати без forward pressure. Просто негативните резултати от липсата на такава система идват рано или късно (счупени ски, избити автомати).

И преди някой да е казал - че той такъв проблем няма, принципно в зависимост от употребата, ските могат и да се избият и след 15 години. Може и след 1 сезон.

Запоследно променено от dimitard : 18-03-2017 в 13:42.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-03-2017, 14:54     #62
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Към момента, аз поне - не съветвам никой, особенно с повече килограми, да си купува НОВИ точкови автомати без forward pressure. Просто негативните резултати от липсата на такава система идват рано или късно (счупени ски, избити автомати).

И преди някой да е казал - че той такъв проблем няма, принципно в зависимост от употребата, ските могат и да се избият и след 15 години. Може и след 1 сезон.
С това последното се самоопровергаваш
В зависимост от употребата ...
Значи ако утре реша да си купя точки и ги сложа на супер леки пантажийски ски, които ще използвам веднъж или два пъти годишно да се кача от Алеко до Черни връх а надолу ще спускам внимателно щото ските не позволяват повече то мога да очаквам, че въпросното „рано или късно“ ще дойде след повече от 5 години а аз тогава така или иначе вече няма да карам ски. Та принципно си прав, че най-вече зависи от употребата.
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-03-2017, 15:18     #63
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Самоопровергавам се, ама друг път. Това, че ти след 5 години няма да караш ски като хората, не значи, че няма да ги продадеш на някой и той да се убие вместо теб някъде или да спи в гората. Не виждам начин, как ти или който и да било друг може да го предвиди тоя ефект точно кога ще се получи, защото зависи от 100 неща - затова не ми се водят силно теоретични спорове, казвам какво става напрактика...

Като се дават пари за нещо ново, поне да е като хората. Варианти има.

Запоследно променено от dimitard : 18-03-2017 в 15:23.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-03-2017, 18:00     #64
Krasimir
Member

Дата на присъединяване: Mar 2013
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkalintry Разгледай мнение
Не е зле да погледнеш АТК
DIN 8-14 = грам/евро
https://www.telemark-pyrenees.com/bi...-14-20-binding
Beast-a е близо кило, но само 250 eвро
А някой да е тествал RAIDER 2.0 DIN12. По чужди форуми чета само позитиви. Единствено се споменава за проблеми със спирачките - в завой на писта опират в снега и на твърдо не държат при откачане на ска. Знам че втората версия е от тази зима, но и споделен опит от първата версия ще е от полза.
Krasimir Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-03-2017, 19:05     #65
fromhell_
който го е страх от мечки

Дата на присъединяване: Jan 2011
Начално

Между другото, ако някой има и други предложения за точки за тежки скиори 100+ , ще съм благодарен пари точно за автомати не мисля да пестя...
fromhell_ Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-03-2017, 20:46     #66
batAssen
чичка

Дата на присъединяване: Mar 2012
Начално

Защо не погледнеш къде се намираш в скалата:

https://www.genuineguidegear.com/sit...3-AT2-E001.pdf - точка 8

Освен тегло има и други фактори като височина, дължина на подметка, стил на каране и т.н.

Също го погледни и за други автомати и си прецени.
batAssen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 18-03-2017, 21:19     #67
fromhell_

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbatAssen Разгледай мнение

Освен тегло има и други фактори като височина, дължина на подметка, стил на каране и т.н.

10x so much
Стари 19-03-2017, 10:19     #68
bo//gan
Senior Member

Дата на присъединяване: Feb 2013
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отfromhell_ Разгледай мнение
10х за мненията, но мосля да не рискува, защото и кингпина и иона са на границата на килограмите ми и се чудя между бист 16 или бист 14
аз бих избрал 14, защото не ми харесава много предницата на 16. При заледяване се отваря трудно, понеже е къс ходът на лостчето. Някъде бях писал по-подробно какви са според мен плюсовете и минустите на жувотните

ако си се спрял на бийст - 14ката ще ти стигне. аз съм 85-7 кг и карам биист 16 на 8, даже в хубави пудрени дни свалям на 7

За сравнение - на по-тесните си ски имам един Радикал ФТ 12 (стария, без forward pressure, дано не им се случи скоро, това за което пише димитард, защото много си ги обичам : - ), който карам на 10

ако са ти по-стари обувките, провери дали ще им стане пластината на бийстовете. На по-старите Блек Даймънд на пример, не могат да се сложат.

Ако не ти се рискува - вземе си Саломон Гардиън - след няколко дена вече няма вече да си 100 кг

Запоследно променено от bo//gan : 19-03-2017 в 10:26.
bo//gan Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 21-03-2017, 10:31     #69
fromhell_

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbatAssen Разгледай мнение

разгледах линка и таблица 2 и ако съм разбрал правилно, би трябвало да нямам проблемни... влизам в skier's code L или дори и М до 330мм обувка, което значи 6 или 7 дин, което е на половината на макс дин 12, ако съм разбрал правилно...?
Стари 23-05-2017, 23:57     #70
P-Str
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2015
Начално Vipec

Много малко за Випек-а има тука.
Никой ли не кара такива!?
... кой в БГ внася Диамир?
Благодаря предсарително!
П.
P-Str Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 24-05-2017, 08:48     #71
batAssen
чичка

Начално

VIpec се купува от тук общо взето:

https://www.telemark-pyrenees.com/bi...pec-12-binding
Стари 24-05-2017, 09:03     #72
P-Str
Senior Member

Начално

Благодаря!
Т.е. в БГ няма подходящ магазин, така ли?
БТУ, в Bergzeit e 300 euro.
И да питам пак:
Някой да го е ползвал тази зима и да може да сподели впечатления?
10х
Стари 24-05-2017, 09:07     #73
bo//gan
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отP-Str Разгледай мнение
Много малко за Випек-а има тука.
Никой ли не кара такива!?
... кой в БГ внася Диамир?
Благодаря предсарително!
П.
Имам чувството, че и в 'родината' им малко ги карат и още няма много мнения.

За мен това, че никой не ги внася в бг е сериозен недостатък, защото пластмасови точкови автомати няма как да нямат нужда от съпорт.

Ако ще ги взимаш на старо, вземи по-новите (black edition), предишните имали детски болести. От новите един юнак се оплаква, че имало проблем при заледяване
Стари 24-05-2017, 21:20     #74
P-Str
Senior Member

Начално

Полезно!
Благодаря!
Стари 24-05-2017, 21:24     #75
batAssen
чичка

Начално

Това предполагам си го гледал:

https://www.wildsnow.com/21378/frits...-tecton-vipec/

TLDR: Излиза нова подобрена версия на предницата на Vipec.
Стари 25-05-2017, 00:08     #76
P-Str
Senior Member

Начално

Вече да! :-)
Стари 29-06-2017, 10:57     #77
geleto
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2007
Начално Kingpin Binding Off the Market Pending Lawsuit

http://www.powder.com/gear/g3-sues-m...664#sf93775664

Закопчалката на стоперите за които ги съдят е единственото кекаво нещо на автомата. Трябва периодично да ги кривиш/пристягаш за да не се откачат сами докато пантиш - въпреки че това почна да става наложително след почти 2 сезона здрав тормоз. Така че и без патент е хубаво да измислят нещо ново. Иначе останалата задница, с изключение на карбоновата шейничка за преместване си е чист алпийски автомат и май няма за какво да се хавнат - ама с патентите никога не се знае.

Дано като дойде време да го сменям да е пак на пазара.

Запоследно променено от geleto : 29-06-2017 в 11:03.
geleto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-09-2017, 22:55     #78
gotcha5
Member

Дата на присъединяване: Oct 2014
Начално

Миналия сезон си причиних това с радикал ст, с незаключена предница, нагласен на правилни кг и откопчавал винаги адекватно, но явно понякога в определени ситуации може да се случи и да не разкачи.
Намерих тази статия, която мисля, че може да е от помощ + коментарите отдолу.
Аз лично не съм достатъчно компетентен, а и си признавам, че нямах чак такова търпение, за да прочета абсолютно всичко и да го разбера.

https://www.wildsnow.com/15123/tech-...cl-broken-leg/

Лично аз съм се насочил към радикал фт/ст 2.0, заради въртящата предница, защото предполагам точно тя е била причината да не разкачи автомата в моя случай.

Реших да се включа, защото реално след този инцидент мисля, че безопасността е водещ фактор при избора на автомат.
gotcha5 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-09-2017, 23:34     #79
bo//gan
Senior Member

Начално

Би ли споделил някоя подробност за инцидента (скорост, терен, снежна покривка и т.н.). Има ситуации в които никой автомат не отваря

бързо възстанояване
Стари 18-09-2017, 10:08     #80
gotcha5
Member

Дата на присъединяване: Oct 2014
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbo//gan Разгледай мнение
Би ли споделил някоя подробност за инцидента (скорост, терен, снежна покривка и т.н.). Има ситуации в които никой автомат не отваря

бързо възстанояване
Като за начало да кажа, че не съм никакъв карач и имам афинитет повече към пантенето.
Инак условията не бяха хич приятни, заледена писта с навевки и много силни пориви на вятъра, също така бях към 100 кила, което също е допринесло за силата на осукване, а за скоростта не мога да преценя, но се бях позасилил, ако изобщо можеше в тези условия. Нямам ясен спомен, но след анализиране явно съм загубил контрол на леда или в някоя навевка и някой порив ме е довършил, в резултат усетих силно усукване в десния крак. Очаквах да съм със скъсани връзки като голям % от този вид инциденти, но уви съм счупил тибиално плато поради това, че не съм ги скъсал и все нещо е трябвало да изкиха по веригата. В крайна сметка излиза, че явно много здраво съм си бил захванал автоматите или са ми лабави кокалите...

Ще се радвам, ако някой вещ в темата прочете статията и коментарите отдолу за новите модели точки, защото самата тя е по-стара. Вчера пак поразтърсих за видовете разкачания при различните модели и излиза, че май само Тектона има латерално разкачане отпред и отзад нещо, което в моят случай е могло вероятно да ме спаси.

Сори за фермана, ама и аз от лятото си мисля за сезона, защото крака ми вече почти се възстанови напълно, но искам и да се чувствам сигурен на ските не само нагоре, а и надолу
gotcha5 Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 04:05.