![]() |
||||
|
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Apr 2017
|
![]() Здравейте! Карам ски от няколко години и вече съм с травма в лявото коляно след възможно най-глупавото усукване на ските след слизане от "паничките" на Боровец, докато "учех" дъщеря си.
Първоначалното чувство беше за нестабилност и болка при прищракване настрани. Нося шина от 20тина дни и вече го чувствам малко по-стабилно. Не съм имала отоци и кръвонасядания. Минах през няколко мнения след ЯМР:1) скъсана ПКВ и заден рог на менискус (от заключението на лекаря разчел ЯМР-а); 2) само леко пукната глава на малкия пищял без скъсана връзка и менискус (според ортопеда, който назначи изследването); 3) скъсана ПКВ и леко скъсан рог на менискус и препоръка за пластика (според др. Хайвазов). Ако има някой, който скоро е оперирал коляно при др. Хайвазов, моля да сподели!!! Благодаря. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: May 2011
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Apr 2017
|
![]() Здравейте! Днес бях и при др Мурадов от Св. София, който потвърди диганозата - скъсана ПКВ и менискус. И тъй като на прегледа влезе и др. Мазнейков, не ми беше дадена възможност да разпитам нищо за операцията, защото съм "обиждала" Мурадов по този начин и научих в най-големи подробности какво и колко му е струвало да се научи да ги прави тези операции...
И отново съм в чудене на кой метод и лекар да се спра за пластика на ПКВ. За Хубенов отзивите са страхотни, но според Мурадов вземането на графт от пателарното сухожилие не е добре при жени, а според Хайвазов това вече е остарял метод... Наистина ми се иска да чуя мнения и за Хайвазов, тъй като за него има най-малко изписано в мрежата. Ще бъда много благодарна, ако колеги с пластики на ПКВ от преди поне 5 години споделят как се увстват днес? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Apr 2015
|
![]() Здрасти!
Преди два месеца и малко ме оперираха в София Мед при Тони Коляното. Диагноза : Скъсана ПКВ + разпран латерален менискус. Преди седмица започнах вече и фитнес с тежести ( лег преса, напади с тежест, баланс с тежест, клекове ( но не пълни ). Смея да кажа, че за това време в което се възстановявам, вече почти не усещам дискомфорт. Карам колело всеки ден почти, ходя на плуване и т.н. Има доста хора, които пишеха, че вече не е този доктор, но от личният ми опит и на приятели, които имат същата контузия смея да кажа, че се възстановявам поне с месец по-бързо от всички ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Възстановяваш се защото клякаш, правиш лег преси...не за друго :-)
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Aaaa и си взех, както препоръчаха бая хора - Аминокиселини, Глутамин, BCA и някакви витамини.
Не е важна, чак толкова операцията, колкото рехабилитацията след това! И колкото и процедури да направиш при различни кинезитерапевти, всичко си зависи от теб ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2017
|
![]() Аз съм пациент на д-р Мурадов и го препоръчвам
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Трябва да си по убедителен, защо го препоръчваш. Защото знам човек, който в последствие си счупи и подбедрицата. При тази методика се правят 2 пробивания.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2010
|
![]() Едно уточнение към dewly. При тази методика се правят 2 тунела в бедрената кост и само 1 в подбедрицата. Така, че няма как човек да си счупи подбедрицата след double bundle реконструкция.Редно е първо да провериш, преди да пишеш.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() [quote=orthodoc;156592]Едно уточнение към dewly. При тази методика се правят 2 тунела в бедрената кост и само 1 в подбедрицата. Така, че няма как човек да си счупи подбедрицата след double bundle реконструкция.Редно е първо да провериш, преди да пишеш.[/QU
Може. Аз казвам , че познавам такъв пациент https://www.google.bg/search?q=doubl...UrZWCIscS-eEM: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Sep 2010
|
![]() Възможно е, но ако можеш би ли пуснал снимки на пациента, който си е счупил подбедрицата след операция на кръстна връзка
![]() Запоследно променено от orthodoc : 24-04-2017 в 18:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Jan 2017
|
![]() Два пъти ми е ровил в колената и съм прекарал 11 денонощия там. Когато си там общуваш с тези около теб и наблюдаваш кое как става, след което сравняваш с други, които са били на други места и преценяваш.
За първата операция тази тема беше около 80 страници и съм ги изчел ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: May 2017
|
![]() Здравейте на всички. От много време чета и следя темата, но чак сега се престраших да се регистрирам и пиша. Както повече тук и аз имам проблем...преди близо 2 години направих една глупост с мотор и от тогава до сега си страдам. Веднага след падането ми направиха операция на коляното която по късно се оказа неуспешна. След няколко месеца се наложиха няколко допълнителни операции за корекции по първата...общо 6 броя до момента. Резултата към момента е че съм на крака НО не мога да свивам коляното ... стигнах някъде около 80-85 градуса и толкова за всичкото време след операциите и раздвижването. Бихте ли ме насочили към някой с който да работя за да мина границата от 90-95 градуса. Всякакви съвети и идеи биха ми били полезни...общо взето сътм готов да опитам всичко само да го раздвижа това коляно и до колкото е възможно да се възстановя и забавя артрозата.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Feb 2005
|
![]() Пробвай при Галин Рангелов от физиозона. Отиди веднъж да видиш как е и си прецени. https://m.facebook.com/Физиозона-622...?locale2=bg_BG
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Здравейте,
Искам да помоля за съвет. След 2 операции на 2-та менискуса, като втория е ших при доц. Тони Георгиев в София Мед (преди 6 месеца). Се оказа, че коляното, което е с шитият менискус пука, хрупа и доста боли. Така и не се възстанови след операцията. И въпреки, че са минали вече 6 месеца все още не мога да клякам, защо имам чувството, че коляното ще се счупи – боли, чувствам страшен дискомфорт и напрежение, плюс звуците, които излизат от него. След като обиколих няколко светила – включително и този, който ме оперира, най-сетне открих свестен лекар, който ми постави диагноза омекване на хрущялите под капачката. И искам да помоля за съвет, ако някой се е сблъсквал с това заболяване. Болките са доста силни и не знам какво да направя. Инжекции с хелуронова киселина ми препоръчаха всички лекари, при които ходих, но мислейки, че диагнозата е: минискуса не е зараснал или е започнал да се къса (това е при условие, че отидох с 2-ра снимка от ЯМР след операцията и въпреки това диагнозите бяха всякакви). В крайна сметка доктора, който откри омекването на хрущяла също ми препоръча инжекции с хилуронова киселина в коляното. Не смея да се доверя на това, защото не мога да преценя дали ми ги препоръчват, защото наистина имам нужда от тези инжекции или защото са много скъпи. Ако някой се е сблъсквал с тази диагноза ще съм много благодарна, ако сподели опита си. Какво лечение е предприел и дали е имало резултат. Предварително благодаря! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
|
![]() Много, много Ви благодаря за бързият и изчерпателен отговор. Относно колената, ако това има значение, активно съм спортувала – спортни танци около 10 г. , а до преди операциите ходех по няколко км. на ден. Сега съм на 40г. Последните 7-8 години не тренирам нищо. И най-странното е, че скъсах 2 менискуса без да имам някакъв инцидент, като падане, скачане, усукване. Единият менискус започна да боли леко, после по-силно и накрая вече не се търпеше – така разбрах, че е скъсан, а вторият нямаше никакви симптоми, нямаше никаква болка, освен пукането (което явно не е било от него). Направих си ЯМР на 2-рият крак на своя глава и за мой ужас и той се оказа скъсан. Та затова си мисля, че може би имам генетично предразположение към увреди на хрущялите.
За омекването на хрущяла – болката ми е отпред под капачката и под нея леко в дясно (на левият крак). За съжаление болката е доста осезаема, и както казах, не мога да клекна – имам чувството, че коляното ще се разглоби. Понеже менискуса беше шит – след операцията бях 1 месец с шина и 2 патерици, като нямах право да стъпвам с тежест на крака. И макар, че превих упражнения мускула доста отслабна. Дори в момента имам по какво да работя, но заради болката съм свела движението до минимум. Иначе ходих 7 пъти по 5-7 дни на рехабилитации в Спортният диспансер при доц. Спасов, гр. Пловдив. А къде са Ви правили мекотъканен масаж? Понеже за първи път чувам за такъв – той за какво се прави? Аз съм правила само упражнения + електро стимулация. Можете ли да ми препоръчате кинезитерапевт? А относно скъпите инжекции и аз си мисля, че ми ги предлагат с комерсиална цел. Още веднъж Ви благодаря за отделеното време. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Бърз въпрос : малко предобрих с кляканията и упражненията след рехабилитацията и сега ме боли стабилно мястото където е влизал артроскопа. Тъй като ме боли повече от 20 дена и качването на стълби е мега мъка, посъветваха ме за инжекция с кортикостероиди на мястото където ме боли. Какво ви е мнението за такъв тип интервенция?
Мерси П.с : операция на ПКВ и латерален минискус началото на Февруари |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Аз съм с 2 ръце за.
Слагах си в рамото и само от 1 инжекция, все едно никога нищо ми е нямало. Даже и не се наложи да повтарям.
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Абе и един приятел ми каза същото и че след това е бил буквално като нов.
Четох, че били вредни и тн ама не мога да го търпя! Мерси Ники! |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
докторе защо, рехабилитация, коляно, операция, скъсани връзки |
Функции на темата | |
Display Modes | |
|
|