Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 01-10-2015, 21:04     #2081
dspirov
Member

Дата на присъединяване: Nov 2012
Начално

Е как ще стане – трудно. Ако много те боли поискай си обезболяващо.
Я аз да докладвам. 5 месеца по-късно, обема на движение е почти като на здравия крак. Още има разлика в мускулатурата, ама и двата крака са много по-яки от преди. Ходя на фитнес (клекове с щанга, машини разни), карам колело, взех си за вкъщи баланс топка, като имам време си опъвам слаклайна в парка.
Миналата седмица бях при кинезитерапевта, каза като станат 6 месеца пак да отида, да ми покаже разни бегови упражнения...
Абе, докато падне сняг май ще съм готов.
dspirov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-10-2015, 21:15     #2082
mishoni
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdspirov Разгледай мнение
Е как ще стане – трудно. Ако много те боли поискай си обезболяващо.
А тея, дето ги даваха в СофияМед, си бяха 'арабията силни - спиш все едно си изшаткал 5 ракии Исках да си взема няколко пакета такива и за вкъщи, ама не искаха да ми дадат, хаха...

Спиров, ти почна ли да тичаш, бе? Аз от няколко седмици правя по 2-3 км 2 пъти седмично...ама хич не е моят спорт тва, ебати скуката.
Иначе и при мен на 5-ти месец е доста окей. Но трябва да се тренира сериозно. Поняболява ме при някви конкретни движения - например слизане по високи стъпала/камънаци в планината, но Валери каза, че е нормално.

И аз искам да си купя нещо балансово, но по-скоро онези, на които стъпваш, не топка.

Запоследно променено от mishoni : 01-10-2015 в 21:20.
mishoni Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-10-2015, 21:46     #2083
dspirov
Member

Дата на присъединяване: Nov 2012
Начално

Аз ей такова си взех. За вкъщи става, ама слака е по-як.
Не съм пробвал да тичам. Повечко колело карам. До офиса и обратно са ~15км, чат-пат уикенда някое крос кънтри маршрутче... ама на спусканията по-полека, че да не стане сакатлък.
dspirov Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-10-2015, 07:11     #2084
kapon4o
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2015
Начално

Здравейте.
Днес ни изписват, вчера вдигахме кракара, беше много забавно, на съседа му прелоша от болка ама и той го вдигна. Днес пак ни караха да го вдихаме тоя крал, то и това е най-трудното.
Сега трябва да се борим с отока, лед и упражнения.
Лажете със сгъването на крака как се справихте, разбирам че тоба е следващата стъпка след махане на шината.
kapon4o Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 03-10-2015, 12:22     #2085
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Само за сведение. Колежка оперирана от д-р Загоров преди 1 година, вече се готви за републиканското по таекуон-до. Оперирана и е кръстна връзка.
Само отбелязвам де.
Стари 05-10-2015, 22:08     #2086
kapon4o
Junior Member

Начално

Сега след като съм минал и по двата метода за операция на ПКВ , мога да ви дам повече подробности, ако на някой му предстои и има въпроси - насреща съм.
Стари 08-10-2015, 10:29     #2087
kapon4o
Junior Member

Начално

Здравейте,
Какво ви е мнението за инжекциите с кръвна плазма ? Има 1 безплатна и след това може да препоръчат още 3, ако ставата е увредена ?
Има ли ефект от тях, има ли болка при поставянето ?
Стари 08-10-2015, 16:37     #2088
hakama
Junior Member

Дата на присъединяване: Jul 2009
Начално

ЯМР-а на по-травмираната китка показа: "костномозъчен едем в структурата на трапецовидната кост от палмарната страна, като същата е с норм. форма."
В закл-то пише, че може да се дължи на стрес фрактура.

С какво може да се ускори оздравителния процес и какво може да го удължи /още не смея да тръгна на работа/
Te не ми забраняват да ходя на работа?!

Към края на 10дни курс физиотерапия /магнит+ултразвук, този път доста по-дълги сесии - на частно/ има леко подобрение. Пия и противо-възпалително + Ca_Mg_Zn.
hakama Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 10-10-2015, 15:38     #2089
dewly
Senior Member

Дата на присъединяване: May 2011
Начално

За докторите. Вервайте им...
http://bapha.blog.bg/drugi/2010/12/1...aite-im.650383

"Не може така - да си трошиш разни неща и да късаш меки връзки без предупреждение и да досаждаш на докторите. Къв е тоя хаос - всеки да си троши каквото му скимне и да иска веднага някой да различи бедрена кост от лост!"

Запоследно променено от dewly : 12-10-2015 в 09:53.
dewly Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 12-10-2015, 22:09     #2090
orthodoc
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2010
Начално инжекции с кръвна плазма

Цитат:
Първоначално изпратено отkapon4o Разгледай мнение
Здравейте,
Какво ви е мнението за инжекциите с кръвна плазма ? Има 1 безплатна и след това може да препоръчат още 3, ако ставата е увредена ?
Има ли ефект от тях, има ли болка при поставянето ?
Мнението на повечето спортни травматолози за плазмата е че не е ефективна при хрущялната и мекотъканната регенерация.Единствения ефект е противовъзпалителния.По-долу пращам линк от Асоциацията на Американските Ортопеди,който сравнява плазма (това което ви е препоръчал Хубенов) и т.нар PPR .Общо взето важните за коляното растежни фактори в инжекциите с плазма са в 4-10 пъти по-малко от PRP-инжекциите. Не се подлъгвайте по евтините инжекции-не вършат никаква работа.Още по-ново направление в лечението на хрущялните увреди е костно-мозъчен концентрат(BMAC),но лечението е доста скъпо за нашите стандарти.

http://orthodoc.aaos.org/WilliamFBen...hrex%20ACP.pdf
orthodoc Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 13-10-2015, 08:33     #2091
mishoni
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2014
Начално

13 Problems Only People With Knee Injuries Understand

Малко хумор да вкараме в тая тема
mishoni Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-10-2015, 11:38     #2092
MiraK
Junior Member

Дата на присъединяване: Mar 2015
Начално наместване на коляно

Здравейте, искам да попитам скиорите тук къде ходите за наместване след изкълчване на коляното? Аз съм чувала само за добри чакръкчии (мануални терапевти, както ги наричат сега), но се страхувам от усложнения при тях, защото ортопедите ги отричат. В Пирогов например има ли такива специалисти, които наместват?
MiraK Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-10-2015, 15:57     #2093
dewly
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMiraK Разгледай мнение
Здравейте, искам да попитам скиорите тук къде ходите за наместване след изкълчване на коляното? Аз съм чувала само за добри чакръкчии (мануални терапевти, както ги наричат сега), но се страхувам от усложнения при тях, защото ортопедите ги отричат. В Пирогов например има ли такива специалисти, които наместват?
д-р Николай Чергиланов - В. Търново. Той е лекар-анестизиолог. Обучен е от дядо си ДЯДО МИТЬО - най добрият чекракчия, благодарение на който не станах инвалид, когато скъсах връзка,
Стари 14-10-2015, 16:15     #2094
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
А кой ти каза, че ти е изкълчено коляното? Изкълчено означава ставата да се е „откачила“ и да трябва да се намести. Ако е такъв случая трябва да си на някакви много зверски лекарства за да можеш да пишеш по форуми.
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-10-2015, 18:00     #2095
MiraK
Junior Member

Бях го изкълчила миналото лято и ходих при д-р Чергиланов, който ми го намести. Наистина боли много, но не е чак за лекарства и болката се търпи. После ми направиха операция заради част от костта, която не се кръвоснабдявала и била куха, от която съм се възстановила според последното ЯМР. Минаха 6 месеца след нея обаче и все още като ходя, усещам пукане и местене точно където се съединяват бедрената кост с пищяла. Освен това с просто око и с напипване се вижда, че костта точно под капачката, е по-изпъкнала. Ходя по лекари и всички ми казват физиотерапия, но тя за сега не ми помага. Движа се с една канадка, но искам да ходя нормално. Писах и на една турска болница и според тях "Kosta pod kolyannata chashka ne se namestva tochno vav vdlabnatinata a vdlabnatinata e po plitka otkolkoto bi tryabvalo da e". Вече не знам какво да правя, с операция не се наместват кости и не искам втора...
Стари 14-10-2015, 18:41     #2096
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Бях го изкълчила миналото лято и ходих при д-р Чергиланов, който ми го намести. Наистина боли много, но не е чак за лекарства и болката се търпи. После ми направиха операция заради част от костта, която не се кръвоснабдявала и била куха, от която съм се възстановила според последното ЯМР. Минаха 6 месеца след нея обаче и все още като ходя, усещам пукане и местене точно където се съединяват бедрената кост с пищяла. Освен това с просто око и с напипване се вижда, че костта точно под капачката, е по-изпъкнала. Ходя по лекари и всички ми казват физиотерапия, но тя за сега не ми помага. Движа се с една канадка, но искам да ходя нормално. Писах и на една турска болница и според тях "Kosta pod kolyannata chashka ne se namestva tochno vav vdlabnatinata a vdlabnatinata e po plitka otkolkoto bi tryabvalo da e". Вече не знам какво да правя, с операция не се наместват кости и не искам втора...
Звучи доста неприятно за съжаление Аз точно затова питах защото помня, че имаше някаква операция. В София ли си?
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 14-10-2015, 19:54     #2097
MiraK
Junior Member

Ами аз работя в София от 15 години, но сега съм в къщи във Велико Търново. Ще ходя на ТЕЛК да ми удължат болничния с 2 месеца и после трябва да се връщам на работа или да напускам. Наистина от операцията се възстанових, но остана същия проблем отпреди нея.
Стари 14-10-2015, 20:17     #2098
dewly
Senior Member

Начално

При мен това пукане едва след 4 години може да се каже, че спря. Мисля, че е от слаба мускулатура и ставата е малко като набита. Тази операция мисля, че отнема повече време за възстановяване от ПКВ.
Опитай се когато ходиш, да маршируваш. по този начин натоварваш правилно ставите, защото неусетно от болката, тежеста се поема неправилно. Аз марширувах около месец и сега като ме заболи било коляното или било тазобедрената го правя.

След операция не мисля, че е подходящ чекракчия.
Стари 15-10-2015, 09:49     #2099
MiraK
Junior Member

Благодаря ви за съветите и съчувствието За сега не мисля да правя наместване, евентуално ако след още шест месеца физиотерапия не е минало, ще обсъдя този вариант с лекарите. Другото решение, което ми предлагат, е да си направя операция на капачките, които са ми със вродена луксация и са подвижни. Но преди тази травма винаги съм си ходила нормално и не искам да ми ги фиксират. Впрочем капачката на оперирания крак още след наместването миналото лято се движи само от легнало положение, доста се е стабилизирала - при ходене тя вече не се мести. Идеята за маршируването е добра, защото и аз усещам, че пукането е когато се свива в коляното, а като стъпвам с изпънати крака не се получава Иначе мускулите също трябва да се засилят още, вече карам велоергометър с 16 км/ч, което ми се струва нормално, но левият крак е по-слаб с около 2 см.
Стари 15-10-2015, 11:42     #2100
dewly
Senior Member

Начално

Цитат:
Благодаря ви за съветите и съчувствието За сега не мисля да правя наместване, евентуално ако след още шест месеца физиотерапия не е минало, ще обсъдя този вариант с лекарите. Другото решение, което ми предлагат, е да си направя операция на капачките, които са ми със вродена луксация и са подвижни. Но преди тази травма винаги съм си ходила нормално и не искам да ми ги фиксират. Впрочем капачката на оперирания крак още след наместването миналото лято се движи само от легнало положение, доста се е стабилизирала - при ходене тя вече не се мести. Идеята за маршируването е добра, защото и аз усещам, че пукането е когато се свива в коляното, а като стъпвам с изпънати крака не се получава Иначе мускулите също трябва да се засилят още, вече карам велоергометър с 16 км/ч, което ми се струва нормално, но левият крак е по-слаб с около 2 см.
Вродената локсация променя цялата биомеханика на движение на ставата, съответно и капачето се придвижва. На мен също поради тази причина ми изтръпва бедрото в легнало положение по гръб (заради некадърни хирурзи), затова просто не го прави, а подлагай възглавница под коляното, докато не се почувстбваш стабилно.
Отговор

Tags
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 20:34.