![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Feb 2010
|
![]() Аз да питам по моя пресен случй за съвет.Изчетох почти цялата тема и съм наясно с мерките,но за момента съм в Пловдив и състоянието се подобрява. Мина една седмица от падането, когато коляното ми се разтегна леко в обратна посока и се осука силно във въздуха след това. Съответно голяма болка,полежах на пистата,слясзох със ските бавно до междинка(няма нестабилност или огъване на крака в различни посоки,само болка) и оттам в колата и в Пловдив. АЗ си карах навръщане,което явно беше грешка.В началото не болеше,но до Пловдив отече много в мускула над коляното,пунктираха ми го( 70-80мл кръв). СЛедващите дни прекарах с шина,обездвижен,лежане,лед). Вадиха ми ощо 2/3 пъти по малко кръв. Отока вече почти го няма. Придвижвам се коцукайки с бастун ,което според дежурния ортопед е добър напредък и най вероятно не се касае до скъсани важни връзки,по скоро силно разтегнати ( коляното го въртяха натискаха,дърпаха) . Вече мога да го изправя почти, но не мога да го сгъна над 90 градуса. Засега диагнозата не е точна,но ми казват че може би няма да има нужда от ЯМР,евентуално менискуса е засегнат но напред ще стане ясно.
Пиша просто за съвет от опит, иначе полежението се следи,но не знам дали се взимат правилните мерки. Дали ЯМР не е задължителтен. Има ли някакви по-точни симптоми специално за овредения минискус? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2006
|
![]() Симптомите са строго индивидуални има вероятност дори и добър специалист да не ти постави точната диагноза. Диагностиката е най-точна с артроскопия следвана от ЯМР. Прави си рехабилитация раздвижи го възстанови си мускула и след това както го чустваш то ще си покаже.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Филти Мадафака
Дата на присъединяване: Oct 2002
|
![]() Обади се на д-р Максим Загоров да те погледне. Пише и тук maxo doc.
Запоследно променено от Къртач : 07-02-2011 в 11:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Oct 2007
|
![]() Herbaliser,
да не те плаша, но не ми звучи като лека контузия - продължителен оток, пункции не са добри признаци. Това, което трябва да направиш в момента е да се въоръжиш с търпение и да му дадеш време на коляното, 2-3 седмици поне, да спадне отоко и да се види до каква степен само ще се излекува. Предполагам и докторите са ти казали нещо подобно... Тогава вече ще прецениш, ако имаш още проблеми, най-добре е са се направи ЯМР. Моят личен опит конкретно за менискуса е, че два пъти ми казват "скъсан е", а се оказва друго нещо - първия път атрроскопия за скъсана ципа неква, и вторият съвсем пресен от миналия месец - направих ЯМР и се оказа почти отлепен хрущял от бедрената кост, но съшсем здрав менискус... което не съм сигурен, че е по-добър вариант де ![]() Та според мен ключовата дума е търпение, не е проста тая работа с колената. Дай му шанс сега на крака с почивка, а това което БОРКО казва за рехабилитация и раздвижване, според мен трябва да се след 1-2 седмици, или поне като няма оток. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Feb 2010
|
![]() Рехабилитация 100% ще направя. Артроскопията май е по-евтина от ЯМР, пък и докато гледат май могат направо да действат да го оправят.
Иначе вече 8ми ден минава и спрях да го щадя много .Смисъл,че ми се налага вече да се движа(по-скоро да куцам) наляво надясно с бастуна. А трябва и за чужбина да пътувам утре. Дано това натоварване не е негативно,крака го чувствам доста по добре. Иначе лекаря ми каза, че поне след 2/3 седмици трябва да мислим за артроскопия или ЯМР. Успокояват ме,че може да не се наложи нищо да се прави,но аз предпочитам всичко да е ясно в диагнозата и ако трябва да се ремонтира коляното,защото активно го натоварвам - лете колело,зиме-ски .... Благодаря за отговорите, ще пиша напред как върви възстановяването и ще чакам съвети ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2011
|
![]() Здравейте,
Днес е 20-тия ми следоперативен ден. Коляното го чувствам добре, стабилно и имам много малко оток. Ходя на физиотерапия, като всичко върви ОК, единствено бедрения ми мускул е още слаб. По-добре е от първите дни, но има още какво да се желае.Отвреме навреме чувствам леки болки в мускула и почти нулеви в коляното, като при сгъване усещавам болка точно в мускулите, като дърпане. Казват, че е нормално. Знам, че е строго индивидуално, но да попитам, г/д на кой ден се позволява махане на патериците и съответно на шината? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2011
|
![]() Най-напред искам въпрос да задам:
в Диана Бад случайно някой да знае нещо относно доктор Веселин Пиронски? Майка ми има дискова херния и едвам се движи в момента. Четохме тук таме за него относно точно дисковата херния, но реших най-напред да питам тука по-запознати дали има? Ще съм ви много благодарен!(половината тема съм изчел и не прочетох за него, може да съм пропуснал нещо). Относно моето ляво коляно: 5 дена ходих на физиотерапия и остават още 2. Болката е почти нулева, но все пак като го натисна навътре се усеща. Оттокът като го пипам май все още седи. Вторник пак ще ходя при ортопеда да каже какво ще действаме. П.С. Благодаря предварително за сведенията, които евентуално ще получа! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2006
|
![]() за гръбнаци съм чувал добри отзиви за д-р Михов от Св. София
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Junior Member
Дата на присъединяване: Sep 2010
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2009
|
![]() Цитат:
![]() Нямаш ли сигурен метод за диагноза без ЯМР,просто прибягваш до него!
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2009
|
![]() Знам, че темата е за травми на долните крайници, но пък така и така сте станали прота, та питам:
Препоръчайте ми ортопед-травматолог, специалист по горни крайници, работещ в София: ИСУЛ( освен доц. Янков); Пирогов, ВМА, Горна Баня, за Токуда нямам интерес. Става въпрос за специфична и стара травма в китката (силно травмиран скафоид), та общо взето приемам всеки акъл с кеф ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2010
|
![]() Цитат:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Member
Дата на присъединяване: Nov 2009
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Member
Дата на присъединяване: Jan 2004
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Member
Дата на присъединяване: Nov 2009
|
![]() da i toi e dobur sega raboti v klinikata sveti panteleimon ako se se6tam za su6tia ludmil simeonov rabotili sa zaedno s binka popova sled napuskaneto na pirogov i e bil asistent v isul na neia zatova tvurdia 4e tia e 4oveka posledno znam 4e i futbolista tupozakov se operira pri neia prusta
Запоследно променено от valantain82 : 19-02-2011 в 19:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2011
|
![]() Цитат:
Поставял съм кинезио ленти при най-различни спортни травми, както и за лечение на спортна мускулна умора и прочие. А иначе от 1 година ползвам доставчик от София, от който съм много доволен, ако някой се интересува: http://www.mvd-igroup.com/index.php?...mid=58&lang=bg Този метод може да се използва като съпътстващо лечение при: # Болка в коляното # Болка в колянната капачка # Медиална болка в коляното # Странична болка в коляното Ето потенциален вариант за апликиране на коляно: ![]() Ако запитате от фирмата ще ви предоставят безплатно детайлен наръчник за апликиране. И все пак препоръчвам на всички заинтересовани да се консултират задължително със специалист първо! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jun 2009
|
![]() Мерси за инфото. Според сайта на Св. Панталеймон д-р Симеонов работи оперира там, утре ще проверя.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |