![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Apr 2015
|
![]() Младежи! Дайте добър рехабилитатор, който да че вдигне по-бързо и качествено след операция на кръстни връзки и минискус.
Благодарско! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: May 2011
|
![]() Цитат:
http://www.bmd-kinetika.com/team/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Да за София става въпрос. Мерси ще разгледам
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2017
|
![]() Здравейте колеги...
Реших да споделя и моята история с надеждата хората, които тепърва се сбъскват с тези проблеми да имат повече информация за да вземат по-добро решение за здравето си. Историята ми на кратко: 1 Контузих се ... 2 ВМА източване на отток, ренгенова снимка и грешна диагноза 3 Правителствена болница преглед и грешна диагноза 4 Токуда (година по-късно) - добра консултация, но в последствие грешен ЯМР 5 Софиямед - операция от Антони Георгиев (Тони Коляното) на предна кръстна връзка на коляното 6 Физиотерапия Мартин Еремиев 7 Две години след операцията - физически няма нещо, което да не мога да правя(а съм правил преди), но има някои физически дискомфорти при определени условия. Психически нещата не са същите също и едва ли някога ще бъдат най-вече заради страх от артрит дългосрочно и в по-малка степен от страх за повторни контузии. Продавам патерици + шина размер М - който се интересува може да ми пише лични. Следва историята ми по-подробро за тези, които искат да научат повече детайли за всяка от стъпките, какви са опциите и какво/къде има/няма смисъл да правят/ходят. 1. Контузих се безкрайно нелепо за мен тогава - скочих и след това, кацайки стъпих на криво. Цял живот спортувам най-различни спортове но реално това ми беше първата сериозна контузия и за това я подцених. Докуцуках до нас и се надявах просто да ми мине "навехването". До този момент дори не знаех какво точно са минискус и връзки. В последствие ретроспективно като погледнах нещата въобще не беше случайно контузването ми. Имаше съвсем конкретни причини: - Лоша момента спортна форма - не бях спортувал повече от месец - Липса на загрявка/разтягане - голяма глупост - Рязко движение при ниска околна температупа - скочих за забивка от място, като бях с къси панталонки в зала с температура около 5 градуса - Обувки държащи глезена много добре - еър джордънките наистина предпазиха глезена, но пък осукването се предаде на коляното ... Най-важното, което мога да споделя тук е, не бъдете неделни спортистиѝ(както бях станал аз). Това, че супер много сте спортували в някъв момент не значи, че в момента сте в добра форма. Просто не правете нишо екстремно ако нямате нужната форма. Загряването и разтягането са супер важни - не ги подценявайте(както мен). Най-вероятно ако четете това вече сте правили подобни грешки и си мислите "след дъжд качулка". Всъщност добрата спортна форма е ключова за въстновяването и мимимализиране на най-страшния дългосрочев страничен ефект от контузи на коляното - АРТРИТ. Това супер малко се дискутира, но над 50 процента от хората с контузии на минискус и/или връзки развиват артрит до няколко години след контузията. Артритът от своя страна е на практика нелечим и постепенно може да направи човек неспособен да спортува много повече дори от самата контузия. 2. В деня след като се контузих, се събудих с болка и страшен отток. Тук е момент да се отбележи, че след контузване е добре за да няма отток крайника да се държи на високо и са се сложи компрес с лед. Отидох в спешното на ВМА където Д-Р Сашо Борисов Сотиров ме прегледа и ми източи оттока. Направиха ми и рентгенова снимка за да се провери за счупвания. Казаха ми, че диагноза ще ми поставят по-нататък като спадне оттока и ми направят ЯМР. Това което не ми казаха беше, че тъй като цвета на оттока ми беше червен най-вероятно има разкъсване или на връзки или на менискус. Отидох на контролен преглед след 2 седмици и ми каза д-р Сашо, че изглеждам добре и да се мажа с мазило някакво. ЯМР нямало нужда, но да дойда на контролен преглед след няколко месеца. Бидейки това най-сериозната ми контузия реших за всеки случай да поискам второ мнение. 3. Отидох в правителствена болница – за съжаление не помня вече името един др на завидна възраст ме разпита какво е станало и ме прегледа. Каза ми, че просто съм се навехнал и да ходя на плуване и ще ми мине. Аз като удавник за сламка се вкопчих в идеята, че нищо ми няма и бях супер доволен. Отидох на контролен преглед при д-р Сашо във ВМА няколко месеца по-късно и той ми каза, че съм добре и да спортувам спокойно каквото искам. За съжаление обаче като се опитвах да спортувам чуствах, че не са съвсем наред нещата. Трудно ми е да определя усещането но най-общо казано чувствах коляното си нестабилно и долната част от крака ми беше някак си по-разкачена от останалия ми крак. Отидох пак на преглед във ВМА и тогава д-р Сашо започна за първи път да сравнява с дърпане здравия ми крак с контузения и каза „Има нещо“. В послествие ми каза, че мога ако искам да се оперирам ама това си било мое решение. Аз бях в шок – как така нали бях ок? Каква операция изобщо? На какво? Как аз да реша? Защо чак сега се откри, че има проблем? 4. Грешната диагноза във ВМА и отношението ми се сториха несериозни, непрофесионални и най-вече нехуманни и реших да търся други алтернативи в не-дължавни болници. Реших да си запазя час при д-р Васил Яблански началник отделението в Токуда. Обадих се по телефона и ми казаха, че нямат часове в близките няколко седмици – казах, че ще си платя прегледа и ми дадоха час за следващия ден… От самия преглед останах много доволен като количество информация и внимание. Каза ми, че само с преглед трудно може да се определи въпреки, че има съмнения за скъсана предна връзка, задължително да се направя ЯМР и тогава да преценим. Направих си съответно ЯМР в токуда почти година по-късно след контузията. Исках най-накрая да разбера какво ми има, тъй като бях вече почнал да се съмнявам дали аз не си въобразявам и не съм станал хипохондрик. Становището на ЯМР обаче беше крайно неприятно – пълна руптура на предна кръстна връзка и разкъсан менискус … Въпреки, че положението не беше розово др Васил Яблански на дълго и на широко ми разказа предимства и недостатъци на двата варианта да се оперираш или не. На кратко сентецията е, че ако искаш сериозно да спортуваш е общо взето задължително да се оперираш. Това е така защото от една страна трябва да се възстанови биомеханиката на крака, а от друга да се предпази ставата от износване и другите връзки от допълнителни руптури. Операцията обаче въобще не е тривиална и си крие рискове. Ако не мислиш да спортуваш сериозно физиотерапия само също е вариант. Аз помислих върху вариантите но на 28 години не ми се отказваше за цял живот от спорта и за това реших да се оперирам. 5 Решил вече да се оперирам разглезах възможностите. Има няколко опции като най-добри ортопеди (Георгиев, Мазнейков, Хубенов и др), няколко опции за типа на операцията (single/double bundle, с присадка от коляното или от бедрото). Определих, че за моите проблеми предна кръстна връзка и менискус най-добрата опция е Тони Георгиев. Отидох на преглед и след 1 мин преглед ми каза, че имам скъсана предна връзка. Показох му и ЯМР-то и той каза, че да минискуса може да се зашие но един шев струвал 600лв да съм го имал предвид… Оперираха ме single bundle с присадка от бедрото. По време на операцията се оказа, че ЯМР-то има грешка – за щастие в добра насока менискуса е напълно здрав и не се наложи нищо да му се прави. Операцията мина нормално. Упойката е малко гадна - бие се в гръбначния стълб но оставаш буден просто не усещаш от кръста на долу. След това бях 6 дни в болницата и след това у нас още 3 седмици болничен. Ако знаех обаче по-рано, че само връзката трябва да се оперира най-вероятно щях да се оперирам на друго място с double bundle. Този метод е по-модерен и по-близък до оригиналната биомеханика. Въстановяването е по-бързо и има потенциално по-нисък дългосрочен риск от артрит. 6. Физиотерапията е супер важна! Да не кажа по-важна от самата операция. В болницата дават някакво листче и 10тина упражнения но това реално не е нищо. Бих ви посъветвал да се намерите физиотерапевт още преди да се оперирате и още след изписване от болницата да започнете постепенно да работите с него за възстановяване. Има доста места където се предлага физиотерапия – Токуда, св. Пантелеймонт, ВМА и д.р. Не бих ви ги препоръчал както и всяко място където ходят неограничен брой хора с които един физиотерапевт едновременно работи. Аз работих с Мартин Еремиев от който съм супер доволен и работи само индивидуално. Няколко допълнителни неща които бих ви посъветвал за седмиците след операцията: - Хранителна диета – повече протеини, витамин С, куркума, сушени кайсии, ядки и други които действат противо възпалително и благотворно на хрущяла - Много е важно да направите пълно разгъване в първите (1-2) седмици. Чясто това се забравя но в последствие е много по трудно. Естествето физиотерапевта трябва да следи за това. - Може да приемате хранителни добавки за стави – някой хора са скептични за техните ефекти но ако искате най-добро възстановяване няма какво да губите - При къпане може да ползвате стреч фолио в началото за да увиете самото коляно. - Има страшно много ресурси по темата тъй, че смело четете в интернет за хранене, гледайте клипчета за упражения и се образовайте за таймлайна на възстановяването през месеците 7. В заключение мога да кажа, че две години след операцията физически мога да спортувам всичко което съм можел и преди (сноуборд, баскетбол, плуване, тичане, скачане и т.н). Има известни неудобства от време на време. Въпреки, че при операцията се използваха резурбируеми болтове, които за 2 години се саморазтварят все още усещам лека болка при рязка промяна на температура и влажност. Също като клякам се чува от време на време хрущене (и не е стандартното пукане на ставите което е нормално). Психически ме е страх при единоборства да влизам както преди съм го правил. Също както казах ме е страх от потенциален атрит. Това е общо взето моята история. Надявам се информацията да е полезна. Мога да говаря още много за самата операция и възстановяването но и без това стана безкраен този пост. Ако някой нещо допълнително му е интересно да пише тук или на лични. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: May 2011
|
![]() Радвам се, че си добре, но …всичко е относително. Да, много е важен кинезитерапевта.
„над 50 процента от хората с контузии на минискус и/или връзки развиват артрит до няколко години след контузията” И без контузии развиват. „тъй като цвета на оттока ми беше червен най-вероятно има разкъсване или на връзки или на менискус” И най-некадърния ортопед с шифш и пивот може да разбере дали е скъсана връзката, затова не е задължително да се направи ЯМР, но трябва да спадне отока ”Да се предпази ставата от износване и другите връзки от допълнителни руптури” – операция. След 30 години хруящяла ми не беше „изтъркан”. Но това редовно се втълпява на пациентите за да се оперират. Ако няма да се занимава със спорт – няма проблем, но пак зависи от случая. Все пак информацията е полезна и укоражаваща |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2015
|
![]() Малко да разведря темата... преди 2 седмици нацелих едно дърво
![]() Запоследно променено от angel81 : 22-02-2017 в 20:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2013
|
![]() Това според мен си е за лекар, да не се окаже че имаш някакви вътрешни наранявания (дано няма).
Иначе, ако няма друго, проблема с ребрата (и кихането) ще си остане около месец поне. Миналата зима от глупост се проснах по гърди на Ледето, имах опасения за спукани ребра, но се оказаха само натъртени. След месец почивка, си мина от самосебе си. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() При разтежения на междуребрените мускули, боли много и дъъълго. Ще те боли поне 3 месеца. И то не за друго, а защото няма как да получат почивка за да се възстановят. При всяко вдишване, завъртане, кихане, пърдене, се напрягат. За това и минават бавно. Ама не се умира, споко. Ако нямаш счупено ребро, а ако имаш повярвай ми ще разбереш, ще се оправиш. Ама бавно.
Мазилата не помагат. Вземи си Волтарен ретард на таблетки и пии по едно вечер след вечеря. Иначе спането се превръща в кошмар.
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
![]() Казват, че ребра болят толкова дни, на колкото си години.
А за мазила, горе долу според мен всички са еднакви. Но наскоро, като бих път из планините попаднах на един як турист, който си мажеше коляното с крем от конска мас и твърдеше, че това е единственото нещо, което му помага. Та, зачетох се из Гугъл и се оказа, че масово бодибилдери и ММЕй играчи се мажат с някакви мазила, купувани от ветеринарните аптеки за дребни пари. Прочетете какво пише за Антифлегмин, Камфор салициликум, Рефригеранс. Мисля да взема някое за проба ![]()
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2013
|
![]() Цитат:
![]() А иначе, не са еднакви мазилата - едните загряват, другите охлаждат, трети само обезболяват и т.н. Според зависи от травмата, се прилага различно. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() "Конските" мазила са епични и струват стотинки. Има ги всички изброени в аптеката до бившия плувен комплекс Червено знаме.
Но имайте предвид, че са направени за коне, прасета, кучета...и там рекламата - "не оставя мазни следи", не важи. Просто го имайте в предвид. Иначе работят много. Аз ги ползвам активно. Смърдят ужасно. ![]()
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Dec 2012
|
![]() Цитат:
* Най-много контузии стават по нелеп начин. Много си прав за загрявката. Аз много съм си патил от това, че ме мързи да зягрявам и го правя в движение. Както казваше дедо ми „мързела не мори ама мъчи“. * Това дето се чува хрущене при клякане не е добре. Докторите ти какво казват по въпроса? * Физиотерапията поне на мен винаги ми е помагала страшно много. Много повече от лекарства и мазила. А дори и да не помогне няма никаква вероятност да ти навреди, което изобщо не е така с лекарствата и операциите. * „Грешните“ диагнози са нещо нормално. Съвсем нормално е трима различни лекари да ти поставят три различни диагнози. Затова и винаги е добре да се консултираш с повече от един и после да прецениш на кого да се довериш. * Операциите са дълга и сложна тема. За съжаление напоследък все по.често се натъквам на лекари, които настояват за някаква операция и при най-малкия проблем при това без да обелят и дума, че всяка операция крие определени рискове. Не съм против операциите, но според мен е престъпление да не информираш пациента за възможните рискове и той да си прецени как да постъпи. Например конкретно при ставите операция а дори и пункция нарушава ставната капсула, което отваря път на възможни (не и задължителни разбира се) бъдещи инфекции. А това е нещо, което според мен трябва да го знаеш и да го имаш предвид преди да се съгласиш на операция. * Забрави за артрита засега! Не знам, кой те е наплашил толкова с това. Артрит е много общо понятие и включва различни болести. Травмите определено „помагат“, но не винаги са основният фактор. Ако се страхуваш конкретно от артроза тя така или иначе не ти мърда след време - като станеш на 60 ще си я получиш дори и ако дотогава „спортуваш“ само пред телевизора. Та забрави за тези притеснения докато не чукнеш 40 или 50 примерно а тогава ще ти е дошъл друг акъл в главата и артрозата ще ти е най-малкия проблем ![]() Говоря от личен опит - гоня 53, скъсах мениск и кръстни връзки на около 25, не са ми правили операции и продължавам да карам ски - и алпийски и телемарк. Е да артрозата си я имам и полека лека почва да ми пречи, но забележи, че говоря за години и то доста. Бонус: От двайсетина години насам познавам кога ще се развали времето ![]() Познавам доста хора с контузени колена някои от които от повече от 20 години като мен и досега никой от тях не е развил артрит различен от артроза та при моята статистическа извадка тези 50% ги няма. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Някой от личен опит да знае случайно дали, ако се взимат някакви добавки тип амино киселини и тн има ефект за по-бързото възстановяване ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Aug 2015
|
![]() Цитат:
Виж някакви препарати за стави като глюкозамин и тн. в сайтовете за хранителни добавки има премного варианти. Аз лично ползвам едно на Амикс и съм доволен. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Аминокиселините имат място във всеки един аспект от храненето на хора, които спортуват.
Особено полезни са при няколкодневни карания, преходи и прочее физически дейности. Незамени ми са BCAA след каране на ски. За възстановяване от травми е добър избор да се приемат аминокиселини. Това са "тухличките" с които се изграждат меките тъкани. Добавките с глюкозамин, хондроитин...са добри, но без строителен материал, ефекта ще е много по-малък.
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Значи, отивам да се заредя, че трябва да изградим "довара" на левия патеричок. Мерси!
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
"чакаме се долу"
Дата на присъединяване: Mar 2010
|
![]() Довара най-добре се гради с качествена храна. Другото са добавки към добър хранителен режим. Като цяло амино уважавам и пия при няколко дневно натоварване със ски/колело, където изтискването е сериозно, но качествената храна винаги е на първо място. Ставни комплекси също уважавам и усещам че вършат работа. Лично мнение.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() И то е много правилно. То и за това им се казват "добавки"
Проблема в Бг е че се храним само и предимно с боклуци. И тогава тия добавки влизат в употреба. За жалост градските типове нямаме кой знае какъв достъп до качествена храна. Едно време поне храната беше истинска и без добавки и химия постигнах зашеметяващи резултати. Сега само пърдя. ![]()
![]() |
![]() |
|
който го е страх от мечки
Дата на присъединяване: Jan 2011
|
![]() Цитат:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() И мъжете също. Сега се напълни с педали.
![]()
![]() |
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|