|
|
Регистрирай се | Често задавани въпроси | Списък с членовете | Календар | Търси | Днешните мнения | Маркирай форумите като прочетени |
|
|
Функции на темата | Display Modes |
31-10-2007, 12:16 | #1 |
Екстремен лифтар
|
Пиша тази тема, поради факта, че много пъти напоследък давам консултации за това, как да се правят някой дребни ремонти по ските и автоматите, профилактика, преди, по- и след сезона.
Не претендирам за изчерпателност и професионални умения, но за доста години се спрвям повече от добре. Още от началото искам да уточня, че няма нищо по-добро от пълен сервиз на ските в реномиран такъв! И това трябва да прави всеки, поне веднъж в сезона. Това, което ще покажа тука, са дребни ремонтчета по базата и автоматите на ските, които всеки може да си направи в къщи. Избити кантове, отлепен ламинат, деруги до основа, няма как да се направят без специални инструменти и е най-добре да бъдат извършени от квалифициан "майстор" в сервиз! Освен това тази статия е за хората, които имат желание да се занимават със ските си и не са варвари, които "фърлят" ските след края на сезона или по време на сезона не полагат никакви грижи за тях. Като за начало ще са ви необходими някой неща, които можете да си закупите от магазините за ски екипировка(СЛС, АПИН) 1. Ютия за вакса. Перфектна работа върши и стара обикновенна за гладене с регулиране на температурата. Или такава от пазара за 10-15 лв. 2. "Свещички" за запълване на дупки. Бели и Черни(няма други цветове). Най-добри са тези от P-TEX, но и обикновенни такива вършат работа. 3. Метална цикла. 4. PVC цикла. 5. Шкурка номера 100, 150, 200, 400. 6. Диамантена(часовникарска) пила(продават се по железариите) 7. Гума за заглаждане на кантовете. 8. Корк за втриване на вакса. 9. Менгеменца(те са много полезни, но и много скъпи и аз не ползвам такива) 10. Различни модели вакса. 11. Коресилин. Парцали. 12. Свободно място в къщи, без мокет, килим отдолу. 13. Жена, която няма нищо против цялата тази свинщина;-) Като за начало ще обясня техниката за полагане на топла вакса. Почиствате базата на ските отдолу с влажен парцал добре след каране. Да няма остатъци от треви, кал и други замърсявания. Ските трябва да са напълно сухи отдолу. Захващате стоперите на ските с ластиче за да не ви пречат и обръщате ските с базата нагоре. Предварително сте вкл. ютията настроена на подходяща температура. Ако нямате градуси на ютията, правилната температура е постигната тогава, когато ваксата се топи без да пуши. Допирате ваксата до плочата на ютията и започвате внимателно да накапвате по базата. С течение на времето и опити+грешки ще разберете, какво количество вакса е оптимално да накапете. Разтилате я равномерно да покрие на тънък слой цялата база, без да задържате ютията на едно място, за да не отлепите базата!!! След като сте разтлали ваксата, оставяте да изтине поне 30 мин. След което взимате пластмасовата цикла и изцикляте от върха към опашката излишната вакса(тази вакса се изхвърля, не я събирайте за после-не става, минала е термична обработка), докато стане съвсем гладко. След това с корка втривате хубаво със сила да се набие допълнително в порите на базата и да се доизглади. После със сух, най-добре вълнен парцал полирате. Тази процедура би трябвало да се прави след всеки 2-3 карания. Това е. После не се чудете, защо моите ски вървят леко и мазно;-) А и нямат деруги много-ваксата пази базата от надиране! Запълване на дребни деруги и дупки. Технологията е проста и лесна. Ако деругата е правилна, права и чиста(няма стърчащи парчета от базата) се процедира по следният начин: Първо се почиства пак базата. Не трябва да има никакви остатъци от вакса. За целта се ползва Вакс Ремувер(продава се по магазините за ски). След това с ножче за мокет се изрязват, ако има парчета, мустаци и други стърчащи неща. Говорим за дупки, които не достигат до основата на ската. Ако се вижда отдолу структурата вече, е най-добре да се направи в сервиз с лепило. Иначе пада бързо и се напуква. След това се почиства с памук напоен в коресилина, за да се обезмасли. Изчаква се да изсъхне и се взима подходяща свещичка. Черна за черни бази, бяла за всички останали. Най-хубаво става с пистолет за горещ въздух, но едва ли имате, а и е опасно за базата на ската ако не се работи внимателно. За това ще правим старият изпитан метод със запалване на свещичката. Над ската свещичката се пали и се започва да се накапва в дупката равномерно и навсякъде. Ако дупката е по-голяма се прави на 2-3 етапа(слоя), изчаква се първият да изсъхне и се прави 2, 3-ти ако е необходимо. Свещичката се държи на не повече от 2 см от ската. Така, че пламакът да е леко синкав. Добре е ако базата е предварително подгрята, но не е фатално и да не е. След като сме запълнили дупката, се изчаква хубаво да изсъхне. След това се взима металната цикла и хубаво се изцикля остатъка от материала, който е в излишък. Циклата се държи под ъгъл 45 градуса спрямо ската. После се полира със шкурка, като се започва от шкурка номер 100 и се завършва с 400. Би трябвало да е готово. С малко тренировки се получава много добре и не си личи. Особенно на черни бази. При цветните е малко по-тегава работата. Процедурата е същата, но винаги си личи, къде е кръпката. След което се слага вакса и ските са готови. Обиране на мустаци от кантовете и точене. Тука ще влезнат в употреба пилата, гумата и евентуално ако имате хубаво точило за кантове. Понеже са скъпи, не съм го писал в началото, но е добре да има всеки един такова нещо. Има хубави и евтини. Съответно хубавите работят и са здрави, евтините работят, ама в рамките на 2 месеца и после не стават. Ъгли на кантове тука няма да коментирам .Всеки си има виждане. Предполагам всеки от вас е забелязал след каране, как кантовете вече не са гладки, а имат мустаци, подбивания и поръбвания. Нормално. Терените ни не са швейцарски ливади. Още повече любимата ми Витоша;-) Взимате пилата, захващате отново стоперите, за да не пречат, слагате ската на страна и започвате да изпилвате мустаците. Базата трябва да ви се пада от към страната на ръката, която държи пилата. Бавно и постепенно без сериозен натиск, докато изгладите напълно страничната част на канта. И без да накланята пилата нагоре и надолу. За да не се промени ъгълат на канта. След което се полира с гумата, чрез енергично търкане. Същото и от другата страна. Точенето с инструмента става според инструкциите за съответният тулс. По-надолу ще пиша за потдръжка на автоматите. Ако някой има други методи, нека тази тема стане нещо, като наръчник за поддръжка на ските и бъде допълвана поетапно.
31-10-2007, 13:33 | #2 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2003
|
аз бих добавил 2 неща за ваксата:
1. мога да препоръчам Бъртън All temeprature вакса ... хвърчат ските на всякакъв сняг ... идеално за нашите фрийрайд нужди ... малко по-скъпа е обаче ... 25 лв блокчето. 2. един трик как да не отива половин блокче вакса за едно ваксиране: блокчето вакса се слага на по топло място (близо до печка, радиатор, или го държите известно време в ръка) ... идеята е да не е прекалено вкочанено от студ .... след това почвата много интензивно да търкате ваксата по ската ... така се отделя сравнително фин слой по цялата база ... след това с ютията и всичко както каза Ники ... |
31-10-2007, 13:34 | #3 |
Екстремен лифтар
|
Хубаво е да си закупите пастообразна вакса. За отдолу върши работа, но е много нетрайна и след 2-3 спискания пада. Аз лично я ползвам за отгоре на ските(топа).
Когато намажете ските отгоре с тази вакса, не се лепи сняг. Звучи налудничаво, но не е. Много мразя да ми се лепи сняг върху ските. Добавя се допълнително тегло към цялата система. Потдръжка на атомати. Всеки един автомат, като маханична част от цялата система, има нужда от сезонна профилактика. За да си нямате проблеми. Задължително в края на сезона се правят някой неща. Първо се охлабват пружините на минимум. След това се разглабят, почистват и гресират с ТЕФЛОНОВА грес. Тефлона е устойчив на студ и влага. И не губи мазилните си свойства. Охлабването на пружините цели запазването на параметрите на пружината. Ако я оставите натегната през латото, се получава умора на материала и на есен ще установите, че ако мин. зима сте карали на 10, то сега пак на 10 ви отварят от нищото. Много е важно да се издърпа цялата задница от "шейната" в/у която е поставен за да се почисти и смаже отдолу пружината за еластик травела. Много често от пролетните карания там се затлачват песъчинки, треви и всякакви боклуци. Трябва а се почисти шейната от греста, боклуците и замърсяванията, да се гресира леко и да се върне петата, предварително почистена и смазана отново на мястото и. Пружината за натегнатостта се разхлабва до край! Добре е ако може да се извади, почисти и гресира и тя, но на някой модели автомати-Лук, Роси(аксиал) е сложно и не е належащо. Там системата е затворена и попадане на болкук е малко вероятно. Ако се прави в края на сезона това, автомата ще ви служи дълго и безпроблемно.
31-10-2007, 13:39 | #4 | ||
Екстремен лифтар
|
Цитат:
Недостатъка на дебелите ски, е че се влиза в преразход на вакса. Много отива. Цитат:
31-10-2007, 14:01 | #5 |
Филти Мадафака
Дата на присъединяване: Oct 2002
|
Браво Ники! :claps:
|
31-10-2007, 14:51 | #6 |
Екстремен лифтар
|
Още един тарикатлък. Запечатване на кантовете за през лятото за да не ръждясват.
Купувате си течен парафин от аптеката. С помощта на тънка четчица(за рисуване) намазвате тънко кантовете от всички страни. Това пречи на достъпа на кислород до метала и съответно взаимодействие и кородиране(образуване ръжда). После на първият ден от новият сезон мазилото пада лесно и кантовете блестят
31-10-2007, 16:09 | #7 |
ските са скъп спорт!
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
хубава информация, ники. благодаря!
|
31-10-2007, 20:57 | #8 |
Senior Member
|
За деругите до дърво - аз ползвам поялник за да разтопя базата. Нанасям с поялника и пръчката база директно добпряни до ската. И след това, почти като Ники... Доста доволен от резулатата един сезон без да ми падне кръпката
|
31-10-2007, 23:44 | #9 |
Senior Member
|
Николайчо ..иди на доктор мойто момче
внимавайте с тънката четцица да не е менте че ако остане някой косъм по канта после на 0,5 см-та пудра по Лалето може да ви изиграе мръсен номер на на Лале 1 при ляв завой на южен вятър при спрял Лифт и студен чай на Бай кръстьо
04-11-2007, 11:31 | #10 |
Екстремен лифтар
|
05-11-2007, 08:58 | #11 |
Member
Дата на присъединяване: Aug 2006
|
В събота си оставих дъската на ремонт в студентски град при Сталин (не му знам името на човека). Та той ми обясни, че не бива да чистя ваксата с кореселин, защото прониквал дълбоко в базата, оставал в малките деруги и т.н. и прецаквал жестоко дъската, защото материала се уморявал много като се ползват такива химикали. Каза че иамло специализирани почистващи препарати за сваляне на ваксата - без обаче да ми препоръча нищо специално - да съм си носел при него и той щял да прави.........
05-11-2007, 09:02 | #12 | |
Екстремен лифтар
|
Че къде съм писал да се чисти ВАКСАТА с коресилинин?
Ето какво съм написал: Цитат:
16-11-2007, 15:15 | #13 |
Филти Мадафака
|
Ники, я кажи от къде мога да си купя тефлонова грес, че като отворих автоматите на Покета беа мноо сухи уа
ПП. Капеле, що не я направите важна тази тема? |
16-11-2007, 15:33 | #14 | |
Екстремен лифтар
|
Цитат:
Аз ползвам ТАЗИ. А може да се окаже и ТАЗИ подходяща. Не и знам обаче температурните свойства. А може да се окаже, че ТАЗИ е най-добра. Като гледам температурният диапазон, май ще си купя такава!
16-11-2007, 15:42 | #15 | |
Pocket Rocket
Дата на присъединяване: Dec 2003
|
Цитат:
Хидрофобна (не поема вода) Тая май ще ми свърши перфектна работа за плъзгащата се врата на гаражо...
Fuck it Dude, let's go skiing! 2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24 |
|
16-11-2007, 15:52 | #16 |
Екстремен лифтар
|
Мда, това ще е грестта май
Когато купувах моята тази я нямаше още. Добре, че Къртача попита, та да потърся и да я видя :chrs:
16-11-2007, 19:25 | #17 |
Senior Member
Дата на присъединяване: Mar 2003
|
Браво за темата Ники,
без да се правя на спец или да искам да противореча, няколко дребни неща и от мен: 1.Опита показва, че дори ако не разглобявате автоматите, а само разхлабвате пружините, те са си читави поне 5-6 години. После и без друго ще ги смените. Аз лично не рискувам (особено с Diamir - упътването за разглобяване е няколко страници....) 2.Ако правите леко ваксане може и да натъркате ваксата и после с бързо минаване с ютията да я разтопите. Не съм спец, но аз така пестя вакса... И после корка е наистина задължителен. 3.Ваксането е много, ама много важно. Дори да не сте състезател. Така се удължава живота на базата и се пази от външни влияния (например солта на пътя...) А за последното е добре да си возите ските в калъф. Ако нямате - може и най-проста самоделка от шушляк, важното е солта да не се набива в базата и автоматите... 4.Лично аз си нося малко парченце вакса и корк в раницата. Понякога се налага "студено третиране" в планината. Особено в горещи дни с лепкав сняг. Също имам и малко парче свещичка за запълване - върши работа при брутални ситуации на забити места.... 5. И като се спомена "Сталин"- за мен той е бог на сглабянето на разпарчатосани кантове и ски. Наш Илиан също е добър, ама не винаги има време за чужди ски А, и според мен е опасно да си точите кантовете без "държачка" за пила за кантове (с или без кой знае какви сложнотии за ъглите). НЕ са чак толкова скъпи, можете да си вземете някой по-прост модел... Освен, ако не си подготвяте ските за рейлове де...
16-11-2007, 23:00 | #18 |
Member
Дата на присъединяване: Jan 2007
|
Това с разхлабването на пружините на автоматите за пръв път го чувам :hammer:. Миналата година бях малко учуден, като трябваше да си кача DIN-а на автоматите с 1. Сега разбирам защо. Това лято пак си бяха натегнати .
Темата е много добра и трябва да е важна! Даже ако се преработи малко и стане като статия в сайта ще е най-добре. Едно голямо мерси и от мен :claps:. |
19-11-2007, 09:55 | #19 |
Филти Мадафака
|
Мерси, Ники. :chrs:
До колкото разбирам, требе от някой от веломагазините да я търся. |
19-11-2007, 10:22 | #20 | |
Екстремен лифтар
|
Цитат:
Функции на темата | |
Display Modes | |